belin 20.04.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ładne okna Darek - co to za kolor i jaki profil? Brama też juz jest? Belin - wybudowałes garaż? Pokaż jakieś zdjęcia z zagospodarowania otoczenia Garaż stoi ale jeszcze nie wykończony. Jest własciwie w kształcie prawie tak ładny jak Twój . Mają go w maju tynkować od środka, a reszta prac z bramą, tynkiem zewn. i kostką nastąpi dopiero chyba na wakacjach. Więc jak na razie nadal kole garażu demolka, ale dwuślad już pod chmurką nie musi stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 21.04.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 belin niestety powoli zaczynam rozumieć,że oszczędności rzadko będą się zdarzać przy budowie Zamówiłam w końcu 2000 szt. pustaków i pewnie mi zabraknie Jak na razie to mamy same nieprzewidziane wydatki, choć dopiero wyszliśmy z ziemi. Ekipa zaczęła wylewanie chudziaka z najwyższej strony nie sprawdzając wcześniej poziomu wykopu i jak doszli do drugiej strony to okazało się, że tam jest 60 cm głębiej. Efekt - trzeba było zamówić chudziaka z betoniarni - aż 8m3 , żeby wszystko było równo - jakieś 1500 zł w plecy Myśleliśmy, że nas szlag trafi na miejscu Dalsze dodatkowe pieniądze pójdą w związku z tym na zasypanie piachem fundamentów i dowiezienie ziemi na zewnątrz, bo ławy muszą być 110 poniżej strefy przemarzania, no a chudziak jest wyżej więc trzeba nadsypać - w sumie będziemy 90 cm nad drogą wewn Potem rozerwało szalunki w paru miejscach przy ławach, na szczęście zamówiliśmy trochę więcej betonu, tak, że starczyło na styk Co chwilę budżet się rozjeżdża bo np. zamówiony styro w ogóle nie przyjedzie i trzeba wziąć ten droższy. Wiem, że pewnie większość z Was już się do tego przyzwyczaiła, ale my dopiero się oswajamy z tą sytuacją W każdym bądź razie raportuję, że ławy zalane, od czwartku idzie murowanie ścian fundamentowych. Zdjęć nie mam jak robić, bo sobie jeszcze po wizycie na budowie skręciłam nogę i leżę "zaszynowana" w domu i dzwonię za materiałami A tak w ogóle to jakie nadproża dawaliście - zwykłe L-ki czy jakieś ceramiczne? Acha mrobar jak można zobaczyć Twoją łazienkę, bo chyba to gdzieś przegapiłam? Pozdrawiam wszystkich Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 22.04.2009 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 witam witam Boba budowniczego kattharina nie przegapiłaś jestem barazie zawalony pracą i ciągle jesli juz jestem w pieknym domku zapominam fotke strzelić ale nie przejmuj się niebawem pojawią się łazienki obie nawet. jutro będe na budowie i jak nie zapomne to pykne kilka i zamelduje wszem i wobec POzdrawiam miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 23.04.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 W Twoim przypadku tylko przeciwwodną. Najlepiej dysperbit x2, papa termozgrzewalna na ścianę fundamentową z obu stron x2, styropian, siatka, klej i folia kubełkowa - no i drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 24.04.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Sporo napisano na temat izolacji fundamentów - trzeba tylko poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belin 24.04.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Kasiu głowa do góry, u nas też wychodziły różne niespodzianki - chociaż widzę że Twoi budowlańcy już na dzień dobry dali ciała. Oby im się to nie powtarzało na dalszych etapach. Nadproża u nas były zwykłe wylewane, bo wychodziło taniej, a w środku w działówkach zapodaliśmy już gotowe takie ceramiczne zalane w środku betonem. Szybkiego powrotu do zdrowia i dbaj o nóżki bo na pięterko trzeba będzie jeszcze nie raz się wysmykać.pozdr. belin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 25.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Dzięki Belin za słowa otuchy Na razie lekarz kazał mi trochę nabrać dystansu, no bo w końcu poród za 4 tygodnie, a ja po budowie biegam Wczoraj mąż mnie zabrał na budowę, jakoś dokuśtykałam no i oglądnęłam sobie nasze cudo budowlane Kurcze, strasznie wysoko będziemy mieli poziom zero w stosunku do "krajobrazu", wszystko przez ten chudziak Dzisiaj kończą ścianki fundamentowe i potem izolacja. Trzeba by też zrobić jakieś przepusty, nie wiem tylko jak zrobić przepusty na wodę i prąd - tzn jakie rurki wziąć i pod jakim kątem je połączyć. Zastanawiam się też czy przyszłościowo nie zrobić przepustów pod pompę ciepła, gdyby nasi wschodni przyjaciele gaz zakręcili , ale nie wiem kompletnie ile się takich rurek puszcza pod ławą. Może ktoś z Was mógłby mi pomóc przy tych przepustach i ich wielkościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 25.04.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 hej katharino moim skromnym zdaniem i ja tak robiłem wstawiłem sobie przpusty na oko tzn jesli chodzi o kąt trzeba się zastanowić jak będą szły woda i kanalizacje mniej więcej i do koltłowni wrzucic wode a kanalizacje do łazienki tej dolnej jesli chodzi fi otworu to ja dawałem większe za każdym razem żeby wrazie czego było jak manewrować rurką wiesz kanalizacja ma pewnie ok 15cm a woda 5 cm jakos tak co do reszty nie pomoge gazu nie mam a ławy fundamentowe także i u nas jakoś tak wysoko wyszły ale jak powstanie już cały dom z dachem to nie wygląda to az tak wysoko . Ja chciałem jesczcze tylko pogartulowac terminu porodu. acha melduje że dociepliłem sobie kolejna już drugą ścianę i zaciągnołem klejem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 26.04.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Myśmy zostawili rurę wodną pod ławą jeszcze przed jej zalaniem. Zwinięta w kłębek czeka na lepsze czasy, które, mam nadzieję, niebawem nadejdą. klik Co do kanalizacji, to trudno mówić o przepustach. Przed zalaniem chudziaka musi zostać wykonana cała część znajdująca się w fundamentach, czyli wyprowadzenia pionów i przykanalik wychodzący przez ścianę fundamentową. A u nas pojawiła się brama garażowa w prawie gotowym już garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 27.04.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Dzięki mrobar, czekamy na zdjęcia Darek, teraz to już domek full wypas, jest gdzie auto postawić A z tą rurą na wodę to faktycznie chyba przekopiemy pod chudziakiem teraz i włożymy już docelową rurę przed zasypaniem. Trzeba tylko dobrze wymierzyć żeby starczyło do przyłączą Na kanalizę robimy na razie przepust w ścianie fundamentowej, bo chudziaka pod posadzkę będziemy mieli lanego dopiero po zamknięciu budynku. Wtedy też położymy kanalizę. Trzeba jeszcze zrobić przepusty na powietrze do kominka, prąd, bramę wjazdową, domofon, telefon no i te nieszczęsne kolektory pompy ciepła. Tu się zagapiliśmy i już wymurowali ściankę fundamentową, więc chyba będzie trzeba przed zakopaniem jakimś młotem udarowym potraktować. Mam tylko nadzieję, że nie rozwalę muru No a potem to już z górki, murarze polecą ze ścianami, mam tylko nadzieję, ze prosto Aha, mam jeszcze jedno pytanie. Czy w ścianie nośnej 25cm w środku domu nad wejściem do salonu i u góry do tych dwóch pokoi daje się nadproża czy wylewa podciąg - jakoś z projektu ciężko mi czytać - ach te rysunki techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 27.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Kattharina, dzięki. Na razie nie ma jak wjechać do tego garażu. Co do przepustów, o których zapomniałaś, to się nie martw. Hydraulicy mają takie narzędzia, że bez problemów poradzą sobie z każdym betonem. Z elektryką tym bardziej nie będzie problemu. Elektryk u mnie po prostu wziął wiertło i wiercił. Odnośnie pytania. Nad drzwiami z korytarza do kuchni jest gotowe nadproże, ale nad przejściem z korytarza do salonu jest wylewany podciąg (u mnie poz. 2.4). Podobnie podciąg jest na ścianie poddasza (poz. 2.5). Na nim stoi słupek podpierający płatew kalenicową. Dobrze w czasie betonowania zatopić tam metalową podpórkę do słupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 27.04.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ja sobie teraz przypomiałem że nie robiłem wogle chudziaka w kotłowni i kuchni na dole dopiero potem zalałem jak zrobiłem instalacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 28.04.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Dzięki za rady. Z tymi przepustami zastanawiam się tylko jak potem robić dziurę w styropianie na ścianie fundamentowej, bo ocieplać będą już jutro przed zasypaniem. Niestety mój mąż nie znalazł rury fi 200 na przepust na kanalizę i budowlańcy wmurowali butelkę z wodą, która oczywiście nie ma wymaganej średnicy, tak więc będzie trochę obkuwania Pytanie jak to się będzie obkuwać jak już styro na to pójdzie, może lepiej jutro na gwałt szukać rury i niech to najpierw obkują i wmurują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 29.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Gratulacje i powodzenia w dalszych zmaganiach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 29.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Blake gratulacje! U mnie ocieplają ścianę fundamentową, tak więc jesteśmy prawie na tym samym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 30.04.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 kattharino, a czym ocieplasz ścianę fundamentową? Wczoraj rozmawiałem ze swoim kierownikiem budowy i kazał posmarować ściany lepikiem i na to styropian na kołki. Potem siatka z klejem i znowu do poziomu gruntu lepikiem. A jak to będzie wyglądać u ciebie? Może masz już jakieś zdjęcia? Pamiętaj o tym, że są dwa rodzaje lepiku - z benzynką i bez. Ten z benzynką wchodzi w reakcję ze styropianem i nie można go nać stosować. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 30.04.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 O ile dobrze widzę po zdjęciach, to cała wysokość ściany fundamentowej będzie budowana z bloczka. To znaczy, że ława nie jest zalana do poziomu gruntu, tylko na wysokość ze 40cm? Jeśli tak, to zasypując fundamenty od środka, będziesz musiał także obsypać je od zewnątrz, żeby się nie rozlazły. Czyli musisz fundamenty ocieplić, przynajmniej do wysokości obsypania, już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 30.04.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Lhea, pamiętam o tym, że są dwa rodzaje lepiku - z benzynką i bez. Ten z benzynką wchodzi w reakcję ze styropianem i nie można go na styropian stosować. Zdecydowałem się na DYSPERBIT firmy Izolacja Jarocin. Wyliczyłem, że potrzebne mi będzie około 200 kg. Na to pójdzie styropian na kołki. I teraz pomóżcie mi. Czy w takim stanie będę go mógł zostawić do momentu ocieplania całego budynku, czy lepiej zostawić tylko bloczek betonowy pomazany Dysperbitem? Dodam, że ocieplać będę może w przyszłym roku. My też mieliśmy Dysperbit. Nam podmurówkę ocieplili murarze. Wygląda to w tej chwili fatalnie, bo w przypływie nagłych uczuć zaczęli robić poprawki i narobili plam, ale przynajmniej zostało tylko obłożenie jej czymś estetycznym. Domek mamy ocieplony i wytynkowany, więc łatki - brudaski na dole budynku wkurzają mnie masakrycznie. ale może już w wakacje będę miała "nadmiar" gotówki, żeby zrobić coś niepotrzebnego, a wkurzającego M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 30.04.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Posadzkowy twardy 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 30.04.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Posadzkowy twardy 5cm. Potwierdzam, potwierdzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts