Lechoo 07.03.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 http://picasaweb.google.pl/Sampek81/07032009?authkey=Gv1sRgCI6LgpjchpXtEw# zdjęcia ze środeczka PozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarot 07.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam wszystkich sympatyków W21.12B. Jestem tu nowy i nie ukrywam, że mam do Was doświadczonych "budowlańców" wiele pytań Na początek dwa 1. Czy ktoś z Was pomniejszał projekt, chodzi mi o zmniejszenie długości domu o 1 metr (z 11 na 10)? Jeżeli tak to proszę o opinię. ps. Zmuszają mnie do tego wymiary działki 2. Co myślicie o drewnianym tarasie, jak będzie komponował się z resztą budynku? Dodam, że chcę wybudować taras z lewej strony budynku (wersja w odbiciu lustrzanym) pod balkonem. A może ktoś buduje w okolicach Poznania i mógłbym się umówić na jakieś "podglądanie"? z góry dziękuję za opinie pozdrawiam "nowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 07.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Lechoo, fajne tynki Ale jak mokre, to wyglądają nieciekawie. My też niedługo będziemy tynkować. jarot, brakuje Ci miejsca na szerokość działki, a chcesz tam wepchnąć jeszcze taras? To gdzie on się będzie kończył? Metr od granicy działki conajmniej? A co na to sąsiad? Moim zdaniem to chyba nie najlepszy pomysł... Co do wykończenia w drewnie tarasu. Oryginalny projekt ma tyle drewnianych akcentów, że ja bym sobie odpuścił. No chyba, że z nich zrezygnujesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 08.03.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Darek jakie tynki bedziesz kładł i w jakiej cenie z m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.03.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Teresa, Tynki cementowo - wapienne kładzione ręcznie. Cena wywoławcza za metr kwadratowy to 17-19zł, zależnie od tego, czy będzie pod gładź, czy na gotowo. Będę próbował utargować do 15-17zł. Z tego, co tu czytałem, to rozsądna cena to 15zł. Oczywiście sama robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Lechoo, Pamiętasz ile wyszło Ci metrów kwadratowych tynków na parterze (łącznie z garażem) i na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarot 08.03.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 jarot, brakuje Ci miejsca na szerokość działki, a chcesz tam wepchnąć jeszcze taras? To gdzie on się będzie kończył? Metr od granicy działki conajmniej? A co na to sąsiad? Moim zdaniem to chyba nie najlepszy pomysł... Co do wykończenia w drewnie tarasu. Oryginalny projekt ma tyle drewnianych akcentów, że ja bym sobie odpuścił. No chyba, że z nich zrezygnujesz.. Z szerokością mojej działki jest wszystko ok, chodzi o jej długość. Od strony północnej działka biegnie skośnie (graniczy z lasem). Odliczając 12 m od lasu, 4 m od budynku gospodarczego (od strony południowej planowanego domu) oraz 4 m od sąsiada "ze wschodu", wychodzi mi dokładnie 10m na postawienie budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 08.03.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Darek Mnie wyszło tynków na dom - 320 m2 (góra +dół) + garaż jakieś 80 m2. U mnie robili cement-wap po 18 zł za m2, ale ceny miałam dogadane w zeszłym roku. teraz troche spadła cena robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Teresa, a możesz przybliżyć koszt materiału? Robiłaś z gotowych mieszanek, czy po prostu z cementu, piasku i wapna? Policzyłem swój garaż o wymiarach 6,5x3,3 i wyszło mi około 65m2 powierzchni ścian i sufitu bez otwory na bramę. Niestety, zapewne fachowcy zaokrąglają na swoją korzyść. Mi tak zaokrąglili ścianki k-g na górze. Znaczy porównując z projektem o jakieś 10%. W sumie tyle, to może wychodzić z różnych niedokładności. Chyba nie ma co się szarpać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 09.03.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Darek - koszt materiału na tynki cem-wap to ok. 2500 zł.Nie robiłam z gotowych mieszanek , mieszałam na budowie. Mnie wyszło więcej m2 w garażu bo jest szerszy niż w projekcie. Dodam jeszcze że ta powierzchnia tynków nie obejmuje sufitów na parterze (będą podwieszane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 09.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Hej, nie wiem ile dokladnie mialem m2 tynkow , caly dom wyliczony mam wraz z garazem na 570mb, z tym ze na gorze nie mam scianek z K-G tylko murowane, i cena 26zl za m2 z materiałem....a gladzenie scian na gotowo tj z podwojnym gruntowaniem wyszlo mnie 14zlm2 bez materialu (material okolo 3 tys zl dodatkowo)....nie wiem czy to tanio czy drogo, chyba w Szczecinie taniej sie nie znajdzie a jak znajdzie to pewnie jacys niesolidni, nie wiem nie znam sie w zasadzie to innych nie szukalem gdyz z obecnej ekipy jestem zadowolony, buduja mi od samych podstaw dom i narazie nie dawalem innej ekipy, no chyba ze moich chlopakow ktorzy robili elektryke, cale w tym szczescie ze majac wlasna dzialalnosc zaoszczedzilem na tej dziedzinie w swoim domku. PozdrawiamLechoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mila100 12.03.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam szczesliwych posiadaczy (lub prawie posiadaczy) domu W 21.12b Przymierzam się wlasnie do zakupu tego projektu, ale wczesniej chcialabym znac szacunkowe koszty budowy takiego domu. Wiem ze sa na stronie z projektem ale wydaje mi sie ze nie do konca odpowiadaja realiom. Przegladalam wczesniejsze wiadomosci na forum, ale albo nie znalazlam odpowiedzi albo byly dosc stare. Mam wiec prosbe, czy moglby mi ktos napisac ile kosztuje stan zerowy? Jaka ilosc superexu jest potrzeba do budowy? Pozdrawiam Paulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 13.03.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 hej ludzie mam problem posiadam nad kuchnią kominki wentylacyjne jak wszyscy zresztą, ale ja mam ta nie murowane a takie pcv zakładane gotowe iokazało się że mam plame na kominie w domu w łazience u góry czym to uszczelić wystarczy samym sylikonem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 13.03.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dzięki za info odnośnie tynków. U mnie wyjdzie to po 17zł za m2 za wszystko. W niektórych pomieszczeniach "technicznych" będą ze szlichtą, a w pomieszczeniach mieszkalnych - pod gładź. Chłopaki od poniedziałku zaczęli chlapać. Widok dość odrażający, ale zdążyłem się przyzwyczaić dzięki fotkom Lechoo. Jeśli chodzi o stan surowy otwarty to wyszedł nas około 170kpln za W.21-12a. Na pewno jakieś 10kpln przepłaciłem za murarzy. Poza tym ceny chyba normalne na lokalnym rynku. Żeby była jasność, to o cenie przesądziły: - beton z gruchy na praktycznie każdym etapie, - fundamenty z bloczka, - pustak H+H, - nadproża gotowe (w ścianach nośnych), - strop teriva - więźba impregnowana, strugana na końcach pod nadbitkę - nadbitka świerkowa - blachodachówka Plannja Regent - okna dachowe Fakro - bez działówek na górze (zrobione teraz na etapie wykańczania). W sumie jakoś sporo wyszło. Nie wiem, jak niektórzy robią ten etap za 120kpln... To tak dla potomności. Pustaków wyszło około 1300 sztuk, przy czym ścianę nośną, która powinna być z cegły silki, też robiłem z pustaka. Odnośnie kominka to chyba nie ma innego wyjścia, jak poprosić o pomoc dekarza. U mnie też jeden leciał. Zdjęli i ponownie założyli z lepszym uszczelnieniem i już nie leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorciap 13.03.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam! To my chyba mieliśmy jakiegoś potężnego farta bo surowy W2112 bez garażu, z oknami (już wstawionymi ) i dachówką Robena kosztował nas niewiele ponad 100 tys. W sobotę wchodzi hydraulik i co (kocioł na pelet i kominek z płaszczem wodnym) 50 tys...To już poważny wydatek...niestety. A potem tynki. Pozdrowienia dla wszystkich którzy już mieszkają lub będą mieszkać we własnym 2112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 13.03.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Naprawdę nie potrafię zrozumieć z czego wynikają takie różnice. No chyba, że na budowie pracowała rodzina, a sporo rzeczy zrobiło się samemu. Znajoma budowała w tej samej okolicy domek o podobnej powierzchni i też SSO wyniósł ją około 170kpln. Znaczy rozumiem, że beton na fundamenty, stropy i nadproża można wyrabiać w betoniarce. Ale moim zdaniem to nie czyni aż tak znacznych oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 13.03.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 witam was wracając do sprawy spiżarki ja zrezygnowałem z niej w miejscu gdzie planowano i zrobimy ją taką małą pod schodami tam zrobimy także ażurowe drzwiczki i będzie git (chyba), co do grzejników ktos się pytał ja nie mam okien dachowych więc same drzwi balkonowe i zrobiłem je obok w/w drzwi balkonowych. Napisałem wcześniej pytanie dotyczące własnie kominków po komini mi cieknie a mam takie z pcv powiedzcie czym to uszczelnić??? podpowiedzcie mi a może darek uznawany jesteś tu za fachowca licze na ciebie pozdrawiam http://picasaweb.google.pl/mrobar2/NaszDomek?authkey=KGu02EabKFU# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 13.03.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mrobar, fajny domek. O ile podnosiłaś ściankę kolankową? Widze, że też nie robiłliście takiej dużej górnej łazienki , a co będzie w to wydzielone miejsce? Garderoba? ja wydzieliłam nieco więcej miejsca na garderobę. Podejrzałam, że udało wam się zrobić schody ze spocznikiem, u mnie kombinowali i nie dało radyU mnie już okna już wstawione. Darek udało mi sie wkleić chociaż link do zdjęcia.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4da9d9cc03f9e56a.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2f9b67a55657fda.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 13.03.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 mrobar, taki ze mnie fachowiec budowlany, jak z koziej d... trąba. Jak chcesz poczytać fachowców, to idź na podforum "Wymiana doświadczeń". Co ja Ci mogę pomóc więcej ponadto, co już napisałem w poprzednim poście. Niech przyjdzie dekarz, zdejmie kominek i założy jeszcze raz porządnie uszczelniając. U mnie to pomogło - jeden z kominków ciekł, a po tym zabiegu przestał. No i w ogóle gratuluję pięknego domku w zaawansowanym stanie budowy (też bym tak chciał). Teresa, mogę polecić Ci program Picasa3 i usługę Picasa Web Albums. Bardzo łatwo można tam publikować zdjęcia, a przy tym działa dość szybko. Możesz zdradzić skąd masz okna? Wyglądają bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 14.03.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 hej hej u nas tam będzie mała garderoba, a w zasadzie szafa zabdowana , co do schodów to wystarczyło na dole wejscie do pokoju goscinnego przestawić i było oki, co do ścianki kolankowej to wstawione jes 5 pustaków ytong tj. 20 cm * 5 = 100cm i tak wyszło że wylewke na górze musilismy zrobic ok 17 cm i wyszło na jedno i tak heehe ale bywa i tak jestesmy zadowoleni z tego pozdrawiam dzieki za słowa pochwały w kierunku naszego domku niedłguo przychodzą chłopaki do płytek jak zrobia to załącze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts