Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol na ekogroszek a podgrzewanie wody uzytkowej

Recommended Posts

tak - taki kociol podgrzewa wodę użytkową warunkiem jest dokupienie - bojlera (cena zalezna od wielkości czyt. pojemności, ilości wezownic ew. grzałki, jakosci izolacji itp.) w którym ta woda będzie podgrzewana niezależnie czy to będzie lato czy zima..

to to po prawej

http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/albums/DOM/b5.JPG

A jak wygląda podgrzewanie wody latem?

Jak należy ustawić kocioł, że nawet przy braku poboru ciepłej wody kocioł nie wygaśnie z jednej strony i nie zagotuje wody z drugiej?

U mnie kocioł na ekogroszek chodził dobrze, dopóki pracowało ogrzewanie. Gdy zrobiło się cieplej i głowice na grzejnikach pozamykały się piec gasł. Dom jest ciągle w wykończeniówce, więc zaglądałem co kilka dni. Czy można coś z tym zrobić czy pozostaje tylko grzałka elektryczna w boilerze?

Witam, podzielę się doświadczeniami z używania kotła na ekogroszek (defro) do ogrzewania i ciepłej wody:

- w zimie grzanie ciepłej wody działa super - żadnych zastrzeżeń

- w lecie jest problem. Generalnie w tej chwili dom ma 2 mieszkańców, którzy w godzinach roboczych są poza domem - czyli zużycie cwu minimalne. Jeśli włączę piec na grzanie tylko ciepłej wody, to są dwie możliwości, obie z wadami

-- tzw. tryb letni, czyli grzanie wyłącznie cwu. Tutaj piec przy braku zużycia wody po prostu się przegrzewa (utrzymuje temperaturę wyższą od zadanej) - dlatego że aby nie zgasnąć dość często się włącza no i cały czas chodzi pompka cwu. Rezultat jest taki że w większości niepotrzebnie zużywa węgiel no i prąd na kręcenie tą pompką. Myślę że ten program 'tryb letni' w sterowniku mógłby być bardziej dopracowany właśnie w celu obsłużenia tego przypadku.

-- tryb 'normalny', czyli grzanie co i cwu. Oczywiście nie grzeje co, bo jest sterownik pokojowy który cały czas jest wyłączony- czyli w rezultacie grzeje tylko cwu. Tutaj pompka cwu chodzi tylko podczas grzania wody, a jak się nagrzeje to piec przechodzi w tryb podtrzymania. Sytuacja była by idealna gdyby nie to że po dłuższym podtrzymaniu piec po prostu zgaśnie. Nie jest w stanie wytrzymać kilku godzin wyłacznie w podtrzymaniu. Do tej pory nie znalazłem dobrych ustawień które by oszczędzały węgiel i prąd a jednocześnie zapewniły ciągły dostęp do ciepłej wody, dlatego chcę zamontować mały ogrzewacz elektryczny do ciepłej wody na lato.

Sprawa trzecia - na zdjęciu wyżej widzę piękny, błyszczący kociołek w kotłowni czyściutkiej jak łazienka. Być może dlatego że jest nowy i nieużywany, a może właściciel ma cudowny sposób na utrzymanie tego w czystości. U mnie po roku cała kotłownia jest pokryta czarnym pyłem, który powstaje przy czyszczeniu pieca, wyciąganiu popiołu no i przy zasypywaniu węgla. Nie jest to w żaden sposób cecha kotła, po prostu taka jest obsługa tego rodzaju pieców. Czy macie jakieś sposoby żeby było czyściej? To też przemawia za tym aby piec wyłączyć na lato i wysprzątać kotłownię - niech choć parę miesięcy będzie czysto.

Pozdrawiam

RG