Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Własnie nabyłam projekt W-21.12 b.

Proszę mi powiedziec o co chodzi z tym stropem? Chcę mieć na górze ściany działowe z bloczków, czy musze wprowadzić zmiany do projektu?

Czy ktoś z Was buduje dom W. 21.12 b? - tj. z wykuszem.

Czy ktoś przestawia spiżarke na druga strone kuchni?

Proszę o podanie jeszcze innych zmian jakie wprowadziliście!!!

Pozdrawiam

Proszę mi powiedziec o co chodzi z tym stropem? Chcę mieć na górze ściany działowe z bloczków, czy muszę wprowadzić zmiany do projektu?

nie, to nie wymaga zmiany PROJEKTU

ale strop musisz wylać inaczej niż jest w projekcie. Ścianki działowe nie mogą stać na "garach" muszą stać na belkach!!!!!!!!!!!!!! przyjrzyj się temu co masz w projekcie, ja mam w21-12, nie wiem jaki jest projekt w21-12b

dostałaś na priv.

Witam Dorota. Dzieki za podpowiedź. Widzę, że sie znasz dobrze na budowlance. Ja dopiero zaczynam cokolwiek czytać na ten temat. Mój domm W-21.12 b jest identyczny jak Twój, dodany jest tylko wykusz w jadalni.

Ja zamierzam spiżarkę przenieść na drugą stronę kuchni, boję się tylko jak to będzie wyglądało w realu. Kominek przenoszę do rogu na ścianę oddzielającą kuchnię od salonu, wtedy salon bedzie bardziej ustawny.

czy nie wydaje ci sie korytarz za wąski?

nie korytarz jest ok.

zapomniałam dopisać że my tą ścianke między kuchnia a pokojem wywaliliśmy. Będzie wybudowana tylko do połowy wysokości tak aby otworzyc kuchnie na pokój.

a jak przeniesiesz ten kominek to co wykombinujesz na piętrze. Nie będzie to akurat w świetle drzwi do pokoju na poddaszu?

Ano 130 zeta za m2, takie mieliśmy oczęta :o i chop jeszcze brebrał że to netto. Co prawda nie dodałem że to z płytami gk ale i tak wychodziło "ciut" za drogo, więc panockowi podziękowaliśmy.

A - z brakiem koloru na ociepleniu to pojechałem jak łysy grzywką o parapet. Baranka pięknego juz macie no i drzwi wstawione. Wybaczcie niedopatrzenie ale człowiek juz chyba ślepawy lekko jest.

belin z kolorkiem to się wcale nie pomyliłeś bo przy drzwiach jeszcze tynku nie mamy.

Gerda miała lekkie opóźnienie i drzwi nam dostarczyli jakieś 30 dni po terminie :lol:

Ociepleniowcy mają nam to dokończyć w przyszłym tygodniu. :)

a co do tam tej ceny ... to jak policzyłam robociznę 50 zeta /m2 + wełna+ profile+ gk to mi wyszło 100 zł, tak więc Pan i tak mimo że z płytami nadrzucił sobie co najmniej 30 pln :evil:

odnośnie cen.. ku pokrzepieniu serc:

OFERTA BUDOWLANA

-wyrównanie ścian łazienkowych pod płytki 15zł/m2

-ociplenie poddasza -krokwie 15zł/m2 stelaż 5zł

-sciany działowe regipsowe 35zł/m2 + ocieplenie środek styropian 10zł/m2,wełna 15zł/m2

-sufit podwieszany stelaż 40zł/m2

-gruntowanie ścian,sufit 5zł/m2

-malowanie 10zł/m2

-regipsy na scianę 25zł/m2

-kafelki duże płytki 30x30 bez wzoru 55zł/m2

-małe płytki 10x10 bez wzoru 75zł/m2

5x5 85zł/m2

-łazienka 15-20m2 całość 1500-2000zł

-zamontowanie kabiny szklana-400zł

plastik 250 zł

-ocieplenie scian styropianem gr2cm do 10 m wysokości 40 zł/m2

siatkowanie +kle 20zł/m2

do 10 km wzorost cen 5% powyżej 10%

uśmiałam się jak czytałam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a jak przeniesiesz ten kominek to co wykombinujesz na piętrze. Nie będzie to akurat w świetle drzwi do pokoju na poddaszu?

Tak, masz rację że komin wyjdzie w drzwiach pokoju na górze, ale mój Pan od adaptacji powiedział, że wejście do tego pokoju mozna w inny sposób rozwiązać. A tak w sumie to bardzo boję sie tej budowy, tym bardziej że mego męża takie rzeczy nie interesują i ja wiem, że muszę sama sobie jakoś poradzić.

A ściankę pomiedzy kuchnią a salonem to ja chcę mieć z tego względu, że goście z salonu nie będą mi w gary i zlew zaglądali.

A w jakiej miejscowości mieszkasz? Ja mieszkam pod Opolem.

Tak, masz rację że komin wyjdzie w drzwiach pokoju na górze, ale mój Pan od adaptacji powiedział, że wejście do tego pokoju mozna w inny sposób rozwiązać.

no to po sprawie, tylko niech ci to wytłumaczy i jakoś ładnie w projekcie rozrysuje żeby murarze problemu nie mieli

A tak w sumie to bardzo boję sie tej budowy, tym bardziej że mego męża takie rzeczy nie interesują i ja wiem, że muszę sama sobie jakoś poradzić.

żaden problem, trochę wolnego czasu, zapału i da się zrobić, a mężu niech kasę do domu przynosi bo sie przyda

A w jakiej miejscowości mieszkasz? Ja mieszkam pod Opolem.

masz napisane w moim profilu, można przeczytać Wrocław/Czernica

Wytłumacz mi jeszcze z tym stropem : jak " mam inaczej wylać" beton?

A czy nie lepiej zrezygnować z tego stropu Teriva, tylko dać jakiś mocniejszy?

Jakie i z czego masz ściany działowe masz na górze? ,

napisałam że ściany muszą stać na belkach a w projekcie pewnie stoją na garach bo to ścianki gipsowo kartonowe..

Jak mają byc murowane to trzeba poprzesuwać gary tak aby stały na belkach. Poproś może swojego projektanta żeby si pokazał na rysunku stropu gdzie ścianki będa stały i zobaczysz czy stoją na garach czy na belkach.

Pod ścianke murowaną powinny być położone 2 belki terivy.

A czy strop zmienić, nie wiem zapytaj swojego projektanta czy konstrukcja wytrzyma, czy ściany pod wpływem innych naprężeń pękać nie będą. Każdy strop inaczej oddziałuje na ściany. A każda wprowadzona zmiana pociąga za soba określone konsekwencje więc jak chcesz wprowadzać zmiany konstrukcyjne to proponuję przedyskutowac z projektanetm bo ja sie na konstrukcjach zbytnio nie znam.

Mi (nam) w budowie domu bardzo pomogła opcja szukaj na forum. To kopalnia wiedzy i wiele już napisano, trzeba tylko poświęcić na to troszkę czasu :)

a co do tam tej ceny ... to jak policzyłam robociznę 50 zeta /m2 + wełna+ profile+ gk to mi wyszło 100 zł, tak więc Pan i tak mimo że z płytami nadrzucił sobie co najmniej 30 pln :evil:

odnośnie cen.. ku pokrzepieniu serc:

OFERTA BUDOWLANA

-wyrównanie ścian łazienkowych pod płytki 15zł/m2

-ociplenie poddasza -krokwie 15zł/m2 stelaż 5zł

-sciany działowe regipsowe 35zł/m2 + ocieplenie środek styropian 10zł/m2,wełna 15zł/m2

-sufit podwieszany stelaż 40zł/m2

-gruntowanie ścian,sufit 5zł/m2

-malowanie 10zł/m2

-regipsy na scianę 25zł/m2

-kafelki duże płytki 30x30 bez wzoru 55zł/m2

-małe płytki 10x10 bez wzoru 75zł/m2

5x5 85zł/m2

-łazienka 15-20m2 całość 1500-2000zł

-zamontowanie kabiny szklana-400zł

plastik 250 zł

-ocieplenie scian styropianem gr2cm do 10 m wysokości 40 zł/m2

siatkowanie +kle 20zł/m2

do 10 km wzorost cen 5% powyżej 10%

uśmiałam się jak czytałam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No tak niektórzy budowlańcy to mają poczucie humoru. Powinień jeszcze podać koszty przy dojeździe drogą utwardzoną i nieutwardzoną, pod górkę bo więcej paliwa i z górki bo się hamulce zużywają. Może mu jeszcze autko umyć jak się ubrudzi, a najlepiej to robotę do domu zawieźć żeby wszystko na miejscu zrobił.

Proszę mi powiedziec o co chodzi z tym stropem? Chcę mieć na górze ściany działowe z bloczków, czy musze wprowadzić zmiany do projektu?

Czy ktoś z Was buduje dom W. 21.12 b? - tj. z wykuszem.

Czy ktoś przestawia spiżarke na druga strone kuchni?

Pozdrawiam

teresab,

Dorka już Ci pięknie napisała co do projektowanych zmian i pozostaje tylko potwierdzić. U nas jest strop żelbetowy wzmocniony belką i dodatkowo pany wsadziły jeszcze pręty w zaprawę pod i nad pierwszą warstwę pustaków w ściance działowej.

Z kominkiem to rzeczywiście bym gostka od adaptacji dopytał jak on to widzi, bo Ci piękny komin wyjdzie w pokoju (ni chorerki nie wyobrażam sobie jak on tam chce inaczej rozwiązać wejścia na górze do pokoju, chyba że kosztem jego powierzchni - cofnięcie drzwi, ale może moja wyobraźnia jest za mała), no i oczywiście wyczystka w kuchni.

Z przesunięciem spiżarki na drugą stronę kuchni to też bym się zastanowił, bo jak chcesz ściankę między salonem i kuchnią to może się taka ładna wąska kiszka zrobić, bo wiele miejca to tam nie ma. Na projekcie zawsze wszystko ładnie wygląda, archtekci ładnie rozrysowują a w realu wygląda to troszkę inaczej. U nas żona zrezygnowała ze spiżarki (czy słusznie - wyjdzie w praniu), a pomiędzu salonem i kuchnią będzie coś na kształt ścianki do sufitu szerokie na ok. 1 m, ale w formie zabudowanych półek z obniżeniem na taką niby podawkę. Już widzę minę Januszka od wykończeniówki :roll: , który zawsze na początku mówi że kombinujemy - ale później ładnie robi.

Garami w kuchni to bym się zbytnio nie stresił, bo zakupczysz zmywarkę i wsadzisz to wszystko do ustrojstwa.

Co do innych zmian w projekcie to luknij jeszcze w temacie "zmiany w projekcie W21-12", chyba że Ci juz Dorka, Dobra Kobieta, wszystko na prvie wyjaśniła

Pozdrawiam

czy może mi ktoś podać stronę do hdi206, też bym chciała pooglądać zdjęcia z wybudowanego "W".

Belin dzięki za dobre rady, Dorotce też serdecznie dziękuję. Jeszcze nie raz będę się Was pyała o rozmaite rzeczy związane z budową naszego W.

Proszę Cię bardzo http://www.weronika.mapi.com.pl/budowa.php

Tylko zdjątka kończą im się na tynkach i elewacji, a ostatni post jest z lutego 2006 roku. Bardziej dokładną dokumentację foto znajdziesz u Smiejusów (moja im do pięt nie dorasta, bo pomimo obietnic nie mam kiedy "załadować"). Ale się poprawię :-?

powracam na forum. moje w21-12a juz stoi, teraz czekam na okna i położenie blachy. Domek jest super.Bardzo zgrabny i funkcjonalny. Jak sie nauczę to wrzucę fotki. A dla bardzo zainteresowanych mogę na priw.

Jestem bardzo zainteresowana twoimi fotkami. Zakupiłam projekt W-21.12b i teraz myślę, co w nim zmienić , aby był jak najbardziej funkcjonalny.

Na pewno będę poszerzała garaż, kominek w rogu na ścianie pomiędzy salonem a kuchnią. Na górze mniejsza łazienka i wygospodarowanie garrderoby.

Jak możesz, to prześłij mi fotki z Twego domu, a jeszcze zapytam jaki masz strop?

Znaczy się chyba trochę poniżej stropu, bo w samym stropie to raczej ciężko chyba później zamontować kratkę wentylacyjną. U nas wentylacja z tego co kojarzę to tez nie idzie od samego dołu. Może tak przewody wentylacyjne zaczynają sie z pół metra od stropu, ale otwór na kratkę wentylacyjną musiałem sobie sam przerabiać bo jak juz pany wymurowały to mi sie cos za nisko wydawało. A podobno zalecają aby górna krawędź otworu była max oddalona 15 cm od stropu ( u mnie było ponad 30 cm). Wiec się bawiłem w cięcie i murowanie.

powracam na forum. moje w21-12a juz stoi, teraz czekam na okna i położenie blachy. Domek jest super.Bardzo zgrabny i funkcjonalny. Jak sie nauczę to wrzucę fotki. A dla bardzo zainteresowanych mogę na priw.

Jestem bardzo zainteresowana twoimi fotkami. Zakupiłam projekt W-21.12b i teraz myślę, co w nim zmienić , aby był jak najbardziej funkcjonalny.

Na pewno będę poszerzała garaż, kominek w rogu na ścianie pomiędzy salonem a kuchnią. Na górze mniejsza łazienka i wygospodarowanie garrderoby.

Jak możesz, to prześłij mi fotki z Twego domu, a jeszcze zapytam jaki masz strop?

Zrezygnowalismy z Terriwy ze względu na koszty, szalowalismy strop i tradycyjnie . Zrezygnowałam też ze spiżarni w kuchni, absolutnie w tym miejscu nie pasuje, wolę jednak wiekszą kuchnię. Pod schodami jest fajne miejsce na spiżarnie. W moim projekcie jest super strych nad garażem, Takie miejsce sporo pomieści, a może też słuzyć za garderobę, prasowalnię, suszarnię itp.