Marcin.gm 20.07.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 no ale sie wstrzeliles coulignon cenowo Henkel i Weber podobnie do 190S a podlinkowana przez Ciebie tabelka jasno mowi gdzie sie ktory klej jakosciowo znajduje.... the winner's elefant. A co do tej ceny 7,50 netto to taka farse rozpoczely markety budowlane, bo maja gdzies jakosc,liczy sie cena i tony tony tony, chwile pozniej zeby nie wyleciec z rynku nacisnely hurtownie. No i mamy jak mamy..... 0,4 MPa przyczepnosci.... przy wymaganym 1,0 ewbuxxxo wywolales wilka z lasu.... czujnym trzeba byc Nie jestem zbyt aktywnym pisarzem ale czytam z zainteresowaniem. Obecnie jestem na etapie wyboru chemi na elewacje. Tabelke z wynikami testow przegladalem juz jakis czas temu i brakowalo mi tam klejow DRYVIT. Zastanawiam sie czy nie sa przereklamowane...? W lolalnych skladach zaproponowano mi system KABE, MAPEI oraz KRAISEL (interesujaca cena). Ten ostatni wg tabeli powinien byc dobry ale ma duze ALE... producent przy kazdym kleju bez wzgledu na powierzchnie/wysokosc scian do osieplenia przewiduje kolkowanie. KABE wg ITB wypadl slabo, natomiast MAPEI bardzo przyzwoicie. fighter1983 bede sie pewnie z toba kontaktowal osobiscie bo myslalem rowniez o systemie CAPAROL, ktory jednak wcale nie wykazuje wyzszosci nad konkurencja i chcialbym abys ta kwestie rozwinal. coulignon a czy ja dobrze zrozumialem, ze zastosowales klej DRYVIT do styropianu? Nie pamietam czy kolkowales... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.07.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Nie jestem zbyt aktywnym pisarzem ale czytam z zainteresowaniem. Obecnie jestem na etapie wyboru chemi na elewacje. Tabelke z wynikami testow przegladalem juz jakis czas temu i brakowalo mi tam klejow DRYVIT. Zastanawiam sie czy nie sa przereklamowane...? coulignon a czy ja dobrze zrozumialem, ze zastosowales klej DRYVIT do styropianu? Nie pamietam czy kolkowales... Nie są przereklamowane. Ale są zdecydowanie za drogie Ja uzyłem kleju produkowanego przez byłogo pracownika Dryvitu. Ma własną firmę produkująca chemie budowlaną. Jakośc podobna tylko ceny lekko inne. Kołkowałem - dałem się namówić wykonawcy ale był to krok bez sensu. Teraz na pewno bym nie kołkował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 05.08.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 A co powiecie o kleju Kresiela lepstyr 210 do styropianu i 220 do siatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.05.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 A jakie macie doświadczenia z klejami PU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 24.05.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 kilka dni temu miałem okazje odrywać u rodziców sytropian który przyklejałem ponad 8 lat temu na klej Anser BX39. Rozrywał się styropian a klej i tak nie puścił. cena teraz na składzie w mojej miesjcowiści coś koło 13-14 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.05.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Ale to nie jest klej PU do styropianu.Chodziło mi o kleje:- Tytan EOS,- Ceresit CT84,- illbruck PU010,- todo Anser,- penosilitp. Edytowane 24 Maja 2012 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 26.05.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Jakie macie doświadczenia z wymienionymi powyżej klejami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 27.05.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 kleilismy styrodur na fundament na klej pu. Wykonawca koniecznie uparł sie na tytan eos. Podobno najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 05.06.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 WitamW nawiązaniu do tematu polecam przeczytanie artykułu przygotowanego przez Związek Producentów Materiałów Budowlanych którzy dokonali analizy klejów do przyklejania styropianu. Cieszę się, że nasz produkt znalazł się po tej pozytywnej stronie - gdzie wyniki spełniły normy. Poniżej link do artykułu: http://www.dlabudownictwa.pl/index.php/inicjatywy/badania-2012 PozdrawiamAdam KamianowskiSpecjalista ds. Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 11.07.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Ale starucha odgrzebałam Ale pytanie mam właśnie o klej do styropianu. Stoję przed wyborem atlas czy kreisel? Cenowo bardzo podobnie. Słyszałam (czytałam?) że kreisel lepszy. Ale na opakowaniu wyraźnie pisze: TRZEBA KOŁKOWAĆ. A my kołkować nie mamy zamiaru. Na atlasie nie pisze że trzeba kołkować, tylko czy to znaczy że naprawdę nie trzeba czy po prostu o tym nie napisali? Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drool 13.07.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Polecam przejrzeć wyniki badań wykonane na rynku klejów do ociepleń http://dlabudownictwa.pl/jest lista klejów przebadanych spełniających wymogi deklarowane przez odpowiednich producentów co do kołkowania to zgodnie z instrukcja ITB 447/2009 nie trzeba kołkować jeśli budynek jest niższy niz 12mprzyczyna jest prosta zgodnie z prawem budowlanym każdy budynek wyższy niz 12 m powinien mieć projekt termomodernizacji do budynków niższych ten wymóg się nie odnosi ja bym kołkował z wcześniejszym frezowaniem i zatyczkami wszystko można znaleźć na googlehttps://encrypted.google.com/search?q=frez+do+styropianu&hl=pl&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=d_L_T6aCDsjBhAfM9JWNCA&ved=0CEYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.07.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Czyżby klej (pianka )illbruka była do d..y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 14.07.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 drool wyniki badań znam i przyznam że trochę się nimi sugerowałam. Tylko że i atlas i kreisel są na tej liście, a ja się waham pomiędzy tymi dwoma. plusfoto może tej pianki akurat nie badali Szkoda że nie opublikowali jeszcze listy produktów nie spełniających wymogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 14.07.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Ja słyszałem że wykonawcy są zwykle zadowoleni z pracy z Mapei'em. Do "szarego" styropianu podobno powinno się używać również do klejenia styropianu kleju "do siatki" a nie kleju do styropianu, bo jest bardziej elastyczny i zapobiega ewentualnemu odklejaniu. Tak słyszałem i tak zrobię, ale czy to prawda...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drool 21.07.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Styropian szary (grafitowy) zawiera dodatki grafitu który jest hydrofobowy tzn nie lubi wody, (dodajmy wodę do klejów cementowych) Zaleca sie używać do tych styropianów klejów do siaki ponieważ maja większa przyczepność i do podłoża i do płyt EPSDodatkowo z tego co się orientuję co najmniej jeden duży producent EPSu sprzedaje płyty grafitowe z formy i co za tym idzie zaleca przetarcie tarką, odpylenie i dopiero nałożenie kleju lub wtarcie jak w wełne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada102 23.07.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Zaleca sie używać do tych styropianów klejów do siaki ponieważ maja większa przyczepność i do podłoża i do płyt EPS jeśli można spytać, to gdzie takie zalecenia się znajdują? Do tej pory stosowałem przy graficie klej do przyklejania firmy Greinplast i nie miałem problemów. Fakt... nie jest tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 25.07.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Witam, kleiłem grafit austrotherm na webera 111 potwierdzam przetarcie każdej płyty tarką. Ja początkowo nie zrobiłem tego i następnego dnia 3/4 płyt na ścianie było luźnych. Po solidnym przetarciu płyt tarka do styro i odpyleniu powierzchni trzyma b. dobrze a jest to podstawowy klej webera. Teraz czeka mnie siatka i niestety całość również do przetarcia Powiem szczerze że drugi raz nie zdecydowałbym się na grafit, pracy zdecydowanie więcej a cena... ponad 200 pln/m3. Teraz wydaje mi się że ta inwestycja nigdy mi się nie zwróci i zamiast 18 cm grafitu nakleiłbym 18 cm białego oczywiście austrotherm. Początkowo zaplanowałem klejenie w pianie bo to szybko i łatwo.... do pierwszej złamanej płyty przy próbie poprawki. Klej w pianie zwróciłem i zabrałem sie za mieszanie webera. Producent zaleca klejenie na ramkę i 3 packi w środku, ja moje ciężkie grafitowe "18-stki" kleiłem na 11 pacek i wszystko jest ok.Ramki podobno powodują że ewentualna wilgoć zamykamy w płytach a przy packach cyrkuluje po całej powierzchni ściany. Piana jest pewnie ok. ale nie wybacza żadnych błędów a poprawki jak przy tradycyjnym kleju są raczej nie możliwe. -pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 26.07.2012 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam, kleiłem grafit austrotherm na webera 111 potwierdzam przetarcie każdej płyty tarką. Ja początkowo nie zrobiłem tego i następnego dnia 3/4 płyt na ścianie było luźnych. Po solidnym przetarciu płyt tarka do styro i odpyleniu powierzchni trzyma b. dobrze a jest to podstawowy klej webera. Teraz czeka mnie siatka i niestety całość również do przetarcia Powiem szczerze że drugi raz nie zdecydowałbym się na grafit, pracy zdecydowanie więcej a cena... ponad 200 pln/m3. Teraz wydaje mi się że ta inwestycja nigdy mi się nie zwróci i zamiast 18 cm grafitu nakleiłbym 18 cm białego oczywiście austrotherm. Początkowo zaplanowałem klejenie w pianie bo to szybko i łatwo.... do pierwszej złamanej płyty przy próbie poprawki. Klej w pianie zwróciłem i zabrałem sie za mieszanie webera. Producent zaleca klejenie na ramkę i 3 packi w środku, ja moje ciężkie grafitowe "18-stki" kleiłem na 11 pacek i wszystko jest ok.Ramki podobno powodują że ewentualna wilgoć zamykamy w płytach a przy packach cyrkuluje po całej powierzchni ściany. Piana jest pewnie ok. ale nie wybacza żadnych błędów a poprawki jak przy tradycyjnym kleju są raczej nie możliwe. -pozdrawiam Michał ja kleiłem austrutherma grafitowego na webera ks125 i nic nie przecierałem ani nie kołkowałem... wszystko się trzyma drugi rok. Kładłem 20cm w dwóch warstwach, tę drugą kleiłem na klej w piance soudala i trzyma bardzo mocno, robiłem wcześniej próby i przy obu tych klejach podczas prób oderwania od ściany rozerwanie następowało w warstwie styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.07.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Producent zaleca ramki ,a ty zrobiłeś na packi .Bo ramki,,podobno powodują...... .I takim oto sposobem wydałeś kasę na styro grafitowe 18-tkę ,a efekt taki jakbyś założył 10-tkę na ramkę.Tak że ściany nie będziesz miał już tak ciepłej jak planowałeś.Szkoda zwłaszcza,że to inwestycja na dziesiątki lat i konsekwencje finansowe na dziesiątki lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada102 27.07.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Kładłem 20cm w dwóch warstwach, tę drugą kleiłem na klej w piance soudala Możesz mi podać jakiś numer aprobaty na ten system??? Ja wiem, że każdy Polak ma laboratorium w domu i jest w stanie "wymyślić" swój system docieplania ścian, ale... - dlaczego dwie warstwy? - jaki wpływ na U ściany ma warstwa piany między styropianami? - więcej pracy włożonej w zamocowanie styropianu ( zamiast jednej warstwy + pianka wypełniająca szczeliny) to podwójna robota z dwoma warstwami styropianu..., pomijając zwiększenie kosztów materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts