Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Lhea biję pokłony do samej ziemi :D O dzięki wielkie nasze GURU :p

Na maila za chwileczkę odpiszę, ale muszę szybko napisać swoje spostrzeżenia, bo mi się, aż klawiatura gotuje pod palcami :wink:

Hurra już wiem, dlaczego mi ten komin nie wychodził na wejściu do jednego z pokoi na górze, bo ja chciałam przesunąć ściankę salonu wgłąb kuchni do wysokości ścianki spiżarki, wtedy komin wychodzi u góry na ścianie między łazienką a pokojem. A dzięki uprzejmości kolegi 12marek (Marek wielkie dzięki) dowiedziałam się, że można też ten komin zrobić w ścianie nośnej.Jedyne obawy to czy kuchnia nie będzie za wąska, żeby mozna się w niej spokojnie "obracać" :wink:

Jeszcze raz wielkie buziaki za skany i zdjęcia (no i informacje odnośnie "budulca")!

Pozdrawiam

Kasia

Generalnie nasz komin jest na ścianie nośnej, a nie w niej, ale może o to Ci chodziło...

M.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magus dokładnie tak jak Wy :D Wczoraj jeszcze raz to wszystko przeliczałam i wyszło mi, ze szerokość pomiędzy ścianką z kominkiem a ścianą zewnętrzną będzie wynosić 2,10m. Chyba nie jest tak źle,co :)

Lhea u Ciebie rzeczywiście jest przy ścianie nośnej. Chodziło mi jednak o coś innego. 12marek zastosował to samo rozwiązanie, które opisałam - czyli przesunął ściankę salonu wgłąb kuchni. Jednak na stronie "dobrych projektów" komin znajduje sie w kuchni bezpośrednio za ścianką z kominkiem. Natomiast u 12marka komin znajduje sie w ścianie nośnej i leciutko wystaje po drugiej stronie w przedpokoju. Daje to troszkę więcej miejsca na meble kuchenne, co przy malej kuchni jest bardzo użyteczne :D

Pozdrawiam

Kasia

Magos jak będziesz miała odpowiedź to daj znać co napisali :)

A Ty chcesz budować z wykuszem czy bez? Lhea bardzo sobie chwali ten wykusz, ale ja przecież chciałam zrezygnować z balkonu :(

Ciekawe o ile drożej wychodzi budowa z wykuszem.

Pozdrawiam

Kasia

Nie musisz mieć balkonu mając wykusz, poszukaj fotek. Można urządzić bardzo gustowny daszek nad wykuszem. Zresztą w aneksie do projektu miałam taką opcję - okna albo drzwi balkonowe. I tyż bedzie piknie ;)

M.

My chyba zrobimy okno na poddaszu nad schodami, polaciowe w lazience, i w 2 wiekszych pokojach.Nie bedzie normalnego okna w lazience na gorze, tylko duze okno w malym pokoiku.Nie bedzie balkonu.

Belin-moj maz ma nowa wizje, zeby kominek przesunac na tej scianie jak jest w projekcie, wtedy telewitzor swobodnie sie zmiesci.

Moj email:[email protected]

Jak mozesz to przyslij jak jest u Ciebie.A masz moze gdzies na dysku projekt parteru i poddasza, bardziej szczegolowy niz z internetu?Bylabym wdzieczna.

Narazie nie mamy innych faworytow wsrod projektow, wiec pewnie wybudujemy 21.12 w wersji lustrzanej.

Czy ktos ma schody przerobione na normalne ze spocznikiem?

Magos z lekkim opóźnieniem, rzuty przesłałem Ci na wyżej podanego emilka.

pozdr. belin

Belin -dzieki :D

Kattharina-odpisalo biuro.Maja tylko taki projket jak wyslala Lhea.

I taki jak na stronie

http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12B

Ale ten projekt jest z daszkiem.

Jak chcemy inne zmiany to musi nam nasz architekt zrobic.

Editos

Rozmawialismy z biurem telef.

Chyba sie zdecydujemy na projekt 21.12b z aneksem(dodatkowo 100 zl).Wtedy bedzie sciana kuchenna przesunieta i kominek w rogu.

Zrobilibysmy go bez garazu octywiscie i balkonika.Anad daszkiem sie zastanowimy, albo go zostawimy albo zrobimy tak jak w 21.12.

W sumie po przyjrzeniu sie projektowi 21.12b bardziej nam odpowiada i jest szerszy o 30 cm.

http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12B

Witam

Też mamy zamiar budowac ten domek a dokładniej W-21.12a. Patrze na rzuty i dochodze do wniosku, ze kuchnia nie ma wentylacji, czyżbym sie mylił?

Ja buduję W 21-12a, kuchnia nie ma wentylacji, ale my np pociągnęlismy rurę od okapu przez korytarz prosto do luftu wentylacyjnego w kominie . ogólnie to fajny funkcjonalny domek pod warunkiem, że zrezygnujecie ze spiżarni w kuchni, bo tam wcale nie pasuje, zrobice przejście z kotłowni do garażu i poszeżycie trochę schody wejściowe. A pomieszczenie nad garażem - rewelacja.No i jeszcze jedo, zamiast okna dachowego w łazience na górze lepiej wygląda lukarna.

Witam

Też mamy zamiar budowac ten domek a dokładniej W-21.12a. Patrze na rzuty i dochodze do wniosku, ze kuchnia nie ma wentylacji, czyżbym sie mylił?

Ja buduję W 21-12a, kuchnia nie ma wentylacji, ale my np pociągnęlismy rurę od okapu przez korytarz prosto do luftu wentylacyjnego w kominie . ogólnie to fajny funkcjonalny domek pod warunkiem, że zrezygnujecie ze spiżarni w kuchni, bo tam wcale nie pasuje, zrobice przejście z kotłowni do garażu i poszeżycie trochę schody wejściowe. A pomieszczenie nad garażem - rewelacja.No i jeszcze jedo, zamiast okna dachowego w łazience na górze lepiej wygląda lukarna.

Totalnie sie nie zgodzę w kwestii spiżarki. Przy braku podpiwniczenia, jest ona jednym z walorów tego domku. Ponadto - przejście z kotłowni do garażu jak najbardziej tak, pomieszczenie nad garażem - bardzo tak, my też ciągnęliśmy wentylację od punktu podejścia wyciągu.

Generalnie - gdyby w projekcie nie było spiżarki - nie zdecydowałabym się na budowę tego domku, mając doświadczenia związane z mieszkaniem w domu i lubiąc przetwarzać wszystko, co się da i mając milion różnych garnków, mikserów i innego dobra. Przy okazji jest gdzie wcisnąć zamrażarkę i mój wymarzony piekarnik wpuszczany w ścianę...

Pozdro

M.

Inka dzięki wielkie za maila.

magos wiesz, że ja nawet nie maiałam pojęcia, że jest taki aneks do w-21.12b. Ten projekt był moim faworytem, ze względu na te 30cm więcej:D Oj jak jest taki aneks, to już chyba jestem coraz bliżej podjęcia decyzji 8) Ciekawa jestem czy można kupić projekt z wykuszem i przesuniętym kominkiem :wink: Poszukam tego daszku nad wykuszem i wkleję, może obie się skusimy :wink:

Chcę też napisać do biura, żeby mi mniej więcej oszacowali o ile zwiększa się koszt budowy przy wykuszu, bo mojego męża najbardziej przekonują liczby :)

Lhea masz całkowitą rację z tą spiżarką. Ilość gratów do kuchni, których potem nie ma gdzie upchnąć wzrasta w miarę mieszkania :D Dla mnie był to również jeden z większych atutów tego domku.

A wiesz zaciekawiłaś mnie tym piekarnikiem wpuszczanym w ścianę. Masz może jakiegoś linka gdzie można takie cudo zobaczyć :D

Pozdrawiam

Kasia

Kattharina-czekam, zeby mi biuro przyslalo rzuty z aneksem do 21.12b.

Tez jestem ciekawa piekarnika :lol:

U mnie chyba nie przejdzie z wykuszem, bo mamy dzialke 22 metry szeroka(75 metrow dluga) i obok domu musi byc droga, zeby samochod przejechal, wiec nie wiem czy z wykuszem zmiescilby sie na dzialce.

Ale ciekawa jestem kosztow-moze sie da wcisnac :roll:

Pozdrawiam :D

Lhea masz całkowitą rację z tą spiżarką. Ilość gratów do kuchni, których potem nie ma gdzie upchnąć wzrasta w miarę mieszkania :D Dla mnie był to również jeden z większych atutów tego domku.

A wiesz zaciekawiłaś mnie tym piekarnikiem wpuszczanym w ścianę. Masz może jakiegoś linka gdzie można takie cudo zobaczyć :D

Pozdrawiam

Kasia

Nie mam linka, ale całe życie o tym marzyłam... Musisz poszukać np. na stronach producentów. Zresztą w każdym programie o gotowaniu mają piekarniki w ścianie. Spiżarka była budowana pod piekarnik, a w zasadzie jej ścianka od strony salonu - chyba nawet pomniejszyliśmy drzwi ;) a nad piekarnikiem będzie mikrofalówka. Takie "stare" i jeszcze marzy mi się kuchna "angielka" kaflowa na ścianie z salonem, ale jakoś mój małżonek o tym nie marzy... Ale mam jeszcze trochę czasu na przekonywanie, zwłaszcza, że nie będziemy mebli w kuchni robić od razu, więc będzie czas do namysłu i przekonywania ;)

M.

Kattharina-czekam, zeby mi biuro przyslalo rzuty z aneksem do 21.12b.

Tez jestem ciekawa piekarnika :lol:

U mnie chyba nie przejdzie z wykuszem, bo mamy dzialke 22 metry szeroka(75 metrow dluga) i obok domu musi byc droga, zeby samochod przejechal, wiec nie wiem czy z wykuszem zmiescilby sie na dzialce.

Ale ciekawa jestem kosztow-moze sie da wcisnac :roll:

Pozdrawiam :D

Co do kosztów, nie wiem, czy koś Ci dokładne poda. Tak samo z kosztorysem domu - nie wyliczysz co ile kosztowało, bo wszędzie wszystko kosztuje inaczej, a kosztorys ze strony ma się jak piernik do wiatraka. W sumie i tam musisz budować ścianę, a tu ją wykrzywiasz. Dodatkowo pociągną Cię okna i zazbrojenie wykuszu. No i jeszcze kilka cegieł. A wykusz ma raptem 120 cm głębokości, więc możecie ciaśniej wjeżdżać :p

M.

Dzięki Lhea!

Magos fajne to zdjęcie znalazłaś, muszę to trochę w wyobraźni przerobić na moją kuchnię :wink: Już i tak planowałam zrobić piekarnik na wysokości wzroku, a ten pomysł może zaoszczędzić trochę powierzchni w kuchni:)

A tak w ogóle to mam kilka pytań technicznych, może ktoś mi pomoże:)

Nie wiem co mam wpisać do wniosków o en. elektryczną i gaz.

1. En. Elektr. - używać jej będę tylko do piekarnika, zmywarki, pralki i drobnego AGD i RTV. Jaka moc wystarczy mi w takiej sytuacji? A wy jaką moc ogólną podaliście/podałyście?

2. Jeśli chodzi o gaz będziemy mieli kuchenkę 4 palnikową no i chcielibyśmy ogrzewać wodę i dom gazem + rekuperator do odzysku ciepła i coś trzeba wymyślić z kominkiem 9chyba DGP). Mój pierwszy problem zaczyna się już od kubatury. Jak ocieplę strop nad poddaszem użytkowym to jaką będę mieć kubaturę w w-21.12b? No i jak obliczyć godzinowy i roczny pobór gazu?

Jak widać raczkuję dopiero w tematyce budowlanej i dlatego moje pytania mogą wydawać się banalne :oops: , ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie :wink:

Pozdrawiam

Kasia