ewa 02.08.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Moja koreanka straciła w zeszłym roku czubek. W tym roku ślicznie wyprowadziła jeden który rośnie pionowo i dwa które powoli również się prostują. Czy powinna obciąć te dwa z boku - robią się z bocznych gałęzi. Czy może je tylko jakoś przygiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.08.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Przygiąc - klamerką drewnianą od bielizny jeśli małe, a jeśli już zdrewniałe, to obciąznikiem ( kamień owinięty sznurkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 02.08.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ja bym obciął te dwa boczne pędy, gdyż zależaloby mi aby silniej róśł ten wierzchołkowy. Uważam, że jodła koreańska powinna mieć formę jodły a nie „szakłaka" z ciężarkami. Zresztą to jest kwestia gustu o którym sie nie dyskutuje. . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 04.08.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Nic nie rób , drzewo sobie same poradzi . Czasami w pierwszym roku ( np. po zmarznięciu) jeden z pędów wygląda na nowy wierzchołek ponieważ wyraźnie jest mocniejszy i prosty , czesto jednak później w drugim lub trzecim roku drzewo obiera sobie za pęd wierzchołkowy ten , który wydawał się nam słabszy.Ad : Pinus Nick - Pinus czyli sosna masz ładny ale wybacz nie zgodzę się z tobą - Darz Bór Kuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 05.08.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Ad : Pinus Nick - Pinus czyli sosna masz ładny ale wybacz nie zgodzę się z tobą - Darz Bór Kuna Ad: Kuna Nick - Kuna czyli martes (łac.) masz ładny ale wybacz nie rozumiem w czym się ze mną nie zgadzasz. Napisałem wyraźnie: "Ja bym obciął te dwa boczne pędy, gdyż zależaloby mi aby silniej róśł ten wierzchołkowy" Do obcięcia tych pędów nie wymagałbym Twojej zgody . Nikomu nie polecam aby coś zrobił lub czegoś nie robił z tą jodłą. Uważam, że możemy róźnić się nie tylko nickami ale także poglądami na temat pędów wierzchołkowych u jodły . Zgadzasz się z tym .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 06.08.2007 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Dzięki za podpowiedzi.Ponieważ boję sie kolejnej utraty czubka (mocno u nas wieje) poczekam do wiosny. Może sprawa się sama rozwiąże. A jeśli nie to podetnę gałązki i zobaczymy co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts