Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na styropianie "rusza się"...

Recommended Posts

witam

mnie też dotyczy ten problem, 6 tygodni po wylewkach, podłoga w narożnikach rusza się razem ze mną i słychać trzeszczenie styropianu. Tylko ja waże tylko 45 kg. a nie 75 jak założyciel wątku. Podłoga była zbrojona siatką i włóknami, gr. ok 6 cm styropian 11 cm. Czy mogę to zostawić czy coś z tym robic??? Proszę o pomoc, dodam jeszcze że jesteśmy po zrywaniu wylewek i za pierwszym razem takiego problemu nie było.

POMOCY!!!

Witam

Ludzie chyba dramatyzujecie, ja widziałem takiego gościa który po wejściu do swojego domu w tydzień po zalaniu posadzek w obecności mojej i fachowców zaczął skakać tak skakać na rogach pokoi do tego stopnia że łamał te rogi i kazał skuwać wszystko od nowa, po ochłonięciu zapytał co teraz, pan Zdzisio majster zrobił mine :-? , ale powiedział że do jutra wszystko będzie naprawione ( nie wiedząc nawet że nie popełnił błedu, biedny majster) co mnie zaintrygowało skują wszystko w jeden dzień? po wyjściu z owego domu i oddaleniu się własciciela zadałem pytanie jak to zrobią a on mi nato że skują rogi wyciągną styropian i jeszcze raz zaleją rogi i będzie nieruchomo :lol: hehehhehehe

jest na to sposób czym grubiej styropianu tym grubsza wylewka, sprawdzone

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Mam gotowe wylewki i zauważyłem jeden niepokojący problem. W rogach szczególnie małych pomieszczeń gdy lekko podskakuje albo "huśtam" wylewką widze i słyszę jak ona pracuje. Są to ruchy przy dylatacjach ścian max 1mm pod moim ciężarem 75kg :o Tak ma byc? Dodam, że styropianu jest na chudziaku 7cm a wylewki 4-6cm. Wylewka była gęsto zazbrojona siatką fi3,5mm.

Czy jeżeli tak ma nie być - co teraz mogę zrobić?

pozdrawiam

u mnie przy 11 cm wylewki nic nie drgało (styro 10cm) - ale jak zacząłem wygrzewać podłogówke to rogi nieźle pracowały - po miesiacu wszystko sie ustablilizowało a po 3 miesiącach kładłem płytki - teraz widze, że w dylatacjach gdzieniegdzie widać rysy na fugach

jeśli chodzi o moją wylewkę to w rogach przy niewielkim nacisku (wystarczy nacisk ręką) wylewka poprostu się rusza i słychać trzeszczenie styropianu.

Poza tym prosiłam o porade co należy z tym zrobić a otrzymałam odpowiedź że dramatyzuję..... Jeśli masz takich porad udzielać to może lepiej nic nie pisz, nie pomożesz ale też nie wkurzysz!!!

dramatyzowałam pół roku temu kiedy dom był skończony w 100% i trzeba było zrywać wszystkie podłogi bo zastosowany lepik na łączeniach papy okazał się toksyczny i w domu zaczeło śmierdzieć kiedy temperatura na dworze wzrosła do 30 st.... to był dla mnie szok.... parkiety, łazienki, kominek... a szkoda gadać do tego nie chce już wracać....

jeśli chodzi o moją wylewkę to w rogach przy niewielkim nacisku (wystarczy nacisk ręką) wylewka poprostu się rusza i słychać trzeszczenie styropianu.

Poza tym prosiłam o porade co należy z tym zrobić a otrzymałam odpowiedź że dramatyzuję..... Jeśli masz takich porad udzielać to może lepiej nic nie pisz, nie pomożesz ale też nie wkurzysz!!!

sory że cie wkurzyłem ( nie miałem najmniejszego zamiaru)

ja mam 8 cm styropianu i 7 cm wylewki i się nie rusza, co do porady nic nie zrobisz żeby ją teraz wzmocnić, myśle że jednak wysezonuje sie i bedzie git

A teraz powiem tobie taką ciekawostke którą zaczerpnełem z forum, na temat wylewek, postanowilem zrobic modelowa wylewke według wskazówek pewnego specjalisty z forum, czyli na chudziak papa ( chciałem folie), i dałem pape termozgrzewalną ekologiczną itd, a teraz żałuje bo też spod wygrzewanej podłogówki zaczyna wydobywać się nieprzyjemny zapach, i co mam prawo sie tez denerwowac, pamietaj zawsze no prawie zawsze słuchaj dobrego kierownika budowy

ja podejrzewam co jest przyczyną tego uginania, przy ścianie lecą rury z wody w styropianach. Jak stawałam w tamtym miejscu jak nie było jeszcze wylewki to też sie uginało, mój "fachowiec" powiedział ze pod cieżarem betonu ten styropian siądzie. Jak widać nie siadł... myśle że trzeba będzie wzdłuż całej ściany odkuć na szerokość ok 60 cm i poprawić, tylko jak związać tą starą wylewkę z nową?? czy ona nie pęknie na łączeniu?? zresztą tam ma być parkiet więc nawet jak pęknie nie będzie to miało większego znaczenia.

Dzieki za porady, widzę że więcej osób ma taki problem tylko nikt nie pisze jak go rozwiązał.

pozdrawiam

jeśli chodzi o moją wylewkę to w rogach przy niewielkim nacisku (wystarczy nacisk ręką) wylewka poprostu się rusza i słychać trzeszczenie styropianu ...

wiec nie nalezy tam naciskac reką ...

... widzę że więcej osób ma taki problem tylko nikt nie pisze jak go rozwiązał ...

polecam - mniej sie tym ekscytowac ...

brzoza czy znasz z doświadczenia ten problem??? uważasz że można to tak zostawić??? jednak mysle że bedzie przeszkadzało mi to trzeszczenie styropianu. Na szczęście to zjawisko wystąpiło tylko w pokojach w których nie ma podłogówki, na pozostałej części nie zauważyłam czegoś takiego, chociaż wylewka na podłogówce leży 4 tygodnie, w nieszczęsnych pokoikach 6 tygodni. We wtorek mamy zacząć wygrzewanie podłogówki, oby wszystko było wporządku, chociaz gdzieś czytałam ze dopiero w trakcie wygrzewania takie rzeczy się zdarzają...

Brzoza napisz swoją opinię co z tym problemem zrobić?? Nie chce kolejny raz czekać i zrywać zbyt późno jak będzie juz parkiet...

brzoza czy znasz z doświadczenia ten problem??? uważasz że można to tak zostawić??? jednak mysle że bedzie przeszkadzało mi to trzeszczenie styropianu. Na szczęście to zjawisko wystąpiło tylko w pokojach w których nie ma podłogówki, na pozostałej części nie zauważyłam czegoś takiego, chociaż wylewka na podłogówce leży 4 tygodnie, w nieszczęsnych pokoikach 6 tygodni. We wtorek mamy zacząć wygrzewanie podłogówki, oby wszystko było wporządku, chociaz gdzieś czytałam ze dopiero w trakcie wygrzewania takie rzeczy się zdarzają...

Brzoza napisz swoją opinię co z tym problemem zrobić?? Nie chce kolejny raz czekać i zrywać zbyt późno jak będzie juz parkiet...

sie spiesz z tym wygrzewaniem bo sie robi późno...

brzoza czy znasz z doświadczenia ten problem??? uważasz że można to tak zostawić??? ...

Iwona, wydaje mi sie, ze znam problem

bardzo dobrze opisała to WM 08

Nie przejmuj się :D Ja ten nproblem przeżywałam rok temu, wzywałam wykonawcę, inspektora nadzoru i różnych ludzi obeznanych w tym temacie. Huśtałam się na prawie wszystkich rogach, uspakajanie, że to przjedzie nie łagodziło mojego przerażenia. Niestety nie było innego wyjścia jak czekać. Sprawy z budową przeciągnęły się znacznie i teraz po roku kładłam parkiet, fachowcy podziwiali równość wylewek :D

Nie martw się, sprężynowanie minie .

i tak jak WM08, radze z tym poczekac

ale w domu jest ciepło, grzeją kaloryfery w tych trzech pokojach w których wylewka się rusza, wylewka na podłogówce leży dopiero 4 tygodnie więc dopiero teraz mogę zacząć wygrzewać.

w wygrzewaniu chodzi o to, żeby zrobić to przed całkowitym związaniem sie betonu - poszukaj tu na forum hasła wygrzewanie podłogówki

brzoza ja nie mogę czekać rok... mamy dom całkowicie wykonczony (wzasadzie był do sierpnia, kiedy to zaczeliśmy z innego powodu zrywać wylewki) 6 tygodni temu wylalismy pokoje, reszta wylewek 4 tygodnie temu. Od wtorku zaczynamy wygrzewanie podłogówki (mam nadzieje ze tam nic sie nie bedzie działo) a od lutego przychodzi kafelkarz. Po kaflach trzeba tylko ponownie przemalować, montować kuchnie i gotowe. W marcu musimy już mieszkać. Wzasadzie jeśli problem nie pojawi się w pozostałej części domu, to mogę zostawić te trzy pokoje i obserwować, natomiast jeśli przy wygrzewaniu podłogówki sytuacja się powtórzy z resztą domu, to nie wiem co będzie bo w marcu musimy się przeprowadzić.

Nie mamy czasu na czekanie :(