teresab 04.01.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam wszystkich, w związku z tym, że na wiosnę rozpoczynam budowę, proszę wszystkich już "doświadczonych" w tej dziedzinie o cenne rady:) Dopiero zaczynam poszukiwania "dobrych fachowców", wyboru materiałów (wciąż nie wiem na co się zdecydować: ceramika czy pustak:>), powiedzcie mi również co sądzicie o różnicy między projektami W 21.12b a W 21.12, gdyż miałam problem z wyborem, ostatecznie zdecydowałam się na ten pierwszy, gdyż wydaje mi się, że taki daszek nad wejściem jest dobrym rozwiązaniem, zmniejsza ryzyko spadania śniegu z dachu prosto na czyjąś główkę... i małe pokoiki na górze i dole są troszkę większe... tzn na górze powierzchnia taka sama ale jest szerszy..... http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112.html Czekam na odpowiedź pozdrawiam agnesbea Witam agnesebea . Ja buduję właśnie W 21.12 b w wersji z wykuszem w jadalni. Ta wersja jest większa jak zauważył kolega Belin od wersji W 21.12 - tj. ma większą kotłownię, co jest bardzo ważne. Mnie ten daszek bardzo się podoba , dodaje uroku całemu dachu. Pomyśl nad wykuszem, wystarczy dokupić aneks do projektu. Wtedy stół nie będzie "gracił" salonu. Zauważ że w tej wersji jco wybrałaś jest garaż większy o pomieszcenie z tylu. To też jest bardzo ważne, aby mieć gdzie schować nardzędzia, kosiarkę, itp. A co do technologii - to ja zdecydowałam się na Porotherm 30 + 10 styro na ocieplenie. Materiał kupuję już teraz (ceny są niższe) a wiosną ruszam z budową murów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 04.01.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Belin - naucz mnie jak się podświetla czyjś cytat - jak komuś odpowiadam to mnie tak ładnie nie wyświetla jak tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesbea 04.01.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam agnesebea . Ja buduję właśnie W 21.12 b w wersji z wykuszem w jadalni. Ta wersja jest większa jak zauważył kolega Belin od wersji W 21.12 - tj. ma większą kotłownię, co jest bardzo ważne. Mnie ten daszek bardzo się podoba , dodaje uroku całemu dachu. Pomyśl nad wykuszem, wystarczy dokupić aneks do projektu. Wtedy stół nie będzie "gracił" salonu. Zauważ że w tej wersji jco wybrałaś jest garaż większy o pomieszcenie z tylu. To też jest bardzo ważne, aby mieć gdzie schować nardzędzia, kosiarkę, itp. A co do technologii - to ja zdecydowałam się na Porotherm 30 + 10 styro na ocieplenie. Materiał kupuję już teraz (ceny są niższe) a wiosną ruszam z budową murów. Cieszę się, że ktoś jeszcze zdecydował się na wersję "b":) i wygląda na to, że w tym samym czasie ruszamy z budową więc wymiana doświadczeń może okazać się tu niezwykle cenna (chociażby wybór odpowiednich hurtowni, pod względem jakości i ceny itp) . Taki wykusz w salonie, to fajne rozwiązanie, jednak nie ukrywam, że mam ograniczony budżet w którym mam zamiar się zmieścić, by nie "ubrać się w kredyt"....poza tym chyba zrezygnuję ze spiżarni a zrobię w przejściu z salonu do kuchni barek. Troszkę martwiło mnie to, że małe pokoiki na dole i górze są zbyt wąskie, jednak czytając opinie już szczęśliwych posiadaczy takiego domku uspokoiłam się, gdyż praktycznie nie zauważyłam negatywnych:), chciałam dodać okna dachowe, ale również na forum poczytałam sobie ileż z tym problemu...i teraz nie wiem:(, co do materiału, to chyba wybiorę pustaki, podobno mniej promieniują i lepiej trzymają ciepło, chociaż ile osób tyle zdań, nie ma co przesadzać... pozdrawiam agnesbea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesbea 04.01.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Prześledź temat w którym jesteś obecnie oraz http://forum.muratordom.pl/zmiany-w-projekcie-w-21-12,t42580-120.htm?highlight=w2112 może coś się przyda. Projekty są podobne, ten który wybraliscie - ciut większy. Zwróć tylko uwagę przy 21-12b na dziwne - moim zdaniem - usytuowanie pieca w kotłowni właściwie na przejściu do garażu - chyba że się tak tyllko projektantom narysowało. Co do daszku nad wejściem u nas jest wysunięty o 2 sory (jak to mówił wykonawca) i na głowę nie leci - ja na razie . Ten daszek z 21-12b ładnie się komponuje - tylko pewnie troszkę zwiększy się koszt wykonania dachu, ale to już kwestia wyboru. A co do ceramiki czy pustaka to temat rzeka jak przy wyborze każdego materiału - wszystko pewnie zależy też od zasobności portfela i oferty jaka się trafi przy zakupie. pozdrawiam belin Dziękuję za link, z tematem się zapoznałam:) Wracając do tematu "daszek":) bardziej podoba mi sie prosty, jednak taki jak w projekcie 21.12b powinien zmniejszyć ryzyko spadania śniegu z dachu w niepożądane miejsca:) co do cen, będę starała się postawić ten domek w miarę jak najszybciej i najtaniej, więc będę informowała co za ile:) Pozdrawiam agnesbea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 04.01.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a skąd jesteś? bo my z Wrocławia i w naszym rejonie śnieg nie ma dużego znaczenia tzn. nie pamiętam kiedy byłby taki duży żeby się z dachów zsuwać, co innego u belina... kraków przy 21-12 wyciągnęliśmy dach o 1,5 dachówki żeby wejście było bardziej osłonięte. Na razie jest ok. deszcz nie zacina, śnieg... jeszcze śnieżycy nie mieliśmy. ale w tym projekcie co wybraliście jest fajna kotłownia, 5 m to już coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geonet 04.01.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jako "inwestor zastępczy" użytkownika agnesbea pozwolę sobie odpowiedzieć... domek stanie 30 km. od Warszawy ( na wschód)... i śnieg czasem daje się we znaki (chociaż od dwóch lat jest go zdecydowanie mniej) innym plusem jest to że projekt ten w stosunku do standardowego został minimalnie wydłużony...co powoduje polepszenie proporcji "małych" pokoi reszta to oczywiście daszek, inne rozwiązanie szafy/łazienki, inna kotłownia - jak wyjdzie w praniu/praktyce - zobaczymy już na wiosnę... pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 07.01.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Belin - naucz mnie jak się podświetla czyjś cytat - jak komuś odpowiadam to mnie tak ładnie nie wyświetla jak tobie. Klikam przy poście "cytuj" - otwiera się okno odpowiedzi z tekstem który chcemy zacytować i pod spodem wpisuję własny tekst. I jakoś tak się podświetla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 07.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam wszystkich, w związku z tym, że na wiosnę rozpoczynam budowę, proszę wszystkich już "doświadczonych" w tej dziedzinie o cenne rady:) Dopiero zaczynam poszukiwania "dobrych fachowców", wyboru materiałów (wciąż nie wiem na co się zdecydować: ceramika czy pustak:>), powiedzcie mi również co sądzicie o różnicy między projektami W 21.12b a W 21.12, gdyż miałam problem z wyborem, ostatecznie zdecydowałam się na ten pierwszy, gdyż wydaje mi się, że taki daszek nad wejściem jest dobrym rozwiązaniem, zmniejsza ryzyko spadania śniegu z dachu prosto na czyjąś główkę... i małe pokoiki na górze i dole są troszkę większe... tzn na górze powierzchnia taka sama ale jest szerszy..... http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112.html Czekam na odpowiedź pozdrawiam agnesbea Witam kolejnego szczęśliwego posiadacza własnego w21.12 Ja mam projekt w.21.12b z aneksem na wykusz (tak ja Tereska). Na wiosne ruszamy z budową Ekipę mamy już wybraną (ojjjj ależ nam to spędzało sen z powiek). też z chęcią korzystamy z wszystkich cennych rad i uwag. postaramy się na bieżąco informować jak posuwają się u nas prace. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 08.01.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam kolejnego szczęśliwego posiadacza własnego w21.12 Ja mam projekt w.21.12b z aneksem na wykusz (tak ja Tereska). Na wiosne ruszamy z budową Ekipę mamy już wybraną (ojjjj ależ nam to spędzało sen z powiek). też z chęcią korzystamy z wszystkich cennych rad i uwag. postaramy się na bieżąco informować jak posuwają się u nas prace. pozdrawiam I kogo Inka wybrałaś na wykonawcę? Jak się posuwają sprawy papierkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 09.01.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 wybralismy ekipe z Kosorowic - troche daleko od naszej budowy ale skoro chlopaki chca sie podjac to czemu nie. Pan nazywa sie Krzysztof Mutz http://www.grupaeko.home.pl/mutz/ Ekipa z polecenia, wspolpracuje z moja firma wiec licze na to ze potraktuja mnie OK. no i cenowo calkiem fajnie bo inni to normalnie licza "jak za zboze: podpisalismy juz umowe. jak wszystko pojdzie OK to ruszamy 20 marca. niech tylko zima idzie sobie precz no i pozwolenia, bo jeszcze nie mamy ale kurcze chyba do marca to juz bedzie wszystko zalatwione.oby....... teraz mamy kolejny zgryz - jakie ogrzewanie wybrac?? poczatkowo bylismy pewni ze ekogroszek, ale coraz bardziej sie wahamy. zazdroszcze, ze ty masz juz z elektrowni a jak tam u Ciebie?? cos sie rusza?? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_10 15.01.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam wszystkich budujących w-21.12. Właśnie odebrałam projekt z biura, wersję z garażem W-21.12a Oglądamy Wasze zdjęcia i strasznie Wam zazdrościmy prawie gotowych domków Przed nami cała praca budowlana i papierkowa Mamy działkę, zapewnione media i drut Strasznie fajne to forum, myślę że skorzystamy z waszych doświadczeń budowlanych. Na razie pozdrawiamy wszystkich posiadaczy i budujących w-21.12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 15.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam nowego członka grupy budującej W 21.12. Fajnie, że jest nas coraz więcej. Będzie można wymieniać doświadczenia i uwagi. Cz wprowadzasz jakieś zmiany wewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_10 15.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Co do zmian to na pewno schody na takie z półpiętrem i betonowe. Myślimy też nad zmianą stropu na monolityczny (tak to sie chyba nazywa), może też w salonie zamiana okna z drzwiami balkonowymi. Myślę też czy nie zlikwidować tej spiżarki w kuchni i nie zrobić otwartej kuchni. A Ty masz jakieś zmiany w kuchni? Bo sama nie wiem jak będzie ładniej i bardziej funkcjonalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 15.01.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Co do kuchni to ja zostawiam spiżarkę, ale chcę ją przenieść na drugą stronę kuchni (jeżeli dałabym ją jak jest w projekcie, to miałabym ją od strony zachodniej więc nagrzewałaby się za bardzo). . Poszerzam tylko garaż do 3,75 a strop nie robię z terivy tylko z ceramiki, tak jak i ściany nosne. Wyjście na taras robię po drugiej stroniePoza tym raczej trzymam sie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_10 15.01.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ja wejście do domu będę mieć od zachodu, a okno z salonu od południa, więc słońce będzie mi grzać cały czas i dlatego myślę zrezygnować ze spiżarki, może coś pod schodami zrobimy. Na początku myślałam o piwnicy pod połową domu, żeby przenieść tam kotłownię. Ale doprojektowanie trochę kosztuje i same koszty budowy wzrosłyby o 1/3 i zrezygnowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 16.01.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witaj Maja w grupie miłośników w21-12, i jak to miło że ze znanych mi regionów - bo spędziłem w Rzeszowie pięć latek, fajne to były czasy, a i rzut beretem od moich rodzinnych stron czyli Dębicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_10 16.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 witam "krajana". Jednak ten świat jest mały. Co do Dębicy to mój mąż bardziej zna to miasto bo też niedaleko kiedyś tam mieszkał. Pozdrawiamy i z zazdrością oglądamy zdjęcia waszego domu My jutro wybieramy się z 'papierologią' i już dzisiaj mam dość bo czasem mam wrażenie że niektórzy są stworzeni po to żeby utrudniać innym postawienie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 16.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Cześć Maja!!! My też walczymy z papierologią, ale już pomalutku widać koniec miło, że dołączyłąś do naszego grona Powodzenia (no i przede wszystkim cierpliwości w urzędach!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja_10 16.01.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Dzięki Oj przydałaby się taka cierpliwość w tabletkach zarzyć i gotowe. Jutro napiszę co się ciekawego dowiedziałam w gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 18.01.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam, też zdecydowaliśmy się na ten domek, w2112 wersja bez garażu,pozdrawiam tymczasem przed nami cała papierologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts