Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nam w tartaku obliczyli 12m3 (też dom z garażem), ale razem z słupami na tarasie przed wejściem i słupami na poddaszu (w przypadku braku ścian działowych murowanych). A my zrobiliśmy działówki z bloczków no i chyba drzewa zbędzie....

Witam wszystkich forumowiczów. Mam wielką prośbę. Niedługo stanę przed ważną decyzją czyli kredyt na dom, a konkretnie na W21-12b . Jest dla nas idealny. Moja prośba tyczy się mianowicie przedstawienia przybliżonych kosztów (bądź dokładnego, przykładowego kosztorysu) budowy tego domku. Mąż ma zamiar działać przy nim począwszy od fundamentów, poprzez mury, dach i całą resztę więc czeka nas dużo pracy własnej, ale zawsze taniej. Jeżeli ktoś mógłby mi podać takie dane byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Agata

Mam kosztorys, który otrzymaliśmy razem z projektem, ale ceny są z 2007roku (stan surowy obliczony został chyba na 280tys.). My "przerobiliśmy" ten kosztorys do kwoty 240tys. zł, ale z banku pożyczyliśmy tylko 150tys. Nie wiem czy mogę pomóc?

Witam

Postawiliśmy domek w surowym stanie (bez garażu), kupiliśmy drewno na więźbę i na chwile obecna kosztowało nas to ok 60 tys. Też mamy kredyt i bank wyliczył inwestycję na 300 tys. Ale nasze obliczenia i 'pamiętnik wydatków' wskazuje, ze to lekko przesadzone.

Mam nadzieje, że wydamy mniej.

Budujemy w Kielcach i sporo własnym wkładem :)

No to mnie troszkę pocieszyliście, szczególnie ostatnia wiadomość. Miałam cichą nadzieję, że udałoby nam się zamknąć w 300 tyś, oczywiście budując systemem gospodarczym i dużym wkładzie własnej pracy. Jeżeli jednak ktoś posiada np. taki szczegółowy kosztorys tzn. już wybudował i ma wyszczególnione realne koszty budowy poszczególnych etapów, wykończenie itd. to poniżej podaję maila i z góry dziękuję. Pozdrawiam. Agata

[email protected]

• 2 weeks później...
Witam wszystkich,

zakupiłem już projekt domu W-21.12a i teraz rozglądamy się z żoną za kredytem/pożyczką na budowę. Interesuje nas koszt pobudowania takiego domu w stanie surowym otwartym zadaszonym. Czy ktoś mógłby udzielić nam takich informacji?

Garaz poszerzony do 4m /wymiar wewn/ wydluzony do 7,5

sciana kolankowa podniesiona o 1 pustak

Wykusz pod balkonem

w pelni zadaszony taras 4x6m

Kalkulacja na materialy /stan surowy + deskowanie, papa + dachowka +rynny + 3 polaciowe + wlaz/ robiona przez osobe siedzaca w temacie to 110 tys. brutto z faktuarmi. Matrialy liczone z gorka, dachowka tak jakby dach nad garazem byl rowny z domem - zeby ew. roznice byly milym zaskoczeniem. Liczony strop lany. Deskowanie dachu i papa. Porotherm25. Suporex bedzie jakies 1/4 tanszy.

Robocizna zalezy od wielu czynnikow i tu rozpietosc moze byc znaczna.

Jak polozysz blache zamiast dachowki tez bedzie taniej tym bardziej ze

na 2112 nie bedzie prawie odpadow. Mozesz zamknac stan surowy z polozonym kompletnym dachem w jakis 170 tys. i to jest realna kwota. Moze byc mniej jak bedzie blacha i znajdziesz tanszego wykonawce na dany etap a moze byc drozej jak masz dobra, sprawdzona ekipe i uwazasz ze warto jej wiecej zaplacic a moze byc jeszcze znaaaacznie wiecej jak nie bedziesz mial kotroli i wezmiesz developera u ktorego przeplacisz o 50-80 tys na materialach jesli nie bedziesz wiedzial ile materialu idize naprawde na dom a z Twojego materialu wybudowany bedzie jeszcze kawalek domu innego inwestora ;)

Dostalem taka oferte od developera na 280 tys czyli nawet bardzo zgrubnie liczac 100 tys wiecej niz przy systemie gospodarczym, sensownych ekipach, materialach i bez oszczadzania na rozwiazaniach typu deskowanie - u developera oczywiscie za te 280 byla folia na wiezbie tylko/. Oferta mnie rozbawila wrecz choc jakby tak wziasc sie za developerke to wystarczy postawic 2 domy w sezonie i przez reszte roku lezec do gory brzuchem majac miesiecznie pensje z konta po 16 tys.

Warto jednak miec swiadomosc ze w Irlandii jest juz zastoj, developerzy na wiosne nie beda juz budowac ograniczajac sie do minimum a wiec na wiosne zarowno materialy powinny staniec /stal juz pieknie idzie w dol/ jak i robocizna - bedzie wiecej chetnych do roboty po prostu i wieksza konkurencja.

Pozdr

strix

A dzięki, dzięki. :-) To zadaszenie na opał robiliśmy trochę na oko, bo tylko na podstawie rzutów elewacji z projektu. Wyszło całkiem sensownie, choć kilka osób uważa, że jest tam trochę za mało miejsca. Zobaczymy po pierwszej zamieszkanej zimie. ;-)

A na dekarza muszę jeszcze trochę poczekać. Został jeszcze dzień pracy cieśli i kilka dni pracy murarzy. Byle zdążyć do zimy. :-)