belin 26.03.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Dzięki będę czekał, a co ważniejsze to szybkiego powrotu do zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 27.03.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam, mam pytanie do budujących w 21.12b ile Wam wyliczył kosztorysant koszt budowy domu przy skladaniu wniosku o kredyt? i czy ktoś wie jakie sa koszty dobudowania garazu? Jak to wyglada cenowo kosztorys do rzeczywistej ceny budowy? Pozdrawiaa i dziękujęLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 27.03.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam, mam pytanie do budujących w 21.12b ile Wam wyliczył kosztorysant koszt budowy domu przy skladaniu wniosku o kredyt? i czy ktoś wie jakie sa koszty dobudowania garazu? Jak to wyglada cenowo kosztorys do rzeczywistej ceny budowy? Pozdrawiaa i dziękuję Lechoo Pytania zadałeś trudne. My garaż budowaliśmy od razu, więc nie podam Ci kosztów. Wszystko zależeć będzie od tego jaki garaż zrobisz - jedno- czy dwustanowiskowy, ile dasz okien, czy podnosisz ściankę kolankową, jak dasz bramę (-y).... Generalnie dla mnie nie było opcji budowania bez garażu, zwłaszcza że prędzej, czy później i tak będziesz klął, jesli go nie zbudujesz. Musisz policzyć więcej piachu na zasypkę, betonik, pustaki, gary. Nie wypowiem się, bo nie wiem, jednak przy kosztach ogólnych i wizji stawiania paskudnego blaszaka w miejscu najbardziej dostępnym, czyli "na widoku" nie widzę sensu budowy bez garażu, chociaż na jedno autko. My mamy dwustanowiskowy, z dwoma bramami. A jak wygląda kosztorys? My kosztorys robiliśmy sami, więc mniej więcej wiedzieliśmy co i za ile. Jednak przy zeszłorocznych skokach cen kosztorys można było sobie o kant dupy potłuc. Cement zaczynaliśmy kupować za 650, a skończyliśmy na 400... Pustaki w pewnym momencie też kosztowały 2 x tyle, na szczęście tego uniknęliśmy. Styropian kupowaliśmy w styczniu, w lutym kosztował 20% więcej. Może zrób to, co nam radzili, jeżeli możesz wystąp o większy kredyt, a całości nie musisz wykorzystywać. Choć ja płaczę teraz za płytkami do łazienki, ale kosztują 70 PLN za metr!!! a nam po naszych przeróbkach łazienka na górze wyszła 2 razy większa niż w projekcie. Wolę sobie oświetlenie kupić. I jeszcze jedna rada - szukaj, szukaj, szukaj. U nas, dzięki temu, że obdzwoniłam pół Polski, zaoszczędziliśmy ładnych parę złotych. Dobrze, że nie płaciłam rachunków telefonicznych... Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 27.03.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Ludzie!!! Tynkują mi!!! i jest dokładnie tak jak powiedział znajomy. Była olbrzymia dziura w ziemi. Potem malutkie, szare pokoje. A teraz są hangary!!! Kuźwa, jakież to wielkie!! Pozdro!M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 27.03.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Belinku, jak mi podasz normalny adres mailowy na PRV, to wyślę Ci zdjęcia garażu. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 28.03.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 tylko na mnie nie krzycie... ale wg mnie garaż to co najmniej 40 tys zł. tak samo jak pod wszystko inne trzeba wylać fundament, zazbroić, zaizolować, wytynkować wew i zew., zamknąć bramą/oknami no i pewnie jakieś kafle położyć, pomalować wg mnie to koło 2000 zł/m2 po dzisiejszych cenach. jak kiedyś liczyłam ile u nas kosztowałby garaż to SSO to około 20 tys. same fundamenty i chudziak pod garaż 7x3,5 to bagatelka 7 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lj80 28.03.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Po wielu, wielu, wielu, wieluuuu "perturbacjach" wróciłem do korzeni W-21-12a lustro ...ale naniosę kilka poprawek: 1. bez balkonu 2. poszerzenie garażu o 80cm (działka ma 22m szerokości więc żeby się "zmieścić" okienko na stryszku będzie nie otwierane) 3. strop w garażu drewniany (nie wiem jaki jest w projekcie?) 4. brak przejścia z łazienki na stryszek -wejście na stryszek z garażu (rozkładane schodki ....po złożeniu do góry nie zajmujące miejsca). 5. przesunięcie ścianek działowych (pomniejszenie gabinetu do ok. 8m2; wielkość łazienki dolnej raczej bez zmian) 6. w przedsionku 2xdrzwi. Powiększenie kotłowni i w miejscu "skład opału" w przyszłości sauna 7. brak spiżarki (...jeszcze do przemyślenia) 8. ew. może jakieś okienko dachowe Więc wielkich poprawek chyba nie planuję ...do projektu przekonało mnie : funkcjonalność, prostota w budowie i relatywnie niskie koszty budowy ...dalej ponawiam temat chęci dokonania oględzin 21.12 (najchętniej a) w realu -do oględzin dorzucam porządną flaszkę (może to przekona ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 28.03.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Po wielu, wielu, wielu, wieluuuu "perturbacjach" wróciłem do korzeni W-21-12a lustro ...ale naniosę kilka poprawek: 1. bez balkonu 2. poszerzenie garażu o 80cm (działka ma 22m szerokości więc żeby się "zmieścić" okienko na stryszku będzie nie otwierane) 3. strop w garażu drewniany (nie wiem jaki jest w projekcie?) 4. brak przejścia z łazienki na stryszek -wejście na stryszek z garażu (rozkładane schodki ....po złożeniu do góry nie zajmujące miejsca). 5. przesunięcie ścianek działowych (pomniejszenie gabinetu do ok. 8m2; wielkość łazienki dolnej raczej bez zmian) 6. w przedsionku 2xdrzwi. Powiększenie kotłowni i w miejscu "skład opału" w przyszłości sauna 7. brak spiżarki (...jeszcze do przemyślenia) 8. ew. może jakieś okienko dachowe Więc wielkich poprawek chyba nie planuję ...do projektu przekonało mnie : funkcjonalność, prostota w budowie i relatywnie niskie koszty budowy ...dalej ponawiam temat chęci dokonania oględzin 21.12 (najchętniej a) w realu -do oględzin dorzucam porządną flaszkę (może to przekona ) Toś mnie rozbawił tymi "niskimi kosztami" Bierz tę flaszkę i przyjeżdżaj do Wawy. Chociaż znająć sknerusów spod Poznania, to się okaże, że tuż przed domem flaszka się stłukła Pozdro M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lj80 28.03.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 [quote name="Lhea" Toś mnie rozbawił tymi "niskimi kosztami" Bierz tę flaszkę i przyjeżdżaj do Wawy. Chociaż znająć sknerusów spod Poznania, to się okaże, że tuż przed domem flaszka się stłukła Pozdro M.[/quote] ...Poznania i tutejszej mentalności od samego początku (jak przyjechałem tu na studia) to zdzierżyć nie mogę ...a pochodzę z Mazur -więc się nie stłucze ale pęknie szkoda że do Ciebie tak daleko... ...co do kosztów to wyraźnie napisałem - relatywnie niskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 28.03.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A już myślałem, że tylko lajkonikas znane są centusiowania, a tu proszę wychodzi, że w Poznaniu podobna natura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lj80 29.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 A już myślałem, że tylko lajkonikas znane są centusiowania, a tu proszę wychodzi, że w Poznaniu podobna natura. ...myślę że regionu kalisko-poznańskiego nic w Polsce nie jest w stanie przebić tu w większości dobiera się znajomych nie "harakterologicznie" a zawartością portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 31.03.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Belin - zgodnie z twoim życzeniem przesyłam ci zdjęcie domu z garażem. Co prawda nie widać jeszcze jak docelowo bedzie wyglądał, ale przesyłam to, na jakim etapie jestem. A docelowo to waham się jeszcze czy dac ten garaż ze ścietym dachem, tak jak w projekcie, czy go podwyższyć, aby mieć strych nad nim. Zapewne rozstrzygnę to w ostatniej chwili. Pod koniec tygodnia zaczynam robić strop, więc prześlę ci kolejne zdjęcia tego garażu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/486d5d79f5206cfd.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a1d64172631bf4c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 01.04.2008 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Ach jak dobrze garaż mieć. Dzięki za pamięć i będę czekał na uwiecznienie dalszych postępów budowlanych. pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 02.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witammoglby ktos podac liczbe metrow dachowki ktora kupiliscie i ktora wykorzystaliscie na dom (moja wersja jest z garazem jednostanowiskowym, dach nie dwuspadzity z duzym stryszkiem tylko tan bardziej plaski)kilka firm mi wyliczylo i powiem szczerze zgupialem kazdy liczy inaczej wg jednych zwyklej dachowki potrzebuje od 206m2 az do 220m2..krancowe to tez od 45 lewej i 45 prawej az do 66 lewej i 66 prawej gasiorow srednio 59 jakie rynny stosowaliscie? zastanawiamy sie na tytanowo-cynkowymi ale sam juz nie wiem:( czy beda pasowac do brazowej dachowkia moze inne stalowe powlekane pcv plusem jest to ze mozna kolor sobie dobrac sredniaca 120 czy 150? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 02.04.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 W metrach nie pamiętam, ale w szt. było tego ok. 1900. Zostało ok. 450 szt. na garaż i mam nadzieję ze styknie. Krańcowych łącznie z tymi na garaż ok. 110 szt., gąsiorów 33 szt.(garaż z dachówkami krańcowymi bez załamań z projektu). A rynny stalowe Lindab w kolorze miedzianym, srednicy niestety nie wspomnę, ale chyba 120.tylko oczywiście Ty masz w21-12 b, więc budynek dłuższy, inny daszek nad wejściem, nie robiliśmy wypuszczenia od stony tarasu z projektu, bo taras mamy na krótszej ścianie. Pewnie więc będziesz musiała coś dołożyć do tych ilości dachówki, ale ile to nem tu du. pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 02.04.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Dzieki belinmi wyliczyli ze na moj garaz nie potrzebuje zadnych krancowych tylko gasiory i zwykla w sztukach to mam okolo 2100 zwyklej (na dom plys garaz)ale ja wybralem Euronita brazowego a tam zuzycie jest 10 na m2 wiec hm powinno chyba wystarczyc..bo dachu jest okolo 170m2 domu plus cos tam garazu z 40m2 maxa Ty jaka masz wybrana dachowke ? bo rozne firmy rozne maja przewidziane zuzycie na m2tak my mamy 21.12b ale tego daszku nad wejsciem robic nie bedziemy:)byla wersja ze robimy ale sie zmienilo:) czyli generalnie pozostaje miec nadzieje ze firma dobrze policzyla:( a przy okazji pochwalimy siestan 0 osiagniety:)w tym tygodniu jak pogoda pozwoli zaczynamy murowac sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 02.04.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 No to miło że następny w21 zacznie piąć się w górę i czekamy na fotki. Co do dachówki to też mamy Euronitu i od razu rada z życia wzięta. Dopytajcie w firmie czy np. gąsiory maja na stanie. Nam pękły nieszczęśliwie dwa na budowie i chcieliśmy dokupić i tu niespodzianka bo na składzie nie mieli, na dostawę z fabryki trzeba było czekać ok. 2 tyg. a pany chcą konczyć dach. Chciałem juz bezposrednio jechać i u producenta w Olkuszu kupić, ale tam maja (a przynajmniej mieli) jakieś dziwne zwyczaje że nie można. I zaczęło się poszukiwanie po róznych składach zakończone na szczęście powodzeniem, ale nerwówka była. Więc lepiej dopytacie aby stresika ewentualnego uniknąć pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 02.04.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 No coz belin w moim skladzie gdzie kupujemy Euronita nie mamy na skladzie:(ba w dwoch innych w OPOLU co sa rowniez przedstawicielami Euronit rowniez na skladzie dachowki nie maja tylko na zamowienie..to teraz bedziemy sie bac:( ba jak Ty masz rowniez Euronit to czemu takie dziwne roznice w wyliczeniu nam dachu?na dom wyliczyli max 1700sztuk zwyklej...ojej cos zaczynam sie bac zdjecia beda zreszta juz sa ale tam stan 0 nikogo nie interesujetak wiec jak tylko ruszymy do gory to i zdjecia bedziemy wklejac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 02.04.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 jakby wam zabrakło gasiorów zapytajcie w Lech-budzie we Wrocławiu. Nam jeden stłukli cieśle, z dokupieniem nie było kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 03.04.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Dzieki za namiar na hurtownie z tymi dachowkami do Wrocka mamy blisko wiec jak cos podskoczymy ale mam nadzieje ze nie bedzie potrzebaa smiejuski mozecie powiedziec ile Wam poszlo dachowki na domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts