belin 06.04.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ależ tu narodu.Teresa wymiary doślę Ci jutro na priv, bo i miejsce którego dotyczą sekretnym jest niezmiernie. Kominka jeszcze się nie drobiłem i pewnie nieprędko się za niego wezmę, bo jakos weny ku temu na razie nie mam, a po sezonie zimowym też jakoś potrzeby na ten mebelek nie znajduję - może kiedyś w przyszłosci.pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 07.04.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 O, belin dawno Cię nie było I od razu mam pytanko do Ciebie, pamiętasz o ile dłuższe krokwie zamawiałeś po podniesieniu ścianki kolankowej? a zmieniałeś jeszcze jakieś inne elementy więźby? No i mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich, aż mi wstyd, że ciągle o coś pytam Ile Wam poszło pustaków na ściany 25 cm (zewnętrzne i nośne) do budowy obojętnie jakiego w-21, proszę zaznaczcie jakie wymiary stosowaliście. Ja właśnie próbuję sama policzyć zapotrzebowanie do w-21-12b, ale idzie mi jak po gruzie, a wyniki oscylują około 2000 pustaków 250/238/375 P+w To chyba za dużo co? pozdr Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 08.04.2009 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 witaj kasiu i reszta świata ja budowałem z ytonga i wyszło mi dużo mnije chociaż nie wiem czy kwotowo suma się zminiejszyła ale przynajmnije nie przerażało to tak bardzo na 1 rzut oka pozdrawiam wesołych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.04.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 U nas wyszło około 1350 szt. suporeku 24x24x59. Wersja A z garażem i wykuszem. Z pustaka tego była także stawiana środkowa ściana, która w projekcie jest z cegły silki i ściana, która w projekcie jest z suporeksu 18cm. Czyli w zasadzie wszystko poza działówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 08.04.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Czyli jak wziąć 7 szt na m2 Twojego suporeksu, to przy 11 na m2 u mnie powinnam mieć ok. 2100 szt na dom z garażem i wykuszem. Tyle, że ja buduję z wykuszem, ale bez garażu, a z moich obliczeń wychodzi mi tyle samo Coś nie za bardzo mi to idzie A ile szacujesz poszło Ci na garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.04.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Trudno powiedzieć, trzeba by policzyć. Wiem tylko, że w projekcie na dom jest przewidziane około 1080szt pustaka 30cm i 18cm, a na garaż 480szt pustaka 24cm. Czyli w sumie ponad 1500szt. Do tego cegła na ścianę nośną. Jak widzisz, u mnie wyszło o wiele mniej. Zamówlem około 1500szt pustaka, a potem musiałem odsprzedawać. Co do szacowania, to nie bardzo mi się chce wierzyć, że na garaż poszła połowa tego, co na dom. Prędzej z 1/3. A może oni policzyli ten garaż, jakby stał osobno? Nie wiem, co poeta miał na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 08.04.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Darek, a jakie masz wymiary garażu, że się tak bezczelnie spytam Wtedy sobie to jako tako obliczę. A jeśli chodzi o zestawienia w projekcie to ile ja się przy stali namęczyłam I tak pewnie mi zabraknie jak znam życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.04.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A gdzieś tak z 3,30x6m. W sumie to raczej zgodnie z projektem Jak Ci się chce, to zajrzyj do mojej galerii i licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 08.04.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 O, belin dawno Cię nie było I od razu mam pytanko do Ciebie, pamiętasz o ile dłuższe krokwie zamawiałeś po podniesieniu ścianki kolankowej? a zmieniałeś jeszcze jakieś inne elementy więźby? No i mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich, aż mi wstyd, że ciągle o coś pytam Ile Wam poszło pustaków na ściany 25 cm (zewnętrzne i nośne) do budowy obojętnie jakiego w-21, proszę zaznaczcie jakie wymiary stosowaliście. Ja właśnie próbuję sama policzyć zapotrzebowanie do w-21-12b, ale idzie mi jak po gruzie, a wyniki oscylują około 2000 pustaków 250/238/375 P+w To chyba za dużo co? pozdr Kasia Co do więźby to długości krokwi już nie pamiętam, ale na pewno są dobrze ponad 7 m. Wskazówkę jaką mogę Ci dać, bo u mnie wykonawca dachu który też załatwiał drewno na dach, w zamieszaniu nie zajarzył że będziemy dzwigać ściankę kolankową o pustaka i starczyło na styk, ale juz daszek nad wejściem musieli ciut sztukować. Tak więc kupując drewko załóżcie sobie dłuższe krokwie niż w projekcie, aby nie było takiej niespodzianki. Może niech dachowiec wam podpowie jakie długie dokupić. Pustaków maxów było chyba coś ponad 2000 - wchodzi chyba z tego co pamietam ok. 15 szt. na m2, ale mogę się mylić - i tak też sobie przyjmowałem licząc metraż ścian plus zapas na ewentualne stłuczki. Twoje mają jakies insze wymiary, bo max ma 288/188/220. Garaż budowałem też z maxa wzdłuż bo nie ma już tu takich obciążeńm, mniejsze zapotzrebowanie na cegłę a i miejsca więcej w garażu. W środku domu ściana nośna z maxa 25 (lub jak też go zwą 250). Przelicz metraż ścian z projektu, nagorzej ze skosami, bo u nas w projekcie była jakaś smieszna skala i trochę musiałem pokombinować żeby dojść ile tego jest. Przemnóż przez zużycie na m2 i pi razy oko wyjdzie. I tak w zasadzie czegoś zawsze braknie lub cos zostanie. I jeszcze jedna uwaga - dla mnie garaż z projektu był "ciut" za wąski. pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 08.04.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 hej to znowu ja tzn czytam i tak sobie przypominam ja miałem krokwie 7,70 ale propozycja z mojej strony - amatora dekarza że jak będziesz zamawiać faktycznie trzebaby wziąśc ze 30 cm dłużesze lepije żeby poobcinali z długości niż potem sztukowali jak ja to musiałem robić nad gankiem nawiasem mówiąc z mojej winy ihihi. co do garażu to jak dla mojego ukochanego wozu tzn forda mondeo kombi to ciut faktycznie ciut ale za krótki tzn jak postawiłem sobie ściankę to jak juz dojade autem to tylko na styczek w związku z powyższym faktem ów cacko będzie stało na świezym powietrzu, ale za to żona będzie miała w garażu swoje nie ma tego złego itd pozdrawiam wesołych świąt. dołanczam kilka fotek z łazienek, no i własnie nie bierzcie znajomych do robót płatnych bo nie ma kogo potem opierdzielać w razie czego http://picasaweb.google.pl/mrobar2/NaszDomek?authkey=KGu02EabKFU# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 09.04.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Katarzyno, trochę mi się rozjechały te wczesniejsze dane, bo ziornąłem w swój tajny kajecik budowlany i okazało się że cegły maxa było 3 tys. szt. Zużycie przy grubości muru 19 cm to 15 szt/m2 i taki mamy garaż, przy grubości muru domu 28,8 cm zużycie to ok. 21-22 szt/m2. Co do długości krokwi - ok. 6,70-6,80 m, a te które są aktualnie nad wejściem to ok. 7,40 m. Jak rzekł przedmówca mrobar lepiej zmówić z naddatkiem, aby nie było niespodzianek jak u niego i u mnie. U niego są dłuższe bo i ścianka chyba pojechana do piątki.sorki za zamieszanie liczbowepozdr.belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 10.04.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Dzięki mrobar i belin! Szkoda, że mój budowlaniec nie chce się wypowiedzieć na temat więźby, twierdzi, że w projekcie jest OK, a ja widziałam, że część z Was dodawała dodatkowe murłaty, żeby dach był bardziej stabilny. A już podniesienie ścianki o 15-20 cm w ogóle nie zrobiło na nim wrażenia i nic nie powiedział o długości krokwi No nic, ponoć robić robi dobrze i jest tani Belin przeliczyłam sobie to na moje pustaki i wyszło mi 1600 szt, ale jak dobrze rozumiem to muszę doliczyć jeszcze pustaki na ściany nośne 25 cm na dole i na górze? To chyba razem wyjdzie te dwa tysiące niestety, a liczyłam, że zaoszczędzę Pozdr Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 11.04.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Witam ponownie, my mamy już pozwolenia na budowę i wstępnie rozglądmy się za ekipa, która nam dom wybuduje. W najbliższym czasie planujemy wiercenie studni. Poza tym we wtorek chcielibyśmy podpisać umowę o przyłącze prądu. Ciekawe ile się zejdzie... Jest ktoś na tym samym etapie? Nawet nie wiem jak ten etap nazwać Ale przysżłam tu przede wszytskim z pytaniem do tych, co mają wersję z garażem. Jak macie rozwiązaną kwestię wejścia do pokoju nad garażem? Zmienialiście układ pomieszczeń tak, aby łazienka nie była przechodnia? Jeśli tak to w jaki sposób? A jeśli nie - to czy nie jest to zbyt uciążliwe? Pozdrawiam świątecznie i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 11.04.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Zależy jakie masz przeznaczenie tego "pokoju". Zresztą trudno to nazwać pokojem, bo to raczej namiot, w którym skosy są do samej podłogi. U nas będzie tam pralnio - suszarnio - prasowalnia. W takim przypadku przejście przez łazienkę będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 11.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Darek- ales ty poszedł z tą budową jak burza. Niedawno zaczynałeś tynki, a widzę że już masz skończone i już połozona hydraulika i wylewka. Gratulacje z dobrej organizacji pracy[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 11.04.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Teresa, budowa w zasadzie organizuje się sama. Po prostu całą wykończeniówkę robi jedna ekipa. Najpierw poddasze, potem tynki a ostatnio wylewki. Hydraulik natomiast jest na tyle układny, że nie trzeba nań czekać miesiącami. Wpada na dwa - trzy dni, robi swoje i już go nie ma. Natomiast co do chłopaków od wykończeniówki, to poza wspomnianą organizacją (brak przestojów pomiędzy ekipami), mają jeszcze tę zaletę, że przy późniejszych pracach nie będą mogli narzekać na poprzedników. Wadą jest brak miksokreta i agregatu tynkarskiego, co nie sprzyja oszczędności czasu i pieniędzy. Chociaż z drugiej strony oszczędzam na materiale, bo towar robią sami z piasku, wapna i cementu, a nie z gotowych mieszanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 12.04.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Witam, pytanko, jak oscylują kwoty za posadzki? DziekiLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 13.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 My płaciliśmy 15zł za metr kwadratowy, w tym za układanie folii i styropianu. Więcej informacji można znaleźć tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 14.04.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 witam jesli chodzi o posadzki to u mnie na podkarpaciu płacimy w okolicy 15 jesli jednak sami ułożycie folie i styropain co każdy potrafi ( ja zrobiłem dwie 6 na zakładkę, folie tez sam ułozyłem)i co efkt?? 11 zł za m2 to dobra cena i całkiem równo sa nawet zrobione . jesli chodzi o wode w fundamentach hmm może by melioracje na szybko zrobić i to powinno sprawę załatwić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 15.04.2009 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 melioracja to jest odprowadzenie wody pod ziemią tzn kupuje się taki wąż melioracyjny on jest dziurawyo dużym przekroju i on ma za zadanie ściągać wode do siebie i tym wężem potem woda sobie będzie leciała am gdzie ją pokierujesz oczywiście pod wodą u mojego taty na działce tak było tzn woda ciągle była w piwnicy i zrobilismy tam taka melioracje i potem woda zniknęła wydawało by się że to mogłoby sytuację rozwiązać ale popytaj fachowców bo ja moge się mylić pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts