Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont m-4 w kamienicy-pozwolenia jesli tak to jakie???

redmayka

Recommended Posts

witam wszystkich. Mam do wyremontowania mieszkanie w starej kamienicy na poddaszu ( w latach 60-tych zaadaptowana na cele mieszkaniowe strych). Nie ma zadnych, dokladnie zadnych planow scian, kominow, rur i przewodow elektrycznych. Nie wiem jak to jest mozliwe, ale tak jest i juz. Chcialabym przestawic tam trzy sciany mniej wiecej o 2,5 m kazda,a pol jednej calkiem rozebrac (drugie pol to niestety komin) jednak zadna z nich nie jest nosna ( tam nie ma nosnych scian, wszystkie zrobione sa z cegly pojedynczej). Chcialabym rowniez zmienic ogrzewanie (teraz piece kaflowe) na kominkowe z rozprowadzeniem cieplego powietrza. No i tu moje pytania:

1) jakie pozwolenia potrzebne do wyburzenia tych scian, skoro mieszkanie jest moje, a kamienica jest wspolnoty mieszkaniowej?

2) jakie pozwolenia odnosnie kominka?

3) czy jeszcze cos mi jest potrzebne jezeli chce zrobic lazienke, zmienic uklad rur wodnych w mieszkaniu, polozyc nowe podlogi itp??

Dodam tylko, ze kamienica jest zabytkowa, a w moim mieszkaniu poprzedni wlasciciele zmienili okna na plastiki, chyba nawet nie konsultujac sie z konserwatorem zabytkow. Strych po przeciwnej stronie jest odbiciem lustrzanym mojego mieszkania, nie ma tam tylko wewnetrznych scian i wszystko trzyma sie na drewnianych stropach.