Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Jakoś bardzo optymistycznie toto nie brzmi ;)

2 tyg temu byl u mnie czlowiek od bramy garazowej - wymierzal itd. Rozmawialismy o zabezpieczeniach antywlamaniowych w bramach - ja sie pytam czy duzo wymieniaja po wlamaniach tzn. czy zlodzieje wybieraja wejscie przez brame garazowa - on mowi - ze nie mial przypadku takiego /prosciej okno wywalic/ ale za to ostatnio wymienial brame w mojej okolicy kobiecie ktora wiechala autem do samego konca przez zamknieta brame... ;)

Co do szerokosci garazu to jesli sie nie da to robic ile sie da, ale jesli sie da ;) to robic min. 4 m liczac wewnatrz na gotowo - dopiero taka szerokosc daje swobode ruchu przy sredniej wielkosci osobowce + mozna sobie zrobic jakies szafy i pulpit roboczy na bocznej scianie. Warto wydluzyc tez garaz nieco - da sie bez uszczerbku na wygladzie calej bocznej polaczonej z domem elewacji - u nas wyszlo 7,44m - to zawsze miejsce na rowery, kosiarke itd. u mnie akurat bedzie jeszcze motocykl i spokojnie bedzie mial miejsce za autem.

Warto tez sie zastanowic nad oknami w garazu chocby takie 60x60 nieco wyzej posadowione.

Prawda jest jednak taka mam wrazenie, ze majac 10m podjazdu i duzo miejsca przed sama brama w ogrodzeniu rzadko kiedy bedziemy stawiac jakies auto w garazu. Moze przy deszczu, jesienia i w zime zona bedzie wjezdzala, ale poza tym czuje ze bedziemy parkowac na podjezdzie glownie, a ja pewnie wogole przed brama na codzien bo nie bedzie mi sie chcialo czekac az to wszystko sie porozsuwa pozasuwa itd. :)

Ps.

wszystkich ktorzy pytali mnie po drodze o ilosci stali czy koszty czegos bardzo przepraszam za brak odpowiedzi - po prostu nie pamietam tego zupelnie, musialbym grzebac w WZ-kach, fakturach itd, a nie mam tego przewaznie pod reka jak siedze przed kompem. Rowniez przestaje pamietac co ile kosztowalo bo mi sie miejsce na wewnetrznym dysku konczy tyle jest roznych pierdol ;) Jakis czas temu przestalem tez zapisywac sobie kazdy wydatek, bo bylo to ponad moje sily ;) lece po prostu do przodu placac srednie ceny za robote sprawdzonych i polecanych ekip i juz. Materialy z pobliskich skladow do 40 km - bo inaczej roznice zjadane sa i tak przez transport.

Pozdr

strix

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my jesteśmy po obejrzeniu domu w realu. Tutaj uśmiecham sie do Darka i jeszcze raz dziękuję, bo dzieki tej wizycie troche nam sie w głowach rozjaśniło i juz doszlismy do kilku wniosków:

- rezygnujemy z okna połaciowego w garderobie

- zostawiamy schody zabiegowe

- narożny kominek

- rozmyślamy nad wejściem do salonu, jak w projekcie, bo dotąd byliśmy przekonani, że chcemy zwykłe drzwi ;)

- w górnej łazience zostawimy tą dziwna ściankę, za którą będzie schowek

:D :D :D

Robie tynki cem-wapienne - czy tynkowac scianki kolankowe czy robic je od podlogi w kartongipsie? Podobno lepiej w GK bo inaczej trzeba bedzie robic pasek z GK na poziomie murlaty i laczenie GK z tynkiem zawsze bedzie pekac, a tak bedzie jedno laczenie plyty GK z ta na skosie?

Ktos przerabial ten problem przy tynkach cem-wap?

Pzodr

strix

Zrobiłem zabudowę ścianek kolankowych z k-g na profilach. Majster mnie namówił strasząc pękaniem.

Niektórzy obmurowują murłatę cienkimi bloczkami i tynkują je razem ze ścianką kolankową. Do tego jednak potrzebne jest miejsce między murłatą a krawędzią ścianki kolankowej. Akurat u mnie murłata licowała ze ścianką, więc można było o tym rozwiązaniu zapomnieć. :-)

Strix - ja też ścianki kolankowe zabudowałam płytami k-g. Lukę pomiedzy murłatą a ścianką k-g wypełniłam wełną mineralną. U mnie były tynki cementowo-wapienne.

Mam już przygotowany taras, nową bramę , a obecnie rozprowadzają hydraulikę. Za tydzień wylewki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2a9a26a6368cf8c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37bedd29b11543d3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3a42b8c98c9d131.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd280f5c3584f33d.html

Witam

Po długich przemysleniach jednak zamierzamy budować ten domek i mam pytanie jaki jest koszt budowy tego domu na dziń dzisiejeszy. Chodzi o stan bez mebli, płytek ceramicznych bez podłóg i oczywiscie mebli, wypozarzenia łazienek i kuchni. Bo jak wiadomo te wykończenia mogą kosztować różnie zelezy ile chcemy wydać wiec pytam o taki stan jak napisałem orientacyjnie.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

A kiedy zaczynałeś budowe bo czy przy dzisiejszych cenach materiałów budowlanych moge liczyć ze zmieszcze sie np w 250tyś czy to raczej niemozliwe. Mamy zamiar wziąć 250tyś kredytu a działke juz mamy. Chcemy troszke uprościc projekt nie robić kominka, balkonu odpada też wykusz. napisz tez gdzie budujesz bo ceny sa róźne my w malutkim miasteczku w woj. kuj-pom. Może ktos jeszcze sie wypowie na temat kosztów to by nam bardzo pomogło.

Pozdrawiam

Teresa, gratuluję postępów. :-) Ładna brama garażowa i drzwi do kotłowni. Te drzwi sami malowaliście? Jeśli tak, to bardzo ładnie wyszły. :-)

My wzięliśmy drzwi do środka z surowej sosny. Zostały polakierowane bezbarwnym lakierem na pół mat. Chciałem zrobić lakierobejcą, ale bałem się, że wyjdzie nierówno...

W porównaniu do Was u mnie to jakiś cenowy kosmos. Na dziś wydane 350 tys. a 50 tys. jeszcze pęknie. A nie mam w domu nic szczególnego. Albo jestem mistrzem niegospodarności albo kwestia regionu. :-)

No troszke ceny różne ale i tak bedziemy budować i mamy nadzieje ze damy rade. Mam pytanie bo w projekcie jest napisane ze minimalna szerokość działki to 22.20m a moja działka ma równe 22m czy to problem czy nie wiem ze można zmienjszyć dom ale czy to ma sens.

Pozdrawiam

Musisz sobie policzyć obowiązkowe - szerokość domu + 2 odległości urzędowe (ściana z oknem lub bez) i Twoje widzimisię :) Nie ma sensu tylko dlatego zmniejszać domu, że tak jest w projekcie. Zresztą 20 cm.... hahaha

Pozdrawiam

M.

Czyli rozwiazanie jest takie ze nie zrobie okna w garazu a nad garażem bedzie taras wiec ok. Chcemy troszke pozmieniać w projekcie ale nie wiem czy do tego musi być potwierdzenie architekta np nie chce kominka wiec go nie zbudujemy, obnizenie podłogi pod schodami nie wiem czy wymaga zmian w projekcie? Nie chce tez balkonu i drzwi balkonowych tylko normalne okna. Wiem natomiast ze musze uwzglednic w projekcie przedłuzenie garażu bo ma być taki jak dom.

Bedziemy budować w21-12a.

Nie polecam obniżenia pod schodami. Żałuję, ża sam to zrobiłem, bo zbiera mi się tam wilgoć. :evil: klik

Taras nad pomieszczeniem to także rzecz niebanalna w wykonaniu. Źródło ewentualnych problemów z przemarzaniem i przeciekaniem. Mam takie coś nad wykuszem i też bym raczej tego drugi raz nie zrobił. :-) Jestem pełen obaw jak się będzie TOTO zachowywać w przyszłości.

Nie polecam obniżenia pod schodami. Żałuję, ża sam to zrobiłem, bo zbiera mi się tam wilgoć. :evil: klik

Taras nad pomieszczeniem to także rzecz niebanalna w wykonaniu. Źródło ewentualnych problemów z przemarzaniem i przeciekaniem. Mam takie coś nad wykuszem i też bym raczej tego drugi raz nie zrobił. :-) Jestem pełen obaw jak się będzie TOTO zachowywać w przyszłości.

Jeśli chodzi o obniżenie posadzki pod schodami, to widziałam takie rozwiązanie u Jakowa, nie narzekał. Darek, może coś nie do końca zrobiliście jak należy... Tego pomieszczenia trzeba bardzo pilnować ze względu na kiepściunią wentylację, a i budynek musi wyschnąć. U mnie w zasadzie całymi dniami były otwarte drzwi.

Nad wykuszem mam balkon, zebezpieczony jakimiś cholernie drogimi foliami w płynie i innymi dziwnymi rzeczami. Jak na razie - odpukać - nic się nie dzieje, a jeszcze nie położyłam płytek, więc jest goły klej. Leżał śnieg, padał dość mocny deszcz i jak na razie spokój. Położyliśmy tam też styropian posadzkowy i w zimie nie narzekałam na specjalne mrozy w wykuszu, a spędzam tam sporo czasu ze względu na tymczasowe miejsce komputerowe.

Jedyna rada dla budujących - pilnować, pilnować, pilnować i czytać, czytać, czytać. Inaczej nawet na prostej wewnętrznej ścianie popęka tynk i zrobi się grzyb na 3 metry :)

Pozdrawiam

M.

Mam piec miałowy "Zębiec" kupiłem w zeszłym roku z myslą o nowym domu i chyba przy tym zostane. Troszke pracy przy nim jest bo raz na dobe musze go wyczyscić zasypać i podpalic no może raz na 36 godzin jesli nie ma mrozów. Fajne sa na eko groszek ale droższe i groszek też droższy wiec nie wiem jak to w praktyce wychodzi ale napewno jest drożej z tym ze praktycznie raz na tydzień dosypiesz groszku i masz finał.