Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grybów drewniany mały..malutki KOMENTARZE

Lami

Recommended Posts

No to ja pierwszy :lol:

Namiary o które prosiłaś poszły na priva.

Miej oczy dookoła głowy i zapisuj namiary na wszystko co może ci się przydać, a wejdzie ci w oczy na jakimś billboardzie, w gazecie, na necie... Jak przyjdzie czas szukania kominka, odkurzacza centralnego, kranu - przyda się jak znalazł :wink:

Czytaj jak najwięcej o budowaniu w wybranej przez Ciebie technologii - nie daj się zagiąć i naciągnąć na jakieś wymysły wykonawców (a potrafią wymyślać, potrafią :evil: )

Życzę powidzenia i wytrwałości w drodze do wspaniałego celu jakim jest WŁASNY DOM :D

dzięki ;)

Twój dziennik ślędzę niemal od początku, ponieważ zaglądam na forum od zeszłego roku i przyznam że stanowił jeden z argumentów mojego męża aby przekonać mnie do drewnianego domku :oops:

My sąsiadów w okolicy najbliższej mam niewielu- to fakt, ale w linii prostej ok 500m od nas pracuje sobie tartak :wink:

Co do Twojego projektu:

1. Bardzo ładnie domek wygląda - jest zgrabny, ustawny itp.

2. Uważaj na elewację - zauważ, że bale są narażone na opady deszczu, bo dach praktycznie jest położony równo ze ścianą. Nie wiem z jakiego bala będziesz budować - ale deszcz i drewno to dwie sprzeczności(kiedy już się je zetnie).

3. Pomyśl o położeniu garderoby - czy nie powinna znajdować się w pobliżu sypialni?

4. Czy to będzie dom całoroczny?

Nam też się spodobał :)

1. o dachu (że za krótki) to nie pomyśleliśmy (dzięki), dziś idę do Pani architekt to zapytam o możliwości przedłużenia. Bardziej się martwiłam o ten balkonik nad wejściem (w muratorze12/2006 pokazali dom z bali w którym właśnie zaciekało z balkonu).

2.Garderoba na dole będzie spełniać raczej funkcje pomocnicze (np. przechowywanie okryć zimowych latem, etc.) a w sypialniach na górze planujemy na krótszych ścianach zabudowy. Wynika to z rozmów z "posiadaczami garderob" :lol: . Nastoletnie dzieci mojej kuzynki wolą trzymać ubrania w swoich pokojach, koniec końców garderoba stoi raczej pustawa... ale to i tak lepiej niż u "znajomej znajomej" gdzie w garderobie po latach utworzyła się swoista graciarnia..brr..

3.Dom ma być całoroczny - wybraliśmy go wychodząc z założenia, że lepiej postawić coś na co nas stać niż utknąć z większym w połowie. 8) Będziemy budować z bala 20 z dociepleniem od wewnątrz i deską 2 na ocieplenie (ma wyglądać jak bal od środka.. a góra w G-K :oops:

• 3 months później...