Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Inka, witaj po dłuższej przerwie. :-)

Teresa, skoro wszystko masz ustalone pod konkretny poziom, to chyba trzeba będzie wymienić okna balkonowe... :cry: Rozmawiaj z dostawcą, może uda się coś zaradzić...

Ja też miałem dylemat. Podnosić podłogę i skracać wszystkie drzwi, czy zostawić ostatni schodek za niski. Wybrałem drugą opcję. Będzie pokracznie, ale może jakoś się przyzwyczaimy. :-)

Blake, no to przynajmniej wiesz, jak będziesz musiał podejść do tematu hydroizolacji fundamentów oraz odpowiedniego zagęszczenia zasypki fundamentów. :-)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Teresa u nas było podbnie tzn. murarze wielcy fachowcy schody robili wg projektu tylko kier budowy kazał im wzmoncić strop nad kuchnią i pokojem wstawiając 2 belki, które wg mnie miały znaleść się defakto w stropie lub niewiele ponad nim, w efekcie stało się tak że owe belki wystawały po 12 lub 13 cm nad płytą i uwaliłem 10 cm styropianu - okna się zminieszyły z 245 cm na 230cmm wys. ten schodek o którym pisał Darek także wyszedł mi mało foremny ale juz się przyzwycziłem i da się z tym żyć okna balkonowe i tak są dosyć duże więc niewiele zmini to oświtlenie.. pozdrawiam

chętnie bym cię zaprosił żebyś ozbaczyła jak wyszło ale ja jestem z Dębicy, jesli jednak ktoś kto buduje

w21-12b a będzie w okolicy i będzie chciał zobaczyć nasz to zapraszam

Inka - myślałam o Was aby coś tam podpatrzeć ze stryszkiem, ale przyznam się, że nie chciałam ci głowy zawracać bo napewno masz dużo roboty z córcią. Ale napewno niedługo zajrzę

Faktycznie Majka zajmuje 100% mojego czasu ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś nas odwiedziła. Czekam na telefon. Ja też z chęcią zobaczyłabym Twoją budowę. Może jak już zrobi się cieplej to zapakuję Młodą w wózek i wybierzemy się na wycieczkę do Dobrzenia.

Inka, jak się ociepli na dworze, to się umówimy.

Darek, Mrobar2 dzieki za rady. Hm, Dębica trochę daleko od Opola, więc dzięki, ale nie dam rady zobaczyć jak to u Ciebie wyglada.

Stanęło na razie na tym, że okna bedą o 5 cm obniżać, ale czym wypełnić lukę pomiędzy nadprożem a oknami? Radzą mi dać pod nadproże na całą szerokośc okna pianka-styrodur-pianka i tak wstawić okna . Jak waszym zdaniem - tak może być?

Wróciłam z budowy i stanęło na tym, ze opuszczą okna o 5 cm i wypełnią tą lukę między nadprożem o oknem styrodurem, No, ale okazało się, że inne 3 okna w wykuszu są zamontowane krzywo (nie trzymaja pionu i poziomu). Nie mam słów, tyle wydanej kasy i odstawiona fuszerka. W środę beda je demontowac i osadzać na nowo.

Darek - jak tynki? przeschły trochę? Pewnie juz kończysz

Teresa, może jednak warto powalczyć z dostawcą okien? Jak będą poprawiać to okno balkonowe, to pozostałe też mogliby doprowadzić do ładu.

Tynki się robią. Potrwa to jeszcze z tydzień. Te ze szlichtą wyglądają nawet ładnie, a te bez niej są dość kostropate. Natomiast niewątpliwie pion trzymają i są równe. :-)

Gratulacje teresab, tak trzymaj, posprawdzaj jeszcze pięć razy może jeszcze coś znajdziesz do poprawienia :wink: . Najbardziej przeraża mnie właśnie myśl, że wywalimy na coś kupę kasy a potem montażysta nam to spieprzy. Na razie nie rozpoczęliśmy budowy, bo banki zwlekają z decyzjami :roll: Jak tak dalej pójdzie to będziemy musieli robić tylko stan zerowy, bo na tyle nam starczy własnej kasy, a reszta będzie musiała czekać na lepsze czasy na rynku kredytowym :evil: A tu ekipy poumawiane :cry: ... ach ... szkoda gadać

Blake - odbioru montazu okien jeszcze nie było , żadnego protokołu nie podpisałam. Ale jestem w tej gorszej sytuacji, że okna kupowałam na kredyt , który załatwiała firma w której zamówiłam okna. Pieniądze za okna więc zostały juz wczesniej przelane przez bank.

Dzisiaj posprawdzałam reszte okien i okazało się że to okno tarasowe w salonie też z jednej strony opada o 0,5 cm. Okno to jest przesuwne, więc tu juz musi być odpowiednia wysokość, bo parkiet wchodzi pod listwę okienną.

Ja zastrzegłam sobie teraz, że chcę spisać protokół odbioru , jedyne dobre w tej sytuacji jest, że firma poczuwa sie do błędów i do obowiązku ich usunięcia.

A że firma ta montuje duzo okien w mojej okolicy , więc nie może sobie pozwolić na złą opinię.

Dziekuję za rady

Wiem, że kiedyś to czytałam w tym wątku, ale nie mogę tego znaleźć niestety :D . Dlatego zapytam Was :wink: , czy ktoś miał może wyższą ściankę kolankową i zamawiał dłuższe krokwie, jeśli tak to o ile? My za żadne skarby nie damy rady wybudować z naszych pustaków takiej ścianki jaka jest w projekcie i musimy ją albo podwyższyć albo obniżyć, wiadomo - pierwsze nie wchodzi w rachubę :) .Druga sprawa czytałam też, że komuś cieśla skrytykował więźbę z projektu i ostro ją pozmieniał, jeśli kogoś to dotyczy to czy mogłabym prosić o jakiś szczegóły na ten temat na priva? Z góry dziękuję!

Blake mam zmieniony strop z terrivy (24cm) na płytę 12cm. Nie wiem czy dobrze to liczę, ale wydaje mi się, że ścianka kolankowa w tej sytuacji, przy założeniu takiej samej wysokości budynku, powiększa mi się o 12cm. Co daje mi po odjęciu górnego wieńca 82cm ściany kolankowej. Nie daje to realnie większej powierzchni pod skosami, bo musimy zwiększyć grubość ocieplenia stropu na poddaszu, ze względu na kanały wentylacji idące w posadzce piętra. Moje pustaki mają wysokość 23,8cm, tak więc albo dam 3 rzędy pustaków i będę miała niższą ściankę i dom o ok. 10cm albo dam 4 rzędy pustaków i będę miała wyższą ściankę i dom o ok. 13cm. Wiadomo nie zdecyduję się na obniżenie poddasza, bo przestanie być funkcjonalne szczególnie w małym pokoju na górze. Dlatego chcę dać 4 rzędy, co oznacza, że żeby mieć daszek nad taką samą powierzchnią wokół domu muszę zamówić dłuższe krokwie - pytanie tylko o ile? I tu mam pytanie do tych, którzy podnosili ściankę kolankową.

A jeśli chodzi o więźbę, to nasz gościu z ekipy stwierdził, że jest ok w projekcie, a ja czytałam w tym wątku, że ponoć jest do d..y. Widziałam, że ludzie pododawali jakieś elementy i pozmieniali grubości krokwi - nie znam tylko szczegółów, a przydałyby mi się one przed zamówieniem więźby.

Witam wszystkich Serdecznie :)

Czekamy na polepszenie pogody i zaczynamy budować Nasz dom (projekt W.21.12B) bez garażu i bez balkonu.

Mam kilka pytań odnośnie ogrzewania tego domu czy ktoś z Was planuje ogrzewanie domu przez cały rok gazem ?

Bo właśnie się zastanawiamy czy zamiast pieca z podajnikiem na ekogroszek i miał nie wybrać ogrzewania gazowego.

Czy ktoś wie jakie mniej więcej wyjdą koszty roczne przy ogrzewaniu gazowym w porównaniu z ogrzewaniem na ekogroszek ? Co byłoby tańsze? :D

Czym zamierzacie ogrzewać wodę latem ??

Ile wyszło Wam metrów tynków w projekcie W.21.12 B ? Bo chcemy sobie już nagrać ekipę do tynków maszynowych i chciałam wiedzieć ile Wam wyszło metrów przy tynkowaniu ??

Tereso a gdybyśmy nie robili wejścia do kotłowni w domu tylko od zewnątrz to też popiół będzie przechodził do domu?

Ile mniej więcej potrzebujesz ekogroszku na sezon grzewczy ? ile Cię to wychodzi ?

A czym ogrzewasz wodę latem?

Ja będę miała ogrzewanie z elektrowni , ale w moim obecnym domu mam na ekogroszek i drugi raz bym juz tego nie wybrała z tego względu co opisałam powyżej

My mamy 21.b i ogrzewanie na ekogroszek. Jedyną uciążliwością jest konieczność dosypywania węgla. Jest czysciutko, suszę w kotłowni nawet kiełbasę. Jeśli dopuścisz do zalegania brudu, niemożliwością będzie zapanowanie nad nim. U mnie jest czysto, bez sadzy i węgla, który kupujemy w workach. Na grzanie wody i budynku od września poszło nam 3,2 tony opału. A grzać trzeba było bardziej niż trzeba, gdyż budynek jest nowy i trzeba było go trochę jeszcze podsuszyć. Piec mamy 25 kW, troszkę ponad miarę, ale bałam sie, że mniejszy będzie niewystarczający, gdyż ja wyjątkowo ciepłolubna jestem. Temperatura w zimę - a mieliśmy nad wodą nawet -30 stopni, nie schodziła poniżej 21 stopni.

Nie jestem niestety podać ilości tynków, zwłaszcza, że dom był przerabiany i tynków jest więcej niż w projekcie oryginalnym.

Pozdrawiam

M.