Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Błagam, pomóżcie mi rozstrzygnąć gdzie ma stanąć kominek. Rozważam wersję taka jak w projekcie, czy ewentualnie w narożniku pomiędzy kuchnią a salonem. Czy w tym narożniku on się zmieści? Jak najlepiej ustawić, czy umeblować salon? Nijak nie mogę nic wymyślić, abym mogła jakoś sobie ustawić ten salon. Na zdjęciach u Weroniki (hdi206) podejrzałam, że komin jest wyprowdzony dopiero od stropu. Ile taki kominek z całą obudową zajmuje miejsca? Do poniedziałku muszę rozstrzygnąć. Pomóżcie!!!!

Łoj ciężkie zadanie, można coś doradzić ale póżniej będziesz nas ścigać jak wyjdzie nieładnie.

U nas będzie kominek narożny kole ściany na której w projekcie jest taras (u nas akurat okno, bo drzwi tarasowe przenieśliśmy na krótszą ścianę). Komin budowaliśmy z cegły (w środku wsady ceramiczne) więc zajmuje on troche więcej miejsca niż systemowy, chociaż na początku murarze mówili że wpuszczą komni w ściane, ale później zaczęli coś brebrać że im będzie trudniej ze schodami i koniec końców wlazł on troche do salonu - z tego powodu będzie narożny bo zajmowałby za dużo miejsca. U Smiejusów z tego co widać na zdjęciach, mają wlot do komina z drugiej strony, a z tego co pisali wynika że też będą mieć narożny.

Ile miejsca zajmuje - to zależy od tego jaki kominek wybierzesz. Z tego co mówił potencjalny wykonawca, przeciątny rustykalny więcej od nowoczesnego, bo w naszym przypadku nowoczesny bardziej można byłoby wpuścić we wnękę kole komina. Insza inszość, troszkię nam ta wnęka za wąska wyszła (ok 83 cm) więc nasz rustykalny, bo na takowy zdecydowaliśmy się, trzeba wysunąć troszkie do przodu. Pan rzekł - dobrze by było gdyby szerokość wnęki była kole 100 cm. No ale to już musztarda po obiedzie, gdyz komin juz stał.

A u hdi komin rzeczywiście idzie od stropu, tylko jak gdzieś wyczytałem, trzeba uważać przy czyszczeniu komina bo neni wyczystki takiej jak w zwykłym kominie i trzeba chyba zasłaniać otwory przez które może wylecieć czarne paskudztwo. Ale pewnikiem ciąg jest piękny przez taką prostą rurkie i miejsca dużo pozostaje.

A czy w narożniku między kuchnią a salonem - no bogactwa miejsca to tam nie ma i możesz później utykać na tym kominku wchodząc do salonu. Np na tej stronie http://www.chazelles.com.pl/kominki/rustykalne/ kominek który nas interesuje Vilhonneur narożny - zobaczymy czy wejdzie, ma wymiary 120 x 120 x 110.

No to sobie popisałem, a wybór biedactwo i tak należy do Ciebie, jak jeszcze w wielu innych sprawach.

Pozdrawiam

Belin - dzięki za link do Weroniki, oraz rady co do kominka.

Niestey, muszę borykać sie sama z tyloma problemami.

Czy nie wydaje się Wam, że ten dom w realu wygląda o wiele lepiej niż w projekcie.

Coś długo nikt nie zagląda na tą stronę. Prześlijcie jakieś nowsze zdjęcia, bo to aż serce rośnie jak się patrzy na te same budowane domki.

dzięki belin za dobre rady. Zainteresowało mnie to, że przestawiasz drzwi tarasowe. Salon zrobi się bardziej ustawny. Też by mi to lepiej odpowiadało (taras wychodziłby na stronę południową), ale ja mam wykusz w jadalni, więc nie pasowałoby to, bo praktycznie większość ścinay by była w oknach

Teresa, zrób sobie może wycieczkę i wpadnij do nas w sobotę :)

pobiegasz sobie z miarkę, sprawdzisz ile w realu tu i ówdzie miejsca. Myśmy pojechali właśnie do Weroniki zobaczyć wybudowany dom i to dało nam pewne wyobrażenie. To nas przekonało że takie a nie ine rozwiązania sa ok.

Z Opola masz do nas autostradą 40 minut drogi, zjazd na Oławę. Jeśli masz ochotę to zapraszam, kawka gwarantowana.

dzięki belin za dobre rady. Zainteresowało mnie to, że przestawiasz drzwi tarasowe. Salon zrobi się bardziej ustawny. Też by mi to lepiej odpowiadało (taras wychodziłby na stronę południową), ale ja mam wykusz w jadalni, więc nie pasowałoby to, bo praktycznie większość ścinay by była w oknach

No tak się złozyło ze względu na usytuowanie i szerokość działki, że taras wyszedł na zachód. A widzę, ze Ty bedziesz mogła na tarasie wypić poranną kawkę do wschodzącego słońca - jeśli mi się stony świata nie popaprały.

Witam.

Dorota z Twoich zdjęć podejrzałam, że taras będziesz miała na wschodzie? A kominek będzie stał tam , gdzie obecnie stoi piec?

Czy mnie się wydaje, czy naprawdę te pokoje na górze są małe?

Fajne otoczenie masz. To jest dzielnica Wrocławia? Ja teraz w sobotę nie bedę mogła przyjechać, bo jadę nad morze. Moze w jeszcze nastepny weekend przyjadę.

tak taras mam od wschodu i jestem z tego bardzo zadowolona bo nie lubię siedzieć w słońcu i skwierczeć jak fryteczka. Słoneczka mam jeszcze cały ogródek więc jak będę się chciała wygrzać miejsce zawsze znajdę. U nas przeważnie wiatry zachodnie więc jest też osłonięty przed silnym wiatrem.

Czy pokoje na górze są małe... dla mnie są duże. Jeśli dla ciebie są za małe to może niewłaściwy projekt wybrałaś.

Dla nas 18m2 sypialnie to dużo choć w salonie wolałabym mieć 35m2 a nie 25, ale nasz wybór to kompromis pomiędzy wymaganiami a możliwościami :wink:

No Śmiejuski toście pięknie teraz pociągnęli. Dorka przecudnej urody masz tą czapeczkię malarską.

U nas pany tynkarze własciwie cały poprzedni tydzień bawili się z przygotowaniami na tynki i dzisiaj ponoć zaczęli tynkować - zobaczę po pracy ile nadziałali. Praca szanowana od 7 do 15. Małżonka białej gorączki dostaje na tempo. Odstresowuje się jedynie tym, że zawitał pan z koparką i wyrównał księzycowy obraz na działce, więc zaczęła się bawić w urządzanie ogródeczka.

A co do wątku pn. usytuowanie tarasu - to z żonką się już zastanawiamy jakby go trochę przesłonić od sonka coby nam za bardzo nie jarzyło z boku ode południa. W muratorze wylukałem taką konstukcję, więc trzeba będzie coś takiego postawić i obsadzić jakimś zielskiem pnącym się w górę.

Gdzie jesteście???

Halo tu hela32

powracam na forum. moje w21-12a juz stoi, teraz czekam na okna i położenie blachy. Domek jest super.Bardzo zgrabny i funkcjonalny. Jak sie nauczę to wrzucę fotki. A dla bardzo zainteresowanych mogę na priw.

Jeżeli możesz - to jesteśmy bardzo zainteresowani :lol:

Witam, własnie dostałam wycenę od BOBA na wykonanie stanu zerowego i za samą robocizne wyliczył mi:

1. Ławy w szalunkach - 4750 zł +Vat

2. Wymurowanie ścian stanu zerowego+izolacja - 4100 zł +Vat

3. zasypanie piaskiem stanu zero+zabetonowanie podkładu gr. 10 cm - 2800 zł+Vat.

4. Obłożenie ścian styrodurem - 2100 zł

A na gotowo z materiałem stan zero wyniósł by ok. 33.500 zł + Vat 7%

Czy Waszym zdaniem to dużo, czy mało?

A jezdem, tylko tak ostatnio jakoś człowiek nie miał czasu zaglądnąć.

Czy obecnie drogo to ciężko powiedzieć bo ceny poszły w górę. Na pewno więcej niz nas wyszło we wrześniu ub. roku. Fundament (materiał + robocizna) - ok. 10 tys., drenaż i wysypka w fundamencie ok. 4 tys. - czyli razem ok 14 tys. Chociaż żałuję że drenażu nie zrobiłem sobie sam bo pany się nie naszalały. Ceny chudziaka zbytnio nie pamiętam, a ocieplenie fundamentu będę sobie teraz robił sam - więc tylko (aż) koszty materiału - może w tysiaku się zamkną.

Hm, więc chyba jednak drogo - chociaż może lepiej porównać z obecnymi cenami, trzeba poszukać na forum ile teraz mniej więcej naród płaci za fundamenty.

Smiejuski, pytanko mam ku Wam - jaką macie szerokość pomiędzy tymi pionowymi belkami przy wejściu i od strony tarasu - a ścianą i kontrnuując - jaki daliście gruby styropian na elewację. Cieśle zostawiły mi tak 10-11 cm luzu i zastanawiam się czy styropian 12 mi tam wejdzie, tzn. wejść nie wejdzie, ale czy np. za belki 10 a reszta 12. Bo tak patrząc sobie na Wasze zdjęcie to mi się chyba widzi, że ocieplenie Wam trochę przykryło te belki - a może się mylę ze względu na nienajlepszej jakości już wzrok i może bym coś podobnego wykombinował, bo styropian 10 to mi się jakoś tak mało wydaje, żeby styknął.