Lhea 05.05.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Lhea biję pokłony do samej ziemi O dzięki wielkie nasze GURU Na maila za chwileczkę odpiszę, ale muszę szybko napisać swoje spostrzeżenia, bo mi się, aż klawiatura gotuje pod palcami Hurra już wiem, dlaczego mi ten komin nie wychodził na wejściu do jednego z pokoi na górze, bo ja chciałam przesunąć ściankę salonu wgłąb kuchni do wysokości ścianki spiżarki, wtedy komin wychodzi u góry na ścianie między łazienką a pokojem. A dzięki uprzejmości kolegi 12marek (Marek wielkie dzięki) dowiedziałam się, że można też ten komin zrobić w ścianie nośnej.Jedyne obawy to czy kuchnia nie będzie za wąska, żeby mozna się w niej spokojnie "obracać" Jeszcze raz wielkie buziaki za skany i zdjęcia (no i informacje odnośnie "budulca")! Pozdrawiam Kasia Generalnie nasz komin jest na ścianie nośnej, a nie w niej, ale może o to Ci chodziło... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 06.05.2008 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Kattharina -tak jak my planujemy?Patrz wyzej Mysle, ze ta kuchnia bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 06.05.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 magus dokładnie tak jak Wy Wczoraj jeszcze raz to wszystko przeliczałam i wyszło mi, ze szerokość pomiędzy ścianką z kominkiem a ścianą zewnętrzną będzie wynosić 2,10m. Chyba nie jest tak źle,co Lhea u Ciebie rzeczywiście jest przy ścianie nośnej. Chodziło mi jednak o coś innego. 12marek zastosował to samo rozwiązanie, które opisałam - czyli przesunął ściankę salonu wgłąb kuchni. Jednak na stronie "dobrych projektów" komin znajduje sie w kuchni bezpośrednio za ścianką z kominkiem. Natomiast u 12marka komin znajduje sie w ścianie nośnej i leciutko wystaje po drugiej stronie w przedpokoju. Daje to troszkę więcej miejsca na meble kuchenne, co przy malej kuchni jest bardzo użyteczne Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 06.05.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Soorki, miało być oczywiście magos a nie magus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 06.05.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Soorki, miało być oczywiście magos a nie magus No cos Ty nie ma sprawy Napisalam do biura czy maja projekt z przesunietym kominkiem i przesunieta sciana kuchenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 06.05.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Magos jak będziesz miała odpowiedź to daj znać co napisali A Ty chcesz budować z wykuszem czy bez? Lhea bardzo sobie chwali ten wykusz, ale ja przecież chciałam zrezygnować z balkonu Ciekawe o ile drożej wychodzi budowa z wykuszem. Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 06.05.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Magos jak będziesz miała odpowiedź to daj znać co napisali A Ty chcesz budować z wykuszem czy bez? Lhea bardzo sobie chwali ten wykusz, ale ja przecież chciałam zrezygnować z balkonu Ciekawe o ile drożej wychodzi budowa z wykuszem. Pozdrawiam Kasia Nie musisz mieć balkonu mając wykusz, poszukaj fotek. Można urządzić bardzo gustowny daszek nad wykuszem. Zresztą w aneksie do projektu miałam taką opcję - okna albo drzwi balkonowe. I tyż bedzie piknie M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 07.05.2008 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 widze Kattharina, ze mamy podobny gust Ja tez nie chce balkoniku, a z wykuszem bardzo mi sie spodobalo u Lhei. Jak znajdziesz jakies zdjecia wykusza bez balkonika to wklej, ok? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 07.05.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 My chyba zrobimy okno na poddaszu nad schodami, polaciowe w lazience, i w 2 wiekszych pokojach.Nie bedzie normalnego okna w lazience na gorze, tylko duze okno w malym pokoiku.Nie bedzie balkonu. Belin-moj maz ma nowa wizje, zeby kominek przesunac na tej scianie jak jest w projekcie, wtedy telewitzor swobodnie sie zmiesci. Moj email:[email protected] Jak mozesz to przyslij jak jest u Ciebie.A masz moze gdzies na dysku projekt parteru i poddasza, bardziej szczegolowy niz z internetu?Bylabym wdzieczna. Narazie nie mamy innych faworytow wsrod projektow, wiec pewnie wybudujemy 21.12 w wersji lustrzanej. Czy ktos ma schody przerobione na normalne ze spocznikiem? Magos z lekkim opóźnieniem, rzuty przesłałem Ci na wyżej podanego emilka. pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 07.05.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Belin -dzieki Kattharina-odpisalo biuro.Maja tylko taki projket jak wyslala Lhea. I taki jak na stronie http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12B Ale ten projekt jest z daszkiem. Jak chcemy inne zmiany to musi nam nasz architekt zrobic. Editos Rozmawialismy z biurem telef. Chyba sie zdecydujemy na projekt 21.12b z aneksem(dodatkowo 100 zl).Wtedy bedzie sciana kuchenna przesunieta i kominek w rogu. Zrobilibysmy go bez garazu octywiscie i balkonika.Anad daszkiem sie zastanowimy, albo go zostawimy albo zrobimy tak jak w 21.12. W sumie po przyjrzeniu sie projektowi 21.12b bardziej nam odpowiada i jest szerszy o 30 cm. http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 08.05.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 hejkattharinaprzepraszam ze dopiero teraz ale wyslalismy Ci na poczte skany parteru i poddasza w naszej wersji:) zamieszczenie zdjec sie opoznia ale dzisiaj przynajmniej kilka zostanie zamieszczonych na fotosikupozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 08.05.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Witam Też mamy zamiar budowac ten domek a dokładniej W-21.12a. Patrze na rzuty i dochodze do wniosku, ze kuchnia nie ma wentylacji, czyżbym sie mylił? Ja buduję W 21-12a, kuchnia nie ma wentylacji, ale my np pociągnęlismy rurę od okapu przez korytarz prosto do luftu wentylacyjnego w kominie . ogólnie to fajny funkcjonalny domek pod warunkiem, że zrezygnujecie ze spiżarni w kuchni, bo tam wcale nie pasuje, zrobice przejście z kotłowni do garażu i poszeżycie trochę schody wejściowe. A pomieszczenie nad garażem - rewelacja.No i jeszcze jedo, zamiast okna dachowego w łazience na górze lepiej wygląda lukarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.05.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Witam Też mamy zamiar budowac ten domek a dokładniej W-21.12a. Patrze na rzuty i dochodze do wniosku, ze kuchnia nie ma wentylacji, czyżbym sie mylił? Ja buduję W 21-12a, kuchnia nie ma wentylacji, ale my np pociągnęlismy rurę od okapu przez korytarz prosto do luftu wentylacyjnego w kominie . ogólnie to fajny funkcjonalny domek pod warunkiem, że zrezygnujecie ze spiżarni w kuchni, bo tam wcale nie pasuje, zrobice przejście z kotłowni do garażu i poszeżycie trochę schody wejściowe. A pomieszczenie nad garażem - rewelacja.No i jeszcze jedo, zamiast okna dachowego w łazience na górze lepiej wygląda lukarna. Totalnie sie nie zgodzę w kwestii spiżarki. Przy braku podpiwniczenia, jest ona jednym z walorów tego domku. Ponadto - przejście z kotłowni do garażu jak najbardziej tak, pomieszczenie nad garażem - bardzo tak, my też ciągnęliśmy wentylację od punktu podejścia wyciągu. Generalnie - gdyby w projekcie nie było spiżarki - nie zdecydowałabym się na budowę tego domku, mając doświadczenia związane z mieszkaniem w domu i lubiąc przetwarzać wszystko, co się da i mając milion różnych garnków, mikserów i innego dobra. Przy okazji jest gdzie wcisnąć zamrażarkę i mój wymarzony piekarnik wpuszczany w ścianę... Pozdro M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 08.05.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Jestem jak najbardziej za spiżarką. U mnie też to był główny powód dla którego wybrałam ten a nie inny projekt. Zawsze to lepiej i taniej urzadzić spiżarke, aniżeli wydawać pieniadze na meble do kuchni. A tych róznych gratów w kuchni jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 08.05.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Inka dzięki wielkie za maila. magos wiesz, że ja nawet nie maiałam pojęcia, że jest taki aneks do w-21.12b. Ten projekt był moim faworytem, ze względu na te 30cm więcej:D Oj jak jest taki aneks, to już chyba jestem coraz bliżej podjęcia decyzji Ciekawa jestem czy można kupić projekt z wykuszem i przesuniętym kominkiem Poszukam tego daszku nad wykuszem i wkleję, może obie się skusimy Chcę też napisać do biura, żeby mi mniej więcej oszacowali o ile zwiększa się koszt budowy przy wykuszu, bo mojego męża najbardziej przekonują liczby Lhea masz całkowitą rację z tą spiżarką. Ilość gratów do kuchni, których potem nie ma gdzie upchnąć wzrasta w miarę mieszkania Dla mnie był to również jeden z większych atutów tego domku. A wiesz zaciekawiłaś mnie tym piekarnikiem wpuszczanym w ścianę. Masz może jakiegoś linka gdzie można takie cudo zobaczyć Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 08.05.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Kattharina-czekam, zeby mi biuro przyslalo rzuty z aneksem do 21.12b. Tez jestem ciekawa piekarnika U mnie chyba nie przejdzie z wykuszem, bo mamy dzialke 22 metry szeroka(75 metrow dluga) i obok domu musi byc droga, zeby samochod przejechal, wiec nie wiem czy z wykuszem zmiescilby sie na dzialce. Ale ciekawa jestem kosztow-moze sie da wcisnac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.05.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Lhea masz całkowitą rację z tą spiżarką. Ilość gratów do kuchni, których potem nie ma gdzie upchnąć wzrasta w miarę mieszkania Dla mnie był to również jeden z większych atutów tego domku. A wiesz zaciekawiłaś mnie tym piekarnikiem wpuszczanym w ścianę. Masz może jakiegoś linka gdzie można takie cudo zobaczyć Pozdrawiam Kasia Nie mam linka, ale całe życie o tym marzyłam... Musisz poszukać np. na stronach producentów. Zresztą w każdym programie o gotowaniu mają piekarniki w ścianie. Spiżarka była budowana pod piekarnik, a w zasadzie jej ścianka od strony salonu - chyba nawet pomniejszyliśmy drzwi a nad piekarnikiem będzie mikrofalówka. Takie "stare" i jeszcze marzy mi się kuchna "angielka" kaflowa na ścianie z salonem, ale jakoś mój małżonek o tym nie marzy... Ale mam jeszcze trochę czasu na przekonywanie, zwłaszcza, że nie będziemy mebli w kuchni robić od razu, więc będzie czas do namysłu i przekonywania M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.05.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Kattharina-czekam, zeby mi biuro przyslalo rzuty z aneksem do 21.12b. Tez jestem ciekawa piekarnika U mnie chyba nie przejdzie z wykuszem, bo mamy dzialke 22 metry szeroka(75 metrow dluga) i obok domu musi byc droga, zeby samochod przejechal, wiec nie wiem czy z wykuszem zmiescilby sie na dzialce. Ale ciekawa jestem kosztow-moze sie da wcisnac Pozdrawiam Co do kosztów, nie wiem, czy koś Ci dokładne poda. Tak samo z kosztorysem domu - nie wyliczysz co ile kosztowało, bo wszędzie wszystko kosztuje inaczej, a kosztorys ze strony ma się jak piernik do wiatraka. W sumie i tam musisz budować ścianę, a tu ją wykrzywiasz. Dodatkowo pociągną Cię okna i zazbrojenie wykuszu. No i jeszcze kilka cegieł. A wykusz ma raptem 120 cm głębokości, więc możecie ciaśniej wjeżdżać M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 08.05.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 ale o cos takiego Ci chodzi? http://img391.imageshack.us/img391/2527/19565612hj0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 08.05.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Dzięki Lhea! Magos fajne to zdjęcie znalazłaś, muszę to trochę w wyobraźni przerobić na moją kuchnię Już i tak planowałam zrobić piekarnik na wysokości wzroku, a ten pomysł może zaoszczędzić trochę powierzchni w kuchni:) A tak w ogóle to mam kilka pytań technicznych, może ktoś mi pomoże:) Nie wiem co mam wpisać do wniosków o en. elektryczną i gaz. 1. En. Elektr. - używać jej będę tylko do piekarnika, zmywarki, pralki i drobnego AGD i RTV. Jaka moc wystarczy mi w takiej sytuacji? A wy jaką moc ogólną podaliście/podałyście? 2. Jeśli chodzi o gaz będziemy mieli kuchenkę 4 palnikową no i chcielibyśmy ogrzewać wodę i dom gazem + rekuperator do odzysku ciepła i coś trzeba wymyślić z kominkiem 9chyba DGP). Mój pierwszy problem zaczyna się już od kubatury. Jak ocieplę strop nad poddaszem użytkowym to jaką będę mieć kubaturę w w-21.12b? No i jak obliczyć godzinowy i roczny pobór gazu? Jak widać raczkuję dopiero w tematyce budowlanej i dlatego moje pytania mogą wydawać się banalne , ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts