Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teresa, komin z kotłowni będzie jak najbardziej. Właśnie dzisiaj przyszli murarze dokończyć robotę po więźbie (komin i szczyty). A dlaczego tylko jeden? Dlatego, że komin od kominka zdążyli wcześniej, a tego od kotłowni nie. Nie było sensu, żeby jeden murował komin, a reszta się przyglądała.

Stryszek nad garażem to fajna rzecz. Będziemy tam mieć pralnię. Niestety wyszło tak, że zaraz za drzwiami przechodzi krokiew. Trzeba będzie uważać na głowę. ;-) Niestety nie było możliwości regulacji. Już lepsze to, niż dach zachodzący na okno szczytowe (to ścięte). Drewna wyszło 8,2m3. To tylko 0,2m3 więcej, niż w podano w projekcie, a większość elementów była z naddatkiem na struganie. :-)

• 4 weeks później...

Moi drodzy... nie powiadamiało mnie, w związku z czym nie widziałam, że dyskutujecie. Mam niezmiernie ważną informację!! Znaczy dla mnie ;)

MIESZKA SIĘ!!! MIESZKA :D

i jest... cóż, zamieszkajcie, a się dowiecie....

A dzisiaj nawet nie skrobałam szybek, gdyż parkowałam w garażu ;)

Pozdrawiam wszystkich zaciętych i planujących

M.

Mam pytanko, dawaliscie izolacje pozioma na lawach przed polozeniem

bloczka? Jesli tak to z papy x2 czy ze specjalnej folii 0,8-1mm?

Powiedzmy, ze widze sens tego wtedy jesli woda stoi na poziomie law,

ale nie dochodzi do bloczka. Wtedy izolacja zabezpiecza bloczki przed

podciaganiem wody z law. Jesli jednak woda okresowo bywa ponad

lawami to w zasadzie taka izolacja niewiele daje - wtdy wszystko zalezy

jak dokladnie zabezpieczone sa sciany z bloczka.

Juro ekpia kladzie bloczek - musze podjac decyzje - dawac pape x2 lub

gruba folie fundamentowa /to wlasciwie pasy tworzywa nie folii juz/

czy odpuscic bo to tak naprawde zabieg niewiele znaczacy - bardziej

w ramach modnego w ostatnich latach chuchania na zimne czy innych

tego typu idei. Oczywiscie izolacje poziome juz wyzej beda wychuchane,

i pewnie x2 ale czy na lawach ma to sens?

Jakie jest Wasze zdanie?

Pozdrawiam

strix

Myśmy dawali dwie warstwy papy na dysperbicie. Bez sensu, ale dałem się namówić robotnikom, którzy uważali, że lepik zniszczy styropian ocieplający ściany fundamentowe.

Potem na ścianach fundamentowych uparłem się na papę na lepiku. No i miałem za swoje. Wylali tego tak grubo, że przez dłuższy czas wyciekało, a ja jak głupek biegałem ze szpachelką i zgarniałem, żeby lepik nie popalił styropianu.

Tak czy siak, zdaje się, że projekt przewiduje dwie warstwy papy na lepiku zarówno na ławach jak i ścianach fundamentowych.

Potem na ścianach fundamentowych uparłem się na papę na lepiku. No i miałem za swoje. Wylali tego tak grubo, że przez dłuższy czas wyciekało, a ja jak głupek biegałem ze szpachelką i zgarniałem, żeby lepik nie popalił styropianu.

Tak czy siak, zdaje się, że projekt przewiduje dwie warstwy papy na lepiku zarówno na ławach jak i ścianach fundamentowych.

U mnie po adaptacji nie ma sladu o papie na lawach a oryginalnego

nie mam pod reka.

Coraz blizszy jestem darowania sobie papy na lawach

- trzeba i tak przykryc wystajace koncowki papy paskami tasmy pcv

zeby nie dzialala destrukcyjnie na koncowke styroduru. Ktos

mi powiedzial zeby zostawic tej papy po 15 cm na bokach

i zawinac i zaklajstrowac na bloczku, ale majster mowi, ze papy

ze sttrypianem nie laczy sie, na izolacje hydro stosuje sie tylko

zabezpieczenia na bazie wody - dysperbit i pochodne

/i to slyszalem juz z innego zrodla rowniez/ a i caly zabieg ma mizerny sens,

jesli woda bedzie powyzej zakladki bo zawsze sobie znajdzie miejsce

zeby naciec za zakladke. Szczelne toto nie bedzie

na 100% bo to nie zgrzewanie tylko lepik a niebezpieczne

dla styropianu. On mi sugeruje dac bez zawijania, zakryc

koncowki tasma pcv i dopiero styropian ukladac inaczej ulegnie

na jakms odcinku od lawy destrukcji z powodu papy.

Choc on nie widzi sensu w izolowaniu law to namawia tez

ze jesli mam spac spokojnie to zeby zrobic ;)

W projekcie jest opcja - wylewanie scianki a wtedy nie oddziela sie

i tak lanych law od lanej scianki niczym.

To nie kwestia ze mu sie nie chce robic a i koszt do przelkniecia

jakies 400 zl .... ehhh przespie sie z tematem jeszcze ;)

Kierownik budowy tez mi nic nie ulatwia - twierdzi, ze to nie

potrzebne, bo to nie piwnica a przylozyc sie trzeba do izolacji

poziomej juz wyzej, ale jak dam to nie zaszkodzi jesli juz podjalem

temat ;)

ew dam folie 0,8-1mm dla spokoju sumienia

pozdr

strix

Zauważyłem, że część z Was dała okna dachowe w tych dwóch bliźniaczych pokojach na poddaszu. Zwróciłem uwagę, że okna dachowe występują razem z niedużymi oknami w ścianie bez balkonu.

My mamy opcję z balkonem i dużymi oknami balkonowymi. Zastanawiamy się, czy mimo to nie dołożyć po jednym oknie dachowym w każdym z pokojów. Czy znajdzie się ktoś, kto przerabiał ten wariant? Po zafoliowaniu zrobiło się tam jakoś tak ciemno... :-?

Zauważyłem, że część z Was dała okna dachowe w tych dwóch bliźniaczych pokojach na poddaszu. Zwróciłem uwagę, że okna dachowe występują razem z niedużymi oknami w ścianie bez balkonu.

My mamy opcję z balkonem i dużymi oknami balkonowymi. Zastanawiamy się, czy mimo to nie dołożyć po jednym oknie dachowym w każdym z pokojów. Czy znajdzie się ktoś, kto przerabiał ten wariant? Po zafoliowaniu zrobiło się tam jakoś tak ciemno... :-?

My mamy również duże okno balkonowe. Nie dodawałam połaciowych, dla mnie jest wystarczająco widno. Otynkujesz, pomalujesz i pomieszczenia znowu nabiorą kształtu i wyglądu. Ale nie wykluczam, że ktoś może mieć inne zdanie.

My balkon mamy na południowy-wschód. Więc może i to również zaważyło na jasności ;)

Pozdrawiam

M.

My mamy również duże okno balkonowe. Nie dodawałam połaciowych, dla mnie jest wystarczająco widno. Otynkujesz, pomalujesz i pomieszczenia znowu nabiorą kształtu i wyglądu. Ale nie wykluczam, że ktoś może mieć inne zdanie.

My balkon mamy na południowy-wschód. Więc może i to również zaważyło na jasności ;)

Pozdrawiam

M.

ach dawno nas tutaj na tym wątku nie było. ale muszę sie pochwalić, że już od tygodnia mieszkamy w naszej chatce :p

co do okien połaciowych to też długo nie mogliśmy dojść z mężem do porozumienia. On uważał, że są one zbędnym wydatkiem a ja wprost przeciwnie. no i postawiłam na swoim. w jednym z tych pokoi mamy az dwie sztuki, a w drugim jedna. I naprawde jest to super rzecz. Nie żałujemy naszej decyzji. Pokoje sa jasne i bardzo przytulne :) polecam!!!

pozdrawiam wszystkich budujących w2112.

o wszystkich wysilkach i problemach zapomnicie jak juz wprowadzicie sie do swojej rezydencji :wink:

GRATULACJE INKA.

ja tez zastanawiałam sie nad tymi oknami połaciowymi. Nie dałam i teraz wydaje mi sie że jest trochę ciemnawo, moze to dlatego że na razie na poddaszu mam czarną folię. Ale ja mam okna od strony południowo-zachodniej, więc nie powinno być ciemno.

Własnie widziałam że u ciebie w tamtym starym domu pewnego dnia zabrakło firanek i tak myślałam że juz sie wprowadziłaś. Zazdroszczę ci:))) A przede mną jeszcze tyle pracy;((( A jak samopoczucie? Pewnie odczuwasz wielką radość z osiedlenia się we własnym domu, znalezienia swojego miejsca na resztę zycia???

Dzięki za opinie. :-) Decyzja zapadła. Dajemy po jednym oknie dachowym w każdym pokoju. Jeszcze raz dzięki! :D

Jak juz przy dachowych jestesmy - u mnie polacie dachu to pn-wsch

i pd-zach. Czy ktoś z Was ma doświadczenie, czy okna dachowe od pd

czy zach w lato zwiakszaja znacznie nagrzewanie sie pomieszczen?

Nad garazem robie sobie swoje "krolestwo" ;) i tam planowalem dac

jedno dachowe od pn-wsch poza tym w scianie 150x150. Od zach

nie bede dawal bo jedno wystarczy.

Mam jednak problem bo jeden z pokoi tych rownych metrazowo, wlasnie

od strony zach bedzie dla synka. Z jednej strony chcialbym mu doswietlic

jednym dachowym pod ktorym stalo by np biurko z drugiej obawiam sie

ze w lato przez to okno bedzie tam znacznie bardziej goraco niz bez niego.

Prosze o odpowiedz tych co maja praktyczna wiedze w tym zakresie,

bo dywagacji tych co im sie wydaje juz sie nasluchalem ;) Generalnie polowa

twierdzi, ze jak bedzie roleta to nie bedzie bardziej goraco a druga polowa

ze beeeeedzie bardziej goraco tak czy siak ;)

Pozdr

strix

Dobrze licze ze 10m3 piasku do zasypania fundamentow

to ok 16ton?

Ekpia na oko wyliczyla ze u mnie zejdzie ok 16-16 ciezarowek tj 240 ton

do obsypania domu i zasypania fundamentow. Jesli mam miec ok 240

ton potrzebuje +- 16 tatr jakimi dysponuje jeden z potencjalnych wykonawcow zlecenia.

Za tatre /10m3/ liczy 500 zl - wchodzi to piasek, transport i praca koparki

do podawania piachu w fundamenty.

16x500=8000 !!!!!!!!

Z budokruszu ktory mam rowniez w okolicy wyjdzie mi drozej jesli dodam

do tego wynajecie koparki do rozsypywania tego.

!@#$%%^ brak mi slow - moze dlatego, ze wogle nie

bralem pod uwage tego piasku jako powaznego kosztu

Ile Wam powychodzilo +- kasy za zasypanie

fundamentow i obsypanie domu razem z transportem i

koparka ladujaca piasek do srodka w miare zageszczania????

9 bloczkow od lawy daje ok 126 cm z zaprawa. Bede

to oczywiscie liczyl sam za chwile, ale ciekawy jestem ile wyszlo

u Was i jakie mieliscie koszty za ten piasek +-

Dookola musze zasypac jakies 50 cm do poziomu gruntu

i chce obsypac jeszcze ze 30-40 powyzej obecnego poziomu.

pozdr

strix

U mnie też była podobna sytuacja, ponieważ nasz dom stoi na gruncie o wysokim poziomie wód gruntowych i w dodatku poniżej poziomu drogi musieliśmy zrobić wysoki fundament (to było chyba 8 bloczków od ławy). Na początku też wyliczali nam piasek na 8 tyś ale wszystko zamknęło się w około 6 tyś zł. Pierwsza faza budowy wyszła u nas dużo drożej, ale potem udało się to chociaż troszeczkę to nadrobić. Niestety jeżeli masz podobna sytuacje to tego kosztu nie da się uniknąć, my także nie braliśmy pod uwagę że wyjdzie aż tyle. Przy takiej ilości piasku koparka jest niezbędna a u nas niemalże równo z koparką pracowała ubijarka. (za koparkę i ubijarkę zapłaciliśmy dodatkowo 700 zł)

http://chata10.fotosik.pl/albumy/416233.html

Witam

Jestem nowy na forum i chcemy budować własnie ten domek. Nie mamy jeszcze projektu i mam pytanie. Chcemy wprowadzić kilka zmian w projekcie i nie wiem jak to zrobić czy musze to uwzglednic juz przed zamówieniem projektu czy jak bo tak na odległośc to troche kiepsko. Czy moge isc do jakiegos biura projektów w mojej okolicy i pokazać ze taki domek chce i juz. Jak to wyglada? Jestem zielony w temacie.

Mam jeszcze pytanko dla tych którzy juz wybudowali domek jaki jest koszt budowy chodzi mi o stan wykończony taki bez płytek i podług drewniach i np.wanny itp. Poprostu domek ze wszystkimi instalacji otynkowany w środku a wykończe go sam.

Bedziemy budowac ten domek w wersji z garazem i na garazu bedzie taras.

Pozdrawiam

ps. prosze tez napisac na co warto zwrócic uwage i co zmienic w projekcie.

Za wszelkie rady dziekuje