Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I ja gratuluję ładnego domku i postępów prac.

Tymi rurami prowadzisz wszystkie wentylacje? Chyba jest ich tam całkiem sporo? To są rury fi 150mm?

U mnie wentylacja rurami będzie w kuchni i spiżarce, ale rurami fi 110mm.

Komin masz tylko jeden w miejscu, gdzie oryginalnie jest kuchnia. Co będzie do niego podłączone? Kominek? To będzie jedyne źródło ogrzewania?

Własnie - też jestem ciekawa jak zagospodarujesz kominek . Widzę, że przesunęłaś komin w strone kuchni.

Darek ty robisz wentylacje spizarki rurą fi 150mm i podłączasz ją do wentylacji w kuchni?? Ja myślałam o jakiejs bocznej wentylacji spiżarki, ale nie weim co bedzie lepiej

Teresa,

Póki co mam na dachu cztery kominki, z czego jeden będzie wywiewką kanalizacji, a trzy będą wentylować kuchnię. W zasadzie zrobiłem zgodnie z projektem. W kuchni są zabetonowane dwa kolanka (wentylacja kuchni i okap), a w spiżarce - jedno. Jak przyjdzie hydraulik, to wyciągnie mi to do wywiewek przy kalenicy.

Niestety rura tylko 110mm. Mam wiele wątpliwości, czy to wystarczy. Wiele osób na tym forum pisało, że nie... Zobaczymy. W razie czego na poddaszu wpuszczę wentylatory kanałowe do rur od kuchni i spiżarki, żeby wspomóc mechanicznie ciąg.

A okap musi działać bez dyskusji. Mam nadzieję.

W ogóle to jest trochę na opak, bo prawo budowlane zabrania wykonywania przewodów wentylacyjnych z rur PCV. No ale jak się nie ma co się lubi...

Oby to chciało działać. Nie cierpię grzybów. :-)

Hej, kolor stolarki drzwiowej i okiennej to zloty dab, a wentylacja 150 rura bo tak niestety nakazal kominiarz, wentylacja bedzie wc i pom gospodarczego na dole, kuchni i kotlowni ktora bedzie za garazem, do tego dochodzi wentylacja pomieszczenia salonu i wentylacja wc u gory, wiec troche tych kominow jest, a co do ogrzewania to bedzie kominek z plaszczem wodnym no i ogrzewanie gazowe.....piec gazowy bedzie w kotlowni za garazem tj w tym malym pomieszczeniu a rura krotka wypuszczona na zewnatrz. wszystko pod kontrola wspomnianego kominiarza....przerobilem nieco dol domku, zrobilismy wielki salon a kuchnie dalismy zamiast pomieszczenia gospodarczego, kotlownie zlikwidowalismy zrobilismy z niej pom gospodarcze-pralnia a obok maly wc, moge rozrysowac jezeli ktos ciekaw.

Pozdrawiam

Lechoo

W oryginalnym projekcie wentylacja odbywa się przez komin w kotłowni. Załatwia to wymianę powietrza w łazienkach, garażu i kotłowni. I to moim zdaniem jest ok. Ja do tego dołożyłem ciąg wentylacyjny do salonu (bo można było łatwo wybrać odpowiednie pustaki Schiedla) oraz ciąg do stryszku nad garażem.

Najgorzej jest z kuchnią i spiżarką. Jest tam zaprojektowana wentylacja rurowa, ale bez konkretów. Zamiast tego pewnie by było lepiej wybudować dwa ciągi z Schiedla w kuchni, a spiżarnie sobie odpuścić. Tyle, że ściana w kuchni i sypialni ponad miałaby uskok, a poza tym nie wiadomo jakby taki mikro "komin" miał wyglądać ponad dachem.

Dlatego mam zrobioną wentylację rurową ze zwykłych rur PCV, które podłącze do kominków na dachu z nadzieją, że to będzie działać.

Mam nadzieję, że wentylacja sypialni na poddaszu będzie realizowana przez kanał w łazience. Wszystkie okna połaciowe mam z nawiewnikami i liczę na przepływ powietrza w tym kierunku.
A ja mam pytanie Darek jeszcze odnośnie odpowietrzenia kanalizaji. Tego chyba w projekcie nie ma i moi budowlańcy mi nie wyprowadzili ponad dach. Mam komin w łazience na górze z trzema kanałami wentylacyjnymi . Czy trzeba mieć to odpowietrzenie??

Teresa,

Jak nie tego nie zrobisz, to ciśnienie będzie Ci wysysać wodę z syfonów innych urządzeń, np. podczas spuszczania wody w toalecie. Wg projektu dwa piony powinny kończyć się wywiewkami, a dwa zaworami napowietrzającymi. Ja będę miał tylko jedną wywiewkę, do której zejdą się dwa piony. A czy będzie zawór napowietrzający, to zostawię w gestii hydraulika.

Na Twoim miejscu dałbym chociaż zawór napowietrzający. Tylko nie wiadomo gdzie, może na strychu? Jeśli będzie to jedyne źródło powietrza, to może będzie trochę śmierdzieć przez nieszczelności...

A może jeszcze da radę zrobić wywiewkę w dachu?

Witam.

Ja mam pytanie troche z innej beczki...Chcialabym zapytac w jakich miejscach planujecie dac grzejniki? Jestem po rozmowie z moim "majstrem" i on twierdzi, ze w pokojach na gorze grzejniki trzeba zamontowac pod oknami dachowymi poniewaz uniknie sie wtedy ich parowania.Powiem szczerze ze nie podoba mi sie takie rozwiazanie. Co o tym sadzicie?

Margola, w dużych sypialniach na górze damy chyba po dwa mniejsze grzejniki - pod oknami dachowymi i na ścianie szczytowej niedaleko okien balkonowych.

To prawda, że grzejniki powinny być w najzimniejszych miejscach (np. okolice okien). Wtedy ciepłe powietrze miesza się z zimnym i jest cacy. :)

Mała sypialnia przy łazience nie ma chyba znaczenia, bo okno dachowe i zwykłe są blisko siebie.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Też zasugerowałam "majstrowi" taką opcję jednak on stwierdził że nie ma sensu i tylko podniesie mi to koszty. Myśle że jednak sie uprę na dwa mniejsze :D .A co planujesz zastosować w holu na górze? Ogrzewanie podłogowe czy grzejnik?

Witam, mam pytanie czy zastosowac ogrzewanie podlogowe w salonie czy dawac grzejniki? chcialbym miec podloge drewniana i nie wiem czy spelni ona swoje zadania grzewcze:(...... i czy ktos ma juz urzadzony domek i zechcialby sie nim pochwalic? Moze ma ktos pare fotek?

Pozdrawiam

Lechoo

Margola, przepraszam, ale nie zauważyłem Twojego postu. Wydaje nam się, że nie ma potrzeby ogrzewania korytarza na górze. W końcu jest mały, a wokół same ogrzewane pomieszczenia. Poza tym na grzejnik nie ma za bardzo miejsca, a podłogówka odpada, bo chcemy tam dać panele. I właśnie, Lechoo, słyszałem, że podłogówka i drewno w sumie jest możliwym połączeniem, ale osobiście nie znam nikogo, kto by to stosował. Wszak drewno jest całkiem dobrym termoizolatorem. Zatem jedyna możliwość, to zastosować cienki panele (pewnie dostosowane do podłogówki). Z parkietem, moim zdaniem, nie ma sensu...

Odnośnie podłogówki i drewna znalazłem taki wątek:

http://forum.muratordom.pl/podlogowka-i-drewno-skonczmy-z-tymi-bzdurami,t119989.htm

Można poczytać, ale czy ułatwi podjęcie decyzji - nie wiem. ;-)

Wielkie dzieki odnosnie posta o podlogowce, sporo czytania ale przydatne....mam jeszcze pytanie do budujacych a tak naprawde do konczacych budowanie, ile wynioslo was ocieplenie domku? jak ksztaltuje sie robocizna za m2?

Pozdrawiam

Lechoo