belin 07.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Z tego co pamiętam - może być trochę śmiechu, ja po prostu dopadłem czyjeś zdjęcia (chyba hdi206), powiększyłem i przeliczyłem ilosc dachówek na skosie, wzdłuż kalenicy - przemnożyłem i wyszła mniej więcej ilość dachówek, bo nie mieli garażu. Siermiężne, ale chyba skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 07.04.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 W weekend układaliśmy styropian i skuwaliśmy wszelkie nadlewki betonowo - tynkowe... Ten, kto to robił, wie chyba jak się dzisiaj czuję. Jak długo goi się krwawy odcisk od noża?? Nie byłam świadoma mojego ciała, a przede wszystkim ilości mięśni i ich umiejscowienia. U Was też w czasie prac tworzyły się nowe "mądrości i przypowieści rodzinne"? Z najnowszych i najbardziej aktualnych - "Jak żonka dotnie styropian, to nie ma ..... we wsi". Wykusz wygląda za...., ale wiecie ile tam docinania styropianu? I schowek pod schodami, zwłaszcza, gdy jest tam doprowadzona instalacja od odkurzacza centralnego, że nie wspomnę o przedpokoju na dole, spieprzonym równo przez naszych murarzy... Jutro wchodzi hydraulik. Łudzę się tylko tym, że już takiego burdlu nigdy nie będzie. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 07.04.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 dachówka euronit extra podstawowa 1594 sztskrajnych po 45 sztgąsiory 31 szt to jest przy wydłużonym okapie nad wejściem i tarasem po budowie zostało nam z 15 dachówek, a około 20 wyrzuciliśmy bo były utłuczone. Można było to oddać ale nie miałam już siły dla 40 zeta to targać do hurtowni. Ciężkie te dachówki okrutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.04.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 OOOO to Wasze ilosci dachowek mieszcza sie w naszych obliczeniach bo belin ma jakies dziwne m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 09.04.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Lhea hm a mozesz powiedziec co Ty tam docinales w tym wykuszu?tzn rozumiem ze styropian ale skad tam go miales? specjalnie jakos ocieplales od srodka czy co?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 09.04.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Inka, docinałam styropian na podłodze To chyba logiczne przed wylewkami... My już na wykończeniu, a nie jak Wy lajkoniki Znaczy wykończeniu domu i siebie Pozdro Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 10.04.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Inka, docinałam styropian na podłodze To chyba logiczne przed wylewkami... My już na wykończeniu, a nie jak Wy lajkoniki Znaczy wykończeniu domu i siebie Pozdro Małgośka A ja myślałem że lajkoniki to określenie jeno na krakusów, a tu proszę Opole też tak patraktowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 10.04.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A ja myślałem że lajkoniki to określenie jeno na krakusów, a tu proszę Opole też tak patraktowane Belin, Ty lepiej płytki idź układać, a nie się wtrancasz... A tak przy okazji - usłyszałam ostatnio stojąc w ponad godzinnym korku głęboką myśl - Facet rozwija się do trzeciego roku życia, a potem już tylko rośnie... Piękne i mądre! Pozdro M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 10.04.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 OOOO to Wasze ilosci dachowek mieszcza sie w naszych obliczeniach bo belin ma jakies dziwne m2:) Jak się przyjrzeć to ilości są podobne, bo Smiejuski chyba podawały ilości bez garażu. Ale nie ma to jak wjechać na ambicję i przeliczyłem dachówki. Wyszło mi 1484 szt. podstawowych (po odjęciu kominów, wyłazów dachowych, dachówek wentylacyjnych) +/- ok. 6-7 szt. bo z tego co pamiętam to część koło kominów przycinali; 80 szt. krańcowych (po 19 szt. na bok + 4 szt. wypustu nad wejściem) i 31,5 szt. gąsiorków. Zostało na garaż 24 szt. krańcowych (bo 4 padły na placu boju) i ok. 430 szt. podstawowych. Tak wstępnie to podstawowej z garażu zostanie, a właśnie krańcowej będę musiał chyba jeszcze dokupić parę sztuk, ale to dopiero wyjdzie jak pany przyjdą wymierzyć garaż. No to teraz mi już lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 10.04.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A ja myślałem że lajkoniki to określenie jeno na krakusów, a tu proszę Opole też tak patraktowane Belin, Ty lepiej płytki idź układać, a nie się wtrancasz... A tak przy okazji - usłyszałam ostatnio stojąc w ponad godzinnym korku głęboką myśl - Facet rozwija się do trzeciego roku życia, a potem już tylko rośnie... Piękne i mądre! Pozdro M. No to źle ze mną, wychodzi z tego, że rowijać przestałem się juz bardzo dawno temu, proces rośnięcia też zahamowany, więc chyba jednak za te płytki się wezmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 10.04.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Jak się przyjrzeć to ilości są podobne, bo Smiejuski chyba podawały ilości bez garażu. Ale nie ma to jak wjechać na ambicję i przeliczyłem dachówki. Wyszło mi 1484 szt. podstawowych (po odjęciu kominów, wyłazów dachowych, dachówek wentylacyjnych) +/- ok. 6-7 szt. bo z tego co pamiętam to część koło kominów przycinali; 80 szt. krańcowych (po 19 szt. na bok + 4 szt. wypustu nad wejściem) i 31,5 szt. gąsiorków. Zostało na garaż 24 szt. krańcowych (bo 4 padły na placu boju) i ok. 430 szt. podstawowych. Tak wstępnie to podstawowej z garażu zostanie, a właśnie krańcowej będę musiał chyba jeszcze dokupić parę sztuk, ale to dopiero wyjdzie jak pany przyjdą wymierzyć garaż. No to teraz mi już lepiej heheh niezle:) belin liczyl dachowki:))) ale w sumie dzieki na szybko pytanie gdzie TY masz w naszym garazu krancowe?chyba ze robisz ten szpiczasty to tak my w naszej 21.12b na garaz mamy tylko podstawowa i gasiory btw z czego wziales rynny ?bo nas wykonawca namawia na tytan cynk a co mi tam pochwale sie znowu sciany parteru wyciagniete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! teraz strop i do boju:) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 10.04.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Inka, ty sie chwal ile chcesz, tylko jeszcze fajniej by było jakbyś wleiła zdjęcia My za 8 tygodni odbieramy pozwolenie i tez ruszamy z naszym 21.12b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 11.04.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Kasia, a czemu aż 8 tygodni musisz czekjać na pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 11.04.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 No taka ze mnie dobra dusza i policzyłem. A krańcowe wzięly się z tego, że nie będziemy robić takich fikuśnych ścięć jak w projekcie. Dach będzie jednospadowy tylko zakończymy na prosto, tak jak na chatce. Neni gąsiorów i szczotek pod gąsiory, neni cięcia dachówek, mniej rynien - czyli generalnie delikatne zejście z kosztów.Hm rynny - nam wykonawca zasugerował stalowe, tam gdzie kupowaliśmy dachówkę zaproponowali system rynnowy Lindaba, więc wzięliśmy go razem z dachówką bo były od razu upusty. Tytan ocynk brzmi ładnie, tylko nie wiem jak cenowo w stosunku do tych naszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 11.04.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 pochwale się naszymi ostatnimi dokonaniami ... zabudowaliśmy garderobę w końcu rozpakowuje kartony .... jupiiiii!!!!!!!!!!!!!! http://www.prv.warco.pl/budowa2/index3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 11.04.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 belinna nasz dom lacznie z garazem licza sobie kolo 3tys za rynny (te ladnie brzmiace tytano-cynkowe)aa to troche zmieniles konstrukcje garazu no tak mozna bylo na tym sporo zaoszczedzic..my juz zostawiamy taki fikusnyczytalismy ze robiles strop monolityczny my tez na taki zmienilismy ale ciekawi mnie jak wygladalo zbrojenie takiego stropu u Ciebie..bo z tego co rozmawialem u mnie ma byc tylko mata stalowa plus kilka wiekszych pretow wzdluz i wszerz..i troche nie wiem czy dobrze:(moze masz jakies zdjecie? stropu zazbrojonego przed wylaniem smiejusgratulujemy..polki i garderoba to fajna rzecz..:)ech a kiedy my az tak daleko bedziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 11.04.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Smiejus! Powiedz mi gdzie zrobiliście tą garderobę? Czy w tym malutkim pokoju na górze? Widzę, że chyba ten pokój cały przeznaczacie na garderobę?Fajna rzecz, bo dużo rzeczy się tam upcha. Belin!! To Ty budujesz jednak ten garaż? Na twoich zdjęciach nie widać go.Jeżeli budujesz go, to prześlij jakieś zdjęcia. Ja właśnie się zastanawiam jaki dach dać. Piszesz, że masz dach jednospadowy celem oszczędności na gąsiorach i dachówkach. Chciałabym zobaczyć go i może też zmienię z trójspadowego na jednospadowy. Czy to czasami nie wymaga zmiany pozwolenia budowlanego? Ja w pierwszej wersji myślałam o podwyższeniu dachu nad garażem (byłby dwuspadowy, ułożony troche poniżej tego na domie) , ale wiązało się to właśnie ze zmianą pozwolenia, więc odstąpiłam od zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 11.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 tak garderoba jest w tym małym pokoiku na górze i zostało nam jeszcze około 15% półek do wypełnienia.... a wcześniej mieszkalismy w 37m kawalerce z jedną 3 metrowa szafą a jeszcze wam napiszę mała niespodzianke odnośnie kosztów.... ta garderoba wyceniona przez stolarza - 3 900 PLN ta garderoba wykonana przez śmiejusków z zamówionych płyt i kupionych w hurtowni akcesoriów - 1 700 PLN wynagrodzenie za niecałe 2 dni pracy dla 2 osób - 2 200 PLN , to sie nazywa życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 11.04.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Dorotka - to duża oszczędnośc na tej garderobie. Gratulacje Dobrze, że masz męża, który potrafi to sam zrobić. Ja takich możłiwości nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 11.04.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 hihi no.. zawsze jest jeszcze inne wyjście. Mieć męża który zarobi na stolarza u nas jest najgorszy wariant czyli mix. za małe mamy dochody żeby wynająć fachowców, za duże żeby sie przerzucić na prace fizyczną i branże budowlaną pozostaje szarpać się i z pracą i wykończeniówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts