igaigi 22.02.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 O, to super, o tym przesunięciu jeszcze bardziej w stronę kotłowni nie pomyślałam, ale wezme pod uwagę. Chętnie usłyszę też inne głosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 23.02.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 http://www.muratordom.pl/galeria_budowa_i_remont.htm?akcja=pokaz_galerie&galeria=851 http://picasaweb.google.com/Sampek81/Zdjecia?authkey=mIyNqWha3OQ# Nasz domek Pozdrawiam Lechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 24.02.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Lechoo - ładny domek. Ładnie kolorystycznie wszystko skomponowane Jaki kolor okien masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 24.02.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 I ja gratuluję ładnego domku i postępów prac. Tymi rurami prowadzisz wszystkie wentylacje? Chyba jest ich tam całkiem sporo? To są rury fi 150mm? U mnie wentylacja rurami będzie w kuchni i spiżarce, ale rurami fi 110mm. Komin masz tylko jeden w miejscu, gdzie oryginalnie jest kuchnia. Co będzie do niego podłączone? Kominek? To będzie jedyne źródło ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 24.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Własnie - też jestem ciekawa jak zagospodarujesz kominek . Widzę, że przesunęłaś komin w strone kuchni. Darek ty robisz wentylacje spizarki rurą fi 150mm i podłączasz ją do wentylacji w kuchni?? Ja myślałam o jakiejs bocznej wentylacji spiżarki, ale nie weim co bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 24.02.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Teresa, Póki co mam na dachu cztery kominki, z czego jeden będzie wywiewką kanalizacji, a trzy będą wentylować kuchnię. W zasadzie zrobiłem zgodnie z projektem. W kuchni są zabetonowane dwa kolanka (wentylacja kuchni i okap), a w spiżarce - jedno. Jak przyjdzie hydraulik, to wyciągnie mi to do wywiewek przy kalenicy. Niestety rura tylko 110mm. Mam wiele wątpliwości, czy to wystarczy. Wiele osób na tym forum pisało, że nie... Zobaczymy. W razie czego na poddaszu wpuszczę wentylatory kanałowe do rur od kuchni i spiżarki, żeby wspomóc mechanicznie ciąg. A okap musi działać bez dyskusji. Mam nadzieję. W ogóle to jest trochę na opak, bo prawo budowlane zabrania wykonywania przewodów wentylacyjnych z rur PCV. No ale jak się nie ma co się lubi... Oby to chciało działać. Nie cierpię grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 24.02.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Hej, kolor stolarki drzwiowej i okiennej to zloty dab, a wentylacja 150 rura bo tak niestety nakazal kominiarz, wentylacja bedzie wc i pom gospodarczego na dole, kuchni i kotlowni ktora bedzie za garazem, do tego dochodzi wentylacja pomieszczenia salonu i wentylacja wc u gory, wiec troche tych kominow jest, a co do ogrzewania to bedzie kominek z plaszczem wodnym no i ogrzewanie gazowe.....piec gazowy bedzie w kotlowni za garazem tj w tym malym pomieszczeniu a rura krotka wypuszczona na zewnatrz. wszystko pod kontrola wspomnianego kominiarza....przerobilem nieco dol domku, zrobilismy wielki salon a kuchnie dalismy zamiast pomieszczenia gospodarczego, kotlownie zlikwidowalismy zrobilismy z niej pom gospodarcze-pralnia a obok maly wc, moge rozrysowac jezeli ktos ciekaw. PozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 W oryginalnym projekcie wentylacja odbywa się przez komin w kotłowni. Załatwia to wymianę powietrza w łazienkach, garażu i kotłowni. I to moim zdaniem jest ok. Ja do tego dołożyłem ciąg wentylacyjny do salonu (bo można było łatwo wybrać odpowiednie pustaki Schiedla) oraz ciąg do stryszku nad garażem. Najgorzej jest z kuchnią i spiżarką. Jest tam zaprojektowana wentylacja rurowa, ale bez konkretów. Zamiast tego pewnie by było lepiej wybudować dwa ciągi z Schiedla w kuchni, a spiżarnie sobie odpuścić. Tyle, że ściana w kuchni i sypialni ponad miałaby uskok, a poza tym nie wiadomo jakby taki mikro "komin" miał wyglądać ponad dachem. Dlatego mam zrobioną wentylację rurową ze zwykłych rur PCV, które podłącze do kominków na dachu z nadzieją, że to będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.02.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Mam nadzieję, że wentylacja sypialni na poddaszu będzie realizowana przez kanał w łazience. Wszystkie okna połaciowe mam z nawiewnikami i liczę na przepływ powietrza w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 25.02.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A ja mam pytanie Darek jeszcze odnośnie odpowietrzenia kanalizaji. Tego chyba w projekcie nie ma i moi budowlańcy mi nie wyprowadzili ponad dach. Mam komin w łazience na górze z trzema kanałami wentylacyjnymi . Czy trzeba mieć to odpowietrzenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.02.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Teresa, Jak nie tego nie zrobisz, to ciśnienie będzie Ci wysysać wodę z syfonów innych urządzeń, np. podczas spuszczania wody w toalecie. Wg projektu dwa piony powinny kończyć się wywiewkami, a dwa zaworami napowietrzającymi. Ja będę miał tylko jedną wywiewkę, do której zejdą się dwa piony. A czy będzie zawór napowietrzający, to zostawię w gestii hydraulika. Na Twoim miejscu dałbym chociaż zawór napowietrzający. Tylko nie wiadomo gdzie, może na strychu? Jeśli będzie to jedyne źródło powietrza, to może będzie trochę śmierdzieć przez nieszczelności... A może jeszcze da radę zrobić wywiewkę w dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 25.02.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 dzieki Darek za rady, może jeszcze uda mi się zrobić ta nawiewkę, pogadam jutro z moimi budowlańcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.02.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dajcie spokój. Nie jestem żadnym ekspertem, tylko powtarzam to, co gdzieś tam wyczytałem. Na wszelki wypadek szukajcie potwierdzenia u swoich fachmanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margola77 25.02.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam.Ja mam pytanie troche z innej beczki...Chcialabym zapytac w jakich miejscach planujecie dac grzejniki? Jestem po rozmowie z moim "majstrem" i on twierdzi, ze w pokojach na gorze grzejniki trzeba zamontowac pod oknami dachowymi poniewaz uniknie sie wtedy ich parowania.Powiem szczerze ze nie podoba mi sie takie rozwiazanie. Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 25.02.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Margola, w dużych sypialniach na górze damy chyba po dwa mniejsze grzejniki - pod oknami dachowymi i na ścianie szczytowej niedaleko okien balkonowych. To prawda, że grzejniki powinny być w najzimniejszych miejscach (np. okolice okien). Wtedy ciepłe powietrze miesza się z zimnym i jest cacy. Mała sypialnia przy łazience nie ma chyba znaczenia, bo okno dachowe i zwykłe są blisko siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margola77 25.02.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dziękuję za szybką odpowiedź. Też zasugerowałam "majstrowi" taką opcję jednak on stwierdził że nie ma sensu i tylko podniesie mi to koszty. Myśle że jednak sie uprę na dwa mniejsze .A co planujesz zastosować w holu na górze? Ogrzewanie podłogowe czy grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 28.02.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam, mam pytanie czy zastosowac ogrzewanie podlogowe w salonie czy dawac grzejniki? chcialbym miec podloge drewniana i nie wiem czy spelni ona swoje zadania grzewcze:(...... i czy ktos ma juz urzadzony domek i zechcialby sie nim pochwalic? Moze ma ktos pare fotek? PozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 28.02.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Margola, przepraszam, ale nie zauważyłem Twojego postu. Wydaje nam się, że nie ma potrzeby ogrzewania korytarza na górze. W końcu jest mały, a wokół same ogrzewane pomieszczenia. Poza tym na grzejnik nie ma za bardzo miejsca, a podłogówka odpada, bo chcemy tam dać panele. I właśnie, Lechoo, słyszałem, że podłogówka i drewno w sumie jest możliwym połączeniem, ale osobiście nie znam nikogo, kto by to stosował. Wszak drewno jest całkiem dobrym termoizolatorem. Zatem jedyna możliwość, to zastosować cienki panele (pewnie dostosowane do podłogówki). Z parkietem, moim zdaniem, nie ma sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 02.03.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Odnośnie podłogówki i drewna znalazłem taki wątek: http://forum.muratordom.pl/podlogowka-i-drewno-skonczmy-z-tymi-bzdurami,t119989.htm Można poczytać, ale czy ułatwi podjęcie decyzji - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 04.03.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Wielkie dzieki odnosnie posta o podlogowce, sporo czytania ale przydatne....mam jeszcze pytanie do budujacych a tak naprawde do konczacych budowanie, ile wynioslo was ocieplenie domku? jak ksztaltuje sie robocizna za m2? PozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts