Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robociznę stanu surowego otwartego?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

32 tyś samo wybudowanie od funadamentów po ściany itp. Dach 8,6 tyś więźba i pełne deskowanie, przykrycie papą . Myslę ze to sporo, ale mamy skomplikowany dach (czterospadowy i 3 lukarny) i przyznam szczerze że nie chce mi się już szukać, a te ekipy są polecone i sprawdzone.

Tak sobie myślimy że jeszcze wytargujemy już na koniec ze 2 tyś (oczywiście jak się da :roll: )

dalas tylko 10 tys? Zapewnme juz budowalas bardzo dawno, a lbo ja tylko trafiam na takich drogich - 40 -50 tys

dawno? Zaczęłam 12 czerwca 2007r skończłam murarkę 25 sierpnia 2007r :) Dachówkę skończyli kłaść 1.09.2007r Murarze 10000zł, dekarze 5500zł, Trzeba dobrze szukać -albo mieć fuksa jak ja 8)

Niżej 20 tys to już raczej niemożliwe, - nawet bym się bała - chyba, że inwestor bardzo dobrze zna sie na budowlance i ma szczegolny dar zarządzania ekipą alkoholików i nieudaczników.

Tak na logikę - jeśli firma jest "normalna" tzn płaci podatki, ma jakąś obsługę księgową, ma narzędzia, środki transportu, jakieś telefony, zatrudnia choćby część pracowników na stałe umowy, to jak mogą wybudować nawet najmniejszy domek za niższą kwotę? Wystarczy pododawać to wszystko nawet licząc najniższą krajową pensję, a trudno płacić kilkaset złotych miesięcznie dobremu murarzowi...

Niżej 20 tys to już raczej niemożliwe, - nawet bym się bała - chyba, że inwestor bardzo dobrze zna sie na budowlance i ma szczegolny dar zarządzania ekipą alkoholików i nieudaczników.

Tak na logikę - jeśli firma jest "normalna" tzn płaci podatki, ma jakąś obsługę księgową, ma narzędzia, środki transportu, jakieś telefony, zatrudnia choćby część pracowników na stałe umowy, to jak mogą wybudować nawet najmniejszy domek za niższą kwotę? Wystarczy pododawać to wszystko nawet licząc najniższą krajową pensję, a trudno płacić kilkaset złotych miesięcznie dobremu murarzowi...

Ja jak już pisałam powyżej płaciłam murarzom 10tys. Budowali od połowy czerwca (tego roku) do końca sierpnia -czyli 2,5m-ca. Faktycznie po podziale wyszło im średnio 1tys m-cznie -nieciekawie za taką robotę (po 11 godzin dziennie) -no ale ja jako inwestorka jestem zadowolona :wink: (szczerze mówiąc nie interesowałam się czy mają zarejestrowaną działalność -faktury nie brałam).

Dekarze wzięli 5500zł -robili 4dni- w środę postawili więźbę -w sobotę już było przykryte -SZOK :o

http://foto2.m.onet.pl/_m/39f76439fe62cb733066da2569ab92de,5,19,0.jpg

U mnie jest 190 mkw powierzchni użytkowej, prosta zwarta bryła domu, dach dwuspadowy.

Oto 2 wyceny rekordzistki jakie usłyszałem szukając ekipy na rok 2007. Tylko radzę usiąść przed przeczytaniem:

1. 80-90 tys. za stan surowy otwarty. Sama robocizna, ściany plus dach.

2. Inna ekipa wyceniła stan surowy, z zakupem przez nich materiałów - 1870 zł/mkw, czyli ponad 350 tys. za mój dom. Oczywiście stan surowy otwarty.

Kto ich przebije?