Manekineko 01.08.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Drugi post i od razu problem Chciałabym przedstawić nasz problem i mam nadzieję, że ktoś będzieci mi w stanie pomóc, bo niestety w urzędzie miasta, w wydziale architektury jak zwykle każda pani mówi co innego. Mój problem polega na tym, że jakiś czas temu ojciec mojego narzeczonego kupil działkę o wielkości 736 m2 razem z projektem na dom jednorodzinny ale uwaga! dwumieszkaniowy. Różni się on odtypowego bliźniaka konstrukcją (brak ściany ogniotrwałej miedzy częściami domu), jedno szambo, jeden wjazd itp. Ojciec chce przekazać jedną część nam (mojemu narzeczonemu i mi), drugą zaś bratu mojego narzeczonego i jego żonie.Chcielibyśmy rozpocząć w przyszłym roku budowę, ale zależy mi na podzieleniu gruntu względem domu ( w stosunku 2/5 do3/5) lub podzielić go wzdluż osi ściany dzialowej. Tak żeby obie części domu stanowiły oddzielne nieruchomości. Problem polega na tym, że z tego co się orientuję to taki podział jest jeszcze możliwy, ale dopiero przy stanie surowym zamkniętym. Czy jest to prawda? Dlaczego nie można podzielić tej dzialki tuż przy rozpoczynaniu budowy? Dowiedzieliśmy się też, że możliwe jest wyodrębnienie lokali ale teren poza domem będzie zawsze wspólny. Jakaś ustawa to reguluje? Podpowiedzcie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manekineko 02.08.2007 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 widzę, że problem jest faktycznie cieżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manekineko 07.08.2007 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Znalazlam już odpowiedź na to pytanie-wpisuję, bo może komuś się jeszcze przyda ta informacja.Dom można podzielić na podstawie tzw. podzialu wtórnego, nie wiem jeszcze jakie trzeba zlożyć papiery do gminy, ale wszystko przed nami.Można go podzielić tylko pod jednym warunkiem-będzie już wybudowany stan developerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts