12marek 20.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 darials: Teraz to mi ręce opadły! Jeżeli miałbym mieć takie koszty to chyba już był bym bardzo, ale to bardzo szczęśliwy! Moje, mam nadzieję w związku z Twoją wiadomością pesymistyczne wyliczenia zakładają na stan surowy otwarty 150 tys + wykończenie drugie tyle. Biuro podaje 219 tys. netto i podchodzę do tego z dużą dozą (tym bardziej w dobie podwyżek) ostrożności. Nijaka Kama z tego forum podaje mi, że w swoim W-21.12 zamieszkają za nieco ponad 200 tys. Mój domek jest trochę większy. No i rejon inny. Koszty robocizny wg. ekip którym dawałem projekt do wyceny oscylował od 30-40 tys. Plus do tego materiały i transport. W YTONGU oferta za robociznę na stan sur. bez dachu wynosiła jesienią 29 tys. Suporex u mnie po 8,55 zł. Rodzi mi się wiec pytanie czy czasem nie jestem dobrze poinformowanym optymistą? A może nie trafiałem na odpowiednich ludzi? Ofertę od firmy na 180 tys. za stan surowy otwarty odrzucam jako skrajną ale jest przykładem tego co sie u nas dzieje. Stąd też moje żywe zainteresowanie faktycznymi kosztami. Cóż zatem darials, przenieść się do Zielonej? Fanatyk morza nie jestem, chociaż zawodowo bardzo z nim związany. W każdym razie pozazdrościć! Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 21.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Daria ls, wybacz że będę troszkę dla Ciebie uciążliwy, ale zżera mnie ciekawość jak wyszły u Was pomieszczenia wewnątrz, bo u nas nie ma jeszcze ścianek działowych nie mówiąc juz o pokojach na piętrze - neni dachu. Byłabyś tak miła, pobawiła się w fotografa i zamieściła jeszcze parę fotek. Pozdrawiam póki co otwory mamy zasłonięte folią i wewnątrz jest ciemno!! wejdź na stronę hdi206 No fakt, nie pomyślałem - patrząc na aktualne zdjęcia - że na zimę zasłoniliście otwory. A domek hdi206 to ciągle sobie ogladam, tylko właśnie brakuje mi tam zdjęć pomieszczenia technicznego, łazienki i tego małego pokoiku na dole oraz pokoju na piętrze koło łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 21.02.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Pochwal sie kolego ktore W budujesz, może jakieś fotki, dobre rady?. Tak jak w temacie budujemy W21-12. Jakieś fotki postaram się zamieścić w przyszłym tygodniu, chociaż na razie nie ma wiele do ogladania, bo stoimy na stropie. Odnośnie dobrych rad - na pewno trzeba zwrócić uwagę na niestandardową wysokość drzwi trasowych, o czym pisał już smiejus, a o czym ja przeczytałem za późno - ups, ale jegomość ze składu z oknami zaproponował już rozwiązanie z poszerzeniem bocznych ram (niedorgo) i powinno być dobrze - chociaż na razie bylem dopiero u jednego więc zobaczę co powiedzą inni. No i oczywiscie otwory w projekcie są projektowane pod stolarkę drewnianą, która generalnie ma inne wymiary niż PCV. Brakuje na pewno pomieszczenia na garderobę i trzeba kombinować, które pomieszczenie wykorzystac ewentualnie na ten cel. Na tym etapie rezygnujemy ze spiżarki w kuchni (rezygnujemy to za duzo powiedziane - żonka tak sobie wykoncypowyła twierdząc, że ma inną wizję rozplanowania kuchni). Jak stanęły mury, zwórciliśmy uwagę na taka wizualną niedogodność związaną z różnicą wysokości drzwi do kuchni i wejścia do salonu. Może w założeniu projektanta efekt ten miał być niwelowany ścianką pomiedzy salonem a kuchnią, ale jak ktoś nie chce ścianki to różnice widać, chociaż do wszystkiego można się przyzwyczaić - lub próbować jakoś wizualnie poniejszyć trochę wejscie do salonu (obłozenie drewnem?). Wyczystkę do komina udało się wycyrklować pod schodami, a przy założeniu że bedziemy obniżać chyba jeszcze poziom posadzki pod schodami dostęp do niej powninien być w miarę znośny. A jeszcze jedno - z racji tego, iż robimy komin murowny z wkładką ceramiczną, zajął on trochę więcej miejsca niż systemowy i wylot jest usytuowany z boku a nie z przodu - ale to już nie porada, bo każdy wybierze taki komin jaki chce. Jak mi cos więce przyjdzie do kacapki to z pewnością napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 24.02.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 belin - to wylot z komina masz tak jak my też na bok. Przewagą komina murowanego nad systemowym (my taki mamy) jest to że można na nim odrazu wymurowac klinkier. My myśleliśmy że da się kominy u góry obłożyć klinkierem, ale to nierealne bo kołnież pod klienkier trzebaby zacząc murować już w pomieszczeniach a w górnej łazience dodatkowo zachodziłby na okno. Tak więc chyba wybierzemy płytki klinkierowe. A jeśli chodzi o różnicę w wysokości drzwi do kuchni i pokoju o czym była mowa wcześniej, po prostu w przejściu do kuchni zamiast drzwi mamy podciąg na takiej samej wysokości jak w pokoju co do kosztów to u nas stan surowy zamknięty wyjdzie około 115-120 tys. z tym że nie ma ty wykonania przyłączy bo jeszcze ich nie mamy. Może koszt przyda się osobom zastanawiającym się nad budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 02.03.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Pochwal sie kolego ktore W budujesz, może jakieś fotki, dobre rady?. Zgodnie z obietnicą zamieszczam link do fotek, wkrótce może będzie ich więcej. http://belin7.fotosik.pl/albumy/140494.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 07.03.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 belin - to wylot z komina masz tak jak my też na bok. Przewagą komina murowanego nad systemowym (my taki mamy) jest to że można na nim odrazu wymurowac klinkier. My myśleliśmy że da się kominy u góry obłożyć klinkierem, ale to nierealne bo kołnież pod klienkier trzebaby zacząc murować już w pomieszczeniach a w górnej łazience dodatkowo zachodziłby na okno. Tak więc chyba wybierzemy płytki klinkierowe. A jeśli chodzi o różnicę w wysokości drzwi do kuchni i pokoju o czym była mowa wcześniej, po prostu w przejściu do kuchni zamiast drzwi mamy podciąg na takiej samej wysokości jak w pokoju co do kosztów to u nas stan surowy zamknięty wyjdzie około 115-120 tys. z tym że nie ma ty wykonania przyłączy bo jeszcze ich nie mamy. Kochani czy podnosiliście ściankę kolankową ns poddaszu, czy jedziecie jak w projekcie?. Może koszt przyda się osobom zastanawiającym się nad budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 09.03.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Kochani czy podnosiliście ściankę kolankową ns poddaszu, czy jedziecie jak w projekcie?. Jeszcze niestety nie jestem szczęsliwym posiadaczem ścianek kolankowych tak jak smiejus, ale podpatrzylem u niego na zdjęciach, że wychodzi mu z wieńcem 96 cm, jeżeli dobrze policzyłem i tyle wychodzi z projektu. Mojego budowlańca jeszcze w tym roku nie widziałem, bo zaczynamu cd dopiero w kwietniu, ale z rozmów z poprzedniego roku coś mi świta, że wyjdzie chyba to samo - róznica może być paru centymetrów, bo u nas jest strop zwykły a więc cieńszy od gęstożebrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 09.03.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Smiejus, oświeciłbyś mnie - bo podkukałem sobie u Ciebie na fotkach, że na wieńcu masz jakąś czarniawą folię. Domyślam sie że ma przed czymś chronić, tylko na zdjęciach innych forumowiczów nie wylukałem takiego rozwiązania - po czemu ona i czy to jakieś specjalne ustrojstwo czy zwykła folia budowlana. ps. Ale Wam dobrze że już pniecie się wyzej, a my dalej czekamy na naszych majstrów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 15.03.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 belin jeśli chodzi ci o ta folie która przykrywa ścianę fundamentową to ma chronić przed deszczem. Tam pod spodem jest już ocieplenie ale tak dziadosko zakończone że żeby nam zima nie zaciekało za dużo i pod wpływem mrozów nie rozsadzało że przykryliśmy folią (aktualnie folia w strzępach...., nasz fart że zimy praktycznie nie było). I my tam nie mamy wieńca. Zrezygnowaliśmy z górnego wieńca na fundamentach, jest wymagany na ściankach powyżej 1,2m. a co do ścianki kolankowej to chyba jest u nas jakieś 12 cm wyższa (pół pustaka), bo murarze murowali na pustaki 24 a nie 12, ale jak położymy podłogę to może wyjdzie o 6 więcej niż w projekcie, i więcej bym chyba już nie podnosiła, nawet u nas okna dachowe które chcemy dołożyć wyjdą wysoko) Belin zobacz na ta fotkę dołożyliśmy w dachu dodatkowo te dwie belki, które wystają nad oknami bo to dobrze stabilizuje dach, za to zdaniem naszego kier bud. i cieśli to belka która biegnie w szczycie przy tej rozpiętości jest całkiem niepotrzebna. Niemniej jak popatrzy się na nadproża nad tymi trzema okienkami to one ledwie mieszczą się w szczycie dachu. Warto zwrócić na to uwagę ekipie budowlanej (bo nasza np. potrafiła się skupić tylko na tym co aktualnie robi, a nad tym jakie to przyniesie konsekwencje w dalszych etapach to już tak sobie , jak by nam przesunęli trochę te okna to byłby kłopot) http://www.prv.warco.pl/slides/PICT6648.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 15.03.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Ups, sorki że nie doprecyzowałem, ale miałem na myśli tą folię na murłacie (zdj. 144 u Ciebie na stronie). A faktem jest że rzeczywiście te nadproża w ścianach szczytowych wychodzą dość dziwnie. Tak uważniej przyglądając się naszemu projektowi to jest parę niespodzianek - pewnie się architektowi śpieszyło. Takie np. zbrojenie żebra pionowego usztywniającego ściany szczytowe. Ni chorery nie wyobrażam sobie jak zbroją a pózniej zalewają takie cudo od stropu parteru do wysokości dachu w naszych warunkach budowania i czy to w ogóle potrzebne. U Ciebie i darialsa nie ma i ja tez sobie odpuszczę. A co do dachu ta dasz dachowiec tez kręcił nosem na założenia przyjęte w projekcie i przeliczył więźbę według własnego pomyślunku. Tak przy okazji to z czego będziecie robić ścianki działowe - bk, cegła czy gipsowo-kartonowe. Jak patrzę teraz na ceny bk czy ceramiki to głowa boli i w dodatku zapisy jak na malucha w latach 70-tych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 15.03.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 aaa ta folia...... myślę że ty też masz ją w projekcie To jest folia która ma zaizolować drewno od muru, żeby nie chłonęło zimna i wilgoci. A położona jest u nas taka folio/papa jak się kładzie na izolacje poziome. no te słupki w szczytach takie dziwaczne były i też nam się wcale nie uśmiechały, musieliśmy trochę przekonać naszego kier.bud. że to zbędna fatyga ale ostatecznie zgodził się je usunąć. a co do ścianek - na dole mamy BK, na górze między dużymi pokojami chcielibyśmy też BK, a reszta będzie z gips-kartonu. Nie zrobiliśmy wzmocnień w stropie i nie można postawić nic cięższego a dziś przyjechała do nas dachóweczka więc jak się uda to za parę dni będą fotki z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 19.03.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 O to ja też taką folie sobie zapodam, żeby nie być gorszym . Widzę że u Was tez dachóweczka euronitu. Kupowaliśmy ją w lutym, a w marcu ceny znowu poszły 15% w górę - uff udało się, ale trzeba przyznać, że litości teraz nie mają. A na dalsze zdjęcia czekam z niecierpliwością, bo widzę że piękna więźba już stoi i czas na dachówkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 27.03.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam serdecznie, chciałam przyłączyć się do grona miłośników różnych wersji 21.12 My zaczynamy z 21.12a w wersji "ulepszonej". Mam od razu prośbę... Czy mógłby ktoś przesłać mi kosztorys? W związku z tym, że zaczynam zależy mi przede wszystkim na kosztach robocizny stanu surowego, ale jeśli ktoś ma coś więcej serdecznie poproszę Pozdrawiam serdecznie Ach... ja blondynka adres... [email protected] Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 06.04.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 No Smiejus pięknie, pięknie Wam to idzie, aż miło popatrzeć na zdjęcia z Waszych postępów. No i nie ma co ukrywać, ale głębokie ukłony za tak dokładne obfotografowanie postępów przy budowie W21-12 - jesteście tu liderami. Jak u nas w końcu ruszą po świętach - przynajmniej taką mam nadzieję, że sie panowie pojawią terminowo - to i ja coś pouzupełniam na stronce, bo na razie kiepsko z tym. Pozdrowienia świąteczne dla Was i wszystkich bawiących się w 21-12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 07.04.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 SPOKOJNYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY, MOKREGO DYNGUSA, BOGATEGO ZAJĄCZKA ITANIEGO POBUDOWANIA WŁASNEGO "W" W ZAMIERZONYM CZASIE ŻYCZY: SYMPATYK W-21-12 BUDUJĄCY (JUŻ ZA CHWILĘ) W-20.12 MAREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 07.04.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam serdecznie, chciałam przyłączyć się do grona miłośników różnych wersji 21.12 My zaczynamy z 21.12a w wersji "ulepszonej". na czym polega wersja ''ulepszona''??? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.04.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Ulepszony dla nas Powiększony garaż, przesunięty kominek - będzie narożny na ścianie - kuchnia - przedpokój, a co za tym idzie zaistniały zmiany róznież na poddaszu. Myślimy jeszcze o wykuszu, ale to pomysł w przedwczoraj... Ponadto kosmetyczne zmiany typu wyrzucenie balkonu i okna sypialnienego koło poddasza, a w zamian za to okno będzie dachowe, a nawet dwa To tyle z konstrukcji... Pozdrawiam. Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 09.04.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 SPOKOJNYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY, MOKREGO DYNGUSA, BOGATEGO ZAJĄCZKA I TANIEGO POBUDOWANIA WŁASNEGO "W" W ZAMIERZONYM CZASIE ŻYCZY: SYMPATYK W-21-12 BUDUJĄCY (JUŻ ZA CHWILĘ) W-20.12 MAREK dziękujemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 09.04.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Ulepszony dla nas Powiększony garaż, przesunięty kominek - będzie narożny na ścianie - kuchnia - przedpokój, a co za tym idzie zaistniały zmiany róznież na poddaszu. Myślimy jeszcze o wykuszu, ale to pomysł w przedwczoraj... Ponadto kosmetyczne zmiany typu wyrzucenie balkonu i okna sypialnienego koło poddasza, a w zamian za to okno będzie dachowe, a nawet dwa To tyle z konstrukcji... Pozdrawiam. Wesołych Świąt! Dziękujemy! Szkoda,że już po świętach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 10.04.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Szkoda że po pomysłach Ze Zyty Jones i spółki to budowanie naszego W i nie tylko jest coraz droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts