Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

xanders,

w praktyce jest tak, że kupujesz gotowy projekt. Jest w nim zawarta zgoda na wszelkie zmiany poza zmianą wysokości ścianki kolankowej i geometrii dachu. Do pozwolenia na budowę konieczna jest adaptacja projektu do działki, którą wykonuje lokalny architekt. Zatem przy okazji wykonania tej adaptacji zlecasz także wykonanie zmian, jakie sobie życzysz. :-)

Co do istotnych zmian, które warto zrobić, to radzę przeczytać bieżący wątek oraz drugi o tym projekcie:

http://forum.muratordom.pl/zmiany-w-projekcie-w-21-12,t42580.htm

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za info teraz juz łapie o co chodzi. napisz na jakim etapie budowy jestes czy już masz koniec czy tak jak widac na fotkach? No i koszty bo to mnie bardzo interesuje mam przeznaczoną pewna sume kasy i nie wiem czy dam rade. Jak bys miał jakiś kosztorys czy coś to bardzo prosze na priv.

Pozdrawiam

Czytałem, czytałem, czytałem i jestesmy zdołowani. Kosztorys w projekcie przewiduje jakieś 250tyś a widze ze do tego musimy jeszcze doliczyć z 70-100tyś i juz nic nie wiem. Mały domek i tyle kasy. Znajomy skończył budowe domu który ma ponad 200m i wyszedł go troszke ponad 350tyś. Ma sporo okien i dach kopertowy łamany w kilku miejscach co znacznie zawyża koszty. Chyba ze te ceny sa tak rózne ze wzgledu na rejon. Juz nic nie wiem, czy jest ktoś komu udało sie wybudować nie przekraczając kosztorysu.

Pozdrawiam

Ja wybudowalem W 21.12b stan surowy razem z oknami za okolo 170 tys wraz z robocizna, nie mam co prawda jeszcze scianek dzialowych i kominow wiec koszt wzrosnie, generalnie wydaje mi sie ze do zamieszkania wystarczy 350tys, nie mowie tu o ogrodzie gdzie to osobna historia. zobaczymy pozyjemy.

Pozdrawiam

Lechoo

Szczecin

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Wielki szacunek dla tych którzy już zaczęli lub kończą budowę. Ja zaczynam na wiosnę jak tylko pogoda pozwoli domek 21.12c.

Mam pytanie w związku z tym. Jak według Was powinno się rozplanować budowę?

Czy do końca roku tylko stan surowy (zamknięty czy otwarty)? Czy może jeszcze jesienią coś zacząć w środku? Jeśli oczywiście budżet pozwoli :)

Jak to widzicie? Albo jak to powinno wyglądać?

Dzięki z góry

Różnie to ludzie gadają. :-)

Nasz patent jest taki, żeby przetrzymać przez zimę stan surowy otwarty, a od wiosny zacząć wykańczać. Może coś tam zdąży osiąść, choć pewnie jeszcze przez dłuższy czas budynek będzie osiadać, a na ścianach będą pojawiać się pęknięcia.

Pewnie każdy ma inne zdanie na ten temat. Zróbcie tak, jak Wam wygodnie. W każdym razie powodzenia w bojach. :D

• 2 weeks później...
komin w kotlowni ma 3 kanały wentylacyjne{taki komin jaki jest w projekcie,schiedel rondo plus+dwa kanaly wentylacyjne}jeden kanal jest do kotłowni, drugi do wc na parterze a trzeci do łazienki na poddaszu, kuchnia ma oddzielna wentylacje ,2 rury 12na12cm, jedna do okapu ,druga do wentylacji kuchni

a i jeszcze jedno pytanko, jak macie rozwiazany problem wentylacji? czy trzeba jakos ja dostosowac w W 21.12b ? czy to sie robi na etapie wykonczenia? szczerze nie mam o tym zielonego pojecia:( czy ten komin w kotlowni wystarczy by zrobic wentylacje pomieszczen? WC, kuchni itp?

U nas komin był powiększany o kanał, czyli 2 wentylacje. To, co jest w projekcie, jest do bani. Tak samo prowadziliśmy osobną wentylację do kuchni.

Pozdrawiam

M.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

no witam państwa własnie jestem w trakcie budowy naszego pięknego

w21-12b obecnie mamy zrobione: stan przygotowany pod wykończenie tzn. wylekwi, tynki i instalacje, w marcu maja przyjśc do płytek i potem reszta. Prawdodpodobnie większość sam będe robił większość rzeczy - lubie grzebać Kwięc przychodzi mi to z łatwością. klega pytał o koszty trudno powiedziecćw tym stanie jaki mam domek to ok 120 tyś zł przy czym robocizna w tym to 10 tyś za paczkę, 2 tys za krycie, 6700 za tynki i 1500 za wylewewki i cosik groszasz za instalacje centralnego bo reszte sam zrobiłem fotki dołącze w najbliższym czasie

pozdrawiam.

ps. ma ktos aki projekt z okolic debicy lub ogólnie z okolic tarnowa lub rzeszowa lub mielca :lol: :lol:

pps.

dodoam tylko że budowe rozpoczelismy w maju :evil:

Witajcie!

Mama mały dylemat, nie pierwszy zresztą:) Czy budowaliście ściankę fundamentową z bloczków czy laliście beton? Projekt przewiduje chyba lany beton z dodatkowym zbrojeniem na górze? Mój wykonawca mówił, ze będziemy układać z bloczków fundamentowych, a ja nijak nie mogę tego przełożyć na projekt:)