smiejus 10.07.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Dorotko, a jak wam sie mieszka? Czy kominek już zrobiliście? Mieszka się bardzo fajnie . Szykujemy się w końcu do odbioru budynku. Kominka na razie nie ruszaliśmy bo były inne pilniejsze sprawy. Niedługo powiększy nam się rodzinka więc kończyliśmy drugą sypialnię na górze, no i walczyliśmy trochę z terenem wkoło żeby założyć trawnik (mówię wam zakładanie trawnika to straszna harówa.... nawet sobie człowiek nie wyobraża ile to równania, równania, równania i jeszcze raz równania ) A u ciebie to pewnie już dach stawiają albo nawet dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 10.07.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 strix jeśli masz taras od strony pd-zach to zadaszenie faktycznie jest koniecznością. co do przedłużenia daszku na garażu tu bym się zastanowiła czy jest sens. Bo patent faktycznie fajny tylko przy przewadze wiatrów z zachodu będzie to miejsce w którym drewno będzie wiecznie narażone na deszcz i śnieg ... my mamy drewno w "szopce" która jest otwarta właśnie na pd-zach i tak naprawdę to mimo szopki w ogóle nie jest ono chronione przed opadami bo zacina tak że deszcz dolatuje na 2m pod daszek.Więc może lepiej wykorzystać to miejsce na przedłużenie garażu jak na twoim ostatnim szkicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 10.07.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Hej! Ja bym tez chetnie przedluzyla daszek nad tarasem, ale boje sie, ze bedzie ciemno w salonie. Dorota-tez bylam ciekawa, czy juz Wasze maluszki na swiecie Dajcie znak jak juz bedziecie we czworke Inka-a co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 10.07.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Ja bym tez chetnie przedluzyla daszek nad tarasem, ale boje sie, ze bedzie ciemno w salonie. Jak robisz wykusz to z pewnoscia nie bedzie ciemno - wykusz solidnie doswietla wnetrze w porownaniu z pojedynczym oknem. U nas wykusz bedzie od poludnia dodatkowo wiec tego swiatla bedzie duzo. Ja sie o swiatlo nie boje - widzialem zadaszony taras + wykusz u lhei /bardzo jasno w salonie/ - mysle tylko o zimie gdzie jednak nieco sie traci na naturalnym ogrzewaniu zadaszonej czesci elewacji w tym okna tarasowego. Jednak jak na razie plusow zadaszonego tarasu /upal, deszczyk, ciepla jesien itp sytucaje gdzie pod golym niebem jest mniej przyjemnie/ jest znacznie wiecej niz minusow ktorym jest jedynie to ze bedzie elewacja mniej dogrzewana naturalnie w zimie. Mimo to warto zawsze poczytac opinie innych. Oczywiscie to dodatkowe koszty, ale na etapie budowy chyba do przelkniecia. Pozdr strix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 10.07.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 u mnie niestety wykuszu nie bedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 10.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 u mnie niestety wykuszu nie bedze To faktycznie lepiej pomyslec nad jakas markiza rozwijana spod zadaszenia. W upaly jak znalazl w zimie schowana. Tylko raczej z silniczkiem - recznie rolowana duza markiza to porazka. Pozdr strix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 10.07.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Ścianka ryglowa podtrzymuje konstrukcję dachu w łazience. Po małych konsultacjach okazało się, że zrobi ją cieśla. Co do komina w salonie, to wzięliśmy w wersji z kanałem wentylacyjnym. Myślę, że dym nie będzie zaciągany do środka. Najwyżej założy się "strażaka". Kominek planujemy między kominem, a tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 10.07.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Dorotko- moje gratulacje z oczekiwania na potomstwo. Teraz dzieciaczki będą miały przestrzeń do rozwoju. Czemu Magos pisze o maluszkach? czyżbyś spodziewała się bliźniaków?A u mnie już mury stoją, czekam na fachowców od dachu, ale to dopiero na sierpień. Nie mam jeszcze pomysłu na zagospodarownie salonu-kuchnia. Też będę chciała zrobić taki półotwarty jak u Ciebie Dorotko, ale nie mam pomysłu gdzie ustawić telewizor. A jak jest u Ciebie? gdzie go ustawiłaś? Darek, u mnie kominek też bedzie usytuowany pomiędzy kominem a tarasem, ale bedzie narozny. Ja ścianki ryglowej w łazience nie będę ustawiała, niepotrzebnie zajmuje się miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 10.07.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Co do telewizora to u nas będzie wciśnięty między kominek a ścianę (niezbyt to szczęśliwe, ale z uwagi na to że ściankę między salonem a kuchnią zajmuje akwarium innego miejsca nie było) . Tylko jak pamiętam to ty masz inaczej niż my salon zorganizowany i wyjście na taras przeniesione... i nie wiem gdzie by u ciebie można było dać TV (nie pamiętam projektu niestety ) co do dzieci ... w ciągu najdalej miesiąca spodziewamy się dwóch małych potworów i się zacznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagreg 10.07.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam Was Serdecznie.Rozpoczynając ten wątek w 2005 roku, który dotyczył projektu w-21.12, nie spodziewałam się, że stanie się on taki popularny. Wielu z Was skusiło się na niego. Ja z moim mężem również. Budowę rozpoczęliśmy w maju 2007 roku. Dzisiaj stoi już wspaniały domek. Musimy go jeszcze ocieplić, wylać taras i ganek. No i jeszcze środek - farby, meble tak zwana wykończeniówka. Mam nadzieję, że WIGILIĘ i BOŻE NARODZENIE dane nam będzie przeżyć w NOWYM DOMU.Bardzo serdecznie pozdrawiam SMIEJUSÓW, którzy byli inspiracją w budowie. To na Was moi drodzy wzorowaliśmy się budując naszą chatkę.Serdecznie gratuluję mających narodzić się dzieciaczków, życzę dużo cierpliwości i miłości. To właśnie nasze dzieci nadają sens życiu i dla nich warto poświęcić wszystko... no prawie wszystko.Z pozdrowieniami Aga i Grzegorz z Anią I Miłoszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 15.07.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Witam, fajnie, że się odezwaliście. Widać, że projekt tego domku jest fajny, ekonomiczny i spełnia wymagania , bo już tyle ludzi go zaczęło budować. Wrzućcie parę zdjęć Waszego obecnego stanu budowy tego domku. Jak rozwiązaliście salon-kuchnię? Czy robiliście zamknięty, czy otwarty na kuchnię salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpawel 16.07.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam serdecznie mam na imie Paweł i chciałbym sie dowiedzieć od was jakie są realne ceny za postawienie domku do stanu surowego zamkniętego oraz do gotowego domku uwzględniając robociznę. Bardzo proszę o wypowiedzi na ten temat. Zauważyłem wcześniej ta tym forum większość ludzi chce tylko brać a dać nie koniecznie i mam ty na myśli to że każdy pisze tylko prześlijcie mi wyceny a sam nie daje nic w zamian. Ja osobiście dopiero myślę o kupnie tego projektu więc nie mam co dać ale bardzo chętnie dam swoje wyceny i przyczynie się do rozwoju tego forum w przyszłości jeśli tylko zakupię ten projekt. Tak więc bardzo proszę aby każdy z was napisał ile zapłacił i za co to pomoże wam tym którzy zaczeli i tym którzy dopiero zaczną. Serdecznie dziękuję Pawel z Opola_________________PAWELEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 18.07.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam i pozdrawiam założycieli wątku, jak i nowych użytkowników. Chciałem zapytać jak sobie poradziliście z miejscami w stropie, gdzie jest rozstaw międzyosiowy belek 40cm i przewidziano pustaki Fert. W mojej mieścinie nie ma szans dostania takich pustaków. Co najwyżej teriva-bis, ale te są przeznaczone dla rozstawu 45cm i są 2,5cm wyższe. Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 18.07.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Ja cały strop robiłam z pustaków porotherm. One są chyba w rozstawie belek co 40 cm, ale nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 23.07.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Porotherm ma rozstaw 50cm. Wychodzi na to, że w miejscach tych nieszczęsnych czterdziestek zrobimy monolit i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 05.08.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Czytam, ze niektorzy z Was zrobili nad garazem sypialnie.Jak wchodzicie do tej sypialni, jesli nie przez lazienke??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 06.08.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Czytam, ze niektorzy z Was zrobili nad garazem sypialnie. Jak wchodzicie do tej sypialni, jesli nie przez lazienke??? Zrobienie sypialni na strychu możliwe jest tylko po podniesieniu ścianki kolankowej. Mały pokój na górze koło sypialni robi się przejściowym - my tam mamy garderobę. Przejście z łazienki zamurowaliśmy. Drzwi nie są wprawdzie prostokątnie, tylko ze skosami, ale my ich nie robimy wcale, choć dla stolarza to żaden problem. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 06.08.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ale ktora wersja 21ki?Ja sie powaznie zastanawiam nad 21.12 a - tam przy sciance z lazienka? Okno wtedy nadal zostaje?Ma ktos moze jakis rzut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 06.08.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ale ktora wersja 21ki? Ja sie powaznie zastanawiam nad 21.12 a - tam przy sciance z lazienka? Okno wtedy nadal zostaje? Ma ktos moze jakis rzut? My mamy właśnie A, a okno wyrzuciliśmy już na wstępie, więc nawet o nim zapomniałam. Mamy Veluxa i jest wystarczający. Zresztą pokno wychodzi Ci na zewnątrz dachu, a nie do środka, tak jak drzwi, więc nie powinno być z nim problemu. Zresztą patrząc na tę ścianę teraz nie bardzo wiem, gdzie miałoby ono być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 06.08.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 A jakiej wielkosci wyszedl Wam ten pokoik nad garazem? Przy zalozeniu, ze garaz mialby ok.4,5m szerokosci wewnatrz bedzie ok? Wydluzaliscie go? Podwyzszenie scianki o 1 pustak? Czy przejcie do niego przez garderobe nie jest uciazliwe? Czy tam jest jakis schodek, czy nie? Gdzie macie pralnie/suszarnie? Przepraszam za tyle pytan, ale mam nadzieje, ze pamietacie jeszcze, jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts