darials 07.09.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Wrocławiacy!! jesteście 1,5-2 miesiące przed nami!!! - ale to nie wyścigi u nas walkę zaczyna płytkarz a za 2 tygodnie (żeby nie zapeszyć!!!) mają rozpocząć elewacje!! ps z czego jest to coś (nie znam fachowej nazwy) na styropianie wokół okien??? my chcieliśmy wycinać z styro 2cm i jeszcz jedno!! (po wnikliwym oglądaniu (inspirującym-jesteście do przodu) ) ile kosztowała siatka z prefrabrykowaną podmurówką mb? ps2 czym malowaliście nadbitkę (ślicznie się świeci!!!)?? my musimy malować jeszcze raz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 10.09.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Wrocławiacy!! jesteście 1,5-2 miesiące przed nami!!! - ale to nie wyścigi u nas walkę zaczyna płytkarz a za 2 tygodnie (żeby nie zapeszyć!!!) mają rozpocząć elewacje!! luzik.. teraz to nas już spokojnie dogonicie, kredycik się kończy, fachowcy drożeją zostaje praca własna po godzinach a to się wleeecze i wlecze czasem trudno coś dobrze zaplanować. my np. będziemy mieli trzeciego fachowca kończącego tarasy i nie mogę tematu zamknąć od czerwca!!!!! ale co zrobić..... teraz to trzeba się drewnem na zimę zająć i ociepleniem poddasza bo chcemy sie jak najszybciej przeprowadzać ps z czego jest to coś (nie znam fachowej nazwy) na styropianie wokół okien??? my chcieliśmy wycinać z styro 2cm no właśnie ze styro, zabezpieczonego na kantach listwami metalowymi i jeszcz jedno!! (po wnikliwym oglądaniu (inspirującym-jesteście do przodu) ) ile kosztowała siatka z prefrabrykowaną podmurówką mb? hmm jak dobrze pamiętam 62 zł/mb materiał + robocizna ps2 czym malowaliście nadbitkę (ślicznie się świeci!!!)?? to Sadolin - drogie to paskudztwo, u nas najtaniej można dostać w Castoramie a trochę tego poszło my musimy malować jeszcze raz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darials 11.09.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 dzięki!! u nas też z kasą krucho!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 14.09.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Mam pytanie do Doroty Widzę, ze też masz usytuowaną spiżarkę od strony południowej - czy nie jest w niej za bardzo ciepło? Mój projektant radzi mi, abym w ogóle zlikwidowała ją. Wrzuć trochę aktualnych zdjęć. Ja jestem na etapie poszukiwań ekipy do budowy i ceny kształtują się za stan zerowy od 30.000 zł + Vat do 45.000 zł + Vat. Belin a może Ty masz jakieś aktualne zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 14.09.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Mam pytanie do Doroty Widzę, ze też masz usytuowaną spiżarkę od strony południowej - czy nie jest w niej za bardzo ciepło? Mój projektant radzi mi, abym w ogóle zlikwidowała ją. Wrzuć trochę aktualnych zdjęć. Ja jestem na etapie poszukiwań ekipy do budowy i ceny kształtują się za stan zerowy od 30.000 zł + Vat do 45.000 zł + Vat. Belin a może Ty masz jakieś aktualne zdjęcia? heh czy nie za ciepło nie wiem, nie mieszkamy jeszcze. Zobaczymy następnego lata. A zdjęć nie mam nowszych, to nie stan surowy, robota nie rośnie w oczach jak kiedyś ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 17.09.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Mam pytanie do Doroty Widzę, ze też masz usytuowaną spiżarkę od strony południowej - czy nie jest w niej za bardzo ciepło? Mój projektant radzi mi, abym w ogóle zlikwidowała ją. Wrzuć trochę aktualnych zdjęć. Ja jestem na etapie poszukiwań ekipy do budowy i ceny kształtują się za stan zerowy od 30.000 zł + Vat do 45.000 zł + Vat. Belin a może Ty masz jakieś aktualne zdjęcia? Zdjątek parę wkleiłem, ale są one jeszcze z etapu instalacji. Obecnie pany skończyły tynki i wylewki, więc jak tylko zgram zdjęcia z filmu (bo się cyfrówkie zap.....), to zamieszczę na stronce. I jeszcze pytanko do Śmiejusków, bo widzę że nie odwiedzacie linku ze zmianami w projekcie, więc może tu Was dopadnę - jaką macie szerokość pomiędzy tymi pionowymi belkami przy wejściu i od strony tarasu - a ścianą i kontrnuując - jaki daliście gruby styropian na elewację. Cieśle zostawiły mi tak 10-11 cm luzu i zastanawiam się czy styropian 12 mi tam wejdzie, tzn. wejść nie wejdzie, ale czy np. za belki 10 a reszta 12. Bo tak patrząc sobie na Wasze zdjęcie to mi się chyba widzi, że ocieplenie Wam trochę przykryło te belki - a może się mylę ze względu na nienajlepszej jakości już wzrok i może bym coś podobnego u mnie wykombinował, bo styropian 10 to mi się jakoś tak mało wydaje, żeby styknął - oczywiście dla mego spokojnego snu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 17.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 jak dobrze kojarzę o co ci chodzi to luzu mamy z 12 cm, a ocieplenie 15. Belki grubości 12 chyba. tam pod spodem jest wciśnięty styro ile się dało, a po bokach styropian faktycznie przykrywa belki. Tak chcieliśmy bo mi sie niezbyt podobało jakby całe miały wystawać... zresztą cieśla robił z tego co miał. na podkładki pod śruby musiał dać jakieś drewno, więc zrobił je z tej samej grubości co wystające belki. PS. a nie zabrakło ci długości tych wystających belek, bo my musieliśmy na przód te długie belki domawiać, bo tych co były w projekcie zabrakło na wysokości tak z 30 cm, ale może to kwestia sposobu łączenia z krokwiami że nam sie zbytnio skróciły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 17.09.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No to też będziem sobie upychać za belki. A tych belek to nie zabrakło, ale brakło po długości krokwi bo dachownik jak dostał projekt to nie wziąl pod uwagę tego wystającego daszku i jak przyjechali stawiać, okazało się że daszku może byc neni (a drzewo przyjechało jesienią ub. roku).Zaparliśmy się że musi być (szczególnie moja lepsza połówka) i majster musiał kombinowac i sztukować na te dwa "sory" jak ładnie nazywali. Sztukowanie wygląda solidnie i mam nadzieję że wytrzyma. A tak ciągnąc wątek, jak nie wzięli pod uwagę daszku, to nie było też zamówionego drzewa na te beleczki i jak dachownicy przyjechali i dostali prikaz robienia daszku to dowieźli sobie te belki już na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 17.09.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 hmm.. a nie wpadło im do głowy zerknąć na zestawienie więźby w projekcie pany pewnie wiedza lepiej co i jak, to po co nawet inwestora pytać czy chce te śmiszne podpóreczki i zastrzaliki.... kto by to takie cudaki do ścian przyklejał. Bez nich taniej to i inwestor zadowolony być powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 17.09.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 hehe, dokładnie jakbym pana Henia słyszał. Ale poza tym byli w porządku i śwarnie im to szło jak przystało na górali. A tak z innej beczki - ciem robiliście elewację, bo tak cały czas dumam jakiego tynka załłożyc na elewację i łepetyna mi już puchnie od czytania na forum i rozmów z żoną. Jeden majster chce mi robić na Inter gradzie (mało znany i raczej niespotykany wśród forumowiczów) drugi zachwala mi Kabe i Kreisela. I bądź tu mądry i pisz wiersze. A Wy macie takiego ładnego baranka więc poratowaliśbyście mnie swoimi doświadczeniami - byłbym wdzięczny - jak zwykle zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 17.09.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 nam Kreisela odradzali wykonawcy u nas jest weber teranova, tynk silikonowy. (może odpowiada ci nasz kolor... chętnie sprzedam 2 wiadra w dobrej cenie ) znajoma brała tynki stomix (czeskie i mało u nas znane) ale i ona, i wykonawcy bardzo zadowoleni z nich. ten nasz silikonowy niby zmywalny ale coś śladów błota nie mogłam zmyć woda z węża, spróbuje jeszcze szczoteczką a jak nie zejdzie to baranek 1,5 mm ale tynki to temat rzeeekaaaaaa oj, jak mnie głowa przy tynkach bolała. poszukaj u was jakiejś hurtowni co się tylko ociepleniami zajmuje u nas w PW Aris (to właśnie taka tylko od ociepleń) , mieli najlepsze ceny na styro i tynki odnośnie dachu, zwróć uwage aby ci Pany dobrze rynny osadzili żeby odległości uwzględniały grubośc styropianu PS. trzymaj tynkarzy zewn. zdala od okien, możesz nawet nad nimi stać z siekiera coby łapki poobcinać. U mnie chłopaki z dobroci serce chcieli jeszcze na koniec okna przetrzeć żeby czystsze były, no i przetarli... lekko brudną szmatą. Okna tego nie zapomna już do końca swoich dni PS.2. kurcze chyba powinnam się powstrzymać od prywatnych komentarzy, w końcu to wątek projektu, a gadamy sobie jak w prywatnych komentarzach do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 18.09.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 joł, silikonowy powiadasz - to pięknie zaszaleliście - jak popatrzyłem na cennik tej firmy to mi szczęka opadła i można powiedzieć że macie Pewex jak to mawia mój pan od elektryki.Właśnie dzisiaj jegomość od tynków powiedział, ze niedługo może zaczynać a ja w lesie. Nie wiem czy nie pójdę w Kabe akrylowy, choć któryś to panocek na forum non stop akrylowe odradzał że się brudzą. Ale jak wiadomo wszystko kasiorka i trzeba uważać bo do końca jeszcze kosmosik.Co do rynien to są osadzone niestety po styropian 10 cm - tak z 11 cm. Jedyna nadzieja w tym że są od przodu i już tak lukałem coby rurkie pod skosem trochę przyciąć, spustowa pionowa powinna się wtedy odsunąć od ściany, a na długości powinno starczyć bo są ciut przydługawe w stosunku do końcowego poziomu gruntu wokół domu - ale to wyjdzie po rozmowach z ociepleniowcem (a pytał się mnie dachownik ile zostawic to jak ten ciućmok palnąłem pod 10 i teraz muszę kombinować). A szybę w drzwiach balkonowych to już zdążyli mi upaprać wylewkarze jak robili wylewkę na balkonie - ręce mi opadły - jakby kawałkiem folii nie mogli obkleić. Niestety nie było mnie na budowie i nie było jak dopilnować. ps.Za prywatne komentarze to nas chyba nikt nie zbeszta bo i tak nas nie ma tu wielu, a wątek się taki ciekawszy robi. A dzienniki to mi się tak jakoś żle kojarzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 18.09.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 joł, silikonowy powiadasz - to pięknie zaszaleliście - jak popatrzyłem na cennik tej firmy to mi szczęka opadła i można powiedzieć że macie Pewex jak to mawia mój pan od elektryki. załapaliśmy sie na promocję w cenie silikatowego z ta nasza budowa to jakoś tak mamy że niektórych rzeczy nie potrafimy sobie odmówić np. orzechowych okien, malowania podbitki sadolinem a ostatnio światełek na schody po 69 zł sztuka ... ufff na szczęście tylko 6 ich mamy. Ale są takie rzeczy że czuję że jakbym z nich zrezygnowała to będę mocno nieszczęśliwa ale ten tynk to sprawka mojego mężusia, kosztował tylko 1,5 tys. więcej niż akrylowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 18.09.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Póltora tysia różnicy - to rzeczywiście mąż trafił w dobrą cenę. Jutro się wybieram na negocjacje do jednej hurtowni - zobaczę jaką chopaki cenę zaoferują - namawiaja na Caparola. Une przeliczą - sie wybierze. ps. Lampkie przy schodach powiadasz - no pięknie. Widziałem gdzieś na zdjęciach któregoś z forumowiczów. Ładnie wyglądało, tylko nie wiem czy by mnie moja wrodzona chytrość puściła na te 69 zeta za sztukę. No chyba że siła przekonywania lepszych półowek znowu okazałaby swą moc - i wtedy człek bezradny - ustępuje. Ach Wy Kobiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 19.09.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam. Belin oglądałam twoje nowe zdjęcia domu i mam parę pytań: Jaką technologię stosowałeś na ściany zewnetrzne, bo widzę że masz porotherm - jaką grubość stosowałeś i jaki gruby styropian.Ja planuję dać 30+10 styroNa poddaszu ściany nie wszystkie są z porothermu - jaki to materiał?Jaka jest szerokość w pokoju na poddaszu od ściany do załamania dachu. Ja kombinuje, aby w pokojach na poddaszu zamiast jednego okna długiego dać okno długie + okno do połowy. A tak to wszystko mi się u cibie bardzo podoba i już bym chciała mieć tyle wybudowane co ty. A ja nadal szukam wykonawcy, ale ceny robocizny w tej chwili są bardzo wysokie. Dobrze że materiały idą w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 19.09.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 A to zwykły max nie porotherm. Porotherm tak mi jakoś drogo wychodził. Na grubość max ma 29 cm, w środku ściana nośna jest zrobiona też ze zwykłego pustaka ceramicznego tylko że 25 cm. Natomiast ścianki działowe z betonu komórkowego (zwą go też chyba suporex) grubości 12 cm. Ocieplenie planowaliśmy też 10 cm, teraz zacząłem myśleć o 12 cm ale nie wiem czy nie za późno bo jest trochę kombinacji z rynnami załozonymi pod 10 i zobaczę co z tego wyjdzie.Od ściany działowej dzielącej te dwa większe pokoje na poddaszu do załamania jest chyba 2,30 jeśli dobrze pamiętam. Okna daliśmy podwójne bo obawailiśmy się że może być ciemnawo, bo nie dawaliśmy okien dachowych. Na początku zresztą tez planowalismy tak jak ty, ale w koncu wyszły podwójne i jest chyba ok. Jak będzie ostatecznie to zobaczymy po ociepleniu poddasza, bo obecnie to trochę światła wpada przez dwa wyłazy dachowe i może to być mylące.A ceny fakt - cały kosztorys się przez to zdeczka popaprał i trzeba będzie chyba dobrać kredytu. A może trafię 6 w najbliższym losowaniu i problem się rozwiąże - hehe, na co liczy pewnie jeszcze z 20 melonów naszych rodaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 07.10.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 a coż tu taka posucha na tym forum, czy nikt nie chce się chwalic, co do tej pory zrobił w swoim W 21.12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 08.10.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Uff nie ma kiedy załadowć. Dzień coraz krótszy, a przydałoby się aby doba miała drugie tyle. U nas teraz ocieplają. Z teściem wylałem sobie tarasa i wejscie przed domem, a panowie wprawili drzwi wejściowe. I nie wiem w co teraz łapki włozyć. A pytanie jeszcze do Śmiejusów - co to za przecudnej urody drzwi wewnętrzne macie - i kielo one kosztowały? - jeśli można wiedzieć oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 16.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Witam Belin. Mam pytanie odnosnie kominka. Ja zdecydowałam się jednak na kominek narożny , taki jak u Ciebie. Powiedz mi, czy zmieści się ten wkład kominkowy w tą wnękę pomiędzy kominem a ścianą? Jak idzie budowa? Co zamierzasz jeszcze zrobić do zimy?Wklej trochę zdjęć salonu i kuchni. Widzę, że zrezygnowałeś ze spiżarki w kuchni? Myślę też o zrobieniu wyjścia na taras na tej stronie co u ciebie.Jak zamierzasz rozplanować w salonie ustawienie mebli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darials 18.10.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 witam,oto nasze w21-12 fotki z ostatnich kilku dni http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59534257b5ed450e.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7414d5f7ab23b88d.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c04fd3c5d4f7d38.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/778f4f94ff42e883.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4219b8db818365a.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e945e9c3c4f3eb3.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed27f00a25f66929.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a9ae8864c30b3a9.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdc02ae981c8acae.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56a243fa1b353885.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/469e8c8fc16f24d4.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts