Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W gminie, w której mieszkam nie ma pozwolenia na stawianie dwóch domów na jednej działce. Niestety obecnie pomieszkujemy z rodziną w starym domku w który nie ma większego sensu inwestować pieniędzy.

Na podwórku jednak stała kiedyś stodoła która nadal oficjalnie widnieje w dokumentach.

Czy jest jakakolwiek szansa na oficjalne przebudowanie jej na budynek gospodarczy (np: garaż), z pomieszczeniem mieszkalnym.

Czy ktoś z Was próbował kiedyś podobnego wyczynu i czy w ogóle jest na to jakaś szansa?

Będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestię.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Wszystkich.

zmiana sposobu zagospodarowania, jeżeli chodzi o część mieszkalną,

procedura jak na pozwolenie na budowę z wykonaniem niezbędnej dokumentacji (dot. przebudowy)

w Twoim przypadku nie koniecznie możliwe - zapytaj po prostu w starostwie

jeżeli odmownie - możesz kombinować "na czarno", kwestia jakich sąsiadów masz

Też miałam stodołę, zamówiłam projekt, którym część stodoły rozebrałam, a część przerobiłam na garaż i pomieszczenie gospodarcze. Wszystko robiłam razem z pozwoleniem na budowę nowego domu. Pozwolenie dostałam. Ale co gmina, to obyczaj...
nie wiem czy to to samo co robienie z dużego pomieszczenia , ktore widnieje w księgach jako budynek gospodarczy my tak robimy i potrzeba tylko projekt wydatek rzędu 800-1500 zależy od architekta on przyszedł pooglądał zaplanował adaptację , jeśli nie wychodzimy poza fundamenty to nie potrzebujemy pozwolenia na budowę , później wiem że mają być dopuszczenia kominiarza elektryka hydraulika i to do starostwa i jest numer budynku nam nie robili trudności