Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Witam wszystkich,

w związku z tym, że na wiosnę rozpoczynam budowę, proszę wszystkich już "doświadczonych" w tej dziedzinie o cenne rady:) Dopiero zaczynam poszukiwania "dobrych fachowców", wyboru materiałów (wciąż nie wiem na co się zdecydować: ceramika czy pustak:>), powiedzcie mi również co sądzicie o różnicy między projektami W 21.12b a W 21.12, gdyż miałam problem z wyborem, ostatecznie zdecydowałam się na ten pierwszy, gdyż wydaje mi się, że taki daszek nad wejściem jest dobrym rozwiązaniem, zmniejsza ryzyko spadania śniegu z dachu prosto na czyjąś główkę... i małe pokoiki na górze i dole są troszkę większe... tzn na górze powierzchnia taka sama ale jest szerszy.....

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112.html

Czekam na odpowiedź

pozdrawiam

agnesbea

Witam agnesebea . Ja buduję właśnie W 21.12 b w wersji z wykuszem w jadalni. Ta wersja jest większa jak zauważył kolega Belin od wersji W 21.12 - tj. ma większą kotłownię, co jest bardzo ważne. Mnie ten daszek bardzo się podoba , dodaje uroku całemu dachu. Pomyśl nad wykuszem, wystarczy dokupić aneks do projektu. Wtedy stół nie będzie "gracił" salonu. Zauważ że w tej wersji jco wybrałaś jest garaż większy o pomieszcenie z tylu. To też jest bardzo ważne, aby mieć gdzie schować nardzędzia, kosiarkę, itp.

A co do technologii - to ja zdecydowałam się na Porotherm 30 + 10 styro na ocieplenie. Materiał kupuję już teraz (ceny są niższe) a wiosną ruszam z budową murów.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam agnesebea . Ja buduję właśnie W 21.12 b w wersji z wykuszem w jadalni. Ta wersja jest większa jak zauważył kolega Belin od wersji W 21.12 - tj. ma większą kotłownię, co jest bardzo ważne. Mnie ten daszek bardzo się podoba , dodaje uroku całemu dachu. Pomyśl nad wykuszem, wystarczy dokupić aneks do projektu. Wtedy stół nie będzie "gracił" salonu. Zauważ że w tej wersji jco wybrałaś jest garaż większy o pomieszcenie z tylu. To też jest bardzo ważne, aby mieć gdzie schować nardzędzia, kosiarkę, itp.

A co do technologii - to ja zdecydowałam się na Porotherm 30 + 10 styro na ocieplenie. Materiał kupuję już teraz (ceny są niższe) a wiosną ruszam z budową murów.

Cieszę się, że ktoś jeszcze zdecydował się na wersję "b":) i wygląda na to, że w tym samym czasie ruszamy z budową:) więc wymiana doświadczeń może okazać się tu niezwykle cenna (chociażby wybór odpowiednich hurtowni, pod względem jakości i ceny itp) . Taki wykusz w salonie, to fajne rozwiązanie, jednak nie ukrywam, że mam ograniczony budżet w którym mam zamiar się zmieścić, by nie "ubrać się w kredyt"....poza tym chyba zrezygnuję ze spiżarni a zrobię w przejściu z salonu do kuchni barek. Troszkę martwiło mnie to, że małe pokoiki na dole i górze są zbyt wąskie, jednak czytając opinie już szczęśliwych posiadaczy takiego domku uspokoiłam się, gdyż praktycznie nie zauważyłam negatywnych:), chciałam dodać okna dachowe, ale również na forum poczytałam sobie ileż z tym problemu...i teraz nie wiem:(, co do materiału, to chyba wybiorę pustaki, podobno mniej promieniują i lepiej trzymają ciepło, chociaż ile osób tyle zdań, nie ma co przesadzać...

pozdrawiam

agnesbea

Prześledź temat w którym jesteś obecnie oraz http://forum.muratordom.pl/zmiany-w-projekcie-w-21-12,t42580-120.htm?highlight=w2112 może coś się przyda. Projekty są podobne, ten który wybraliscie - ciut większy. Zwróć tylko uwagę przy 21-12b na dziwne - moim zdaniem - usytuowanie pieca w kotłowni właściwie na przejściu do garażu - chyba że się tak tyllko projektantom narysowało. Co do daszku nad wejściem u nas jest wysunięty o 2 sory (jak to mówił wykonawca) i na głowę nie leci - ja na razie :) . Ten daszek z 21-12b ładnie się komponuje - tylko pewnie troszkę zwiększy się koszt wykonania dachu, ale to już kwestia wyboru. A co do ceramiki czy pustaka to temat rzeka jak przy wyborze każdego materiału - wszystko pewnie zależy też od zasobności portfela i oferty jaka się trafi przy zakupie.

pozdrawiam belin

Dziękuję za link, z tematem się zapoznałam:)

Wracając do tematu "daszek":) bardziej podoba mi sie prosty, jednak taki jak w projekcie 21.12b powinien zmniejszyć ryzyko spadania śniegu z dachu w niepożądane miejsca:) co do cen, będę starała się postawić ten domek w miarę jak najszybciej i najtaniej, więc będę informowała co za ile:)

Pozdrawiam

agnesbea

a skąd jesteś?

bo my z Wrocławia i w naszym rejonie śnieg nie ma dużego znaczenia tzn. nie pamiętam kiedy byłby taki duży żeby się z dachów zsuwać, co innego u belina... kraków :wink:

przy 21-12 wyciągnęliśmy dach o 1,5 dachówki żeby wejście było bardziej osłonięte. Na razie jest ok. deszcz nie zacina, śnieg... jeszcze śnieżycy nie mieliśmy.

ale w tym projekcie co wybraliście jest fajna kotłownia, 5 m to już coś

jako "inwestor zastępczy" ;) użytkownika agnesbea pozwolę sobie odpowiedzieć...

domek stanie 30 km. od Warszawy ( na wschód)...

i śnieg czasem daje się we znaki (chociaż od dwóch lat jest go zdecydowanie mniej)

innym plusem jest to że projekt ten w stosunku do standardowego został minimalnie wydłużony...co powoduje polepszenie proporcji "małych" pokoi

reszta to oczywiście daszek, inne rozwiązanie szafy/łazienki, inna kotłownia - jak wyjdzie w praniu/praktyce - zobaczymy już na wiosnę...

pozdrawiam

Krzysiek

Witam wszystkich,

w związku z tym, że na wiosnę rozpoczynam budowę, proszę wszystkich już "doświadczonych" w tej dziedzinie o cenne rady:) Dopiero zaczynam poszukiwania "dobrych fachowców", wyboru materiałów (wciąż nie wiem na co się zdecydować: ceramika czy pustak:>), powiedzcie mi również co sądzicie o różnicy między projektami W 21.12b a W 21.12, gdyż miałam problem z wyborem, ostatecznie zdecydowałam się na ten pierwszy, gdyż wydaje mi się, że taki daszek nad wejściem jest dobrym rozwiązaniem, zmniejsza ryzyko spadania śniegu z dachu prosto na czyjąś główkę... i małe pokoiki na górze i dole są troszkę większe... tzn na górze powierzchnia taka sama ale jest szerszy.....

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112.html

Czekam na odpowiedź

pozdrawiam

agnesbea

Witam kolejnego szczęśliwego posiadacza własnego w21.12 :D

Ja mam projekt w.21.12b z aneksem na wykusz (tak ja Tereska). Na wiosne ruszamy z budową :lol: Ekipę mamy już wybraną (ojjjj ależ nam to spędzało sen z powiek). też z chęcią korzystamy z wszystkich cennych rad i uwag. postaramy się na bieżąco informować jak posuwają się u nas prace.

pozdrawiam

Witam kolejnego szczęśliwego posiadacza własnego w21.12 :D Ja mam projekt w.21.12b z aneksem na wykusz (tak ja Tereska). Na wiosne ruszamy z budową :lol: Ekipę mamy już wybraną (ojjjj ależ nam to spędzało sen z powiek). też z chęcią korzystamy z wszystkich cennych rad i uwag. postaramy się na bieżąco informować jak posuwają się u nas prace.

pozdrawiam

I kogo Inka wybrałaś na wykonawcę? Jak się posuwają sprawy papierkowe?

wybralismy ekipe z Kosorowic - troche daleko od naszej budowy ale skoro chlopaki chca sie podjac to czemu nie. Pan nazywa sie Krzysztof Mutz http://www.grupaeko.home.pl/mutz/

Ekipa z polecenia, wspolpracuje z moja firma wiec licze na to ze potraktuja mnie OK. no i cenowo calkiem fajnie :wink: bo inni to normalnie licza "jak za zboze: :-?

podpisalismy juz umowe. jak wszystko pojdzie OK to ruszamy 20 marca.

niech tylko zima idzie sobie precz :evil:

no i pozwolenia, bo jeszcze nie mamy ale kurcze chyba do marca to juz bedzie wszystko zalatwione.oby.......

teraz mamy kolejny zgryz - jakie ogrzewanie wybrac?? poczatkowo bylismy pewni ze ekogroszek, ale coraz bardziej sie wahamy. zazdroszcze, ze ty masz juz z elektrowni :roll:

a jak tam u Ciebie?? cos sie rusza??

pozdr

Witam wszystkich budujących w-21.12. Właśnie odebrałam projekt z biura, wersję z garażem W-21.12a :D Oglądamy Wasze zdjęcia i strasznie Wam zazdrościmy prawie gotowych domków :) Przed nami cała praca budowlana i papierkowa :-?

Mamy działkę, zapewnione media i drut :roll:

Strasznie fajne to forum, myślę że skorzystamy z waszych doświadczeń budowlanych. Na razie pozdrawiamy wszystkich posiadaczy i budujących w-21.12.

Co do zmian to na pewno schody na takie z półpiętrem i betonowe. Myślimy też nad zmianą stropu na monolityczny :-? (tak to sie chyba nazywa), może też w salonie zamiana okna z drzwiami balkonowymi. Myślę też czy nie zlikwidować tej spiżarki w kuchni i nie zrobić otwartej kuchni. A Ty masz jakieś zmiany w kuchni? Bo sama nie wiem jak będzie ładniej i bardziej funkcjonalnie! :roll:

Co do kuchni to ja zostawiam spiżarkę, ale chcę ją przenieść na drugą stronę kuchni (jeżeli dałabym ją jak jest w projekcie, to miałabym ją od strony zachodniej więc nagrzewałaby się za bardzo).

. Poszerzam tylko garaż do 3,75 a strop nie robię z terivy tylko z ceramiki, tak jak i ściany nosne. Wyjście na taras robię po drugiej stronie

Poza tym raczej trzymam sie projektu

Ja wejście do domu będę mieć od zachodu, a okno z salonu od południa, więc słońce będzie mi grzać cały czas i dlatego myślę zrezygnować ze spiżarki, może coś pod schodami zrobimy. Na początku myślałam o piwnicy pod połową domu, żeby przenieść tam kotłownię. Ale doprojektowanie trochę kosztuje i same koszty budowy wzrosłyby o 1/3 i zrezygnowaliśmy :(

:D :D :D witam "krajana". Jednak ten świat jest mały. Co do Dębicy to mój mąż bardziej zna to miasto bo też niedaleko kiedyś tam mieszkał. Pozdrawiamy i z zazdrością oglądamy zdjęcia waszego domu :) My jutro wybieramy się z 'papierologią' i już dzisiaj mam dość bo czasem mam wrażenie że niektórzy są stworzeni po to żeby utrudniać innym postawienie domu :cry: