Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Mam pytanie czy ktoś budowal ten domk koło Kwidzyna w pomorskim.

Czy ktoś podpiwniczyl ten domek? Jaka jest różnica z dobudowanym garażem bez stropu i bez garażu, czy naprawde to takie ogromne koszty (50tys).

być może ktoś o tym pisał ale prooszę o info.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wywołany do odpowiedzi :) muszę potwierdzić iż garaż jest to dość spory koszt. Mnie wychodzi że nie mniej niż 30 tys. (SSZ z garażem to około 145-150 tys, czyli podobnie jak te_renia bez garażu).Dokładnie ciężko policzyć ale wydaje mi się że to jest miarodajna kwota i 50 tys też można wydać jak ktoś będzie wykańczał w płytkach, itp. Jednak zdecydowanie garaż przy budynku lub w jego bryle wyjdzie taniej niż budowany jako osobny budynek (odchodzi jedna ściana i późniejsze opłaty z gminy za garaż, a stawki są naprawdę zabójcze i można się zdziwić jak podatek za garaż za rok będzie większy niż za cały budynek mieszkalny).

Dziękuje te_renia i merks za szybka odpowiedź

Jeszcze pytanie o garaż do merksa to jest garaż bez poddasza użytkowego tak jak w projekcie?

Stan surowy zamknięty - to znaczy okna i drzwi wstawione i z dachówką na dachu czy same dechy pod papą? bo różnie to ludzie nazywają.

pozdrawiam

SSZ tzn budynek przykryty i zamknięty. Wersja b nie posiada poddasza użytkowego.Oczywiście budynek pokryty dachówką ceramiczną i wstawione okna, brama garażowa oraz na razie drzwi "budowlane" :).Zresztą popatrz sam.

DSC00581.jpg

A teraz ostatni rzut oka na podłogówkę, bo w środę zniknie pod kołderką betonową :)

P5020146.jpg

• 3 weeks później...

Witam

Prace zaawansowane u nas wiec na forum czasu brak,od jutra co,pozniej wylewki za jakies 2 tyg i wykonczeniowka powoli wkracza w lipcu,mam nadzieje ze na jesieni sie wprowadzimy ale to sie jeszcze okaze

Kasia,Merks-co u was?Na jakim jestescie etapie?

Juliat-jesli 60km na poludnie od Krakowa to dla ciebie nie problem to zapraszam na ogledziny naszego w 21.12b

Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich budujących, wykańczających i mieszkających. :-) U nas to już ponad półtora roku od wprowadzenia. Dom stoi nadal, wielkich zniszczeń nie ma :-) Największe szkody powodują dzieci. :-)

Wracam do tego wątku i z nostalgią wspominam czasy budowy. W pamięci zostały jedynie przyjemne wspomnienia. Te negatywne gdzieś sobie wyparowały, choć wiem, że sporo się wtedy denerwowałem z różnych powodów. :-) Jakieś trzy lata temu kopaliśmy fundamenty... Ale zleciało!

Czy ktoś z tamtych czasów jeszcze tu zagląda? Jak się Wam mieszka?

Witaj Darek. Ja mieszkam w W 21.12b od ponad roku i musze przyznać że dom jest funkcjonalny, bardzo dobrze sie w nim czujemy, brakuje tylko troche wiekszego salonu ale mozna się przyzwyczaić. Nadrabiam to sobie duzym tarasem.

Czasami tu zagladam, ale nie chciałabym jeszcze raz tego wszystkiego przechodzić.

Pozdrawiam wszystkich juz wybudowanych i tych budujących się.

Nam też się mieszka bardzo przyjemnie. Salon faktycznie mógłby być większy, a zwłaszcza bardziej ustawny. Wykusz ładnie doświetla salon, podobnie jak okno dachowe klatkę schodową. :-) Trzeba przyznać, że projekt jest dość udany. Teresa, teraz byś wiedziała co można zrobić lepiej. :-) Rzeczywiście chyba najgorsze z całości było użeranie się z przemądrzałymi ekipami.

Więźba to był taki fajny element, który sprawił, że dom zaczął przypominać dom w końcu. :-)

• 2 weeks później...