Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę na ludowo, trochę po góralsku :)

kraktom

Recommended Posts

No to jest praktycznie ta sama technika, tylko w drugim przypadku za drut służy nie igła tylko szydełko. Jak by się uprzeć to można robić na patyku od szaszłyków :p

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JoShi to Ci żle wiadomo :p wyróżniamy frywolitkę igłową i szydełkową :):yes:;)

Pozwolę się troszkę wtrącić w dyskusję. Frywolitki robi się różnymi metodami, ale te tradycyjne robione są na czółenkach. I są wzory których ani igłą ani szydełkiem nie da się wykonać. Poza tym czółenkowych nie trzeba krochmalić, bo są bardziej sztywne.

Niestety jest to praca bardzo żmudna, dlatego wyroby frywolitkowe są dużo droższe od szydełkowych.

Niestety jest to praca bardzo żmudna, dlatego wyroby frywolitkowe są dużo droższe od szydełkowych.

I pewnie dlatego niektórzy wyroby szydełkowe sprzedają pod nazwą "frywolitki".

A poza tym nie zmianie to faktu, że te szydełkowe są również piękną ozdobą okna. Ja się tylko w kwestii formalnej nazewnictwa czepiam :p

Dorfi!!!! Odwiedziłam Twój blog - hobby! Czyli Ty tez pozytywnie zakręcona:yes: Piękne rzeczy tworzysz, zazdroszczę umiejętności ale jak pisałyśmy powyżej z Andżeliką też będziemy tak cudnie umiały sztrykować i nie tylko!!!!

Pozwól, że Cię wykorzystam przy okazji Twoich odwiedzin u mnie:rolleyes: Jak wiesz jestem początkującą w robótkach ręcznych (oprócz haftów) i stąd moje pytanie - proszę doradź mi jaką włóczkę mam kupić, żeby nie "gryzła"? Umiem trochę robić na drutach, mam w planie zrobić jeszcze takie kominki-czapko-szaliki przed świętami ale nie mam pojęcia co kupić...Jak zapytałam panią w pasmanterii o włóczkę na ten cel poiwedziała "To Pani chyba ma wiedzieć a nie ja:( No i zrobiło mi się głupio, że nie wiem!

Jeszcze raz-fajny blog:yes:

Dorfi, wybacz jeśli zadręczam Cię pytaniami ale.....studiuję strony internetowe poświęcone włóczkom i staram się znaleźć dobrą włóczkę. Oczywiście szukam z akrylem ale na niektórych stronach piszą że włóczki akrylowe o ile nie gryzą o tyle zdarza się, że się szybko mechacą:( Dorfi, doradź proszę. Może znasz jakąś konkretną firmę godną polecenia, masz duże doświadczenie i na pewno przetestowałaś już niejedną włóczkę. Poleca się zorzę, yarn art? Co o nich myślisz? Boję się że nakupię worek włóczek które na nic się nie zdadzą......:sad:

Dziękuję z góry za odp.

Zorza ma w składzie 25 % wełny. Ale jest dobrą polską włóczką. Podobnie jak Oliwia. Sporo robiłam i z jednej i z drugiej. Ale ostatnio mój syn zaczął marudzić, że go gryzie (a wcześniej nie gryzło). Najlepiej pomacaj i poprzytulaj włóczki w sklepie. W pasmanteriach ekspedientki są do tego przyzwyczajone ;) Ja zawsze przykładam motek do szyi i sprawdzam.

Co do yarn art się nie wypowiadam bo z niej nie robiłam.

Natomiast mechacą się wszelkie kotki i kocurki, więc tych włóczek nie polecam. Zorzę i oliwię prałam wiele razy, bo robiłam z nich głównie dla dzieci i nic się nie zmechaciło.

Największy wybór Oliwii jest w sklepie internetowym producenta http://www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=66

A może pomyśl o włóczce typu boucle. Bez dodatku wełny, więc nie gryzie a nawet jak się zmechaci to i tak nie będzie widać, bo taka jest z natury. http://www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=22

Od jakiegoś czasu mam zamiar ją kupić tylko ciągle kasy na włóczkowe wydatki brak ;)

Edytowane przez Dorfi

Dziś z Frankiem zrobiliśmy z glinki samoutwardzalnej muchomorki, które wykorzystamy w świątecznych stroikach. Pomalowane zostały zwykłymi farbami plakatowymi. Prawdziwe handmade!!!

http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQDRWB2d4mI/AAAAAAAAALw/6jAJa-j0tAI/s640/DSCF8811.jpg

http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQDReDN-KLI/AAAAAAAAAMA/ZotJJtXZbTE/s800/DSCF8815.jpg