Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O garażu piszę w czasie przyszlym i na jego realizację jeszcze musimy trochę poczekać. Przyszła wiosna i ekipy są jakoś tak dziwnie zajęte. Męczę więc koleżankę coby wujka budowlanca z ekipą zeslała, ale musimy czekać bo ma teraz większe robótki i zbytnio nie kalkuluje mu się przerzucać ludzi ze sprzętem na takie maleństwo. Co do zmiany kształtu dachu, przy takiej małej zmianie to zbytnio nie zachodze w głowę. Się zweryfikuje na etapie budowy.

A co do rynien to zapłaciliśmy 2100, więc ciut mniej - tylko to było w lutym ubiegłego roku, więc ceny mogły trochę podskoczyć.

Ze stropem monolitycznym - to jakoś tak licho tej stali, chyba że się coś zmieniło w modzie budowlanej w międzyczasie. U nas żelastwa było trochę, i jeszcze na rogach budynku dodatkowo kładli po skosie. Zdjęcia mam to wrzucę do albumu.

Smiejuski zajefajna garderoba. U nas też jest w tym pokoju tylko na razie średniowiecze w porównaniu z Waszą.

U nas również garderoba w pokoiku małym, z tym, że u nas ten pokój był przejściowy, gdyż nad garażem mamy sypialnię. Czyli my użytkownicy opcji W mamy nie tylko podobny gust, ale również podobny tok myślenia ;).

A rynny mamy również metalowe - pod blaszkę - Plannję Siba.

Pozdrawiam

M.

Dorotka!!

Mam jeszcze pytanie odnosnie stropu. Na Twoich zdjęciach widziałam, że tez masz komin systemowy, a więc jak on ci wyszedł na stropie? czy kombinowałaś dać go między belki, czy musiałaś wylewać płytę? Tak podejrzałam, że nad kominem w kotłowni wylałaś płytę, a w salonie jak? Moj komin z wentylacją ma jakieś 60 x 50 cm i stoi tą szerszą ścianą przy ścianie od schodów.

I jeszcze jedno pytanie - na Twoim zdjęciu , w miejscu poczatku przyszłych schodów masz jakieś wystające pręty. Muszą one być? Bo u mnie nic takiego nie wypuścili.

Dorotka!!

Mam jeszcze pytanie odnosnie stropu. Na Twoich zdjęciach widziałam, że tez masz komin systemowy, a więc jak on ci wyszedł na stropie? czy kombinowałaś dać go między belki, czy musiałaś wylewać płytę? Tak podejrzałam, że nad kominem w kotłowni wylałaś płytę, a w salonie jak? Moj komin z wentylacją ma jakieś 60 x 50 cm i stoi tą szerszą ścianą przy ścianie od schodów.

I jeszcze jedno pytanie - na Twoim zdjęciu , w miejscu poczatku przyszłych schodów masz jakieś wystające pręty. Muszą one być? Bo u mnie nic takiego nie wypuścili.

ten przy kominku jest do ściany "przyklejony krótszą ścianą i wcisneliśmy go między belki

ale jakby nie wszedł to było by jak w kotłowni, czyli belki rozsunięte a pośrodku zrobione coś na kształt monolitycznego (nam kierbud podpowiedział żeby w ten poszerzony fragment wrzucić keramzyt bo wtedy strop będzie lżejszy)

tu mniej więcej widać ułożoną kratownicę http://www.prv.warco.pl/slides/PICT6001.html

te pręty są po to żeby jakoś powiązać schody ze stropem i fundamentem (na dole tez takie mieliśmy. Majstry powiązali to ze zbrojeniem schodów.

jak nie robisz schodów betonowych to pręty zbędne Tereso, a jak robisz to zawsze można nawiercić dziury i pręty wkleić, tak też się robi.

Inka,

a to zbrojenie monolitu to tak masz w projekcie z pieczątką jakiegos konstruktora czy tak majstry uradzili. jakiej średnicy pręty idą w tej siatce zbrojącej? Bo tak jakoś licho to wygląda jak mówi belin, a z drugiej strony jak wystarczy to nie warto przepłacać.

Tu są jakieś rysunki i info o stropach monolitycznych ogólnie http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dachy-i-stropy/strop-monolityczny-czy-gestozebrowy_,6330_16948.htm

Serdeczne dzieki Dorotko za informacje. To jednak u mnie bedzie ten strop nad kominem w salonie taki jak u ciebie nad kominem w kotłowni - czyli zbrojona i wylana płyta. No i za twoją radą dodamy kermazyt. Jak dobrze mieć sie do kogoś zwrócić o poradę!!! Fajnie, że z nam pomagasz przez te zawiłości przejść.

To dziwne z tym kominkiem ..w projekcie mamy bez wentylacji to raz..po drugie bede mial w kuchni wiec moze dlatego mowia ze nie trzeba..po tzrecie kierownika sie pytalem i on tez twierdzi ze nie trzeba...

co do stropu to firma ktora stawia to podejrzewam nie pierwszy monolit robi po drugie maja projekt zmiany podpisany przez jakiegos ich projektanta..moj kier chcial miec dolaczaona dokumentacje zmiany na monolit wiec nie jest to tak na odwal

musze sie wgryzc w ten temat i zobaczyc co i jak...

Teresa nie ma sprawy, jak ktoś już ma to z głowy to mu łatwo mówić a wcześniej to niestety wychodziły różne szczególiki i człowiek sobie głowę łamał czy tak móże być czy nie.

A moge zapytać z czego będziecie robić szalunek pod strop? U nas na początku były tylko podparte deski, ale potem poprawialiśmy usztywniając kantówkami bo deski lubią się ugiąć

Kominy powinny być oddylatowane od stropu, zostawialiśmy 1-2 cm luzu, potem się tam wełnę upchnęło.

Inka, w sprawie tej wentylacji to najlepiej zadzwoń do lokalnego kominiarza którego zaprosicie na odbiór. Jak odbierze bez wentylacji i wyczystki (bo nie wiem czy robicie czy nie) to nie ma sprawy i głowa spokojna :)

belin

to jezeli moge prosic to wrzuc bo na poczatku przyszlego tygodnia maja wylewac strop wiec wole jak cos wczesniej interweniowac:)

Fotki zbrojenia stropu wrzucone. U nas komin kominkowy też bez wentylacji i u kominiarza przeszło, ale ponoć dobrze dopytać u miejscowego. Nasz wyszedł z założenia, że skoro jest w kuchni osobna wentylacja i osobne odprowadzenie do okapu to styknie. Faktem jest, że w projekcie tej wentylacji kominkowej nie ma, a opinie na ten temat różne.

A u nas komin jak stodoła ;) I chwalę sobie. Przynajmniej mam zwentylowaną łazienkę, a nie tylko wywietrznik "dolnodrzwiowy". Według naszej kierowniczki wentylacja w budynku jest spieprzona, a prawdą jest, że wentylacji w budynku nigdy nie za wiele. Zresztą nie tylko wentylacja ;)

Pozdro

M.

Witam!

Czytam jak budujecie(albo juz wybudowaliscie) sliczne domki. :D

Zastanawiamy sie z mezem powaznie , czy takiego samego nie postawic.Bardzo nam sie podoba, a najwazniejsze , ze nie trzeba w nim robic wielu zmian.

Chcemy skorzystac z projektu

http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2112

To o czym myslimy to

1.Kuchnia zamknieta, wejscie tylko od salonu przez przesuwane drzwi.

2.Przeniesc kominek troche w bok, zeby byla jakas odleglosc od telewizora.

3.Schody ze spoczniiem.Podobno sie da zrobic.

4.Zmniejszyc lazienke na dole, na rzecz pom.gosp.

Nie potrzebujemy prysznica na dole, a na gorze(tak mi sie wydaje)zmiesci sie i prysznic i wanna).

5.Odbicie lustrzane.

Mam pytania

1.Czy ta scianka kolankowa, ktora jest w projekcie wystarczy?Maz chce podniesc o jeden pustak

2.Jesli chcemy przesunac ten komin-czy beda z tym problemy?Nie wiecie ile architekt wezmie za zmiane projektu?

3.Co w ogole zmienilibyscie, juz, teraz, majac doswiadczenie?

Tak narysowal z grubsza zmiany moj maz :wink:

<a href=http://img385.imageshack.us/img385/1488/2112zmianyvn1.gif' alt='2112zmianyvn1.gif'>

Bede wdzieczna za wszelkie rady.

Fajnie by bylo zobaczyc na zywo domek.Moze by sie udalo u kogos podpatrzyc jak buduje(okolice Wroclawia lub Opola)

Pozdrawiam

A u nas komin jak stodoła ;) I chwalę sobie. Przynajmniej mam zwentylowaną łazienkę, a nie tylko wywietrznik "dolnodrzwiowy". Według naszej kierowniczki wentylacja w budynku jest spieprzona, a prawdą jest, że wentylacji w budynku nigdy nie za wiele. Zresztą nie tylko wentylacja ;)

Pozdro

M.

Lhea a co jeszcze jest spieprzone?

o wentylacji mysmy rozmawiali tez przy kominku a nie w "kotlowni

w kotlowni mimo ze zrezygnowalismy z konina dymowego to wsadzilismy 4 otworowa wentylacje systemowa z pustakow (bedzie do kazdej lazienki plus jedna na zapas) a w kuchni tak jak belin mam dwie wentylacje z pustakow jedna dla okapu druga dla pokoju i kuchni dlatego mam nadzieje ze kominiarz problemow mi nie bedzie robil

aha pustaki robie praktycznie od podlogi a nie od stropu ponoc lepszy ciag wtedy wystepuje

magos

no kolo wrocka masz juz wybudowany sliczny domek a wladaja nim smiejus:)

kolo opola budujemy my i tereska ale stany mamy dopiero zaczete tzn robia nam stropy

pozdr