Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę na ludowo, trochę po góralsku :)

kraktom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Belki (pełnią wyłącznie funkcję ozdobną) były położone w wycięciach w murze jeszcze przed etapem więźby dachowej. To chyba najłatwiejszy sposób zamocowania. Kątowniki można owszem tylko taka belka trochę waży :)

Wiem więc, jak nasi murarze będą zakładać stemple. Po naszemu ;)

Czy takie podparcie na murach wystarczy, czy potrzebne jest jeszcze jakieś mocowanie pośrodku, aby stempel się nie wygiął?

Witam, czy możecie zdradzić cenę zlewu V&B?

I jeszcze pytanie o baterię kuchenną - czy jest "łamana"? Jak otwieracie okno?

Oczywiście gratuluję domku - konsekwentnie choć trochę pod prąd - to lubię!

Witaj,

zlew V&B kupiliśmy w promocji za 3.000zł ; normalna cena to około 5.000zł. Jesli chodzi o baterię kuchenną - nie jest łamana, jest tylko ruchoma (w prawo/lewo) i jest wymierzona co do milimetra by okno kuchenne mogło się otworzyć - a te precyzyjne wymiary zawdzęczamy już p. projektantowi z Czterech Kątów który robił nam kuchnie :D

Pozdrawiamy,

Dziękuję za odpowiedź. Nieśmiało zapytam jeszcze o zlew pralniczy....gdzie, za ile, jak sie sprawuje, czy gładki w środku czy też ma coś jak "tara" ?

Zlew firmy INTRA, kupiony w http://www.mentel.com.pl, chyba coś ok. 300-400zł, są też w Leroy i Casto, ma taką tarkę na przedniej ścianie, sprawuje się fajnie, jest głęboki i nie chlapie na boki. Są chyba dwa wymiary małe i duże.

Pozdrawiam,

Witam zielony_listku!,

Fronty w kuchni to niestety mdf lakierowany.....chcieliśmy fronty drewniane ale cena nas skutecznie odstraszyła.

Ja też mam mdf lakierowany, ale dla mnie to faktycznie niestety - bo mi popękał lakier. Dlatego własnie spytam o Wasze. Ale Wasze wyglądają slicznie, czyli jednak da się porządnie zrobić :-)

Jak oglądałam w salonach i studiach mebli kuchennych, to fronty tego typu (czyli z taka ramką) były zawsze drewniane (głównie olchowe).

A jak z mdf -to z taka szczelinką:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/cj19ia5BgTMsZU3j7X.jpg

I lakier na moich fronatch popękał właśnie w takich miejscach, gdzie byłaby szczelinka. Spec mi tłumaczył, że na gładki front naklejane są naokoło 4 paski (takie wstegi) z mdf-u i właśnie na ich łączeniach pęka lakier. Nie da się wyfrezować całej ramki do doklejenia, bo to wewnetrzne wycięcie byłoby wtedy zaokrąglone (ograniczenie frezu). Trzeba by to ręcznie dorabiać - każdy róg wewnetrzy dla każdego frontu - no ale tego to juz absolutnie wykonawca nie chciał robić.

Moje fronty wyglądają tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/v2uELjwDGoDr8zrAaX.jpg

Uparłam sie na taki kształt (cała ramka bez tych szzcelin pionowych), choc mój pan meblarz mi odradzał. Mówił, że firmy nie chcą takich frontów robić właśnie na ryzyko peknięć lakieru. Ja się uparłam, znalazł wykonawcę w Elblągu i... popękały. Były reklamowane, ale z tych nowych dwa fronty juz znowu pękły. Trudno, nie ma co dalej reklamować (juz by robił teraz inny kształt, a ja nie chę), jakoś przeżyję. Poza tymi problemami z frontami wszystko jak najbardziej OK.

A czy macie namiar na producenta Waszych frontów? Może się kiedys zdecyduje na wymianę, dobrze mieć kogos sprawdzonego.

Pozdrawiam

zielony_listek

Witam zielony_listku!,

Fronty w kuchni to niestety mdf lakierowany.....chcieliśmy fronty drewniane ale cena nas skutecznie odstraszyła.

Ja też mam mdf lakierowany, ale dla mnie to faktycznie niestety - bo mi popękał lakier. Dlatego własnie spytam o Wasze. Ale Wasze wyglądają slicznie, czyli jednak da się porządnie zrobić :-)

Jak oglądałam w salonach i studiach mebli kuchennych, to fronty tego typu (czyli z taka ramką) były zawsze drewniane (głównie olchowe).

A jak z mdf -to z taka szczelinką:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/cj19ia5BgTMsZU3j7X.jpg

I lakier na moich fronatch popękał właśnie w takich miejscach, gdzie byłaby szczelinka. Spec mi tłumaczył, że na gładki front naklejane są naokoło 4 paski (takie wstegi) z mdf-u i właśnie na ich łączeniach pęka lakier. Nie da się wyfrezować całej ramki do doklejenia, bo to wewnetrzne wycięcie byłoby wtedy zaokrąglone (ograniczenie frezu). Trzeba by to ręcznie dorabiać - każdy róg wewnetrzy dla każdego frontu - no ale tego to juz absolutnie wykonawca nie chciał robić.

Moje fronty wyglądają tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/v2uELjwDGoDr8zrAaX.jpg

Uparłam sie na taki kształt (cała ramka bez tych szzcelin pionowych), choc mój pan meblarz mi odradzał. Mówił, że firmy nie chcą takich frontów robić właśnie na ryzyko peknięć lakieru. Ja się uparłam, znalazł wykonawcę w Elblągu i... popękały. Były reklamowane, ale z tych nowych dwa fronty juz znowu pękły. Trudno, nie ma co dalej reklamować (juz by robił teraz inny kształt, a ja nie chę), jakoś przeżyję. Poza tymi problemami z frontami wszystko jak najbardziej OK.

A czy macie namiar na producenta Waszych frontów? Może się kiedys zdecyduje na wymianę, dobrze mieć kogos sprawdzonego.

Pozdrawiam

zielony_listek

Witaj

Firma Janmar z Częstochowy http://www.beyon.pl :)

Pozdrawiamy!

Nie wiem czy dobrze widzę - czy uchwyt w piekarniku jest srebrny satynowy? Jaka to firma?

Może to trochę za wcześnie ale bardzo interesuje mnie sprawa tych mdf-ów - czy rzeczywiście istnieje realne ryzyko popękania?

Czy ceny mebli kuchennych firmy Janmar są do przyjęcia? Jakie mają terminy?

Przepraszam że tak męczę pytaniami, myślę, że nie sprawiam dużego kłopotu...

Nie wiem czy dobrze widzę - czy uchwyt w piekarniku jest srebrny satynowy? Jaka to firma?

Może to trochę za wcześnie ale bardzo interesuje mnie sprawa tych mdf-ów - czy rzeczywiście istnieje realne ryzyko popękania?

Czy ceny mebli kuchennych firmy Janmar są do przyjęcia? Jakie mają terminy?

Przepraszam że tak męczę pytaniami, myślę, że nie sprawiam dużego kłopotu...

Witam

Uchwyt jest ze stali szczotkowanej. Firma SMEG na Polski rynek sprowadza dombianco.pl. Nic nam nie wiadomo o pękaniu mdfów ale rozumiem, że podlega to gwarancji ze strony wykonawcy kuchni. Firma Janmar ceny ma przystępne a meble i sprzęt zakupiliśmy przez firmę 4kąty design z Katowic. O ile nam wiadomo zamówień mają dużo i montaży również więc warto się spieszyć :)

Pozdrawiamy

Nie wiem czy dobrze widzę - czy Nic nam nie wiadomo o pękaniu mdfów ale rozumiem, że podlega to gwarancji ze strony wykonawcy kuchni.

Ja pisałam o pękaniu mdf-ów przy specyficznym ksztłcie ramek. Nawet zrobiłam zdjęcia tych peknięć, ale kiepsko wyszły z lampą, postaram się jeszcze raz.

I pisałam też że po wymianie gwarancyjnej wszystkich frontów (ponad połowa pękniętych) znowy dwa fronty pękły. Oczywiście mogę reklamowac drugi raz, ale w takim wypadku wykonawca naciska na zmiane kształtu frontów (juz przy pierwszej reklamacjhi to proponował).

Ponieważ mój "meblarz" uprzedzał mnie wczesniej, że firmy nie chcą się podejmowac produkcji takich frontów ze wzgledu na ryzyko pęknięć, domyslam się, że mój przypadek nie jest wyjatkiem. Meblarz ten to naprawde solidna firma (sprawdzona) i z firm od frontów, z którymi dotychczas współpracował, nikt sie nie chciał podjąć takich frontów. Dopiero w Elblągu znalazł nieznanego mu producenta i zamówił ze względu na moja upierdliwość.

Dlatego ucieszyłam się, że kraktom trafili na solidna firmę, która porzadnie wykonała ich fronty.

Bo dotychczas wszystkie fronty takiego własnie typu jakie widziałam w salonach mebliwych były drewniane (głównie olcha) i duzo droższe niz lakierowny mdf.

Pozdrawiam

zielony_listek

Witamy

Odebrałem dziś w firmie AKCES w Sosnowcu żaluzję plisowaną firmy Faber wykonaną na wymiar. Montaż jest łatwy, obmiar robił Pan z firmy i żaluzja jest bardzo dokładnie wykonana. Gdyby montaż miała robić firma to kosztuje to 200 zł z dojazdem. Żaluzje Faber są też w innych sklepach ale mało z nich godzi się wykonać je na wymiar do rozmiaru szyby. AKCES polecamy, profesjonalnie i zgodnie z zamówieniem nas obsłużono. No i rewelacyjna stronka http://www.zaluzje.sklep.pl/ (nie sprzedają wysyłkowo, trzeba się pofatygować).

A żaluzja wygląda tak:

http://images27.fotosik.pl/65/b2ef410f840a31f0med.jpg

Można nią dowolnie przesuwać po linkach górą i dołem, dowolnie kształtując doświetlenie pomieszczenia i przesłonięcie szyby. Materiał (sprawdzałem) nie prześwituje nawet patrząc do pomieszczenia z zapalonym światłem z zewnątrz wieczorem czy w nocy.

Pozdrawiamy!

bardzo cieply dom - az chce sie mieszkac :)

oryginalnie i ze smakiem - gratuluje :D

chcialabym zapytac o sciany na ponizszym zdjeciu -

czy to jest jakas struktura ?

czy tylko taka gra matowe/blyszczace ? Jak sie tworzy taki efekt ?

acha -bardzo ladne plytki :)

dziekuje i pozdrawiam

Toaleta

http://images26.fotosik.pl/42/27b35ab30901e5c0med.jpg

bardzo cieply dom - az chce sie mieszkac :)

oryginalnie i ze smakiem - gratuluje :D

chcialabym zapytac o sciany na ponizszym zdjeciu -

czy to jest jakas struktura ?

czy tylko taka gra matowe/blyszczace ? Jak sie tworzy taki efekt ?

acha -bardzo ladne plytki :)

dziekuje i pozdrawiam

Dziękujemy :)

To jest tynk Knauf nałożony pacą bez wygładzania, tak nierówno. Po wyschnięciu ma taki różowawo-beżowy kolor. Na to została nałożona perłowa bejca do tynków z pigmentem chyba kasztan w odpowiednich proporcjach i powstało takie coś :)

Płytki kolekcja Majolika Tubądzin.

Pozdrawiamy!

dziekuje bardzo :)

Przypuszczalam, ze to Majolika - ja sie przygladam niebieskim plytka z tej serii :)

czy bejca perlowa jest nalozona na cala powierzchnie sciany

czy jakos tak punktowo ? Robiliscie to sami ?

ech .. podziwiam i pozdrawiam :)

Bejcę nakłada się na całą powierzchnię taką szpachelką z tworzywa. Dzięki temu pigment zagęszcza się nierównomiernie w różnych miejscach. Szpachelką ciągnie się losowo w różnych kierunkach nie stale w tym samym. U nas wykonał to płytkarz, ale chyba nie jest to aż tak skomplikowane, pewnie można samemu :)

Pozdrawiamy