teresab 15.02.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Belin, gratuluję postępów jakie zrobiłeś tej zimy . Świetnie wygląda twoja kuchnia, jest taka przestronna. Bardzo ładnie prezentują się te meble. Super kuchnia. A gdzie stanie stół? Pokaż jeszcze salon, bo jestem ciekawa jak wygląda z normalnymi oknami zamiast tarasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 15.02.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dziękuję Szanownym Paniom. Kuchnia to w głównej mierze pomysł żony i speca od mebli. Ja właściwie zblokowałem tylko pomysł zabudowania piekarnika kole lodówki.Stół stoi własnie między drzwiami tarasowymi a meblami (jest okrągły więc jest wystarczająco dużo miejsca wokoło). W salonie na razie pustki hehe, więc zbytnio nie ma co oglądać, ale fotkie z oknem zamieszczę. Asiu, kuchnię Ci pan fajowską zaprojektował, tylko tak od strony praktycznej (nie chciałbym mędrkować bo sam od kuchenki do lodówki tuptam ok. 5 m) to może jak jeszcze masz czas, warto się zastanowić czy zamurowywać drzwi do kuchni, bo później bedzie trzeba caluśkie życie do kuchni (np. z zakupami) przez saloon wchodzić. Plusem niewąpliwie jest to że masz lodówkę pod ręką. A co do ilości zużytych materiałów, to prawdę powiedziawszy ciężko wycyrklować dokładnie. Człowiek liczy i myśli że jest ok, a majster za chwilę dzwoni i mówi że czegoś brakuje. Prawdę powiedziawszy niewiele korzystałem z wykazu podanego w projekcie, może coś na początku dla orientacji - ale później albo sam liczyłem albo wykonawcy mówili ile czego potrzebują i zamawiałem (ale trzeba im generalnie patrzeć na rączki na wszelki wypadek). pozdrobelin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 15.02.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 A ja mam prośbę, abyście pomogli mi podjąc pewną decyzję Będziemy budowac wersję b lustro, nie dokupiliśmy aneksu na wykusz, ale chodzi mi on po głowie, Na zachodniej ścianie ma być taras, a tam gdzie teraz taras- okno, gdyż to północna ściana. Chodzi mi jednak po głowie wykusz w miejscu tarasu, taki z oknami do samej ziemi jak drzwi balkonowe, co o tym myślicie, czy takie okna mogą pełnić funkcję drzwi tarasowych. Własciwie to wyobrazam to mniej więcej tak: http://img209.imageshack.us/img209/1246/beztytuufh2.th.jpg http://img521.imageshack.us/img521/5390/beztytuu2eh0.th.jpg I teraz pytanie, czy takie rozwiązanie to droga "zabawa", i czy sprawdzi sie w praktyce. Jeśli nie będzie tego wykuszu, to jakoś nie mogę wyobrazić sobie miejsca na stół przy mojej koncepcji kuchni, a może zrobić normalny wykusz, tak jak w aneksie do projektu, z oknami - tylko wtedy nie bedzie bezpośredniego wyjscia na dwór. I jeszcze pytanie Czy jeśli zdecyduję się na taki wykusz, to dokupić aneks i dopiero go adaptować , czy jeśli ma być i tak całkiem innym to adaptować po prostu wersję podstawową już z wykuszem jaki chcę. Dzieki za wasze uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 15.02.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 kasia, ja dokupiłam aneks z wykuszem. Przy adaptacji trzeba tylko wykreśłić z głównego projektu wersje które nie są potrzebne, a adaptować na podstawie aneksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 16.02.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 A ja mam prośbę, abyście pomogli mi podjąc pewną decyzję Będziemy budowac wersję b lustro, nie dokupiliśmy aneksu na wykusz, ale chodzi mi on po głowie, Na zachodniej ścianie ma być taras, a tam gdzie teraz taras- okno, gdyż to północna ściana. Chodzi mi jednak po głowie wykusz w miejscu tarasu, taki z oknami do samej ziemi jak drzwi balkonowe, co o tym myślicie, czy takie okna mogą pełnić funkcję drzwi tarasowych. Własciwie to wyobrazam to mniej więcej tak: http://img209.imageshack.us/img209/1246/beztytuufh2.th.jpg http://img521.imageshack.us/img521/5390/beztytuu2eh0.th.jpg I teraz pytanie, czy takie rozwiązanie to droga "zabawa", i czy sprawdzi sie w praktyce. Jeśli nie będzie tego wykuszu, to jakoś nie mogę wyobrazić sobie miejsca na stół przy mojej koncepcji kuchni, a może zrobić normalny wykusz, tak jak w aneksie do projektu, z oknami - tylko wtedy nie bedzie bezpośredniego wyjscia na dwór. I jeszcze pytanie Czy jeśli zdecyduję się na taki wykusz, to dokupić aneks i dopiero go adaptować , czy jeśli ma być i tak całkiem innym to adaptować po prostu wersję podstawową już z wykuszem jaki chcę. Dzieki za wasze uwagi Wygląda to pięknie... A tak z autopsji... Mamy domek z wykuszem, już stoi. Salon nabrał kształtu, a wykusz jest spory. Nie bardzo widzę wyjście na taras w momencie, kiedy stałby tam stół, ale nie musisz kupować stołu na 20 osób Naszym zdaniem stół trzebaby trochę wysunąć na salon. Kupowaliśmy projekt bezpośrednio w pracowni, wyszedł chyba ze stówkę drożej, ale potem taniutko robiłam aranżacje, a moja kierowniczka szalała Za aneks zapłaciłam też stówkę, ale możesz od razu poprosić o przeróbki, co kosztowało nas tyle samo. możesz poprosić, żeby dali opcję - okna lub drzwi balkonowe, tak ja miałam na górze w sypialniach i w międzyczasie przemyśleć temat. Spójrz zresztą na zdjęcia - nie bardzo jest dostęp do drzwi. No i na pewno nie na dwoje drzwi, tylko jedno, a reszta "okna". Co zresztą powinno troszkę taniej wyjść Ale jeśli pytanie o wykusz, to 3 x TAK!! No i jeszcze jedno - przez tak wielkie okna możesz mieć duże straty ciepła, co przyszlościowo podroży użytkowanie. pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 17.02.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Chodzi mi jednak po głowie wykusz w miejscu tarasu, taki z oknami do samej ziemi jak drzwi balkonowe, co o tym myślicie, czy takie okna mogą pełnić funkcję drzwi tarasowych. Kasia, myśle, że te duże okna to nie jest dobre rozwiązanie, jeżeli w niedalekim otoczeniu będziesz miała sąsiadów, to przez te okna wszystko bedzie widać , jak siadasz do obiadu. A poza tym jak Małgosia pisze to będą straty ciepła. Jeżeli chcesz miec wyjście na taras na tą stronę gdzie jest wykusz, to może pomyśl o dodatkowym oknie balkonowym (takie 90 cm) umiejscowionym na ścianie za wykuszem. Ta ściana ma 2,25m , więc takie okno balkonowe się zmieści. Kanapa wtedy idzie pod okna , które masz od strony północnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 20.02.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Widzę, że wszyscy ostro działają. No to my z mężusiem też ruszamy z kopyta - DOSTALIŚMY WŁASNIE POZWOLENIE NA BUDOWĘ w nowo wynajętym mieszkaniu nie mamy niestety internetu nie macie pojęcia jak go nam brakuje. nie moge na bieżącoo śledzić waszych poczynań Ale najważniejsze, że już możemy wbijać łopatę. pozdrawiam wszystkich budujących!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 21.02.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Inka no to ogromniaste gratulacje. w sama pore to wasze pozwolenie bo zimy już nie będzie więc pójdziecie jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 21.02.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 No to pieknie Inka, teraz tylko zmasowany atak na ziemię a później w górę. pzdrbelin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 21.02.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Belin, a gdzie te obiecane zdjęcia z salonu? Wiem, że jesteś bardzo zajęty na budowie, ale mnie bardzo zależy. Nie daj się prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 22.02.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Zdjęcia wrzucę tylko, zabrzmi to banalnie, w tym całym nieładzie artystycznym jaki teraz panuje w naszym dobytku zapodziałem gdzieś kabelek do aparata i nie jestem w stanie wrzucić nic na kopiutera. Ale obiecuję że to uczynię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 22.02.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 ok. czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 27.02.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witajcie Dołączam do Waszego zacnego grona z projektem W-21.12a w wersji lustro plus wykusz. Mam już działkę i pozwolenie na budowę. Teraz stanąłem przed wyborem wykonawcy. Jedna z firm, z którą rozmawiam zaproponowała mi za stan surowy otwarty 48kpln. Co myślicie o tej cenie? Lokalni wykonawcy są około 10kpln tańsi, ale nie mają mocy przerobowych. Lokalizacja - 70km na północ od Warszawy. W sumie firma wydaje się pewna i jest polecana. W ramach stanu surowego wykona właściwie wszystko, co potrzeba. Nie będzie tylko ścianek kartonowo-gipsowych na górze, bo to niby wykończeniówka. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 27.02.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 ja myślę że jak zrobia ci w tej cenie tez tarasy to cena nie jest zła. Ale myśmy budowali rok temu. w aktualnych cenach pewnie bardziej zorientowana Inka i teresab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 27.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 darek - witamy w naszej grupie. Ja niedawno zaczęłam budowę (mam już stan zerowy) i firma buduje mi za ok. 48 ooo zł brutto stan surowy otwarty z dachem i ze ściankami działowymi. Ale bez tarasu i bez zasypki fundamentów. Ceny były dogadywane pod koniec zeszłego roku. tak więc myśle, że kwota którą podałeś t to normalna cena, taka jakie chodzą na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 27.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 zrobia ci w tej cenie tez tarasy to cena nie jest zła Dzięki za odpowiedź. Zrobią tarasy, schody zewnętrzne i wewnętrzne. Nawet rozprowadzą rury pod chudziakiem. Natomiast nie zrobią ścianek na górze, ale to chyba mniejszy problem. w aktualnych cenach pewnie bardziej zorientowana Inka i teresab Zatem byłbym wdzięczny, gdyby Panie zechciały ocenić propozycję mojego wykonawcy. ---- teresab, teraz przeczytałem Twoją odpowiedź. Dzięki za info. Piszesz, że z dachem, czyli z pokryciem, izolacją, ociepleniem i wykończeniem od dołu? Do tego jeszcze masz ścianki działowe, więc chyba masz sporo korzystniej. Z drugiej strony ceny idą w górę, więc może aż tak bardzo nie przepłacam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 27.02.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Darek - mnie budują ze schodami, więźbą , dachówką i folią, ale bez ocieplenia dachu i domu i bez wykończenia dołu, To własnie wchodzi w wykończeniówkę. Ale nie robią mi tarasu a na dole i górze zrobią mi tylko ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 27.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Teresa, dzięki za szczegóły. Pocieszające jest to, że być może się cenią, ale za to znajomi znajomych bardzo ich polecają. Co prawda robili im wykończenie, nie stan surowy, ale podczas rozmowy po prostu rozpływali się nad ich robotą. W sumie nie byłoby problemem nawet trochę przepłacić, gdyby mieć pewność, że robota będzie zrobiona bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 28.02.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Darku, jeśli mogę coś wtrącić ... jak znajomym robili wykończeniówkę a nie budowali dom, to czy na pewno kiedyś to robili? bo znajoma miała inna sytuację wzięła ekipe do sufitów podwieszanych i gładzi, a potem sie okazało że ekipa to raczej murowała a nie wykańczała zrobiło sie wesoło bo sufit podwieszany w jednym pomieszczeniu spadł (dobrze ze na początku to potem mocowali gęściej), a gładź fachowcy zacierali tak jakby na stanie surowym klejem dziury w pustakach równali albo kładli na ściany strukturę. Ale jeśli wiesz na pewno że mają też doświadczenia w budowaniu, a jeszcze porozmawiałbyś z kimś kto dom ma już wytynkowany to spokojnie możesz ich brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 28.02.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 jak znajomym robili wykończeniówkę a nie budowali dom, to czy na pewno kiedyś to robili? Tak tak. Widzieliśmy tę ich robotę na własne oczy i jak nasz laicki gust wyglądało to całkiem ładnie. Oczywiście nie biegałem z metrówką i poziomicą, ale spoiny wyglądały równo i estetycznie. Oczywiście niepewność pozostanie do samego końca, ale jestem dobrej myśli. Jako ciekawostkę powiem, że spotkałem się jeszcze z murarzem z ogłoszenia. Pan ten ze swoja ekipą buduje domy po okolicznych wioskach. Za tę samą robotę zażyczył sobie 16kpln To jest dopiero rozpiętość cen. I zagwozdka co robić. Na razie próbuję zebrać jakieś opinie na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts