Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM

TEZ BUDUJEMY W21-12C W OKOLICACH KRAKOWA.

POWIEDZCIE NAM KTO ZATWIERDZA WSZELKIE ZMIANY W TRAKCIE BUDOWY,KTO DECYDUJE O SZCZELNOSCI SZAMBA TZN MAMY KREGI BETONOWE I CZY DAŁOBY SIE JE WYKORZYSTAC?

ILE WESZŁO WAM WIĘŻBY NA DACH I ILE DOKŁADNIE TRZEBA ZAMÓWIC DACHÓWKI(M2) MI WYCHODZI NIECAŁE 190 A W PROJEKCIE WYLICZYLI 204

POZDRAWIAM

jarot nam weszło 18,5 m3 B-20 na fundamenty pod sam dom :wink: No ale my mamy działkę górniczą i ściągi. Najlepiej zmierz sobie głębokość i szerokość już wykopanych bądź zaszalowanych fundamentów tuż przed wylaniem i oblicz ilość - kierownik kazał nam doliczyć 2% do tej ilości i zamawiać do pełnego pól kubika. Zawsze możesz skorygować ilość w betoniarni nawet na krótko przed załadunkiem.U nas po takim wyliczeniu zostały po zalaniu dwie taczki betonu, więc betonu było na styk :D To samo przy stropie. Aha niestety nie dopilnowaliśmy budowlańców i nie polali nam stropu zaraz po wylaniu tylko czekali na deszcz, a że to był beton B-25 to bardzo szybko wiązał, no i w efekcie mamy pełno pęknięć, ponoć to nic nie szkodzi wg nich :roll: i oczywiście nie zdążyli go ładnie wyrównać przed związaniem, więc powierzchnia jest cała pofałdowana :roll: To tak w ramach rady dla innych, którzy są jeszcze przed tym etapem, żeby mieć ich na oku przy laniu betonu. A niby u mnie taka doświadczona ekipa :roll: Beton ich ponoć zaskoczył wysoką jakością :wink: Jak myślicie jakie mogą być później konsekwencje tych pęknięć i nierówności - będzie to widać po otynkowaniu?

Odnośnie zalewania stropu przypomniało mi się, jak to u nas wyglądało. Pół godziny po zakończeniu pracy na strop spadła godzinna ulewa. Lało jak z cebra. Byłem zdruzgotany i myślałem, że ze stropu już nic nie będzie. Nazajutrz okazało się, że strop związał, ale na wierzchu znajduje się mnóstwo piasku. Cement został wypłukany, a piasek został. Nie znalazłem ani jednej rysy skurczowej, nawet w miejscu, gdzie ze względu na zastosowane pustaki stropowe, nadbeton wyniósł ledwie 2cm. :-) Widocznie ulewa opóźniła wiązanie. :-)

jarot nam weszło 18,5 m3 B-20 na fundamenty pod sam dom :wink: No ale my mamy działkę górniczą i ściągi. Najlepiej zmierz sobie głębokość i szerokość już wykopanych bądź zaszalowanych fundamentów tuż przed wylaniem i oblicz ilość - kierownik kazał nam doliczyć 2% do tej ilości i zamawiać do pełnego pól kubika. Zawsze możesz skorygować ilość w betoniarni nawet na krótko przed załadunkiem.U nas po takim wyliczeniu zostały po zalaniu dwie taczki betonu, więc betonu było na styk :D To samo przy stropie. Aha niestety nie dopilnowaliśmy budowlańców i nie polali nam stropu zaraz po wylaniu tylko czekali na deszcz, a że to był beton B-25 to bardzo szybko wiązał, no i w efekcie mamy pełno pęknięć, ponoć to nic nie szkodzi wg nich :roll: i oczywiście nie zdążyli go ładnie wyrównać przed związaniem, więc powierzchnia jest cała pofałdowana :roll: To tak w ramach rady dla innych, którzy są jeszcze przed tym etapem, żeby mieć ich na oku przy laniu betonu. A niby u mnie taka doświadczona ekipa :roll: Beton ich ponoć zaskoczył wysoką jakością :wink: Jak myślicie jakie mogą być później konsekwencje tych pęknięć i nierówności - będzie to widać po otynkowaniu?

dzięki za pomoc i dobre rady. Jutro zamawiam stal na ławy i wieniec fundamentowy. Czekam na uprawomocnienie decyzji i za 2 tygodnie zaczynam :D

ps. Ile zapłaciliście geodecie za wytyczenie fundamentów?

zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: w projekcie fundament pod wewnętrzną ścianą nośną jest szerokości 40 cm. Dotyczy to tylko fundamentu "lanego" czy również murowanego z bloczków?

Teresa, http://www.domilas.com.pl Kolor drzwi był dobierany na podstawie próbki okien. A kolor okien to dąb. :-)

Lechoo, cały czas do przodu. :-)

Jarot, ja płaciłem 400zł za tyczenie na ławach. Co do ławy pod wewnętrzną ścianą nośną, to ma ona 60cm. Szczytowe ławy pod ścianami nośnymi mają po 50cm. Pozostałe mają po 40cm. W projekcie widać to na stronie "Rzut fundamentów". Na ławach fundamentowych stoją ściany fundamentowe i mają szerokość bloczka betonowego.

Darek u nas tez się zapowiadało, że będzie padać, więc czekali aż lunie, tyle, że deszcz spadł dopiero ładnych parę godzin później :roll: Nie wiecie czy można coś zrobić jeszcze z tymi pęknięciami?

Jeśli chodzi o tyczenie to my też daliśmy 400 zł, geodeta zrobił nam tez od razu ławice.

A mi poszło 12m3. Mniej niż przedmówcom, ale ławy miałem kopane jedną łychą - 40cm. Potem się stresowałem, że ta pod ścianą nośną będzie za wąska, ale w gruncie rzeczy jak na razie nic się nie dzieje.

Blake, czemu B-25? W projekcie jest B-15 i taki też dałem.

Ja np mam okresowo wysoki poziom wod gruntowych, podloze na poziomie law mialo juz niewielka domieszke gliny dlatego kierbud kazal robic lawy - trapez 50 cm u gory a 60 cm u dolu - w rzeczwistosci kopane recznie u dolu czesto bylo 62-65 u gory 52-55 stad wieksza ilosc betonu. Ja lalem B20 - po prostu tak zalecil kierbud on uwazal ze beton konstrukcyjny do robienia zelbetu zaczyna sie od B20 a wyzej to przy agresywnych b. kwasnych wodach gruntowych.

W projekcie na str 6 mam jednak napisane ze jedynie lawy nie obciazone stropem maja miec 40, zewn obciazone stropem 50 cm a srodkowa obciazona stropem 60 cm.

Ja za to chcialem strop z B25 bo te 16 cm to jakos tak malo mi sie wydawalo i po prostu dla spokoju sumienia - uzasadnienia nie widzieli ani ekipa ani kierbud i pewnie mieli racje - roznica w cenie zadna w sumie wiec im sie postawilem, chociaz raz ;)

Ja np mam okresowo wysoki poziom wod gruntowych, podloze na poziomie law mialo juz niewielka domieszke gliny dlatego kierbud kazal robic lawy - trapez 50 cm u gory a 60 cm u dolu - w rzeczwistosci kopane recznie u dolu czesto bylo 62-65 u gory 52-55 stad wieksza ilosc betonu. Ja lalem B20 - po prostu tak zalecil kierbud on uwazal ze beton konstrukcyjny do robienia zelbetu zaczyna sie od B20 a wyzej to przy agresywnych b. kwasnych wodach gruntowych.

W projekcie na str 6 mam jednak napisane ze jedynie lawy nie obciazone stropem maja miec 40, zewn obciazone stropem 50 cm a srodkowa obciazona stropem 60 cm.

Ja za to chcialem strop z B25 bo te 16 cm to jakos tak malo mi sie wydawalo i po prostu dla spokoju sumienia - uzasadnienia nie widzieli ani ekipa ani kierbud i pewnie mieli racje - roznica w cenie zadna w sumie wiec im sie postawilem, chociaz raz ;)

Mam pytanko Strix, ile poszło Ci drutu na zbrojenie i ile betonu na fundament, zaczynam budować identyczny, a może masz jakiś gotowy kosztorys stanu surowego, interesują mnie głownie ilośći i koszy materiałów, jeśłi dało by rade na priv co wrzucić będę zobowiazany, buduje 80 km od Warszawy :)

Hej, dawno się nie odzywałam, ale bardzo pilnie śledzę watek i Wam kibicuję :)

My już uzbroiliśmy działkę (studnia na 30 m! no i podciągnęliśmy prąd) no i kredyt też nam przyznali wiec tylko stawiać mury. Niestety musimy poczekać bo przez tą pogodę nasza ekipa musiała przesunąć termin na koniec sierpnia.

Tymczasem zastanawiamy sie nad rozwiazaniami w domu. Niestety nie mogliśmy poszerzyć - jak wielu z Was- garażu no i mam wątpliowści co do funkcjonalności garażu o wymiarach jak w projekcie. Jest tu ktoś kto już korzysta z garażu dokładnie takiego jak w projekcie? Pocieszcie mnie, że niejest tak źle jak sobie wyobrazam :(

Obecnie użytkuję garaż o szerokości 3m i uważam, że jest ciasno. Trzymam tam focusa II, czyli nie za duże auto.

Przy domu będzie jeszcze gorzej, bo bramę garażową zrobiłem zgodnie z projektem, czyli o szerokości ledwie 2,4m. Przy wjeżdżanie będzie po 15cm z każdej strony. :lol: :lol: :lol: Damy radę. Kilka razy przytrę, to się nauczę. :p