Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę na ludowo, trochę po góralsku :)

kraktom

Recommended Posts

:o o jak slicznie :D

no niech no tutaj depeesia wpadnie 8) :roll: :D

Dziękujemy ! :) A któż to taki depeesia ? :roll:

zobaczysz 8)

szykuj kawe , na bank przyleci

ona lubi strasznie takie klimaty :D

jak przyjdzie , pozdrow ja ode mnie :wink: :lol:

Juz rozszyfrowałem ten skrót. No klimaty u niej są zupełnie ekstremalne :) A Ty Froschu jaki rejon OS reprezentujesz?

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Podglądałam dziennik budowy ( zachęcona z resztą przez informację na temat Waszego domku wyczytaną zdaje się u wspomnianej wyżej Depeesi, :wink: ), a teraz jeszcze raz obejrzałam sobie wszystkie zdjęcia pięknie zebrane w jednym miejscu... Jestem pod wrażeniem, naprawdę. To jest dom do mieszkania... Urządzony z wyczuciem i konsekwencją, a jednocześnie nie przestylizowany - w moim guście, bo lubię takie wiejskie klimaty, choć może nie do końca styl góralski. Gratuluję i pozdrawiam :)

Witam :)

Podglądałam dziennik budowy ( zachęcona z resztą przez informację na temat Waszego domku wyczytaną zdaje się u wspomnianej wyżej Depeesi, :wink: ), a teraz jeszcze raz obejrzałam sobie wszystkie zdjęcia pięknie zebrane w jednym miejscu... Jestem pod wrażeniem, naprawdę. To jest dom do mieszkania... Urządzony z wyczuciem i konsekwencją, a jednocześnie nie przestylizowany - w moim guście, bo lubię takie wiejskie klimaty, choć może nie do końca styl góralski. Gratuluję i pozdrawiam :)

Już sama nie wiem co powiedzieć po tylu pochlebnych opiniach; dziekuję już zaczyna wydawać mi się trochę banalne :( umieszczając zdjęcia w necie, prowadząc cały ten dziennik budowy przez ostatni rok nie spodziewaliśmy się, że tylu osobom się przyda i że się będzie podobało aż tak bardzo. Sama nie wiem co powiedzieć...... :o

Dziękujemy pięknie jeszcze raz wszystkim forumowiczom za miłe słowa.

Pozdrawiamy serdecznie!

pięknie !!!!!!

lubię bardzo takie klimaty, ale sama nie odważyłam się iść tak daleko w ludowe klimaty :oops: .....a może trochę szkoda 8) :wink:

pozdrawiam cieplutko

A dziękujemy :D Mi się podoba bryła i wykończenie Twojego domku - cały czas marzę o okiennicach ale to chyba daleka przyszłość, niestety. A kafelki do łazienki z kolecji Tubądzina - Inverno to była nasza pierwsza opcja! Długo się zastanawialiśmy, które wybrać i w końcu zostało OPOCZNO, ale te płytki bardzo nam się podobały. Bardzo jestem ciekawa jak wyszły w realu i czy jestes z nich zadowolona?

Ps. nie obawiaj się ludowych kilmatów :wink: Wasz domek ma ku temu predyspozycje!

Pozdrawiamy :)

Jestem zauroczona Waszymi wnętrzami :oops:

Sami aranżowaliście pomieszczenia, czy ktoś Wam pomagał? Ja np. wciąż mam dylemat, które ściany zrobić w cegle :)

A do tego wszystkiego... jaka piękna nazwa domu :D

Fajnie, że Ci się podoba:)

Rozkład pomieszczeń w domu odbiega nieco od planu - dostosowaliśmy go do naszych potrzeb wykorzystując, każdą wolna przestrzeń maksymalnie (np. pomniejszyliśmy hol kosztem WC dla gości). Aranżacja wnętrz to głównie nasze pomysły, jak już pisałam wcześniej namiary na zakopiańskie klimaty dostaliśmy od naszych serdecznych Znajomych :D ; Zaglądam też do miesięcznika "Weranda" i odwiedzam namiętnie (i wydaję resztki naszych oszczędności :( ) w cudnym sklepiku z rzeczami przywiezionymi z Holandii i Belgii, który znajduje się w Łaziskach.

A co do cegły....wydaje mi się, że nie wolno z nią przesadzać bo za dużo przytłacza pomieszczenie, ale na pewno fajnie sobie to wszystko obmyślisz:)

Pozdrawiamy i powodzenia!

Ależ u Was pięknie :o :o :D ...wszystko wygląda cudnie! W takim domku naprawdę chce się mieszkać 8) :D ... Kominek, cegła, meble, drzwi...uczta dla oczu :D .

Niestety mam ten sam problem, co Słoneczko....chcę ściany z cegły, ale nie wiem jak to wszystko połączyć, żeby wyszło dobrze :( :roll: ... Dlatego z zazdrością zerkam do Was i podziwiam te cudne wnętrza :) ...

Poza tym mieszkacie w mieście, w którym jestem najwięcej razy w roku :D....

Pozdrawiam cieplutko! :D

Ależ u Was pięknie :o :o :D ...wszystko wygląda cudnie! W takim domku naprawdę chce się mieszkać 8) :D ... Kominek, cegła, meble, drzwi...uczta dla oczu :D .

Niestety mam ten sam problem, co Słoneczko....chcę ściany z cegły, ale nie wiem jak to wszystko połączyć, żeby wyszło dobrze :( :roll: ... Dlatego z zazdrością zerkam do Was i podziwiam te cudne wnętrza :) ...

Poza tym mieszkacie w mieście, w którym jestem najwięcej razy w roku :D....

Pozdrawiam cieplutko! :D

Witaj!

już nie wiem, co mówić po tylu pochlebnych opinich.....zaczyna mi byc trochę niezręcznie :oops: ale dziękuję pięknie;

Fajne sa ścianki z cegły, jest wiele możliwości, mi się podobało z okienkiem:) nasi znajomi z kolei mają o połowę mniejszą ściane z cegły oddzielającą kuchnię od salonu i tez wyszło slicznie, z tym że fugę mają szarą a cegłę czerwoną. A z jakiej to okazji przybywasz do Żor tak czesto, jesli można zapytać?

Pozdrawiam, Magda

A z jakiej to okazji przybywasz do Żor tak czesto, jesli można zapytać?

Tam ...podjęłam pierwszą w życiu pracę i w związku z tym przez jakiś czas mieszkałam na Ks. Władysława....teraz odwiedzam znajomych, a przede wszystkim rodzinkę, bo to siostra mamy tam mnie ściągnęła :p ... W ogóle lubię Żory 8) :D ...

Witamy, miesiąc temu przeprowadziliśmy się do nowego domu. Poniżej kilka fotek z naszych wnętrz a reszta w dzienniku budowy.

Hol i kolekcja aniołków, które zbiera Magda

http://images26.fotosik.pl/42/9ab3d8366cf68b99med.jpg

http://images27.fotosik.pl/42/ebeeb0058501711dmed.jpg

Bardzo fajny klimat :-)

Najbardziej podoba mi sie kuchnia i kącik "anielski".

No własnie, ta szafeczka z aniołkami...

Szukam od jakiegoś czasu czegos podobnego dębowego.

Ona na zamówienie była robiona, czy gotowa kupiona?

Mam tez pytanie o fronty w kuchni, to drewno czy mdf lakierowany?

Pozdrawiam

zielony_listek

Kraktom, dzięki za miłe słowa :)

Powiem Wam (a`propos sklepu w Łaziskach), że przeszukiwałam Allegro, poszukując niewielkiego narożnika kuchennego (jak to ja, z grubym wyprzedzeniem ;)) i trafiłam na taki:

http://www.hd-mebel.pnet.ws/zdjecia/k-085-1.jpg

http://www.allegro.pl/item220471489_maly_naroznik_kuchenny_dab_stol_2_krzesla.html , a dzięki tej aukcji, na sklep internetowy z meblami z Niemiec: http://www.hd-mebel.pl/.

Mają ciekawe rzeczy w niezłych cenach, np. komplety wypoczynkowe ze skór na prawdziwych drewnianych stelażach i oczywiście w większości już sprzedane, ale przyda się ten adres na przyszłość. Może Wam też? :)

Jeśli pozwolicie, chciałabym jeszcze zapytać o sposób zamocowania legarów:

http://images26.fotosik.pl/42/3d7d6f14c633ec90med.jpg

Są wetknięte w ścianę, czy osadzone pod tynkiem na blachach?

Pytam dlatego, że nasi spece w pierwszej wersji mieli osadzać nasze bezpośrednio w ścianach i nawet zaznaczyli podcięcia. Potem zmienili opcję i chcą umocować legary na metalowych kątownikach, które później zatynkują.

Bardziej podoba mi się pierwszy sposób, ale czy jest lepszy?

Wydawało mi się, że czytałam już o tym przecudnym zlewie:

http://images24.fotosik.pl/42/810bbc03e7ed95d1med.jpg, gdzie go kupiliście i jakiej jest marki, ale... chyba mi się wydawało, bo teraz nie mogę znaleźć tej informacji ;)

I jeszcze pytanie o kaloryfer:

http://images29.fotosik.pl/42/51b301ad164dc558med.jpg

Bardzo, baardzo mi się podoba :oops:

Witam zielony_listku!,

szafkę wiszącą i komodę wyczaiłam w naszej żorskiej Cepelii - nie była robiona na zamówienie, ma standardowe wymiary jakie proponuje producent (z Suchej Beskidzkiej). Są z drzewa (ale nnie wiem jakiego :oops: ) nasączane olejem. Trochę żałuję, że kupiliśmy te komódkę w Cepelii bo jakiś miesiąc temu znalazłam tą samą na Allegro - prosto od producenta, no i oczywiście taniej.

Fronty w kuchni to niestety mdf lakierowany.....chcieliśmy fronty drewniane ale cena nas skutecznie odstraszyła.

Pozdrawiam, Magda

Kraktom, dzięki za miłe słowa :)

Powiem Wam (a`propos sklepu w Łaziskach), że przeszukiwałam Allegro, poszukując niewielkiego narożnika kuchennego (jak to ja, z grubym wyprzedzeniem ;)) i trafiłam na taki:

Mają ciekawe rzeczy w niezłych cenach, np. komplety wypoczynkowe ze skór na prawdziwych drewnianych stelażach i oczywiście w większości już sprzedane, ale przyda się ten adres na przyszłość. Może Wam też? :)

Witaj Słoneczko!

Dzięki za namiary (Allegro), może się przyda choć plany do naszego narożnika kuchennego mamy juz całkiem sprecyzowane :D Nie będzie niczym nowym jak powiem, że jedziemy do Kościeliska po ławeczkę do siedzenia i stolik, z tym że nie będzie juz tak bogato rzeźbiony jak np. nasza szafa, bo nie będzie pasował do kuchni. Chcemy proste mebelki drewniane, prawdopodobne z blatami malowanymi np. na kolor orzechowy a reszta kremowa tak jak nasza kuchnia. Widziałam kiedys takie zestawienie w Werandzie i bardzo mi się podobało:)

Jeszcze raz dzięki za kontakt,

Pozdrawiam, Magda

Jeśli pozwolicie, chciałabym jeszcze zapytać o sposób zamocowania legarów:

Są wetknięte w ścianę, czy osadzone pod tynkiem na blachach?

Pytam dlatego, że nasi spece w pierwszej wersji mieli osadzać nasze bezpośrednio w ścianach i nawet zaznaczyli podcięcia. Potem zmienili opcję i chcą umocować legary na metalowych kątownikach, które później zatynkują.

Bardziej podoba mi się pierwszy sposób, ale czy jest lepszy?

Wydawało mi się, że czytałam już o tym przecudnym zlewie:

gdzie go kupiliście i jakiej jest marki, ale... chyba mi się wydawało, bo teraz nie mogę znaleźć tej informacji ;)

I jeszcze pytanie o kaloryfer:

Bardzo, baardzo mi się podoba :oops:

Belki (pełnią wyłącznie funkcję ozdobną) były położone w wycięciach w murze jeszcze przed etapem więźby dachowej. To chyba najłatwiejszy sposób zamocowania. Kątowniki można owszem tylko taka belka trochę waży :)

Zlew Villeroy&Boch do kupienia np na http://www.mentel.com.pl w Bielsku_Białej albo u dystrybutora Dom Bianco.

A grzejnik to nowoczesny żeliwny grzejnik STYL z firmy VIADRUS, do kupienia u mnie :) Czyli w firmie KLIMOSZ gdzie pracuję. Od niedawna mamy je również w zestawach więc instalatorowi odpada skręcanie żeberek na żądany wymiar. Zestawy po 10, 15, 20, 25 żeber. Szerokość jednego żebra 6cm. Moc 70W przy temp. zasilania/powrotu 75/55*C. To wystarcza jeżeli dom jest nowy, docieplony, jeżeli nie to polecam grzejniki KALOR lub TERMO. Wszystko na http://www.klimosz.pl. W Krakowie mam kilku dystrybutorów, którzy mogą Was obsłużyć. Na północ od Krakowa również ;)

Pozdrawiam!