bimbam73 02.08.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 zupelnie nie znam tematu. Czy do podgrzewania wody do uzytku tez sluzy taki kociol na ekogroszek czy trzeba osobne piece lub inne rozwiazania zastosowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 02.08.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 tak - taki kociol podgrzewa wodę użytkową warunkiem jest dokupienie - bojlera (cena zalezna od wielkości czyt. pojemności, ilości wezownic ew. grzałki, jakosci izolacji itp.) w którym ta woda będzie podgrzewana niezależnie czy to będzie lato czy zima.. to to po prawej http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/albums/DOM/b5.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbam73 02.08.2007 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 A czy to dowolny kociol moze byc? Czy musi miec jakies specjalne funkcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 02.08.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 generalnie każdy ale... niektóre posiadają dodatkowo tkz. priorytet cwu realizowany poprzez sterownik kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelas 02.08.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 KaczorekJaki masz kocioł?? Widze, że wymiarowo całkiem mały a takiego poszukuje, napisz jakieś szczegółypozdrGelas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 02.08.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Kaczorek Jaki masz kocioł?? Widze, że wymiarowo całkiem mały a takiego poszukuje, napisz jakieś szczegóły pozdr Gelas oj całkiem maly to on nie jest powiedział bym nawet ze jeden z wiekszych 25 kw elektromet http://www.elektromet.com.pl pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelas 02.08.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 faktycznie a wygląda tak zgrabnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 03.08.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 A jak wygląda podgrzewanie wody latem?Jak należy ustawić kocioł, że nawet przy braku poboru ciepłej wody kocioł nie wygaśnie z jednej strony i nie zagotuje wody z drugiej?U mnie kocioł na ekogroszek chodził dobrze, dopóki pracowało ogrzewanie. Gdy zrobiło się cieplej i głowice na grzejnikach pozamykały się piec gasł. Dom jest ciągle w wykończeniówce, więc zaglądałem co kilka dni. Czy można coś z tym zrobić czy pozostaje tylko grzałka elektryczna w boilerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 03.08.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 nie napisze jak to u mnie bo brak mi doswiadczenia (kocioł nie jest odpalony) ale u tescia wszystko gra i działa bezproblemowo lato i zima w lecie zamyka zawor i kociol podgrzewa tylko cwu z przegrzewanim nie ma problemu - kwestia ustawian pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 03.08.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam, podzielę się doświadczeniami z używania kotła na ekogroszek (defro) do ogrzewania i ciepłej wody:- w zimie grzanie ciepłej wody działa super - żadnych zastrzeżeń- w lecie jest problem. Generalnie w tej chwili dom ma 2 mieszkańców, którzy w godzinach roboczych są poza domem - czyli zużycie cwu minimalne. Jeśli włączę piec na grzanie tylko ciepłej wody, to są dwie możliwości, obie z wadami -- tzw. tryb letni, czyli grzanie wyłącznie cwu. Tutaj piec przy braku zużycia wody po prostu się przegrzewa (utrzymuje temperaturę wyższą od zadanej) - dlatego że aby nie zgasnąć dość często się włącza no i cały czas chodzi pompka cwu. Rezultat jest taki że w większości niepotrzebnie zużywa węgiel no i prąd na kręcenie tą pompką. Myślę że ten program 'tryb letni' w sterowniku mógłby być bardziej dopracowany właśnie w celu obsłużenia tego przypadku. -- tryb 'normalny', czyli grzanie co i cwu. Oczywiście nie grzeje co, bo jest sterownik pokojowy który cały czas jest wyłączony- czyli w rezultacie grzeje tylko cwu. Tutaj pompka cwu chodzi tylko podczas grzania wody, a jak się nagrzeje to piec przechodzi w tryb podtrzymania. Sytuacja była by idealna gdyby nie to że po dłuższym podtrzymaniu piec po prostu zgaśnie. Nie jest w stanie wytrzymać kilku godzin wyłacznie w podtrzymaniu. Do tej pory nie znalazłem dobrych ustawień które by oszczędzały węgiel i prąd a jednocześnie zapewniły ciągły dostęp do ciepłej wody, dlatego chcę zamontować mały ogrzewacz elektryczny do ciepłej wody na lato. Sprawa trzecia - na zdjęciu wyżej widzę piękny, błyszczący kociołek w kotłowni czyściutkiej jak łazienka. Być może dlatego że jest nowy i nieużywany, a może właściciel ma cudowny sposób na utrzymanie tego w czystości. U mnie po roku cała kotłownia jest pokryta czarnym pyłem, który powstaje przy czyszczeniu pieca, wyciąganiu popiołu no i przy zasypywaniu węgla. Nie jest to w żaden sposób cecha kotła, po prostu taka jest obsługa tego rodzaju pieców. Czy macie jakieś sposoby żeby było czyściej? To też przemawia za tym aby piec wyłączyć na lato i wysprzątać kotłownię - niech choć parę miesięcy będzie czysto. PozdrawiamRG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 03.08.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 U mnie jest niestety podobnie.Może po niedzieli spytam się producenta kotła jakie ma zalecane ustawienia kotła na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts