Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
:D MASZ DZIAŁKE I CHCESZ ZROBIĆ NA NIEJ STUDNIE DO CELÓW UŻYTKOWYCH..podlewania ogrodu czy zasilania w wode pitną domu czy domku...WYKONYJE TAKIE STUDNIE DO 20 m :o czas zrobienia takiej studni 1 dzień ..

wykopanie . zamontowanie filtru i podłączenie wszystkiego do hydrofora z pompą.. szczegóły pod munerami

tel 695-727-182 lub

695-336-933

pracownik sggw]

e-mail [email protected]

ORIĘTACYJNY KOSZT WYKOPANIA 1 M W DÓŁ TO 70-100 złD

jeśli chcesz zapytac to chetnie odpowiem.. pozdrawiam :)

oraz mam 580 sztuk sadzonki MODRZEWIA w doniczkach. WYS 50-70 cm.

Każda sadzonka ukorzeniona. sadzonki są pod Opocznem cena za szt 2 zł. polecam gorąco

Czy wykonujesz studnie kregowe?

EEE :-? NIE :) TYLKO STUDNIE WIERCONE. Do potrzeb domowych z miąższości 9m warstwy wodonośnej zestudni małośrednicowej można miec wydatek ok 7 l/s

420 l/min :0 a jeśli chcesz godzinowy wydatek to 420L* 60 = :)

pozdrawiam. Byłem w domku gdzie internetu nie mam i w terenie na odwiertach wałów przeciwpowodziowych koło staszowa

Mam kilka pytań.

Co proponujesz jeżeli po 20 metrach wiercenia nie będzie wody ?

Jakie stosujesz rury filtracyjne i osłonowe ( z otuliną czy bez)?

Czy uszczelniasz dno żwirem ( jakim?) , czy też obsypujesz całą rurę osłonową do granicy z powierzchnią gruntu?

Pozdrawiam

:p

Pozdrawiam .

Więc jeżeli wykonywał bym wiercenie zawsze robie rozpoznanie terenu. Zależy od wysokości wody . poziomu wody gruntowej . a najlepiej sprawdzić pobliskich sąsiadów na jakiej głębokości mają wodę. Jeżeli pow. 20 metrów nie mam sprzętu :( .

rury osłonowe są żeliwne które wprowadzam w grunt w celu zabezpieczenia przed osuwaniem gruntu. gdy wykonam odwiert na żądana głębokość. to wprowadzam filtr i rurę filtracyjna. Potem wyciągam z gruntu rury osłonowe czyli żeliwne i obsypuje zwirem który wydobyłem .Lub jakimś który sie znajdzie w pobliżu ale to musi być piasek lub żwir :) 8)

Ja również pozdrawiam :)

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli do 20 metrów wody będzie tyle co z nacieków bocznych czy żwirek nie zapcha cieku i tym samym nie zmniejszy ilości wody w odwiercie? Czy żwirek ma za zadanie czyścić wodę czy też wypełnić wywiercony lej.

Doświadczalnie przepłukuję od tygodnia żwirek w małym pojemniku - woda jest czysta pod waunkiem ,że jej nie zmącę :roll:

Jaki żwirek stosujesz - drobnoziarnisty czy grubszy?

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli do 20 metrów wody będzie tyle co z nacieków bocznych czy żwirek nie zapcha cieku i tym samym nie zmniejszy ilości wody w odwiercie? Czy żwirek ma za zadanie czyścić wodę czy też wypełnić wywiercony lej.

Doświadczalnie przepłukuję od tygodnia żwirek w małym pojemniku - woda jest czysta pod waunkiem ,że jej nie zmącę :roll:

Jaki żwirek stosujesz - drobnoziarnisty czy grubszy?

Droga Ciaszko- jeśli jest zwir lub piasek zapewniam że woda bedzie . chyba że to glina :) ale po spodem musi być jakieś przewarstwienie piasku. :0 wiec woda bedzie rura którą podciaga sie wode to przewód szczelny n całej powieszchni

filtr na koncu zazwyczaj ma 2 m. jest obleczony siatką rygipsowa lub specjalna gotowa szpica filtracyjna.. to zależy od inwestora co chce :)

:p

zwyr wokół powoduje dojscie wody do filtru. tzn zawsze musi byc obsypany piaskiem .. zazwyczj tym samym co wykopie sie podczas pracy :lol: . nigdy nie stosowałem innego i dalej studnie funkcjonują .. podczas próbnego pompowania i tak na początku leci brudna woda . ale po 20 min pompowania sie oczyszcza.;) na dole żwir sam sie filtruje z pyłów które wypływaja na powierzchnie... ale to inna historia :)

Pozdrawiam Pania ;*