jakow 01.08.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 No to sobie już nabudowałam, wczoraj otrzymaliśmy WZ i co sie okazało, że upatrzony projekt W21-12a jest o cały 1 metr za szeroki. (od frontu) Mam trzy wyjścia; odwołać się, wybrać projekt bez garażu, albo się zastrzelić. Eeee tam.... zaraz się zastrzelić Może wybierzcie wariant: dom z garażem a okienko na stryszku nad garażem zlikwidować (zastąpić np. oknem połaciowym). Wtedy masz całą ścianę garażową bez okien i możesz ją postawić w odległości 3m od granicy działki (zamiast 4m). I już mamy 1m "do przodu" Da się tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 02.08.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 No to sobie już nabudowałam, wczoraj otrzymaliśmy WZ i co sie okazało, że upatrzony projekt W21-12a jest o cały 1 metr za szeroki. (od frontu) Mam trzy wyjścia; odwołać się, wybrać projekt bez garażu, albo się zastrzelić. Eeee tam.... zaraz się zastrzelić Może wybierzcie wariant: dom z garażem a okienko na stryszku nad garażem zlikwidować (zastąpić np. oknem połaciowym). Wtedy masz całą ścianę garażową bez okien i możesz ją postawić w odległości 3m od granicy działki (zamiast 4m). I już mamy 1m "do przodu" Da się tak? Dzięki Jakow ale to o to chodzi, że w WZ dom nie może być od frontu (wjazd od drogi głównej) szerszy niż 13,2 m , mimo tego że mam dzialkę 50x40 i spokojnie z każdej strony zostaje po ok. 16-18 m. Warunki jak się okazało wystawiono biorąc pod uwagę najbliższy sąsiadujący dom, ktory ma garaż przystawiony do ściany frontowej i wygląda jak "garaż z domem", a nie dom z garażem a dlatego że jest na węższej działce. Tak to tylko może być w naszym kraju. Jestem dobrej myśli, dziś będziemy rozmawiać z urbanistą, może uda sie coś zmienić. Na wszelki wypadek wczoraj cały dzień szukałam projektu i znalazłam (do czego to jest zdolny człowiek zdesperowany!). Jest to projekt Ad-09k - studioarcis, zajrzyj na ich stronę, też fajny projekt, trochę wiekszy, ale nie ma spiżarni i strychu. A propo , jakie masz schody w swoim domku, czy można pod nimi zrocić jakiś schowek. Pozdrowionka hela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 02.08.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Jak w temacie. Budynek stoi, schnie i czeka na wykończenie w środku. Zapraszam na stronę: http://www.weronika.mapi.com.pl/budowa.php Pozdrawiam Piotr Witaj Piotr co tam słychac na budowie, kiedy umieścisz nowe fotki, bardzi interesuje mnie ten projekt, ponieważ mój upatrzony to W21-12a. Jak myślisz, czy mały pokój na dole nie jest za mały na sypialnię, jakie masz schody. Odezwij sie . Hela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 04.08.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 ... jakie masz schody w swoim domku, czy można pod nimi zrocić jakiś schowek. Można, a nawet trzeba. My obniżyliśmy posadzkę o ok. 40-50cm i w ten sposób zrobiła się nam wygodna spiżarnia. Doprowadziliśmy do niej wentylację (nawiew i wywiew). Zaraz po tynkach wstawimy drzwi wejściowe i zabudujemy karton-gipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa75 08.08.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 My właśnie kupiliśmy działkę i W-20.12 wydaje nam się optymalny. Bardzo prosimy o kosztorys na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.08.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Jak już Jakow wie, kupiliśmy projekt W-20.12 czym chwalę się też i innym. To musi być dobra inwestycja. Teraz tylko adaptacja i mam nadzieję na wiosnę - do przodu! Adaptator pomruczał trochę nad zmianami ale je przełknął. Zleciłem mu załatwienie formalności i czekam na zezwolenie na budowę. Tak mnie wszyscy wystraszyli tymi urzędami, że niech on tę ścieżkę (dobrze sobie zresztą znaną) przejdzie. Tak więc koniec przeglądania projektów, czas na konkrety Jakow - jakie i ile ocieplenia dajesz? Bo te projektowe 5 cm to to chyba lekka lipa jest? No i oczywiście wielka prośba w imieniu swoim i innych czychających na FOTKI!!! - dzięki Twoim zdjęciom to ja już prawie wybudowałem! (w myslach - ale zawsze), a co z wykończaniem? A wiosna coraz bliżej! Pozdrawiam serdecznie klub "W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 09.08.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 ewa75 Poszło na priv. Zajrzyj również na kosztorys tego domku tutaj. 12marek W projekcie jest: ścianki z bloczków bet. komórk. o grubości 30cm, ocieplenie styropian grub.5-10cm. W rzeczywistości u nas: ścianki z bloczków bet.komórk. o grubości 24cm, ocieplenie styropian grub.12cm. Fotki - po ostatnich ulewach i problemach hydrologicznych z tym związanych mam raczej wiecej roboty niż mniej więc... jeszcze chwila. Tynkarze przyjeżdżają lada chwila, muszę pokończyć jeszcze parę prac przed ich przyjazdem a tutaj dodatkowo wpadły mi prace melioracyjne na działce i "drodze" dojazdowej. Fajnie, że jest nas coraz więcej w klubie "W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa75 10.08.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Jakow wielkie dzięki za kosztorys. To fakt, że więcej osób budujących to więcej rozwiązanych problemów zanim się wmuruje kolejny bloczek (oby). Małe pytanko, ceny są z I półrocza 2004 r. - czy są jeszcze w miarę aktualne? I czy tam jest 7% VAT czy już 22% ? U nas jeszcze trochę do budowy więc będziemy mieć więcej doświadczeń innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 10.08.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Nie wiem czy to pełnia Księżyca tak na mnie działa, ale dzisiaj w nocy nie mogłam spać, bo chodzi mi po głowie taki projekt: http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html Od miesiąca mamy pozwolenie na budowę w - 21.12a jeszcze nie zaczęliśmy a mnie już podoba się coś innego A wydawało mi się, że w uczuciach jestem stała... Kochani sprowadźcie mnie na Ziemię z tego mojego Księżyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 10.08.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Basiuja też prawie już zamowiłam W21-12a, ale w ostatniej chwili jeszcze raz przeanalizowałam cały projekt i stwierdzilam, że dla mojej czteroosobowej rodziny to żadna rewelacja.Po pierwsze- mały pokój na dole, który miał nam służyć jako sypialnia, to klitka, jesli tam wstawimy podwujne łózko, to nawet nie ma gdzie wstawić dużej szafy, tym bardziej, że nie ma nigdzie garderoby.Po drugie - kuchnia, jeśli zrobimy spiżarnię to też nić wielkiego.Salon - za mały, obecnie w bloku mam tyle samo i jeśli wstawię stół to będzie ciasnota. A mały pokoik na górze - z tego mozna tylko zrobić garderobę, bo na pokój dla gości jest za mały. Jedyny atut to wg moich potrzeb odpowiednie pokoje dla dzieci na górze i ten stryszek nad garażem. Doszlismy z mężem do wiosku, że dla nas dom musi miec co najmniej 130 m2, oczywiscie bardzo zadowolilabym sie i większym, ale nas na to nie stać. Wydaje mi się, że ten projekt to jednak nic rewelacyjnego. Obecnie zastanawiam sie nad "Domem za rogiem" z Muratora, nawet dzieki uprzejmości jednego z forumowiczów byłam na budowie i obejrzałam go w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa75 11.08.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Ale ten dom na stronie dobrych projektów ma kosztorysowo ponad 222.000, i do tego duzo wieksza powierzchnie netto . Projekt W-20.12 to duzo mniejsze koszty a powierzchnia użytkowa podobna. Być może na czymś się nie znam, ale ten projekt raczej mi nie odpowiada finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 12.08.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Już mi przeszło. Zerknęłam do WZ - ta chałupka: http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html jest o pół metra za długa. I bardzo dobrze, problem rozwiązał się sam. To było tylko krótkotrwałe zauroczenie Wracam do mojej pierwszej miłości w-21.12a. Zresztą, na ten nas przynajmniej stać bez większych wyrzeczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 12.08.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Wątpliwosci forumowiczów spowodowały ze i ja zaczęłam się lekko wahać czy w21-12a nie będzie dla naszej rodzinki za mały Niestety tez musimy się liczyć z kosztami i nadal naszym faworytem jest w21-12a dlatego cieszymy się Basiu i Andrzeju, że jednak tez do niego powróciliscie My nadal jestesmy przy papierologi, ale ciagle mamy nadzieję, że fundamenty w tym roku powstaną ... ach, dlaczego to się tak ciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 14.08.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 No tak, nawymądrzałam sie w ostawnim poście, ale oczywiście też przeważyły względy ekonomiczne i ostatecznie zamówiłam projekt W21-12a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 14.08.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 No tak, nawymądrzałam sie w ostawnim poście, ale oczywiście też przeważyły względy ekonomiczne i ostatecznie zamówiłam projekt W21-12a. Rozumiem, że "zamówiłam" to czas przeszły dokonany? Jeśli tak, to gratulacje. Najciężej, to wybrać taki projekt, żeby potem nie żałować. Jeśli chodzi o ciasnotę: teraz mieszkam w domu o powierzchni przeszło 300 m2 a prawdę mówiąc przebywa się głównie w kilku pomieszczeniach - kuchnia, salon i łazienka, no nie licząc sypialni . Tak się składa, że tylko kuchnia jest dużo większa od tej z w 21.12a i jakoś żyjemy. Pozostałe pokoje (niektóre po 50 m2) są wykorzystywane od wielkiego dzwonu, bo trzeba je wcześniej pół dnia sprzątać Tak to już jest że graciarnia robi się sama Mniejszy domek - mniej sprzątania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 25.08.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Halojest tu ktoś, co taka cisza w klubie W, czyżby wszyscy na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakow 25.08.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Noo... my na budowie... w tej chwili tynki (nareszcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 28.08.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 A jak tam z kosztami, czy mieścisz się w kosztorysie, ile mniej więcej wyniesie cię stan surowy zamkniety. Ja obecnie mam projekt w adaptacji, wstępnie umówionego majstra (15000 mury+drzewo+chudziak) . Nie wiem z czego jeszcze będę budować, pewnie z tego co tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 02.09.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 hela:Jak wybierzesz materiały to napisz i uzasadnij swój wybór. A nowych zdjęć jakowa ani widu! jakow: Może opowiesz w jakim systemie robiłeś wodę i c.o.? No i oczywiście - KOSZTY!!!? Mnie zblokowało uzbrojenie - może przyszły rok? Pozdrawiam klub "W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 03.09.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 hela:Jak wybierzesz materiały to napisz i uzasadnij swój wybór. A nowych zdjęć jakowa ani widu! jakow: Może opowiesz w jakim systemie robiłeś wodę i c.o.? No i oczywiście - KOSZTY!!!? Mnie zblokowało uzbrojenie - może przyszły rok? Pozdrawiam klub "W" Ach ci fachowcy, jak przyszło do konkretnych uzgodnień w dniu dzisiejszym, to majster zażyczł sobie 17800 no i chyba nie mam wyboru nikogo tańszego nie znajdę. Rozważam pustaki phoroterm 25 bo ciepły i ludzie chwalą lub beton komórkowy bo najpopularniejszy - obecnie podrożał, niestety wszystko zależy od ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts