Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam,

jestem świeżutki na forum ale od dłuższego czasu śledzę posty odnośnie W21-12 bo też go budujemy.

Pytanko do Darials - w któryms pośćie pisałeś że planujesz zrobienie okien dachowych. Czy na poddaszu bez nich jest wystarczająco jasno, bo własnie z żoną głowimy się czy samo doświetelnie oknami w ścianach wystarczy. Na Twoich zdjątkach (jak pięknie mieć już dach - nas to czeka na wiosnę) wylukałem że nie macie okien dachowych. Żona pisała do hdi206, ale niestety bez odzewu.

hi,

okien nie montowaliśmy, bo chcemy się nimi cieszyć dłużej niz kilka dni!!!(nóg mogłyby dostać) :lol:

żeby nie robić wymian w pokojach na górze w określonych miejscach zrobiliśmy większe odstępy między krokwiami tak, by weszły okna 78x118 ale czy je zamontujemy (czy wszystkie) zobaczymy po montażu okien!

raczej z pewnością będzie okno na klatce!

a wogóle to bijemy się z koncepcją zmiany ustawienia ścianek działowych (chociaż już są) na poddaszu, by z pokoju po lewej od schodów zrobić wejście do przylegającego (tam sypialnia dla chłopaków około 10-11m2 pc)

a wejście do drugiego na wejście do garderoby około 7m2 pu

ale tu nie jesteśmy do końca przekonani i zgodni (garderoby brakuje!!!!!)

w łazience na poddaszu narazie nie postawiliścy ścianki działowej tej od kolankowej będziemy kombinować!!! łazienka wydaje się duża (tym bardziej po przedłużeniu budynku) ale niestety mało ustawna!!

za kilka, kilkanaście tygodni zobaczymy!!

ps

gdzie budujecie??

pozdrawiam

Dzięki Darials za info, rzeczywiscie okna mogłyby się przemieścić i chyba hdi206 robił podobnie, bo na części swoich zdjęć okien dachowych nie ma, a później się pojawiają. Okno miało być na klatce a problem był właśnie z tymi pokojowymi - więc skorzystamy z Twojego planu działania.

My wznosimy swoje mury pod Krakowem, na szczęście w bezpiecznej odległosci od miasta i mamy nadzieję, że jak najszybciej uda nam się wydostać z tej chmury dymu jaką widzimy z naszej działki. Jesienią zakonczyliśmy działania na stropie bo miała być zima, a ona zrobiła nas w karolka i teraz czekamy na wiosnę - byle nie do czerwca. Moja lepsza połówka wymyśliła garderobę (bo rzeczywiście jej brakuje) w pomieszczeniu na górze koło łazienki, ale zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało, gdy w końcu coś wyrośnie nad głową. To samo dotyczy łazienki na poddaszu, bo u znajomej widziała, że w podbnej sytuacji, wanna wjeżdzała trochę pod dach - ale tu decyzję podejmiemy dopiero jak będą ścianki kolankowe i dach bo szkoda tłuc głowę. Oglądałem jeszcze zdjęcia waszego domu na fotosiku - oj fajnie. A jakbys mógł jeszcze zamieścić jakieś zdjątka z wnętrza to byłoby już całkiem miło.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

dalej cisza i nikt się nie oddzywa!!!! (wiadomo do kogo piję!!!)

10min temu rozliczyłem sie z wykonawcą za stan surowy otwarty!! i umówiłem się na taras i schody!!

mam nadzieję, że w tym tygodniu (w końcu wybierzemy okna!!!!!!!!!!) dokonamy kolejnych ważnych decyzji dotyczących kolejnych etapów!!

pozdrawiam

Witam

Nikt się nie odzywa, więc może ja poproszę o dane na temat wiadomo jaki czyli koszty :D

Co prawda zaczynam wkrótce budowę W-20.12 ale projekty są podobne i koszty poniesione przez budujących ten projekt będą też podobne (zakładam, że nieco mniejsze)

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał mi parę cyferek rzeczywiście poniesionych kosztów budowy na poszczególnych etapach. Usiłuję zrobić sobie bieżący kosztorys i choć ceny rosną w zasadzie z dnia na dzień będę miał dzięki Waszej pomocy szansę na przygotowanie sie do nich.

Pozdrawim klub budujących "W"

Marek

TO JESZCZE RAZ!!!!!!!!! :evil:

TYM RAZEM NA FORUM:

- kominy 6,6 (systemowe i płytki klinkierowe)

- fundamenty 15 (lane - ściana -bloczki)

- mury i ścianki działowe 24 (bk 30 i 12)

- strop 11,4 (teriva I)

- dach 17 (cementowa brassa)

czy teraz doszło???????? :roll: :-?

+ papierologia, przyłącza, kierownik, geodeta, geolog, spychacz, koparka, ... rachunki za prąd budowlany (cholernie wysokie), telefony, dojazdy...

pozdrawiam

Daria ls,

wybacz że będę troszkę dla Ciebie uciążliwy, ale zżera mnie ciekawość jak wyszły u Was pomieszczenia wewnątrz, bo u nas nie ma jeszcze ścianek działowych nie mówiąc juz o pokojach na piętrze - neni dachu. Byłabyś tak miła, pobawiła się w fotografa i zamieściła jeszcze parę fotek.

Pozdrawiam

Hela, bądź dobrej myśli - najważniejsze, że wyszliście juz z ziemi (z fundamentami oczywiście) - a później będzie rosło i to cieszy jak się mury pną do góry.

Tak przy okazji to gdzieś napotkałem na Twoje wątpliwości odnośnie trzymania pustaków z BK przez zimę. Jeżeli masz je dobrze przykryte i stoją sobie na paletach to naprawdę nic im się nie stanie. Mój znajomy, a własciwie jego teść, trzymal takie pustaki przez 10 lat. W tamtym roku znajomy rozpoczął z nich budowę i były w bardzo dobrym stanie, o czym się sam przekonałem, bo pomagałem mu je przewozić na budowę. Tak więc w Twoim przypadku jedna zima tym bardziej im nie zaszkodzi.

ps. A właściwie to juz jest chyba po zimie

Hela, bądź dobrej myśli - najważniejsze, że wyszliście juz z ziemi (z fundamentami oczywiście) - a później będzie rosło i to cieszy jak się mury pną do góry.

Tak przy okazji to gdzieś napotkałem na Twoje wątpliwości odnośnie trzymania pustaków z BK przez zimę. Jeżeli masz je dobrze przykryte i stoją sobie na paletach to naprawdę nic im się nie stanie. Mój znajomy, a własciwie jego teść, trzymal takie pustaki przez 10 lat. W tamtym roku znajomy rozpoczął z nich budowę i były w bardzo dobrym stanie, o czym się sam przekonałem, bo pomagałem mu je przewozić na budowę. Tak więc w Twoim przypadku jedna zima tym bardziej im nie zaszkodzi.

Dzieki belin

są jednak jeszcze dobrzy ludzie na świecie, facet ze skladu budowlanego trzyma nam pustaki w magazynie, możemy je odebrać kiedy chcemy no i kupilam je jeszcze po 7,15 zł. A wiosna tuż tuż, tylko te ceny rosną. Wiekszy dylemat mam z wybraniem banku/kredytu w tym to jest dopiero jazda, a myślalam, że nie głupia baba ze mnie, ale zwatpiłam

Pochwal sie kolego ktore W budujesz, może jakieś fotki, dobre rady?.

Daria ls,

wybacz że będę troszkę dla Ciebie uciążliwy, ale zżera mnie ciekawość jak wyszły u Was pomieszczenia wewnątrz, bo u nas nie ma jeszcze ścianek działowych nie mówiąc juz o pokojach na piętrze - neni dachu. Byłabyś tak miła, pobawiła się w fotografa i zamieściła jeszcze parę fotek.

Pozdrawiam

póki co otwory mamy zasłonięte folią i wewnątrz jest ciemno!!

wejdź na stronę hdi206