Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

No Smiejus pięknie, pięknie Wam to idzie, aż miło popatrzeć na zdjęcia z Waszych postępów. No i nie ma co ukrywać, ale głębokie ukłony za tak dokładne obfotografowanie postępów przy budowie W21-12 - jesteście tu liderami. Jak u nas w końcu ruszą po świętach - przynajmniej taką mam nadzieję, że sie panowie pojawią terminowo - to i ja coś pouzupełniam na stronce, bo na razie kiepsko z tym.

Pozdrowienia świąteczne dla Was i wszystkich bawiących się w 21-12.

dzięki bielin,

staramy się, staramy :D :D :D

teraz postępy chyba już tak szybko nie pójdą ale mam nadzieję niedługo będziemy mogli oglądać twój dziennik :)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas trochę nowości ale wszystko idziej jak po grudzie!!

na początku (3 tygodnie wstecz) wstawiliśmy okna - jenda strona biała druga okleina cimny dąb (bardzo ciemny) w tym samym dniu drzwi (tymczasowe - na docelowe czekamy) i alarm!!

od wczoraj jest woda, kanaliza i część ogrzewania ta do grzejników

do dziś 2/3 elekryki

za 4 dni mają wejść tynkarze a końca nie widać

elektyka cd..

tv

sieć komp.

domofon

wentylacjia

i murowanie bruzd po rurach

i ...

nie wiem co jeszcze

:(

ps

jak uważacie antena na dachu czy na elewacji??

Witam,

Donoszę :D , że dziś się zaczęło!!!!!!!!

Może nie tak gładko, bo po 2 tygodniach dogadywania i szukaniu czegoś do zebrania humusu ( grunt to glina) Wreszcie znalazł się taki co przyjechał. Co prawda zagotował silnik dwa razy, narył okropne koleiny, nawalił kupę gliny na teren przeznaczony pod ogródek ale BYŁ!!!!!!!

W poniedziałek geodeta itd, itp :o

Dołączyłm do BUDUJĄCYCH już na prawdę i mam o trzy stówki mniej w kieszeni. Na razie wydatki mnie cieszą.

Pozdrawiam.

P.S. Barbaro i Andrzeju co u Was?

a dziś przyjechała do nas dachóweczka :wink: więc jak się uda to za parę dni będą fotki z dachem.

Śmiejus znowu mam do Was pytanko - tak związane z dachówką pośrednio. Na Waszych zdjęciach 164, 176 widać dwie dachówki kominkowe. Jedna to pewnie od wentylacji z kuchni, a druga to od wentylacji pionu kanalizacyjnego? - czy dobrze główkuję? U Darialsa przylukałem jedną nad spiżarką i boczną na ścianie frontowej od kuchni, a u hdi206 tylko boczny wlot na ścianie. Widzę że co W21-12 to inne rozwiązania.

mamy 3 kominki wentylacyjne (powinny być 4 ale bras nie przyjmuje zamówień!!!)

- wentylacja spiżarki

- wycąg w kuchni

- odpowietrzenie instalacji sanitarnej

a w związku z tym, że w kotłowni mamy komin z 2 wentylacjami brakuje nam jednej do łazienki (będziemy wychodzić po ścianie pod dach)

Witajcie darialsi, jaka ładna szybka reakcja. Czyli wyciąg w kuchni to rozumiem ten na ścianie (chyba że się mylę). A gdzie umieściliście odpowietrzenie instalacji sanitarnej, bo nie moge przylukac na zdjątkach.

a dziś przyjechała do nas dachóweczka :wink: więc jak się uda to za parę dni będą fotki z dachem.

Śmiejus znowu mam do Was pytanko - tak związane z dachówką pośrednio. Na Waszych zdjęciach 164, 176 widać dwie dachówki kominkowe. Jedna to pewnie od wentylacji z kuchni, a druga to od wentylacji pionu kanalizacyjnego? - czy dobrze główkuję? U Darialsa przylukałem jedną nad spiżarką i boczną na ścianie frontowej od kuchni, a u hdi206 tylko boczny wlot na ścianie. Widzę że co W21-12 to inne rozwiązania.

tak jest tak jak mówisz- jedna to kuchnia a druga to kanalizacja.

Spiżarka będzie miała założony jeszcze w bocznej ścianie nawiewnik.

poza tym mamy jeszcze z kominami 4 piony wentylacyjne (przy kominku, przy kominie do pieca, i dwa do łazienek

Dzięki za odpowiedzi. No i tak właśnie mi wyszło, że muszę dokupić jeszcze jedną dachówkę kominkową.

A w piątek mają się pojawić dachownicy, więc pewnie legnę krzyżem w najbliższej światyni aby pogoda sie utrzymała.

ps. ten tekst że dachowka przyjechała to mi się jakoś tak wkleił od Smiejusa, bo do nas to jeszcze niestety nie dotarła.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam serdecznie,

chciałam przyłączyć się do grona miłośników różnych wersji 21.12 :) My zaczynamy z 21.12a w wersji "ulepszonej".

Mam od razu prośbę... Czy mógłby ktoś przesłać mi kosztorys? W związku z tym, że zaczynam zależy mi przede wszystkim na kosztach robocizny stanu surowego, ale jeśli ktoś ma coś więcej serdecznie poproszę :)

Pozdrawiam serdecznie

Ach... ja blondynka adres... [email protected]

Wielkie dzięki.

Własnie rozpoczęlismy budowę w21-12a tz. fundamenty postawiliśmy na jesieni. Trudno oszacować koszty budowy. Wszystko zależy własnie od regionu no i oczywiście na ile jeszcze podrożeją materiły budowlane. Budujemy 100 km od Warszawy.

pozdrwaiam

• 3 weeks później...

tak jest tak jak mówisz- jedna to kuchnia a druga to kanalizacja.

Spiżarka będzie miała założony jeszcze w bocznej ścianie nawiewnik.

poza tym mamy jeszcze z kominami 4 piony wentylacyjne (przy kominku, przy kominie do pieca, i dwa do łazienek

Smiejusy i Daraialsi, tak Was troche jeszcze pomęczę bo dawno trgo nie robiłem :D . Wczoraj był u nas na budowie potencjalny jegomość od instalacji i stwierdził, że ta wentylacja z kuchni zakończona dachówką kominkową nie będzie sprawnie działała (za nisko, skraplanie się wody, nie ocieplone i takie inne pierdołki). Faktem jest że facet był wszystko wiedzący, szybko mówiący, a tacy są najgors,i bo jak przychodzi co do czego to sami potrafią nieźle spartaczyć robotę. Brebrał coś o wsadzeniu jakiejś nierdzewki - cokolwiek to jest - i ociepleniu. Czy Wasi wyonawcy też mieli jakieś uwagi co do tej wentylacji zakończonej dachówką kominkową?

Pozdrawiam

hmm no wiesz u nas to nie wiem jak będzie bo jeszcze nie mieszkamy ale

wentylację kuchni na strychu i tak chcemy ocieplić - żeby się nie skraplało..

co do kwasiaka -- jakoś nie widze zastosowania w kuchni - że niby coś mi wyżre tą PCV-ke którą wstawiłam.. niewierzę. A nierdzewka to 1 tysiaczek ekstra.

za to instalatorzy od kanalizy dodali nam jeszcze jeden pion wentylacyjny z małej łazienki, powiedzieli że bez tego to będzie nam syfony wysysać. Ten pion na dachu podciągneliśmy do tego pierwszego i sa razem jedną dachówką na dach wypuszczone.

Może porobie dziś fotki na budowie to coś na stronke wrzuce, dawno nie wrzucaliśmy bo w domu byli tynkarze i syf straszny, zobaczymy dziś czy do chatki da się wejść ;>

Witam,

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem domu z projektu W-20.12 (po drobnych modyfikacjach). Budowa rozpoczęła się w lipcu 2003r i na początku 2006 było pozwolenie na użytkowanie. Oczywiście zostało jeszcze wiele do zrobienia i pewnie będę miał w związku z tym wiele pytań na tym forum ale na parterze już mieszkamy.

http://www.westbam.w.tkb.pl/photo/dom/IMG_0474.JPG

pozdrawiam,

Witam Westbam :D

Zapraszam na stronę:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1807447#1807447

możemy tam popisać o "naszym" W-20.12.

Chociaż czerpię i korzystam z doświadczeń gościnnego klubu W-21.12, mam nadzieję, że się nie obrażą. W sumie domki są bardzo podobne.

W wolnej chwili nieco więcej napiszę.

Jestem na etapie murowanioa ścian, więc to pewnie ja będę miał więcej pytań.

Jeśli mogę top proszę o więcej zdjęć. Może być na priva lub maila.

Pozdrawiam i witam w klubie "W"

Marek

hmm no wiesz u nas to nie wiem jak będzie bo jeszcze nie mieszkamy ale

wentylację kuchni na strychu i tak chcemy ocieplić - żeby się nie skraplało..

co do kwasiaka -- jakoś nie widze zastosowania w kuchni - że niby coś mi wyżre tą PCV-ke którą wstawiłam.. niewierzę. A nierdzewka to 1 tysiaczek ekstra.

za to instalatorzy od kanalizy dodali nam jeszcze jeden pion wentylacyjny z małej łazienki, powiedzieli że bez tego to będzie nam syfony wysysać. Ten pion na dachu podciągneliśmy do tego pierwszego i sa razem jedną dachówką na dach wypuszczone.

Może porobie dziś fotki na budowie to coś na stronke wrzuce, dawno nie wrzucaliśmy bo w domu byli tynkarze i syf straszny, zobaczymy dziś czy do chatki da się wejść ;>

Dzieki Smiejus za odpowiedź. Tak się zastanawiam jak to bedzie w przyszłości funkcjonowało i czy to nie następny psikus ze strony projektanów. A faktem jest, że nie wiadomo co by w wentylacji mialo wyżerać, chyba że zapachy z kuchni jak ktoś za dużo kapustyi będzie gotował. Natomiast uwaga odnośnie dodatkowego pionu jest jak najbardzej godna odnotowania, bo wszystkowiedzący instalator na to nie zwrócił uwagi.

Tak sobie patrzę na Wasze fotki i trzeba przyznać że nieźle szalejecie. U nas jak stanęło na więźbie,tak stoi bo specjalisty od murowania mieli poślizg, dachownicy nie wytrzymali, wybyli na inną budowę i nie mogą do nas dotrzeć na dokończenie - chorera by to wzięła.

Przy okazji, bo widzę że robiliście chyba instalacje w miedzi, bo nas jeden potencjalny instalator namawia na miedź a drugi na plastik (jak zwykle co wykonawca to co innego), a miedź swoje kosztuje. Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i zradzić ile Was to kosztowało (jakbyś nie chciał oficjalnie to może na priva [email protected] ).

ps. Niezły alarmik Wam rośnie :D

Pozdrawiam

no niestety, poślizgi to jedna z gorszych rzeczy a potem trudno to wszystko do kupy poskładać.

Ja właśnie kombinuje jak to zrobić żeby po 10 czerwca wylali mi wylewki, a do tego niestety trzeba załatwić cement - towar nadzwyczaj deficytowy :(.

Gonimy bo chcemy się szybko wprowadzić, alarm wymaga coraz to większej przestrzeni.. 37 m2 kawalerki robi się gwałtownie zbyt ciasne ;-).

możliwe że w czerwcu będą u nas działali hydraulicy c.d., wylewkarze, ociepleniowcy i człowiek od tarasów... mam nadzieję że sie nie pozabijają bo planuje tygodniowy urlop pomiędzy ;-)

Dzięki za miedziane info. Jeżeli się na miedź zdecydujemy, to chyba będę na niej spał, bo faktycznie to łakomy kąsek dla kosiarzy. A pozytyw dnia dzisiejszego to informacja od dachowców że pojawią się w czwartek.

ps. Taką zbieżność fajną widzę- budujemy takie same domki i obecnie pomieszkujemy na tych samych metrażach - 37 m2 :D . Chyba jeszcze pomyślę o biegającym alarmie, bo miałem kiedyś takiego tylko niestety dorobił się zasłużonego wieku i odszedł do krainy wiecznych łowów.

pozdrawiam

• 4 weeks później...

problemy z logowaniem pozwoliły odezwać się dopiero dziś!!!

w tzw międzyczasie trochę się zmieniiło

są instalacje, są tynki a od zeszłego tygodnia wylewki.

od wczoraj przyłącze gazowe!! :lol: a dziś hulała ładowarka wstępnie równając działkę (4 poziomy)

powinniśmy zmienic zdjęcie na bardziej aktualne!! ale kiedy??!!

Witam ponownie. Widzę, że sezon budowlany w pełni bo wpisów mamy gęsto jak pociągów do Ustrzyk Dolnych. U nas w końcu dach skończyli, okna wprawili i teraz zaczynają panowie od instalacji. Staramy się za Wami ciągnąć jak Szurkowski peleton pod górkę, ale mamy już zadyszkę i będziemy sobie dalej podpatrywać jak Wasze postępy podpatrując wykonanie - jak znajdziecie oczywiście czas na dołączenie paru fotek :D . Dzisiaj podjadę zrobić parę fotek i postaram się je zamieścić na fotosiku w najbliższych dniach, bo jak to się mówi, nie było kiedy załadować.

A tak przy okazji odnośnie uwag do naszego projektu - bo ktoś już kiedyś ten wątek rozwijał - instalatorzy zwórcili uwagę na 1 grzejnik w salonie o dość dużej szerokości 30 cm - przynajmniej tak to majster odczytał z projektu (chyba że się na dzień dobry rypnął). Miał to jeszcze dokładnie posprawdzać i przeliczyć, aby go zmniejszyć na szerokości i ewentualnie wydłużyć oraz uzupełnić ogrzewanie w tym pomieszczeniu podłogówką w kuchni.

Pozdrawiam