Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Z tego co pamiętam - może być trochę śmiechu, ja po prostu dopadłem czyjeś zdjęcia (chyba hdi206), powiększyłem i przeliczyłem ilosc dachówek na skosie, wzdłuż kalenicy - przemnożyłem i wyszła mniej więcej ilość dachówek, bo nie mieli garażu. Siermiężne, ale chyba skuteczne.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W weekend układaliśmy styropian i skuwaliśmy wszelkie nadlewki betonowo - tynkowe... Ten, kto to robił, wie chyba jak się dzisiaj czuję. Jak długo goi się krwawy odcisk od noża?? ;) Nie byłam świadoma mojego ciała, a przede wszystkim ilości mięśni i ich umiejscowienia.

U Was też w czasie prac tworzyły się nowe "mądrości i przypowieści rodzinne"? Z najnowszych i najbardziej aktualnych - "Jak żonka dotnie styropian, to nie ma ..... we wsi".

Wykusz wygląda za...., ale wiecie ile tam docinania styropianu? I schowek pod schodami, zwłaszcza, gdy jest tam doprowadzona instalacja od odkurzacza centralnego, że nie wspomnę o przedpokoju na dole, spieprzonym równo przez naszych murarzy...

Jutro wchodzi hydraulik. Łudzę się tylko tym, że już takiego burdlu nigdy nie będzie. :-?

Pozdrawiam

M.

dachówka euronit extra

podstawowa 1594 szt

skrajnych po 45 szt

gąsiory 31 szt

to jest przy wydłużonym okapie nad wejściem i tarasem

po budowie zostało nam z 15 dachówek, a około 20 wyrzuciliśmy bo były utłuczone. Można było to oddać ale nie miałam już siły dla 40 zeta to targać do hurtowni. Ciężkie te dachówki okrutnie

A ja myślałem że lajkoniki to określenie jeno na krakusów, a tu proszę Opole też tak patraktowane :lol:

Belin, Ty lepiej płytki idź układać, a nie się wtrancasz...

A tak przy okazji - usłyszałam ostatnio stojąc w ponad godzinnym korku głęboką myśl - Facet rozwija się do trzeciego roku życia, a potem już tylko rośnie... Piękne i mądre! ;)

Pozdro

M.

OOOO to Wasze ilosci dachowek mieszcza sie w naszych obliczeniach bo belin ma jakies dziwne m2:):)

Jak się przyjrzeć to ilości są podobne, bo Smiejuski chyba podawały ilości bez garażu. Ale nie ma to jak wjechać na ambicję i przeliczyłem dachówki. Wyszło mi 1484 szt. podstawowych (po odjęciu kominów, wyłazów dachowych, dachówek wentylacyjnych) +/- ok. 6-7 szt. bo z tego co pamiętam to część koło kominów przycinali; 80 szt. krańcowych (po 19 szt. na bok + 4 szt. wypustu nad wejściem) i 31,5 szt. gąsiorków. Zostało na garaż 24 szt. krańcowych (bo 4 padły na placu boju) i ok. 430 szt. podstawowych. Tak wstępnie to podstawowej z garażu zostanie, a właśnie krańcowej będę musiał chyba jeszcze dokupić parę sztuk, ale to dopiero wyjdzie jak pany przyjdą wymierzyć garaż.

No to teraz mi już lepiej :wink:

A ja myślałem że lajkoniki to określenie jeno na krakusów, a tu proszę Opole też tak patraktowane :lol:

Belin, Ty lepiej płytki idź układać, a nie się wtrancasz...

A tak przy okazji - usłyszałam ostatnio stojąc w ponad godzinnym korku głęboką myśl - Facet rozwija się do trzeciego roku życia, a potem już tylko rośnie... Piękne i mądre! ;)

Pozdro

M.

No to źle ze mną, wychodzi z tego, że rowijać przestałem się juz bardzo dawno temu, proces rośnięcia też zahamowany, więc chyba jednak za te płytki się wezmę.

Jak się przyjrzeć to ilości są podobne, bo Smiejuski chyba podawały ilości bez garażu. Ale nie ma to jak wjechać na ambicję i przeliczyłem dachówki. Wyszło mi 1484 szt. podstawowych (po odjęciu kominów, wyłazów dachowych, dachówek wentylacyjnych) +/- ok. 6-7 szt. bo z tego co pamiętam to część koło kominów przycinali; 80 szt. krańcowych (po 19 szt. na bok + 4 szt. wypustu nad wejściem) i 31,5 szt. gąsiorków. Zostało na garaż 24 szt. krańcowych (bo 4 padły na placu boju) i ok. 430 szt. podstawowych. Tak wstępnie to podstawowej z garażu zostanie, a właśnie krańcowej będę musiał chyba jeszcze dokupić parę sztuk, ale to dopiero wyjdzie jak pany przyjdą wymierzyć garaż.

No to teraz mi już lepiej :wink:

heheh niezle:) belin liczyl dachowki:)))

ale w sumie dzieki

na szybko pytanie gdzie TY masz w naszym garazu krancowe?chyba ze robisz ten szpiczasty to tak my w naszej 21.12b na garaz mamy tylko podstawowa i gasiory

btw z czego wziales rynny ?bo nas wykonawca namawia na tytan cynk

a co mi tam pochwale sie znowu

sciany parteru wyciagniete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

teraz strop i do boju:)

pozdr

No taka ze mnie dobra dusza i policzyłem. A krańcowe wzięly się z tego, że nie będziemy robić takich fikuśnych ścięć jak w projekcie. Dach będzie jednospadowy tylko zakończymy na prosto, tak jak na chatce. Neni gąsiorów i szczotek pod gąsiory, neni cięcia dachówek, mniej rynien - czyli generalnie delikatne zejście z kosztów.

Hm rynny - nam wykonawca zasugerował stalowe, tam gdzie kupowaliśmy dachówkę zaproponowali system rynnowy Lindaba, więc wzięliśmy go razem z dachówką bo były od razu upusty. Tytan ocynk brzmi ładnie, tylko nie wiem jak cenowo w stosunku do tych naszych.

belin

na nasz dom lacznie z garazem licza sobie kolo 3tys za rynny (te ladnie brzmiace tytano-cynkowe)

aa to troche zmieniles konstrukcje garazu no tak mozna bylo na tym sporo zaoszczedzic..my juz zostawiamy taki fikusny

czytalismy ze robiles strop monolityczny my tez na taki zmienilismy ale ciekawi mnie jak wygladalo zbrojenie takiego stropu u Ciebie..bo z tego co rozmawialem u mnie ma byc tylko mata stalowa plus kilka wiekszych pretow wzdluz i wszerz..i troche nie wiem czy dobrze:(

moze masz jakies zdjecie? stropu zazbrojonego przed wylaniem

smiejus

gratulujemy..polki i garderoba to fajna rzecz..:)ech a kiedy my az tak daleko bedziemy

Smiejus! Powiedz mi gdzie zrobiliście tą garderobę? Czy w tym malutkim pokoju na górze? Widzę, że chyba ten pokój cały przeznaczacie na garderobę?

Fajna rzecz, bo dużo rzeczy się tam upcha.

Belin!! To Ty budujesz jednak ten garaż? Na twoich zdjęciach nie widać go.

Jeżeli budujesz go, to prześlij jakieś zdjęcia. Ja właśnie się zastanawiam jaki dach dać. Piszesz, że masz dach jednospadowy celem oszczędności na gąsiorach i dachówkach. Chciałabym zobaczyć go i może też zmienię z trójspadowego na jednospadowy. Czy to czasami nie wymaga zmiany pozwolenia budowlanego? Ja w pierwszej wersji myślałam o podwyższeniu dachu nad garażem (byłby dwuspadowy, ułożony troche poniżej tego na domie) , ale wiązało się to właśnie ze zmianą pozwolenia, więc odstąpiłam od zmiany.

tak garderoba jest w tym małym pokoiku na górze

i zostało nam jeszcze około 15% półek do wypełnienia.... a wcześniej mieszkalismy w 37m kawalerce z jedną 3 metrowa szafą :D

a jeszcze wam napiszę mała niespodzianke odnośnie kosztów....

ta garderoba wyceniona przez stolarza - 3 900 PLN

ta garderoba wykonana przez śmiejusków z zamówionych płyt i kupionych w hurtowni akcesoriów - 1 700 PLN :lol: :lol: :lol:

wynagrodzenie za niecałe 2 dni pracy dla 2 osób - 2 200 PLN :lol: , to sie nazywa życie

hihi

no.. zawsze jest jeszcze inne wyjście. Mieć męża który zarobi na stolarza :)

u nas jest najgorszy wariant czyli mix. za małe mamy dochody żeby wynająć fachowców, za duże żeby sie przerzucić na prace fizyczną i branże budowlaną :lol: :lol:

pozostaje szarpać się i z pracą i wykończeniówką :-?