JoShi 08.12.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 http://hobbyata.blogspot.com/2010/03/kurs-frywolitki-igowej.html http://www.middia.net/domocredix/index.php?id_kat=2&id=9 No to jest praktycznie ta sama technika, tylko w drugim przypadku za drut służy nie igła tylko szydełko. Jak by się uprzeć to można robić na patyku od szaszłyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 08.12.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WERI 08.12.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 jak dla mnie mało istotne jest na czy się robi te gwiazdeczki, ważne ze efekt CUDOWNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 08.12.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 jak dla mnie mało istotne jest na czy się robi te gwiazdeczki, ważne ze efekt CUDOWNY Wyjęłaś mi to z ust WERI...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 08.12.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 JoShi to Ci żle wiadomo wyróżniamy frywolitkę igłową i szydełkową Pozwolę się troszkę wtrącić w dyskusję. Frywolitki robi się różnymi metodami, ale te tradycyjne robione są na czółenkach. I są wzory których ani igłą ani szydełkiem nie da się wykonać. Poza tym czółenkowych nie trzeba krochmalić, bo są bardziej sztywne. Niestety jest to praca bardzo żmudna, dlatego wyroby frywolitkowe są dużo droższe od szydełkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juszczakówka 08.12.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dofi ma świętą rację, ale jak powiedziała Weri wszystkie są CUDNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.12.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Niestety jest to praca bardzo żmudna, dlatego wyroby frywolitkowe są dużo droższe od szydełkowych. I pewnie dlatego niektórzy wyroby szydełkowe sprzedają pod nazwą "frywolitki". A poza tym nie zmianie to faktu, że te szydełkowe są również piękną ozdobą okna. Ja się tylko w kwestii formalnej nazewnictwa czepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 08.12.2010 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dorfi!!!! Odwiedziłam Twój blog - hobby! Czyli Ty tez pozytywnie zakręcona:yes: Piękne rzeczy tworzysz, zazdroszczę umiejętności ale jak pisałyśmy powyżej z Andżeliką też będziemy tak cudnie umiały sztrykować i nie tylko!!!!Pozwól, że Cię wykorzystam przy okazji Twoich odwiedzin u mnie:rolleyes: Jak wiesz jestem początkującą w robótkach ręcznych (oprócz haftów) i stąd moje pytanie - proszę doradź mi jaką włóczkę mam kupić, żeby nie "gryzła"? Umiem trochę robić na drutach, mam w planie zrobić jeszcze takie kominki-czapko-szaliki przed świętami ale nie mam pojęcia co kupić...Jak zapytałam panią w pasmanterii o włóczkę na ten cel poiwedziała "To Pani chyba ma wiedzieć a nie ja:( No i zrobiło mi się głupio, że nie wiem!Jeszcze raz-fajny blog:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 08.12.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dziękuję za miłe słowa A co do włóczki, to gryzie ta z dodatkiem wełny. Pytaj więc o akryl. Akrylowa nie będzie gryzła na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 08.12.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dziękuję serdecznie Dorfi za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 08.12.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dorfi, jeszcze jedno pytanie, druty? Nr 4? o takich piszesz u siebie na blogu, będą dobre na te moje szaliko-czapki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 08.12.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Czwóreczki będą dobre, bo są do średniej grubości włóczki. Przy cieńszej włóczce mogą marznąć uszy Piątki też by mogły być. Jak będziesz kupować włóczkę to popatrz na banderolkę. Znajdziesz na niej informację na jakiej grubości druty jest przeznaczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 08.12.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Rozumiem, dzięki serdeczne! Już mnie nosi żeby coś usztrykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 08.12.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 hihi, jak ja znam to uczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 09.12.2010 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dorfi, wybacz jeśli zadręczam Cię pytaniami ale.....studiuję strony internetowe poświęcone włóczkom i staram się znaleźć dobrą włóczkę. Oczywiście szukam z akrylem ale na niektórych stronach piszą że włóczki akrylowe o ile nie gryzą o tyle zdarza się, że się szybko mechacą Dorfi, doradź proszę. Może znasz jakąś konkretną firmę godną polecenia, masz duże doświadczenie i na pewno przetestowałaś już niejedną włóczkę. Poleca się zorzę, yarn art? Co o nich myślisz? Boję się że nakupię worek włóczek które na nic się nie zdadzą...... Dziękuję z góry za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 09.12.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Zorza ma w składzie 25 % wełny. Ale jest dobrą polską włóczką. Podobnie jak Oliwia. Sporo robiłam i z jednej i z drugiej. Ale ostatnio mój syn zaczął marudzić, że go gryzie (a wcześniej nie gryzło). Najlepiej pomacaj i poprzytulaj włóczki w sklepie. W pasmanteriach ekspedientki są do tego przyzwyczajone Ja zawsze przykładam motek do szyi i sprawdzam. Co do yarn art się nie wypowiadam bo z niej nie robiłam. Natomiast mechacą się wszelkie kotki i kocurki, więc tych włóczek nie polecam. Zorzę i oliwię prałam wiele razy, bo robiłam z nich głównie dla dzieci i nic się nie zmechaciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 09.12.2010 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 dziękuję Dorfi, w mojej okolicy jest 1 mało zaopatrzona pasmanteria stąd chciałam kupić przez neta więc nie będę mogła se "pomacać" włóczki:( Spróbuję tych które polecasz. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 09.12.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Największy wybór Oliwii jest w sklepie internetowym producenta http://www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=66 A może pomyśl o włóczce typu boucle. Bez dodatku wełny, więc nie gryzie a nawet jak się zmechaci to i tak nie będzie widać, bo taka jest z natury. http://www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=22 Od jakiegoś czasu mam zamiar ją kupić tylko ciągle kasy na włóczkowe wydatki brak Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Dorfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 09.12.2010 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Dziś z Frankiem zrobiliśmy z glinki samoutwardzalnej muchomorki, które wykorzystamy w świątecznych stroikach. Pomalowane zostały zwykłymi farbami plakatowymi. Prawdziwe handmade!!! http://lh6.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQDRWB2d4mI/AAAAAAAAALw/6jAJa-j0tAI/s640/DSCF8811.jpg http://lh3.ggpht.com/_QpWnvGB4MdI/TQDReDN-KLI/AAAAAAAAAMA/ZotJJtXZbTE/s800/DSCF8815.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 09.12.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Śliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts