Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Uff.... Wrzuciłem nowe zdjęcia na stronkę. Niewiele tego przybyło. :roll:

Niestety w tym roku musimy przerwać budowę - Zakład Energetyczny nie podłączy nas do sieci. :cry: Najpierw obiecywali, że jak będą podciągać sieć na sąsiedniej ulicy to i nasza ulica też się załapie. Teraz okazuje się, że nie, tym bardziej, że jesteśmy jedyni na naszej ulicy, którzy chcieli się wprowadzić w tym roku.

Z prac, które jeszcze zrobimy w tym roku: dokończenie GWC (położenie rur i zakopanie), uprzątnięcie terenu (rozwiezienie humusu z pryzmy), byc może betonowanie słupków do ogrodzenia (tylko z 3 stron działki).

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie forumowiczów.Wiem,że się powtarzam, czytałam wiele postów na temat kosztów domów...a jednak zapytam, czy dam radę zbudować za 200-220tyś. ten przykładowy domek(jeśli uda mi się dobrze wkleić )nie wliczam w to działki http://www.postawdom.pl/projekty/01_budynki%20jednorodzinne/W-21.12/thumb.jpg

Piętro planuję wykończyć później,jednak chciałabym tam położyć instalacje i tynki. Co do parteru to wliczam w to stan do zamieszkania, ale skromnego(tańsze panele, terakota, tani biały montaż itd.)W wykończeniówkę oprócz instalacji nie wliczam robocizny(robimy sami i z rodziną)

Jedna z niewiadomych to koszt mediów(przypuszczalnie szambo i gaz z butli lub ogrzew. elektr...??)

Jeżeli ktoś się połapał w tym wszystkim, to proszę o opinie i rady.

Witam serdecznie forumowiczów.Wiem,że się powtarzam, czytałam wiele postów na temat kosztów domów...a jednak zapytam, czy dam radę zbudować za 200-220tyś. ten przykładowy domek(jeśli uda mi się dobrze wkleić )nie wliczam w to działki http://www.postawdom.pl/projekty/01_budynki%20jednorodzinne/W-21.12/thumb.jpg

Piętro planuję wykończyć później,jednak chciałabym tam położyć instalacje i tynki. Co do parteru to wliczam w to stan do zamieszkania, ale skromnego(tańsze panele, terakota, tani biały montaż itd.)W wykończeniówkę oprócz instalacji nie wliczam robocizny(robimy sami i z rodziną)

Jedna z niewiadomych to koszt mediów(przypuszczalnie szambo i gaz z butli lub ogrzew. elektr...??)

Jeżeli ktoś się połapał w tym wszystkim, to proszę o opinie i rady.

oczywiście wkleiłam nie pełne dane, ten domek pochodzi ze strony http://www.postawdom.pl projekt W-21.12

Nie wliczasz robocizny??

200tys za taki dom?! Z paluszkiem w "pupci"..powinno jeszcze na mebelki starczyć i jakąś plazmę do salonu...No chyba ,że standard wykończenia będzie wysoki...gres polerowany, kafle w łazience 2*2cm,kabina z sauną i hydromasażem, barlinecka na podłodze itp

Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Dom do stanu surowego zamkniętego ma wybudować ekipa, położenie instalacji też ekipa, natomiast reszta tzn. tynki, wylewki, hydraulika i tzw.kosmetyka (podłogi,malowanie, płytki)we własnym zakresie...nie wiem niestety ile będą mnie kosztowały przyłącza :cry:

Ale mnie trochę podbudowaliście :p

Mój dom ma 109m, parterowy z dość skomplikowanym dachem (Lipińscy projekt LBM 42). Stan surowy otwarty łącznie z pokryciem dachowym wyszedł mi ok. 80 tys, przyłącza, projekty itp ok. 8. Liczę że zamknę się łącznie w 210 tys - bez fajerwerków. Ty będziesz miała znacznie tańszy dach.

Powodzenia

Mój dom ma 109m, parterowy z dość skomplikowanym dachem (Lipińscy projekt LBM 42). Stan surowy otwarty łącznie z pokryciem dachowym wyszedł mi ok. 80 tys, przyłącza, projekty itp ok. 8. Liczę że zamknę się łącznie w 210 tys - bez fajerwerków. Ty będziesz miała znacznie tańszy dach.

Powodzenia

A czy może ktoś ma podobny projekt i może podzielić się doświadczeniami z budowania? Może jakieś uwagi co do wnętrza? Czy np. schody drewniane czy wylewane? Kominek nie lepiej przenieść w inne miejsce np. na ścianę między kuchnią a salonem, wtedy ogrzewałby także dwie sypialnie na górze? Nie wiem czy dobrze kombinuję?(oczywiście kominek nie byłby jedynym źródłem ciepła) A strop :Teriva, monolit czy może drewniany...(na dachu ma być blachodachówka)

Może jakieś podpowiedzi? Robię oczywiście wstępne rozeznanie, projektu jeszcze nie kupiłam.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych zbudował ten domek. Ja zaczynam właśnie budowę. Poproszę o plusy i minusy tego projektu. Pozdrawiam Aga[color=darkred :lol: ][/color]

witam

ja rozniez buduje wg tego projektu, w chwili obecnej jestem jeszcze w "ziemi" tj. mam wylane fundamenty, wymurowane sciany fundamentowe. na wiosne planuje rozprowadzic kanalizacje zalac podloge na gruncie i rozpoczac murowanie scian.

ps. na jakim etapie ty jestes ? z jakigo materialu stawiasz sciany?

pozdrowienia

Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych zbudował ten domek. Ja zaczynam właśnie budowę. Poproszę o plusy i minusy tego projektu. Pozdrawiam Aga[color=darkred :lol: ][/color]

witam

ja rozniez buduje wg tego projektu, w chwili obecnej jestem jeszcze w "ziemi" tj. mam wylane fundamenty, wymurowane sciany fundamentowe. na wiosne planuje rozprowadzic kanalizacje zalac podloge na gruncie i rozpoczac murowanie scian.

ps. na jakim etapie ty jestes ? z jakigo materialu stawiasz sciany?

pozdrowienia

odpowiem, chociaż pytanie nie za bardzo do mnie. Aga się coś nie odzywa...

Jesteśmy na etapie- kupiony projekt W- 21.12a + papierologia :roll: czyli nawet nie w ziemi. Będziemy budować z porothermu.