darekw127 19.06.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 A mi poszło 12m3. Mniej niż przedmówcom, ale ławy miałem kopane jedną łychą - 40cm. Potem się stresowałem, że ta pod ścianą nośną będzie za wąska, ale w gruncie rzeczy jak na razie nic się nie dzieje. Blake, czemu B-25? W projekcie jest B-15 i taki też dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 19.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Tak mi się właśnie przypomniało, że równo rok temu kopaliśmy ławy, a "jutro" je zalewaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarot 19.06.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dzięki za info. I tak będę musiał trochę pogłówkować, bo buduję bez garażu i skróciłem dom o 95 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomr63 21.06.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 WITAM TEZ BUDUJEMY W21-12C W OKOLICACH KRAKOWA.POWIEDZCIE NAM KTO ZATWIERDZA WSZELKIE ZMIANY W TRAKCIE BUDOWY,KTO DECYDUJE O SZCZELNOSCI SZAMBA TZN MAMY KREGI BETONOWE I CZY DAŁOBY SIE JE WYKORZYSTAC?ILE WESZŁO WAM WIĘŻBY NA DACH I ILE DOKŁADNIE TRZEBA ZAMÓWIC DACHÓWKI(M2) MI WYCHODZI NIECAŁE 190 A W PROJEKCIE WYLICZYLI 204POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalak.m 22.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam na forumProszę o podanie wymiarów wykusza (z aneksu do projektu). Szerokość to 120 cm. Jaka jest długość szerszej i węższej jego krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 22.06.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 jarot nam weszło 18,5 m3 B-20 na fundamenty pod sam dom No ale my mamy działkę górniczą i ściągi. Najlepiej zmierz sobie głębokość i szerokość już wykopanych bądź zaszalowanych fundamentów tuż przed wylaniem i oblicz ilość - kierownik kazał nam doliczyć 2% do tej ilości i zamawiać do pełnego pól kubika. Zawsze możesz skorygować ilość w betoniarni nawet na krótko przed załadunkiem.U nas po takim wyliczeniu zostały po zalaniu dwie taczki betonu, więc betonu było na styk To samo przy stropie. Aha niestety nie dopilnowaliśmy budowlańców i nie polali nam stropu zaraz po wylaniu tylko czekali na deszcz, a że to był beton B-25 to bardzo szybko wiązał, no i w efekcie mamy pełno pęknięć, ponoć to nic nie szkodzi wg nich i oczywiście nie zdążyli go ładnie wyrównać przed związaniem, więc powierzchnia jest cała pofałdowana To tak w ramach rady dla innych, którzy są jeszcze przed tym etapem, żeby mieć ich na oku przy laniu betonu. A niby u mnie taka doświadczona ekipa Beton ich ponoć zaskoczył wysoką jakością Jak myślicie jakie mogą być później konsekwencje tych pęknięć i nierówności - będzie to widać po otynkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 22.06.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Wykusz z wymiarami: http://images46.fotosik.pl/149/f849ff6d3c5a5683m.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 22.06.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Odnośnie zalewania stropu przypomniało mi się, jak to u nas wyglądało. Pół godziny po zakończeniu pracy na strop spadła godzinna ulewa. Lało jak z cebra. Byłem zdruzgotany i myślałem, że ze stropu już nic nie będzie. Nazajutrz okazało się, że strop związał, ale na wierzchu znajduje się mnóstwo piasku. Cement został wypłukany, a piasek został. Nie znalazłem ani jednej rysy skurczowej, nawet w miejscu, gdzie ze względu na zastosowane pustaki stropowe, nadbeton wyniósł ledwie 2cm. Widocznie ulewa opóźniła wiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarot 22.06.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 jarot nam weszło 18,5 m3 B-20 na fundamenty pod sam dom No ale my mamy działkę górniczą i ściągi. Najlepiej zmierz sobie głębokość i szerokość już wykopanych bądź zaszalowanych fundamentów tuż przed wylaniem i oblicz ilość - kierownik kazał nam doliczyć 2% do tej ilości i zamawiać do pełnego pól kubika. Zawsze możesz skorygować ilość w betoniarni nawet na krótko przed załadunkiem.U nas po takim wyliczeniu zostały po zalaniu dwie taczki betonu, więc betonu było na styk To samo przy stropie. Aha niestety nie dopilnowaliśmy budowlańców i nie polali nam stropu zaraz po wylaniu tylko czekali na deszcz, a że to był beton B-25 to bardzo szybko wiązał, no i w efekcie mamy pełno pęknięć, ponoć to nic nie szkodzi wg nich i oczywiście nie zdążyli go ładnie wyrównać przed związaniem, więc powierzchnia jest cała pofałdowana To tak w ramach rady dla innych, którzy są jeszcze przed tym etapem, żeby mieć ich na oku przy laniu betonu. A niby u mnie taka doświadczona ekipa Beton ich ponoć zaskoczył wysoką jakością Jak myślicie jakie mogą być później konsekwencje tych pęknięć i nierówności - będzie to widać po otynkowaniu? dzięki za pomoc i dobre rady. Jutro zamawiam stal na ławy i wieniec fundamentowy. Czekam na uprawomocnienie decyzji i za 2 tygodnie zaczynam ps. Ile zapłaciliście geodecie za wytyczenie fundamentów? zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: w projekcie fundament pod wewnętrzną ścianą nośną jest szerokości 40 cm. Dotyczy to tylko fundamentu "lanego" czy również murowanego z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 22.06.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Darek - zauważyłam u Ciebie ładne dzrwi wejściowe. Z jakiej firmy masz i jaki to kolor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 22.06.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 http://picasaweb.google.pl/Sampek81/16062009?authkey=Gv1sRgCML42v6dm-qt5AE# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 22.06.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Teresa, http://www.domilas.com.pl Kolor drzwi był dobierany na podstawie próbki okien. A kolor okien to dąb. Lechoo, cały czas do przodu. Jarot, ja płaciłem 400zł za tyczenie na ławach. Co do ławy pod wewnętrzną ścianą nośną, to ma ona 60cm. Szczytowe ławy pod ścianami nośnymi mają po 50cm. Pozostałe mają po 40cm. W projekcie widać to na stronie "Rzut fundamentów". Na ławach fundamentowych stoją ściany fundamentowe i mają szerokość bloczka betonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 22.06.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Darek u nas tez się zapowiadało, że będzie padać, więc czekali aż lunie, tyle, że deszcz spadł dopiero ładnych parę godzin później Nie wiecie czy można coś zrobić jeszcze z tymi pęknięciami? Jeśli chodzi o tyczenie to my też daliśmy 400 zł, geodeta zrobił nam tez od razu ławice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 23.06.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 A mi poszło 12m3. Mniej niż przedmówcom, ale ławy miałem kopane jedną łychą - 40cm. Potem się stresowałem, że ta pod ścianą nośną będzie za wąska, ale w gruncie rzeczy jak na razie nic się nie dzieje. Blake, czemu B-25? W projekcie jest B-15 i taki też dałem. Ja np mam okresowo wysoki poziom wod gruntowych, podloze na poziomie law mialo juz niewielka domieszke gliny dlatego kierbud kazal robic lawy - trapez 50 cm u gory a 60 cm u dolu - w rzeczwistosci kopane recznie u dolu czesto bylo 62-65 u gory 52-55 stad wieksza ilosc betonu. Ja lalem B20 - po prostu tak zalecil kierbud on uwazal ze beton konstrukcyjny do robienia zelbetu zaczyna sie od B20 a wyzej to przy agresywnych b. kwasnych wodach gruntowych. W projekcie na str 6 mam jednak napisane ze jedynie lawy nie obciazone stropem maja miec 40, zewn obciazone stropem 50 cm a srodkowa obciazona stropem 60 cm. Ja za to chcialem strop z B25 bo te 16 cm to jakos tak malo mi sie wydawalo i po prostu dla spokoju sumienia - uzasadnienia nie widzieli ani ekipa ani kierbud i pewnie mieli racje - roznica w cenie zadna w sumie wiec im sie postawilem, chociaz raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dewer1 23.06.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ja np mam okresowo wysoki poziom wod gruntowych, podloze na poziomie law mialo juz niewielka domieszke gliny dlatego kierbud kazal robic lawy - trapez 50 cm u gory a 60 cm u dolu - w rzeczwistosci kopane recznie u dolu czesto bylo 62-65 u gory 52-55 stad wieksza ilosc betonu. Ja lalem B20 - po prostu tak zalecil kierbud on uwazal ze beton konstrukcyjny do robienia zelbetu zaczyna sie od B20 a wyzej to przy agresywnych b. kwasnych wodach gruntowych. W projekcie na str 6 mam jednak napisane ze jedynie lawy nie obciazone stropem maja miec 40, zewn obciazone stropem 50 cm a srodkowa obciazona stropem 60 cm. Ja za to chcialem strop z B25 bo te 16 cm to jakos tak malo mi sie wydawalo i po prostu dla spokoju sumienia - uzasadnienia nie widzieli ani ekipa ani kierbud i pewnie mieli racje - roznica w cenie zadna w sumie wiec im sie postawilem, chociaz raz Mam pytanko Strix, ile poszło Ci drutu na zbrojenie i ile betonu na fundament, zaczynam budować identyczny, a może masz jakiś gotowy kosztorys stanu surowego, interesują mnie głownie ilośći i koszy materiałów, jeśłi dało by rade na priv co wrzucić będę zobowiazany, buduje 80 km od Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarot 26.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam, Właśnie rozpocząłem wiązanie zbrojenia. Fajna zabawa Zastanawia mnie rozwiązanie zbrojenia ściany nośnej. Czy ktoś z Was je zmieniał, czy konieczne jest zrobienie dokładnie tak jak w projekcie? ps. pręt fi12 2,14/kg, fi6 2,33/kg - dobra cena ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 27.06.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Hej, dawno się nie odzywałam, ale bardzo pilnie śledzę watek i Wam kibicuję My już uzbroiliśmy działkę (studnia na 30 m! no i podciągnęliśmy prąd) no i kredyt też nam przyznali wiec tylko stawiać mury. Niestety musimy poczekać bo przez tą pogodę nasza ekipa musiała przesunąć termin na koniec sierpnia. Tymczasem zastanawiamy sie nad rozwiazaniami w domu. Niestety nie mogliśmy poszerzyć - jak wielu z Was- garażu no i mam wątpliowści co do funkcjonalności garażu o wymiarach jak w projekcie. Jest tu ktoś kto już korzysta z garażu dokładnie takiego jak w projekcie? Pocieszcie mnie, że niejest tak źle jak sobie wyobrazam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 27.06.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Obecnie użytkuję garaż o szerokości 3m i uważam, że jest ciasno. Trzymam tam focusa II, czyli nie za duże auto. Przy domu będzie jeszcze gorzej, bo bramę garażową zrobiłem zgodnie z projektem, czyli o szerokości ledwie 2,4m. Przy wjeżdżanie będzie po 15cm z każdej strony. Damy radę. Kilka razy przytrę, to się nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 28.06.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Darek może nie przytrzesz samochodu w garażu, ale musisz uważać na lusterka. Ja już dwa razy urwałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 28.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Jakoś bardzo optymistycznie toto nie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts