Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratulacje Strix. Ładnie to wszystko wygląda, fajne rozwiązanie kuchnio-salonu. Pokój nad garażem extra.

Lhea - dlaczego pytasz o nadproża na jednej wysokości? Ja też tak mam jak Strix i wcale nie było potrzeby wyrywania później nadprozy

Patrz jak wyżej, ja mam w projekcie nadproża na innej wysokości, co można zobaczyć choćby po wymiarze okna w kotłowni - jest niższe niż kuchenne. Okna w wykuszu są również niżej. Dla mnie to urokliwe, dla innych być może nieistotne.

M.

Nie, chodzi o to, że tak było w moim projekcie - nadproża w wykuszu i w kotłowni są na innym poziomie niż kuchenne. Być może Wasz projekt tym się różni, a być może nie zauważyliście... nie jest to chyba bardzo istotne, ale to taka ciekawostka, którą oglądałam już u innych :)

M.

Aaaa :) - zrozumialem opacznie zupelnie. Nasz projekt dostal wiele rysunkow zastepczych i na nim pani arch. wyrysowala wszystko na rowno - faktycznie w oryginale jak teraz patrze okno w kotlowni jest na innej wysokosci i chyba nizsze /projekt od kilku miesiecy nosze w plecaku non-stop ;)/

Gdyby tak zrobili otwory to tez bym kazal rownac IMHO estetyczniej jest wszystko na jednym poziomie i okna rownej wysokosci.

EDIT:

Ok zglupialem, z odpowiedzi dla teresyb wynika chyba, ze masz jak w oryginalnym projekcie i tak wolisz. I OK - kazdy ma byc zadowolony ze swojego domku - o to w koncu chodzi :) Dla mnie parapety w wykuszu o pustak nizej byly by jakos tak deczko za nisko chyba.

Wogole tak teraz mysle, ze super by bylo jakby w wykuszu dac 3 okna do samej podlogi. Mysle, ze jeszcze solidniej by doswietlily salon zwazywszy ze u nas drzwi na taras beda zacienione przez wiekszosc dnia. Ale juz troche za pozno na zmiany, zawsze taniej ;) i moze w upaly by bylo zbyt goraco (wykusz od poludnia) - tak sobie to tlumacze zeby przypadkiem mnie nie natknelo na prucie scian tam ;)

Pozdr

strix

Nie, chodzi o to, że tak było w moim projekcie - nadproża w wykuszu i w kotłowni są na innym poziomie niż kuchenne. Być może Wasz projekt tym się różni, a być może nie zauważyliście... nie jest to chyba bardzo istotne, ale to taka ciekawostka, którą oglądałam już u innych :)

M.

Aaaa :) - zrozumialem opacznie zupelnie. Nasz projekt dostal wiele rysunkow zastepczych i na nim pani arch. wyrysowala wszystko na rowno - faktycznie w oryginale jak teraz patrze okno w kotlowni jest na innej wysokosci i chyba nizsze /projekt od kilku miesiecy nosze w plecaku non-stop ;)/

Gdyby tak zrobili otwory to tez bym kazal rownac IMHO estetyczniej jest wszystko na jednym poziomie i okna rownej wysokosci.

Pozdr

strix

Nie do końca się zgodzę z estetycznością :)) ale każdy ma swój gust. Dla mnie dużo uroku mają okna wykuszowe z niższym parapetem. Tak samo kotłownia. Nie jest to jednak istotne :D Istotne jest, że wiedzieliście, co robicie, bo jest kilka myków w tym projekcie, które uciekają naszym wspaniałym fachowcom...

Pozdrawiam

M.

Strix, ładna budowa, gratulacje! :-)

Nawet nie zwróciłem uwagę na okna na różnej wysokości. :oops: Muszę sprawdzić, jak wyszło u nas.

A co do niuansów i nieścisłości, to faktycznie jest ich wiele w projekcie. Moimi faworytami są pustaki stropowe fert, których próżno gdziekolwiek szukać. No chyba, że w muzeum budownictwa. :-)

Strix, ładna budowa, gratulacje! :-)

Nawet nie zwróciłem uwagę na okna na różnej wysokości. :oops: Muszę sprawdzić, jak wyszło u nas.

A co do niuansów i nieścisłości, to faktycznie jest ich wiele w projekcie. Moimi faworytami są pustaki stropowe fert, których próżno gdziekolwiek szukać. No chyba, że w muzeum budownictwa. :-)

hehehe blondynki górą :))) OSOBIŚCIE to wypatrzyłam :)) Ależ majster był wkurzony....

M.

Jakie tynki zewnętrzne wybraliście lub wybierzecie? Mam na myśli zarówno rodzaj, jak i producenta. Wiem, że na forum jest sporo wpisów na ten temat, ale ciężko to ogarnąć... Dzięki za informacje.

Wydaje mi się, że najsensowniej będzie wybrać tynk akrylowy, ale niestety nie wiem jeszcze, którego producenta.

Jakie tynki zewnętrzne wybraliście lub wybierzecie? Mam na myśli zarówno rodzaj, jak i producenta. Wiem, że na forum jest sporo wpisów na ten temat, ale ciężko to ogarnąć... Dzięki za informacje.

Wydaje mi się, że najsensowniej będzie wybrać tynk akrylowy, ale niestety nie wiem jeszcze, którego producenta.

U nas jest akryl Kabe Permuro. Powiem o nim z punktu widzenia posiadaczki psa - bardzo ładnie myje się szczoteczką wodą z mydłem :) A kolor oczywiście najpiękniejszy. Podpowiem tylko, że najtaniej można go było kupić w Warszawie w Brisco Deppot - dużo, dużo taniej niż bezpośrednio o dystybutora czy producenta.

M.

Hmmm.. ja po kilku godzinach wertowania tematu doszedlem do wniosku, ze najlepiej by bylo silikonowy ew. silikatowy. Silikonowy jest jednak duzo drozszy od akrylu. Dlaczego sylikon - wolniej sie brudzi - akrylowy ma zupelnie inna strukture i pory - silikonowy dobrze zrobiony mozna myc myjka cisnieniowa bez szkody dla tynku.

Jeszcze nie wiem co wybiore bo musze to przeliczyc wszystko, ale albo akrylowy albo od razu silikonowy - jest jeszcze silikatowy, ale cenowo juz zbliza sie do silikonowych.

Co do producenta to chyba bedzie to KABE - cenowo srednio, jakosc podobno bardzo OK i w duzej mierze dlatego, ze jak zobaczylem elewacje jak ponizej to zostalem zaczarowany - a wlasciciel korzystal wlasnie z kabe i podal nr kolorow :) Dachowka jest tu brazowa, choc dzien pochmurny i wyszla jakby czarna. Tez bede mial dach w brazie, kominy, slupek, rynny i stolarke okienna i taka elewacja po prostu mi bardzo by zagrala. Tez chcemy dac listwy wokol okien i je wydobyc nieco innym odcieniem niz sciany.

Musze przeliczyc roznice miedzy akrylem i silikonem tego producenta i podjac decyzje po prostu. Wolalbym oczywiscie silikonowy.

Edit:

Dla porownania cennik z kabexu kompletnego ocieplenia 1m2 (prawie kompletnego bo nie licza naroznikow i innych drobiazgow)

tynk silikonowy

http://www.docieplenia-kabe.pl/cennik_pliki/cennik03.pdf

tynk akrylowy

http://www.docieplenia-kabe.pl/cennik_pliki/cennik01.pdf

roznica w cenie bedzie chyba cos okolo 20% tak na szybko analizujac

A to elewacja ktora mnie urzekla :) - wlascicielem jest czlowiek o nicku pablitoo na forum, mam nadzieje ze nie bedzie mial nic na przeciwko takim inspiracjom :)

http://img142.imageshack.us/img142/8236/pict59471nx9.jpg

http://img388.imageshack.us/img388/4523/pict59451zp0.jpg

Pozdrawiam

strix

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

Skłaniam się do zakupu tynku silikonowego Mapei. Dostawca proponuje mi pudełko 20kg za 174zł (w najjaśniejszej grupie kolorów). To jest właściwie podobna cena co Atlasu. Dla porównania Weber jest sporo droższy.

Słyszeliście jakieś pochlebne i niepochlebne opinie o tynkach Mapei?

Słyszeliście jakieś pochlebne i niepochlebne opinie o tynkach Mapei?

Nie pomoge, wchodze dopiero w temat - mysle ze na muratorze znajdziesz jakies opinie. Ja tez nie wiem do konca czy bedzie Kabe - jak przyjdzie czas znow spedze ze 2 noce w necie oraz sondujac kilku ludzi od elewacji i dopiero podejme decyzje - dzisiejsza noc zeszla na rozpoznaniu okien i polaciowek ;)

Pozdr

strix

Witam Szanowne Towarzystwo !!!

To mój debiut na tym forum , więc wybaczcie jakiekolwiek niedociągniecia z mojej strony. Właśnie jestem w trakcie "stawiania" mojego gniazdka "W21.12" i przeglądam wasze spostrzeżenia i rady dotyczące ewentualnych "kosmetycznych" zmian w projekcie. Pozwoliłem sobie dorobić okienko w łazience na dole i nie żałuje. Mam do was mi drodzy pytanie : czy w tym projekcie podniesienie ścian na poddaszu i jednego "Maxa" robi dużą różnice w funkcjonalności ? Czy dom straci na wyglądzie?

Witam,

Zamierzam zabrać się za budowę W 21-12a. Proszę kolegów którzy już pobudowali swoje domki o jakiś kosztorys (może być nawet ślepy) Chciałbym, oszacować sobie koszt budowy i na ile będzie mnie stać w tym roku.

Jednocześnie jeśli ktoś buduje w okolicach Katowice,Chorzów,Ruda Śląska,Gliwice i jest możliwość zobaczenie na żywo W 21-12a będę bardzo wdzięczny.

Sorry, na dwunastej stronie była dyskusja o stanie surowym.

A ile wyjdzie na koniec, to zależy od rejonu i fantazji inwestorów. :-) Na tym forum czytałem, że należy być przygotowanym na kwotę 3500zł * ilość metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. :wink: U nas wyjdzie trochę mniej, ale wykańczamy skromnie. :-)