Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

belin,

u nas instalator powiedział że jak w salonie będzie 1 grzejnik to powietrze będzie raczej źle sie rozprowadzac i od okna może być zimno, tak więc dodał 1 grzejnik na tej ściance od drzwi tarasowych a ten grzejnik pod oknem w "jadalni" mamy normalny wąski. podłogówkę dodaliśmy powiedzmy bo taki byl nasz kaprys (nie cierpię zimnych kafli). Zrobiliśmy tez podłogówke w holu i wiatrołapie. Tak więc nie ma tam grzejników (będą szafki) a buty mam nadzieje zima będa szybciej schły i zamiast błota na podłodze będę miała najwyżej piasek do pozamiatania.

u nas zalane już wylewki, od wtorku wchodzą robić elewację, ale tak jak u ciebie brak czasu na wklejenie fotek niestety, może w tym tygodniu coś się uda ...:wink:

pozdr. Dorka

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to rzeczywiście z tym dodatkowym grzejnikiem byłoby rozwiązanie, jeszcze zagadam o to gostka. A podłogówkę też kładziemy w wiatrołapie (grzejnik zabiera dodatkowo miejsce), korytarzu i w łazienkach.

Ładnie, ładnie Wam idzie, jak już ocieplenie będzie robione. A my własnie dzisiaj wyczytaliśmy, że nasz potencjalny wykonawca na tynki wewnętrzne dostał się na czarną listę wykonawców pod względem terminowości i mamy zagwozdkę czy nie szukać innego, chociaz czasu coraz mniej.

A tu parę dodatkowych zdjątek naszego domostwa http://belin7.fotosik.pl/albumy/140494.html

Pozdrawiam

no no, belin ja widzę że poszalałeś :) ...

na górze balkonik został i przeniosłeś też drzwi tarasowe..

podoba mi się też to rozwiązanie z oknem w małym pokoju na górze, my zostawiliśmy jak było w projekcie ale faktycznie połączenie dwóch okien w jedno wydaje się dużo bardziej funkcjonalne.

czy dobrze widzę że nie robiliście nabitki.. będzie tradycyjna podbitka ?

A dziękuję, jak miło.

Balkony rzeczywiście zostały, tylko zobaczę jak sie będą spisywały drzwi tarasowe na dole, bo pozostały takie jak w projekcie i wyszły takie wysokawe. A jedno okno w pokoju na górze to pomysł żony i rzeczywiście jakoś tak bardzej ustawny pokój wychodzi, choc z zewnątrz ładniej prezentuja się trzy - no ale głowy do góry nie będę zadzierał, bo mnie jeszcze postrzyknie. Podbitkę będziemy robić później zwykłą, bo majster rzekł że krokwie lubią z czasem pękać, więc się je zakryje podbitką. Ile w tym prawdy to nie wiem - zresztą i tak bym głowy do góry nie zadzierał, bo może postrzyknąć :) . U Was - z tego co dojrzalem na zdjęciach - wyszły bardzo ładnie - i oby takie zostały. Może to wszystko zalezy od drewna - nasze pięknem nie grzeszyło, więc pozostaje je zasłonić i pewnie zapomnieć.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Śmiejuski, wysłałem Wam takie małe pytanko (jak zwykle :lol: ) na prva i nie wiem czy doszło. Jesteście może na łączach czy wypoczywacie z dozorcą na żaglach? Tak jojcę bo jedziemy dzisiaj po wełnę i chciałbym się upewnić czy dobrze kalkuluję ilości bo naszym projektantom do w21-12 zbytnio nie ufam.

Pozdrówka

A pytanko było z serii, ile m2 nabyliście wełny na poddasze po przylukałem na fotkach że juz do Was przybyła (tak na oko to mi się wydaje że Toproczek?), bo te podane w projekcie to mi jakoś nie pasują, (85 m2 ??), grubość na 15 cm - ??? w wykazie materiałów, a w opisie technicznym 2cm + 8 cm - totalny odlot, co chopaki popisały.

ps. Pięknie Wam roboty idą, tylko tym tempem przyprawiacie mi żonkę o palpitację - mnie też - hehe. U nas dzisiaj mają wejść pany od światłości, a pany od tynków potwierdziły swe przybycie na umówiony termin - zobaczymy czy dotrzymają słowa.

Tak przy okazji zazdroszczę Wam tej grupy wrocławskiej

Pozdrawiam

wełny zamówiliśmy na 100m2. U nas 15 toprocka + 10 superrocka. Chcemy mieć ciepło zima i chłodniej latem.

poczekaj jeszcze miesiąc to ci powiem czy 100m2 jest ok, właśnie układamy.

a co do tempa.. oj spadnie sspadnie bo sie kredyt kończy i teraz będziemy musieli na sobie polegać. A prawdziwe tempo to ma kulka z grupy wrocławskiej.

U niej zrobione już podjazdy, cała elewacja, drzwi zewn. gotowa odlna łazienka, górna prawie, zrobione ocieplenie poddasza i GK. .... daleko mi do niej z tempem ;-)

no ale staramy się, staramy, trzeba się w końcu przeprowadzić. Pies się męczy w bloku.

• 2 weeks później...

zamówiliśmy drzwi otwierane na zewnątrz.

Skrzydło jest grube i wystaje za ramę... i nie da sie tego po ludzku obrobić jak jest ocieplenie od zewnątrz !!

belin jak nie zamówiłeś jeszcze drzwi to weź to pod uwagę. Bo u nas będzie albo mostek termiczny albo styro docinane pod skosem :evil:

tyle czytania na forum, i wyszperywania różnych szczegółów i taka wtopa.. no po prostu wpadliśmy jak pierwszaki

No to możemy utworzyć grupę pierwszoklasistów - u nas też drzwi zamówione z otwieraniem na zewnatrz, kompletnie o tym nie pomyślałem, a grubość skrzydła 68 mm. I tak sobie teraz główkuje - jakby ściąć trochę pustaki po długości mniej więcej na grubość ocieplenia (na ile pozwoli długość nadproża) do miejsca w którym zaczyna się framuga od drzwi - tylko u Was już ocieplenie jest - hmmm - więc d.... zbita. Chociaż jak nie ma jeszcze koloru to może specjalisty od ocieplenia wycięliby styropian, później pustaczka i w to miejsce wsadzili styropian i obrobili ładnie z powrotem winkla. Tylko nie wiem jak będą mocowane drzwi, ale pewnikiem jeśli są kotwy, to będą one od wewnątrz jak przy oknach, więc nacięcie do framugi by nie przeszkadzało, bo i tak jest jeszcze pianka. Pozostaje mi tylko teraz czekać, aż drzwi zamontują i spróbować takiego rozwiązania lub tak jak piszesz cięcie styropianu po skosie.

ps. Rewelacyjna prezencja z piłą motorową.

ech.. ta piła no wiesz.. mąż na poddaszu robi ocieplenia a ja przeciez musze się czymś zająć.

to tak w ramach sprzątania, a że narzędzie trochę inne niż miotła ;-)

z drzwiami sprawę rozwiązałaby grubsza framuga do drzwi. bo wtedy i drzwi się mieszczą i styro nachodzi na ramę.

Zdecydowaliśmy ze dotniemy styropian, aż tak szpetnie wyglądać chyba nie będzie a boimy się trochę przemarzania bo montażyści porządnie drzwi wstawiali i cała framuga jest zabetonowana a nie zapiankowana. Niby fajnie bo stabilnie i mocno i niefajnie bo coś czuje że przemarzać będzie.

Ale zrobione.. zapłacone.. czekamy do zimy

Odwaga do piły godna podziwu. Moja żonka sprzętów huczących unika, ale ostatnio złapała się za kielnię i pomniejsze dziury po instalatorach łatała - w końcu córka murarza.

Co do drzwi to ni chorerki nie pamietam jaka szeroka tam była framuga, ale pewnie szalenstwa nie będzie i pozostaje kombinowanie jak z tego wybrnąć.

A z ociepleniem poddasza to pewnie pójdę w ślady Twojego męża, bo jak nam spec krzyknął 130 zł/m z materiałem (isover unimata 20 cm grubości) to stwierdziłem, że za te pieniądze kupię tak jak Wy lepszą wełnę rockwoola i sam się pobawię w układanie. Nie omieszkam dodać, że juz podglądnąłem Wasze zdjątka i zapewne będzie ich więcej :lol:

Ano 130 zeta za m2, takie mieliśmy oczęta :o i chop jeszcze brebrał że to netto. Co prawda nie dodałem że to z płytami gk ale i tak wychodziło "ciut" za drogo, więc panockowi podziękowaliśmy.

A - z brakiem koloru na ociepleniu to pojechałem jak łysy grzywką o parapet. Baranka pięknego juz macie no i drzwi wstawione. Wybaczcie niedopatrzenie ale człowiek juz chyba ślepawy lekko jest.