darekw127 01.12.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 xanders, w praktyce jest tak, że kupujesz gotowy projekt. Jest w nim zawarta zgoda na wszelkie zmiany poza zmianą wysokości ścianki kolankowej i geometrii dachu. Do pozwolenia na budowę konieczna jest adaptacja projektu do działki, którą wykonuje lokalny architekt. Zatem przy okazji wykonania tej adaptacji zlecasz także wykonanie zmian, jakie sobie życzysz. Co do istotnych zmian, które warto zrobić, to radzę przeczytać bieżący wątek oraz drugi o tym projekcie: http://forum.muratordom.pl/zmiany-w-projekcie-w-21-12,t42580.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 02.12.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Dzięki za info teraz juz łapie o co chodzi. napisz na jakim etapie budowy jestes czy już masz koniec czy tak jak widac na fotkach? No i koszty bo to mnie bardzo interesuje mam przeznaczoną pewna sume kasy i nie wiem czy dam rade. Jak bys miał jakiś kosztorys czy coś to bardzo prosze na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 02.12.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Stan taki, jak na zdjęciach. Staram się aktualizować na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 04.12.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Czytałem, czytałem, czytałem i jestesmy zdołowani. Kosztorys w projekcie przewiduje jakieś 250tyś a widze ze do tego musimy jeszcze doliczyć z 70-100tyś i juz nic nie wiem. Mały domek i tyle kasy. Znajomy skończył budowe domu który ma ponad 200m i wyszedł go troszke ponad 350tyś. Ma sporo okien i dach kopertowy łamany w kilku miejscach co znacznie zawyża koszty. Chyba ze te ceny sa tak rózne ze wzgledu na rejon. Juz nic nie wiem, czy jest ktoś komu udało sie wybudować nie przekraczając kosztorysu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 06.12.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Ja wybudowalem W 21.12b stan surowy razem z oknami za okolo 170 tys wraz z robocizna, nie mam co prawda jeszcze scianek dzialowych i kominow wiec koszt wzrosnie, generalnie wydaje mi sie ze do zamieszkania wystarczy 350tys, nie mowie tu o ogrodzie gdzie to osobna historia. zobaczymy pozyjemy. PozdrawiamLechooSzczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 06.12.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 witam, potrzebuje wzoru umowy na roboty budowlane stanu surowego otwartego domku W 21.12b, jezeli jest ktos kto moze pomoc prosze o informacje, Dziekuje i pozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jargal 18.12.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam wszystkich. Wielki szacunek dla tych którzy już zaczęli lub kończą budowę. Ja zaczynam na wiosnę jak tylko pogoda pozwoli domek 21.12c. Mam pytanie w związku z tym. Jak według Was powinno się rozplanować budowę? Czy do końca roku tylko stan surowy (zamknięty czy otwarty)? Czy może jeszcze jesienią coś zacząć w środku? Jeśli oczywiście budżet pozwoli Jak to widzicie? Albo jak to powinno wyglądać? Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 19.12.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Różnie to ludzie gadają. Nasz patent jest taki, żeby przetrzymać przez zimę stan surowy otwarty, a od wiosny zacząć wykańczać. Może coś tam zdąży osiąść, choć pewnie jeszcze przez dłuższy czas budynek będzie osiadać, a na ścianach będą pojawiać się pęknięcia. Pewnie każdy ma inne zdanie na ten temat. Zróbcie tak, jak Wam wygodnie. W każdym razie powodzenia w bojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 28.12.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Do budujących W 21.12b jaki zastosowaliscie komin w kotlowni? tzn chodzi mi o rodzaj komina do kotla gazowego (nie przewiduje kondensata). Dzieki i pozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 28.12.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 a i jeszcze jedno pytanko, jak macie rozwiazany problem wentylacji? czy trzeba jakos ja dostosowac w W 21.12b ? czy to sie robi na etapie wykonczenia? szczerze nie mam o tym zielonego pojecia:( czy ten komin w kotlowni wystarczy by zrobic wentylacje pomieszczen? WC, kuchni itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkowski1980wp.pl 29.12.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 komin w kotlowni ma 3 kanały wentylacyjne{taki komin jaki jest w projekcie,schiedel rondo plus+dwa kanaly wentylacyjne}jeden kanal jest do kotłowni, drugi do wc na parterze a trzeci do łazienki na poddaszu, kuchnia ma oddzielna wentylacje ,2 rury 12na12cm, jedna do okapu ,druga do wentylacji kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 29.12.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 a i jeszcze jedno pytanko, jak macie rozwiazany problem wentylacji? czy trzeba jakos ja dostosowac w W 21.12b ? czy to sie robi na etapie wykonczenia? szczerze nie mam o tym zielonego pojecia:( czy ten komin w kotlowni wystarczy by zrobic wentylacje pomieszczen? WC, kuchni itp? U nas komin był powiększany o kanał, czyli 2 wentylacje. To, co jest w projekcie, jest do bani. Tak samo prowadziliśmy osobną wentylację do kuchni. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 11.01.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Mam gorącą prośbę czy mógłby ktoś przesłać dla mnie kosztorys domku W 21.12b?....jeżeli macie jeszcze swoje prywatne wyliczenia domku to również bym bardzo prosil Dziękuje i pozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 28.01.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Hej, jakiej wysokosci zastosowaliscie okna polaciowe? Pytam tych ktorzy podniesli sciane kolankowa o jednego pustaka, dzieki PozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 29.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 no witam państwa własnie jestem w trakcie budowy naszego pięknego w21-12b obecnie mamy zrobione: stan przygotowany pod wykończenie tzn. wylekwi, tynki i instalacje, w marcu maja przyjśc do płytek i potem reszta. Prawdodpodobnie większość sam będe robił większość rzeczy - lubie grzebać Kwięc przychodzi mi to z łatwością. klega pytał o koszty trudno powiedziecćw tym stanie jaki mam domek to ok 120 tyś zł przy czym robocizna w tym to 10 tyś za paczkę, 2 tys za krycie, 6700 za tynki i 1500 za wylewewki i cosik groszasz za instalacje centralnego bo reszte sam zrobiłem fotki dołącze w najbliższym czasie pozdrawiam. ps. ma ktos aki projekt z okolic debicy lub ogólnie z okolic tarnowa lub rzeszowa lub mielca pps. dodoam tylko że budowe rozpoczelismy w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 31.01.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witajcie! Mama mały dylemat, nie pierwszy zresztą Czy budowaliście ściankę fundamentową z bloczków czy laliście beton? Projekt przewiduje chyba lany beton z dodatkowym zbrojeniem na górze? Mój wykonawca mówił, ze będziemy układać z bloczków fundamentowych, a ja nijak nie mogę tego przełożyć na projekt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 31.01.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 mój kierownik budowy powiedizał że za mały dom żeby robić zbrojenie o góry, więc zbrojenie mamy ale tylko na dole, a lany mamy cały fundament ... jak masz pytania mój gg:1043918 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 31.01.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 a oto jak obiecałem załanczam fotki z naszego wspaniałego domku http://picasaweb.google.pl/mrobar2/NaszDomek?authkey=KGu02EabKFU&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 05.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 I znowu pytanie:) A ściany działowe murowane opieraliście na jakiś małych fundamentach? Jeśli tak to na jakich? Wylewkę zbroiliście siatką stalową tak jak w projekcie czy nie? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 05.02.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Myśmy nie dawali fundamentów pod działówki. Za to chudziak jest chudziakiem tylko z nazwy. Tak naprawdę to B-15, którym wylewaliśmy taras i schody wejściowe. Pisząc o wylewce masz na myśli posadzkę, czy chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts