Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budowa tego stanu który widać na zdjęciach trwała 2 miesiące :)Skończyli instalacje wodno-kan , c.o. i elektryczną . Obecnie ocieplają dach wełną mineralną a 22 czerwca tynkujemy także mam nadzieję że pod koniec września się wprowadzamy :)

Mam pytanie jakiej firmy styropian wybieracie na ocieplenie zewnętrzne ?

Rybaxx, jestem pod wrażeniem tempa. Powodzenia w dalszej budowie!

Teresa, miałem do dyspozycji 15cm. Na początku chciałem dać 10cm styropianu i 5cm wylewki, ale w końcu zrobiłem proporcję 9+6cm. Ocieplenia nie za dużo, szczególnie pod podłogówką, ale doszedłem do wniosku, że 5cm wylewki to za mało. Styropian jaki używałem, to Styropmin posadzka. Na elewacji zresztą też jest materiał tej firmy. Nie wynikło to z jakichś głębokich przemyśleń, ale z faktu, że lokalny dystrybutor dał mi na niego dobrą cenę.

Folia jakiej jest marki, nie wiem. Zdałem się na hydraulika.

Do wylewki dodałem włókna polipropylenowe, a w garażu i kotłowni, także siatkę.

My też idziemy do przodu, chociaż ostatnio tempo spadło. Może roboty za bardzo pracochłonne. ;-)

Rybaxx, jestem pod wrażeniem tempa. Powodzenia w dalszej budowie!

Teresa, miałem do dyspozycji 15cm. Na początku chciałem dać 10cm styropianu i 5cm wylewki, ale w końcu zrobiłem proporcję 9+6cm. Ocieplenia nie za dużo, szczególnie pod podłogówką, ale doszedłem do wniosku, że 5cm wylewki to za mało.

Rozumiem, ze do tych 16 cm liczysz jeszcze +- 2 cm na parkiet lub terakote tak - terakota pewnie nieco mniej? U mnie liczyli 19 cm posadzek na gotowo i tez mysle zeby dac wylewke 6 cm a nie 5 jak radzi hydraulik. czyli styropianu by wypadalo dac 11cm - jest wogole taka grubosc... hmm?

Jeszcze jedno co dawaliscie jako izolacje przeciwilgociowa pozioma? Papa termozgrzewalna? I na jakim etapie to kladliscie - mi sie wydaje ze najlepiej po elektryku, hydrauliku /piony/ i tynkach - inaczej potna to rusztowaniami itd?

I jescze jedna kwestia ile dawaliscie styropianu na poddaszu? Interesuje mnie wariant z podlogowka w lazience jak rowniez tych ktorzy nie dawali podlogowki na gorze. Ja sie waham jeszcze ale chyba zrobie podlogowe w tej na gorze. Wtedy myslalem zeby dac 3cm styro , 6cm wylewek i max 2 licze na parkiet lub panele. lacznie 11cm - musze podjac decyzje szybko bo od tego zalazy wymiar drzwi balkonowych. Ehhh czasami za duzo rzeczy sie zazebia ;)

Pozdr

strix

do darekw127

na razie sam jestem sobie majstrem. zamierzam budować systemem mega gospodarczym :)

ps. a propos wieńca na fundamentach, czy jest on konieczny?

Jak masz stabilny i suchy grunt przez caly rok to mozna sobie podarowac, jesli stawiasz lawy na glinie to wienca bym nie odpuszczal w zadnym wypadku.

Pozdr

strix

witam STRIX ja bym ci proponował zrbic ten styropian na zakładkę na posadzkach nie zró błędu i nie daj pojedynczego. co do izolacji poziomej ja mam 2 folie 12 cm styropianu i więcej nie zrobiłem tak się zastanawiam czy dobrze czy źle, w stropie mam tez 12 jesli chodzi o strop tam wogle jak nie muisz nie dawaj styropianu nie jest kończny chyba że chesz wyciszyc, przeciez i tak sam to grzejesz więc najwyżej będziesz miał cieplej u góry. pozdrawiam

w fundamentach ja mam tylko jedną belkę wywiązaną na dnie fundamentów.

zastanawiam czy dobrze czy źle, w stropie mam tez 12 jesli chodzi o strop tam wogle jak nie muisz nie dawaj styropianu nie jest kończny chyba że chesz wyciszyc, przeciez i tak sam to grzejesz więc najwyżej będziesz miał cieplej u góry. pozdrawiam

w fundamentach ja mam tylko jedną belkę wywiązaną na dnie fundamentów.

Podobno pod wylewki zawsze trzeba dac styro zeby oddzielic wylewki od stropu i jego ruchow ktore wykonuje (skurcze zima, lato, nagrzewajaca sie strefa przy kominie itd) - tzw plywajaca podloga. Na stropie moze go byc jednak minimalna grubosc np 2-3 cm.

Co do izolacji poziomej to ja chyba musze dac pape termo taka specjalna do wnetrz i polaczyc z zakladami wystajacymi spod scian - mam mokry okresowo teren i chyba musze to porzadnie odciac mimo, ze i tak wynioslem fundament wysoko.

Pozdr

strix

Jeszcze kwestia lazienki na gorze.

Dzis biegalem z elektrykiem mowiac co gdzie ma byc i do tej pory myslalem o kibelku, bidecie i pisuarze (a co! ;) na scianie po prawej zaraz po wejsciu.

Im jednak dluzej patrze to wolalbym miec na tej scianie jednak umywalke i jakas szafke z boku ewentualnie a cala ta piekna porcelane umiescic na scianie na przeciwko wanny (na przeciwko tej wneki gdzie nie ma sciany kolankowej.

Wiem ze Lhea tak mniej wiecej ma chyba z kibelkiem - nie wiem tylko czy umywalki ma wlasnie na tej scianie po prawej od wejscia zaraz /nie pamietam/

Jaki uklad macie w lazience na gorze.

Pozdr

strix

Jeszcze kwestia lazienki na gorze.

Dzis biegalem z elektrykiem mowiac co gdzie ma byc i do tej pory myslalem o kibelku, bidecie i pisuarze (a co! ;) na scianie po prawej zaraz po wejsciu.

Im jednak dluzej patrze to wolalbym miec na tej scianie jednak umywalke i jakas szafke z boku ewentualnie a cala ta piekna porcelane umiescic na scianie na przeciwko wanny (na przeciwko tej wneki gdzie nie ma sciany kolankowej.

Wiem ze Lhea tak mniej wiecej ma chyba z kibelkiem - nie wiem tylko czy umywalki ma wlasnie na tej scianie po prawej od wejscia zaraz /nie pamietam/

Jaki uklad macie w lazience na gorze.

Pozdr

strix

Po prawej od wejścia mam wannę - zajmuje ona cała wnękę. Umywalka jest na dużej ścianie łazienka/garderoba, reszta porcelany we wnęce koło komina.

Pozdrawiam

M.

Strix ja mam zaplanowane 2 umywalki na ścianie po prawej stronie od wejścia, wannę narożną we wnęce pomiędzy kominem a ścianką kolankową, kibelek na lewo od wejścia. Podobnie zzresztą ma wykonane "belin" (strona chyba 5 na tym wątku) więc wejdź na jego galerię i zobacz jak to wygląda

Patrzac na zdjecia belina nie moge zakumac - to tak jak na obrazku ponizej bez numerka czy z numerkiem 2?

http://sloik.pl/laz1.gif

http://sloik.pl/laz2.gif

Pozdr

strix

tak jak na zdjęciu bez numerka, tylko kibelek zamieniony z umywalką

Czyli dokladnie jak przewiduje projekt przynjamniej u mnie tak bylo wrysowane - no ja wlasnie chcialbym tak jak na tym bez numerka zeby nie wchodzic na klopa i bidet, ale musze pogadac z hydraulikiem o tym jeszcze

Podrawiam

strix