Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Dzięki Lhea!

Magos fajne to zdjęcie znalazłaś, muszę to trochę w wyobraźni przerobić na moją kuchnię :wink: Już i tak planowałam zrobić piekarnik na wysokości wzroku, a ten pomysł może zaoszczędzić trochę powierzchni w kuchni:)

A tak w ogóle to mam kilka pytań technicznych, może ktoś mi pomoże:)

Nie wiem co mam wpisać do wniosków o en. elektryczną i gaz.

1. En. Elektr. - używać jej będę tylko do piekarnika, zmywarki, pralki i drobnego AGD i RTV. Jaka moc wystarczy mi w takiej sytuacji? A wy jaką moc ogólną podaliście/podałyście?

2. Jeśli chodzi o gaz będziemy mieli kuchenkę 4 palnikową no i chcielibyśmy ogrzewać wodę i dom gazem + rekuperator do odzysku ciepła i coś trzeba wymyślić z kominkiem 9chyba DGP). Mój pierwszy problem zaczyna się już od kubatury. Jak ocieplę strop nad poddaszem użytkowym to jaką będę mieć kubaturę w w-21.12b? No i jak obliczyć godzinowy i roczny pobór gazu?

Jak widać raczkuję dopiero w tematyce budowlanej i dlatego moje pytania mogą wydawać się banalne :oops: , ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie :wink:

Pozdrawiam

Kasia

Magos zdjęcie śliczne, tylko ja bez mebli będę miała ;)

kattharina jeśli chodzi o gaz, to nie mam tego problemu, ale powinni Ci podpowiedzieć w gazowni. Nie musisz się na tym znać i jak pójdziesz do gazowni, to powinni pomóc. Zresztą wiesz.... Podczas budowania załatwia się mnóstwo rzeczy na blondynkę... Zwłaszcza jak trafisz na faceta. Ja jestem logistykiem na naszej budowie i np. stal kupiłam u producenta z hasłem "Naprawdę proszę pana?? Ojej!!", nadmienię tylko, że kiedy kupowaliśmy stal obsługiwali tylko ogromne budowy, a nie chcieli sprzedać towaru okolicznym hurtowniom :lol:

Prąd mamy, a jakże ;) My wystąpilismy o 13kW, tak mi doradzili koledzy elektrycy. Z tego, co wiem, to jest rozdział 8-12 kW i 13-18 kW. U nas są gniazda siłowe, a ponadto gdybym miała "mniejszy prąd" miałabym problem z położeniem choćby tynków. W przypadku zgłoszenia zapotrzebowania na 13 kW masz dostęp aż do 18. Nie wiem jak szanowny małżonek, czy ma zamiłowanie, jako i mój, do prac ręczno - fizycznych, czy też woli kompa, ewentualnie brzuchowanie przed telewizorkiem. Nie chcę uogólniać, bo się na tym nie znam. Za to pracuję w firmie elektrotechnicznej i kilka rzeczy mi panowie fajnych podpowiedzieli. Zwłaszcza, że będziem mieszkać na wsi, więc z prądem bywa różnie ;)

M.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magos czy Ty chcesz budować w-21.12b w odbiciu lustrzanym? Rozmawiałam z architektem, bo chciałam sie dowiedzieć jaka jest kubatura do ogrzania w tym domku, a oni mi wspomnieli, ze jakaś Pani sie pytała o aneks z przesuniętym kominkiem :) Toż se pomyślałam, że to pewnie magos :lol: Powiedzieli, ze na aneks trzeba czekać ok. 2 tygodni, bo nie mają go jeszcze wyrysowanego :-? .

A jeśli chodzi o ich odpowiedź to muszą najpierw policzyć kubaturę:(

Może ktoś z Was robił sobie projekt ogrzewania i poda mi kubaturę, bo ta z projektu to jest chyba zewnętrzna i nie przyda mi sie na wiele :roll: .

Pozdrawiam

K.

Jednak zdecydowaliśmy się na wykusz, bo dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów (jeszcze raz dziękujemy!!!), mieliśmy okazję zobaczyć salon w realu. O ile bez spiżarki kuchnia z salonem prezentuje się bardzo dobrze, to ze spiżarką salon staje się naszym zdaniem nieustawny. A dzięki wykuszowi mozna spokojnie do salonu wepchnąć stół jadalny pomimo spiżarki. Ze spiżarki nie chcę rezygnować, bo przeważnie mam problem z upychaniem gratów.

Tak więc decyzja podjęta: wykusz + przesunięty kominek:) Jest tylko mały problem, bo biuro nie ma projektu z wykuszem i przesuniętym kominkiem :( Dlatego sprzedażą objęty będzie tylko projekt z wykuszem, a kominek trzeba będzie zrobić przy adaptacji. Jutro dzwonię do biura i zamawiam projekt :D .

Pozdrawiam

Kasia

Kattharina, magos - my kupowaliśmy projekt bezpośrednio w biurze projektowym. Przeróbka pod kominek kosztowała nas stówkę, a aneks z wykuszem rówinież stówkę. Miejscowy architekt zedrze z Was ostatnią złotówkę. Wprawdzie za projekt zapłaciliśmy więcej niż na stronie internetowej, ale i tak jesteśmy do przodu.

pozdrawiam

M.

Lhea dobrze rozumiem, że kupiliście dwa aneksy do projektu? Ale ktoś musi to chyba potem nanieść na projekt, tak? Biuro w Jeleniej powiedziało, że oni mi mogą tylko aneksy sprzedać, nie zrobią tego na projekcie :( .

Pozdr.

K.

Aneks do projektu oraz rysunki zastępcze kierownik budowy dopięła do projektu z opisem - rysunki zastępcze. I tak zostało to przyjęte w urzędzie i jest OK.

Pozdrawiam

M.

Dzisiaj zadzwonił do nas architekt z biura projektowego i poinformował, że aneks z wykuszem i kominkiem już jest wyrysowany - cena 200zł. Tak jak napisała Lhea wpina się je do projektu jako rysunki zastępcze i nie trzeba robić dodatkowej adaptacji u architekta, no chyba, że na inne zmiany.

Magos my widzieliśmy wersję bez wykusza i jak sie wstawi tam spiżarkę to może być mało miejsca. Z tego co wiem to w Opolu domek z wykuszem budują teresab i Inka Opole. Z Wrocławia masz niedaleko, warto spytać, choć nie wiem jak daleko są z budową:)

Pozdrowienia

K.

Kattharina-ja bym chciala wykusz, ale cos nie moge mojego meza przekonac :(

Jak bedziesz miala ten aneks to czy mozesz podeslac mi skany na [email protected]

My tez wkrotce zamawiamy.Tylko uzgodnimy do konca zmiany i juz :D

A dziewczyny moglyby powklejac gdzies troche aktualnych zdjec :roll: :lol:

Pozdrawiam!

Witam wszystkich miłośników projektu W-21.12. ja właśnie pod Olsztynem buduję domek W-21.12c i mam wykusz który rewelacyjnie powiększył część jadalną i doświetlił salon. Serdecznie polecam.Wstawiłabym zdjęcie .... ale nie bardzo wiem jak to zrobić bo dopiero dotarłam na forum Muratora.

Pozdrawiam wszystkich!

jakie wybraliscie ogrzewanie?

Myslimy nad nim.A co Wy wybraliscie?

My na dole mamy podłogowe, w łazience dodatkowy kaloryfer. Na górze kaloryfery, łącznie z łazienką, a oprócz tego w łazience podłogowe. Przynajmniej na dole nic wykusza nie szpeci ;) A kaloryfery w łazience przydadzą się choćby po to, żeby ręczniki podsuszyć. No i przy "rozstawnej kuchni" ciężko umiejscowić kaloryfer w odpowiednim miejscu - czytaj pod oknem.

Pozdrawiam

M.

magos nie ma problemu, prześlę jak dostaniemy projekt.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to my zdecydowaliśmy się na piec gazowy - kondensat, kominek - zastanawiamy się nad płaszczem wodnym i chcemy puścić już instalację pod solary, bo na razie kasy nie będzie:(. Oprócz tego robimy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc piec będzie o małej mocy. a ogrzewać domek będziemy prawie tak jak Lhea, z małym wyjątkiem w salonie nie będzie podłogówki, bo zdecydowaliśmy się na panele. W obu łazienkach będzie podłogówka + grzejniki, podłogówki łazienkowe podłączone do osobnego obiegu, żeby można również ogrzewać stopki w okresie przejściowym:)

Pozdr

K.