Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Wiatm wszystkich!

Ja też sie bardzo ciesze że przybywa budujących W 21.12. U nas papierologia już zakończona, ekipa znaleziona ale niestey poziom wód gruntowych na działce nie pozwala na wbicie łopaty. Po zerwaniu wierzchniej warstwy gruntu na działce mamy małe jezorko... i trzeba czekać, a pogoda jak narazie nie sprzyja wysychaniu.W dodoatku teraz nie wiadomo jak wybudować solidne fundamenty, każdy ma inną koncepcje (fachowcy chcą kopać głebiej, konstruktor mówi że wystarczy wykopać tylko na głębokość jednego szpadla a ja mam mętlik w głowie) Czy ktoś miał podobny problem?

http://chata10.fotosik.pl/albumy/416233.html

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja buduje w gm. Miękinia to jest jakieś 30km od wrocławia. Dom będzie z ceramiki bo lepiej znosi wilgoć. Jeśli chodzi o zmiany to nie będzie balkoniku i okien balkonowych w sypialni, zamiast tego okna zwykłe i dachowe. No i nie budujemy spiżarki w kuchni nad kominem i jednocześnie kominkiem w salonie wogóle się zastanawiamy, no i ścianę kolankową planujemy podnieść o jednego pustaczka, czyli ogólnie bez większych zmian.

Adaptacja budynku na mapke trwaaaala baaaardzo dlugo. Kilka miesięcy a to dlatego ze wziąłem biuro projektowe by pilotowalo wszystkie sprawy papierowe odnosnie budowy by bylo szybciej i prosciej ale w mysl zasady masz cos zrobic zrob to sam bedzie szybciej i taniej. Tak więc nie trafilem dobrze w biuro projektowe, niesolidne i opieszałe.

Witam Wszystkich ponownie, po długiej nieobecności! :D Jesteśmy w dalszym ciągu na etapie papierologii ale już przy końcu :D :lol: :D :lol: :D :lol: , W następnym tygodniu, mam nadzieję, że złożymy wszystkie papiery o pozwolenie na budowę!!! Planujemy w okolicy czerwca zacząć fundamenty! Zmiany raczej kosmetyczne :-? + pojedyncze drzwi na balkonie z małymi oknami!!!! To pewnie na tyle , jeszcze raz pozdrawiam!!! P.s. budujemy wersję z garażem "a"

Inka!!

Ale u Ciebie postępy na budowie . Dzisiaj tam przejeźdżałam i widziałam że ekipa pracuje pełną parą. Aż miło popatrzeć. A ja narazie zrobiłam strop i stoje z budową, bo czekam na kasę. Podpatrze u Ciebie jak bedzie wygladał domek z tą podniesioną ścianką kolankową, to może i ja sie skuszę. Wklej jakieś zdjęcia wnetrza salonu z twoim kominkiem. Pozdrawiam

Witam mam pytanie ile mam wpisać zapotrzebowania na prąd 7 czy 18 Kw. Dodaje, że będę miał ogrzewanie na paliwo stałe i termę bez przepływomierzy ciepła. Dzięki za poradę

My mamy 13 kW. Tak mi poradzili zaprzyjaźnieni fachowcy. 7 to za mało, 18 za dużo. Mamy piec na ekogroszek. A mając 13 kW, masz do dyspozycji do 18kW mocy. Biorąc 8 kW miałbyś do "wykorzystania" 12 kW, co może okazać się troszkę mało, zwłaszcza podczas prac budowlanych (największe zapotrzebowanie na prąd było podczas kładzenia tynków, kiedy pracowały 4 silniki siłowe na raz, polecam więc od razu założyć zabezpieczenie 30A, mniejsze nie dawało rady i wywalało "korki").

Niewielka różnica w kasie, a korzyść ogromna.

Pozdrawiam

M.

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu śledzę posty tego wątku i dziękuję Wam za wszystkie informacje,bo dzięki Wam w końcu zdecydowałam się na projekt w-21.12b.

Mam tylko lekkie obawy odnośnie małego pokoju na górze. Chielibyśmy zrobić tam sypialnię. Po oglądnięciu zdjęć Śmiejusów i ich fantastycznej garderoby (ale Wam jej zazdroszczę:), moje obawy jeszcze się zwiększyły. Czy myślicie, że dałoby się tam zrobić sypialnię - szafa za drzwiami + łóżko (160x200) + szafki nocne po bokach?

jak chcecie mieć dojście do łóżka z każdej strony to ten górny pokoik tak na styk raczej..

gdybyście zrezygnowali z tego 1 stolika nocnego to dałoby sie na bank.

tyle że szafa to chyba troszkę wąska będzie, bo u nas tam szafa 60 nie weszła za drzwi, ale to tez może kwestia pokombinowania ze ściankami, albo pokombinowania z szafą np. za drzwiami 40 cm a dalej 60 cm.

pozdr.

Dorka

Dorka ,dziękuję serdecznie za odpowiedź.

A myślisz, że trzeba ten pokój doświetlać oknem połaciowym? Chcemy zrobić tam jedno okno tak jak ma Belin i zastanawiamy się czy będzie wystarczająco światła, bo to okno będziemy mieli od strony północnej.

Jeśli chodzi o szafę to chcemy pokombinować trochę z kominem w kotłowni na dole, bo inaczej ścianki działowej nie przesunę w głąb łazienki. Jeśli nie ruszę komina to wtedy okno w łazience nie zmieści się po przesunięciu ściany.

Z innych zmian to zastanawiamy się nad:

-spiżarką pod schodami z obniżoną podłogą

-przeniesieniem kominka na ścianę między kuchnią a salonem (przy przesunięciu ściany w głąb kuchni - tak jak na opcjonalnej wersji projektu 20.12a)-wejście do kuchni przez salon

-powyższa zmiana zmniejsza kuchnię, więc konieczne będzie zmniejszenie spiżarki do szerokości 80cm, tak aby nam wszystkie meble wlazły do kuchni- właściwie będzie to schowek na mniejsze graty, bo spiżarka ma być pod schodami

-zmniejszeniem okna kuchennego (1,2m)

-rezygnujemy z balkonu

-podniesieniem ściany kolankowej o jeden bloczek

Uff, ale się napisałam :wink: A jak Wy oceniacie te zmiany? Które z tych zmian Waszym zdaniem będą wymagały zmian projektowych?

Zastanawiamy się też nad tym z czego budować czy z betonu komórkowego czy z ceramiki no i czy robić strop monolityczny. Co Waszym zdaniem najlepiej sie sprawdziło dla W- 21.12? Wiem,że to ocena subiektywna:), ale będę wdzięczna za każdą opinię, bo jestem lekko zielona jak na razie :oops:

Pozdrawiam

Kasia

witam. my na gorze każdym pomieszczeniu robimy okno polaciowe...zawsze to wiecej swiatla a jak bedzie go za duzo to przeciez sa jeszcze zaluzje:).....a jak kominek bedzie miedzy kuchnia a salonem to nalezy pamietac ze na gorze wyjdzie przy dzwiach w pokoju, wiec najlepiej sie zastanowic.

Pozdrawiam

witam. my na gorze każdym pomieszczeniu robimy okno polaciowe...zawsze to wiecej swiatla a jak bedzie go za duzo to przeciez sa jeszcze zaluzje:).....a jak kominek bedzie miedzy kuchnia a salonem to nalezy pamietac ze na gorze wyjdzie przy dzwiach w pokoju, wiec najlepiej sie zastanowic.

Pozdrawiam

Nie przy drzwiach, ale dokładniej w nich...

My mamy kominek przeniesiony na ścianę kuchnia / pokój i jest rewelacyjnie. Trzeba poprosić biuro projektowe o wykonanie aneksu. Mają w tym zakresie duże doświadczenie.

Pozdrawiam

M.