Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

my też nie mamy balkonu i zrezygnowaliśmy z drzwi balkonowych w pokojach u góry. Tam są okna 150x150, czyli troszkę mniej światła niż w projekcie.

Moim zdaniem okna połaciowe świetnie doświetlają pokoje, bez nich w części pokoju bliżej drzwi byłoby po prostu ciemno.

Ale coś za coś... okna połaciowe bardziej nagrzewają pomieszczenia na poddaszu dlatego dodatkowo są na nich jeszcze roletki zewnętrzne (dopłata ok. 150 zł do okna)

wrzuciłam kilka fotek http://www.prv.warco.pl/budowa2/index.html

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lj80

przecież to twój dom - zróbcie tak jak wam się podoba :)

ja mam mniejsze okienka bo chcieliśmy tam wstawić grzejniki i móc postawić biurko/stół, ale to przecież kwestia tego co sobie tam zaplanujecie i co lubicie.

ja nie jestem jakoś zakochana w tych oknach połaciowych ale budowanie to sztuka kompromisów ;-)

...a jeszcze jedno pytanko

czy ktoś z Was podnosił pięterko o 1-2 "pustaczki"

czy jest sens?

bo na pewno zeszpeci projekcik

My podniesliśmy o pustaka ściankę kolankową i jestem bardzo zadowolona. Pokoje dzieciaków zrobiły się piękne, a łazienka na górze rewelacyjna - nie ma zbędnych ścięć, których na początku w projekcie nie zauważyłam!! No i w związku z tym zrobiłam rewolucję w łazience. Mamy podwójny garaż, więc nad nim udała się piękna prawie 40-metrowa sypialnia :) Strych na górze też dzieki temu się podwyższył. jest olbrzymi, a dzięki "okiennym" wyłazom i widny.

A dzięki delikatnemu przedłużeniu więźby nie widać różnicy w dachu.

Z własnego doświadczenia - szczerze polecam.

Pozdrawiam

M.

Ile czasu od momentu wkopania pierwszej łopaty w ziemie do wybudowania domu potrzeba by zamieszkac w swoim W 21.12b?

przy dobrej synchronizacji i nieograniczonym funduszom myślę że do 10 miesięcy pracy na gotowo

być może da sie wcześniej, tylko musisz to poukładać tak żeby po 2-4 ekipy pracowały ba budowie na raz

Mam pytanko odnosnie zwiekszenia sciany kolankowej...co z oknami polaciowymi? jezeli podniesie sie scianke czy dosiegne okna?:)

Pozdrawiam

No niestety, są zady i walety takiego rozwiązania. My mamy Veluxy, czyli klameczka na górze. W sypialni (czytaj na strychu) spokojnie dosięgam do klamki, w pozostałych pomieszczeniach - 2 sztuki okienek - niestety będzie grany stołeczek. Chyba, że zamontujesz Fakro lub inne okna, które mają klamkę na dole, to problemów nie będzie. Mam 170 cm wzrostu, więc powinieneś mieć jakieś odniesienie.

Za to mam hangary na górze :) I łazienkę o połowę większą...

Pozdrawiam

Małgosia

Moi drodzy,

chętnie się pochwalę, ale jak do cholery wstawia się tu zdjęcia??!!

Małgosia

pewnikiem smiejusy wiedzą bo już zamieszczali zdjęcia. Ja załozyłem album na fotosiku, link dołączyłem w profilu i tam pakuję zdjęcia. Smiejusy udzielcie pomocy bo też chcę poogladać postępy u Lhea.

Moi drodzy,

chętnie się pochwalę, ale jak do cholery wstawia się tu zdjęcia??!!

Małgosia

pewnikiem smiejusy wiedzą bo już zamieszczali zdjęcia. Ja załozyłem album na fotosiku, link dołączyłem w profilu i tam pakuję zdjęcia. Smiejusy udzielcie pomocy bo też chcę poogladać postępy u Lhea.

Ja też już założyłam konto, więc łaski bzzzzzzzz... :) Jak znajdę chwilkę pochwalę się :) Robią u mnie teraz prunt... Znaczy się kablują :) A dzisiaj było święto, gdyż założyli nam piękny nowy licznik energii elektrycznej - elektroniczny!!! Wot kultura.

Dzięki Kasia, a ścianka powędrowała o jednego maxa w górę, tylko wtedy trzeba zamówić ciut dłuższe krokwie. Strop jest monolityczny więc zyskalismy parę cm żeby się za bardzo nie podniosło i dzięki temu udało się na tyle podnieść, że dom z zewnątrz nie zmienił wyglądu, a wewnątrz jest wiecej miejsca przy skosach.

podrawiam

belin

Witajcie!

U nas już przed budowa rozpoczęły sie pierwsze przeszkody, sąsiad usypał sobie sporą górkę, więc na naszej dziłce zaczęła stać woda... Ale na szczęście i na to są rozwiązani (choć podniosą sie koszty oczywiście). jak dobrze pojdzie i słoneczko przyświeci to po świętach wbijemy wreszczie łopaty... A jeśli chodzi o zdjęcia to ja też chętnie się dowiem jak je dodać bo mam plan kuchni zrobiony dobrym programem przez znajomego projektanta może kogoś zainteresuje. Już niedługo ruszamy a ja nadal jestem zielona :lol: A mam jeszcze takie pytanko czy ilość mateiałów użytych w projekcie pokrywa się mniej więcej z rzeczywistością ? (Ja buduje W 21.12b)

Pozdrawiam