strix 30.06.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Jakoś bardzo optymistycznie toto nie brzmi 2 tyg temu byl u mnie czlowiek od bramy garazowej - wymierzal itd. Rozmawialismy o zabezpieczeniach antywlamaniowych w bramach - ja sie pytam czy duzo wymieniaja po wlamaniach tzn. czy zlodzieje wybieraja wejscie przez brame garazowa - on mowi - ze nie mial przypadku takiego /prosciej okno wywalic/ ale za to ostatnio wymienial brame w mojej okolicy kobiecie ktora wiechala autem do samego konca przez zamknieta brame... Co do szerokosci garazu to jesli sie nie da to robic ile sie da, ale jesli sie da to robic min. 4 m liczac wewnatrz na gotowo - dopiero taka szerokosc daje swobode ruchu przy sredniej wielkosci osobowce + mozna sobie zrobic jakies szafy i pulpit roboczy na bocznej scianie. Warto wydluzyc tez garaz nieco - da sie bez uszczerbku na wygladzie calej bocznej polaczonej z domem elewacji - u nas wyszlo 7,44m - to zawsze miejsce na rowery, kosiarke itd. u mnie akurat bedzie jeszcze motocykl i spokojnie bedzie mial miejsce za autem. Warto tez sie zastanowic nad oknami w garazu chocby takie 60x60 nieco wyzej posadowione. Prawda jest jednak taka mam wrazenie, ze majac 10m podjazdu i duzo miejsca przed sama brama w ogrodzeniu rzadko kiedy bedziemy stawiac jakies auto w garazu. Moze przy deszczu, jesienia i w zime zona bedzie wjezdzala, ale poza tym czuje ze bedziemy parkowac na podjezdzie glownie, a ja pewnie wogole przed brama na codzien bo nie bedzie mi sie chcialo czekac az to wszystko sie porozsuwa pozasuwa itd. Ps. wszystkich ktorzy pytali mnie po drodze o ilosci stali czy koszty czegos bardzo przepraszam za brak odpowiedzi - po prostu nie pamietam tego zupelnie, musialbym grzebac w WZ-kach, fakturach itd, a nie mam tego przewaznie pod reka jak siedze przed kompem. Rowniez przestaje pamietac co ile kosztowalo bo mi sie miejsce na wewnetrznym dysku konczy tyle jest roznych pierdol Jakis czas temu przestalem tez zapisywac sobie kazdy wydatek, bo bylo to ponad moje sily lece po prostu do przodu placac srednie ceny za robote sprawdzonych i polecanych ekip i juz. Materialy z pobliskich skladow do 40 km - bo inaczej roznice zjadane sa i tak przez transport. Pozdr strix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 03.07.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 A my jesteśmy po obejrzeniu domu w realu. Tutaj uśmiecham sie do Darka i jeszcze raz dziękuję, bo dzieki tej wizycie troche nam sie w głowach rozjaśniło i juz doszlismy do kilku wniosków: - rezygnujemy z okna połaciowego w garderobie - zostawiamy schody zabiegowe - narożny kominek - rozmyślamy nad wejściem do salonu, jak w projekcie, bo dotąd byliśmy przekonani, że chcemy zwykłe drzwi - w górnej łazience zostawimy tą dziwna ściankę, za którą będzie schowek :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 03.07.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Cieszę się, że mogłem pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 03.07.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Robie tynki cem-wapienne - czy tynkowac scianki kolankowe czy robic je od podlogi w kartongipsie? Podobno lepiej w GK bo inaczej trzeba bedzie robic pasek z GK na poziomie murlaty i laczenie GK z tynkiem zawsze bedzie pekac, a tak bedzie jedno laczenie plyty GK z ta na skosie? Ktos przerabial ten problem przy tynkach cem-wap? Pzodrstrix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 03.07.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Zrobiłem zabudowę ścianek kolankowych z k-g na profilach. Majster mnie namówił strasząc pękaniem. Niektórzy obmurowują murłatę cienkimi bloczkami i tynkują je razem ze ścianką kolankową. Do tego jednak potrzebne jest miejsce między murłatą a krawędzią ścianki kolankowej. Akurat u mnie murłata licowała ze ścianką, więc można było o tym rozwiązaniu zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 03.07.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Strix - ja też ścianki kolankowe zabudowałam płytami k-g. Lukę pomiedzy murłatą a ścianką k-g wypełniłam wełną mineralną. U mnie były tynki cementowo-wapienne. Mam już przygotowany taras, nową bramę , a obecnie rozprowadzają hydraulikę. Za tydzień wylewki:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2a9a26a6368cf8c.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37bedd29b11543d3.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3a42b8c98c9d131.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd280f5c3584f33d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 06.07.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam Po długich przemysleniach jednak zamierzamy budować ten domek i mam pytanie jaki jest koszt budowy tego domu na dziń dzisiejeszy. Chodzi o stan bez mebli, płytek ceramicznych bez podłóg i oczywiscie mebli, wypozarzenia łazienek i kuchni. Bo jak wiadomo te wykończenia mogą kosztować różnie zelezy ile chcemy wydać wiec pytam o taki stan jak napisałem orientacyjnie.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 06.07.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Koszt oscyluje w okolicach 300 tys. oczywiście "+" "-" 10% Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 06.07.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 A kiedy zaczynałeś budowe bo czy przy dzisiejszych cenach materiałów budowlanych moge liczyć ze zmieszcze sie np w 250tyś czy to raczej niemozliwe. Mamy zamiar wziąć 250tyś kredytu a działke juz mamy. Chcemy troszke uprościc projekt nie robić kominka, balkonu odpada też wykusz. napisz tez gdzie budujesz bo ceny sa róźne my w malutkim miasteczku w woj. kuj-pom. Może ktos jeszcze sie wypowie na temat kosztów to by nam bardzo pomogło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 06.07.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 U mnie to wyjdzie ok. 280 tys. Czyli tak jak Lechoo pisał +- 10% kwoty 300 tys., ale jeżeli dużo sobie sam potrafisz zrobić, jeżeli zrezygnujesz z balkonu, wykusza, kominka to myślę że powinieneś zmieścić się w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 07.07.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Teresa, gratuluję postępów. Ładna brama garażowa i drzwi do kotłowni. Te drzwi sami malowaliście? Jeśli tak, to bardzo ładnie wyszły. My wzięliśmy drzwi do środka z surowej sosny. Zostały polakierowane bezbarwnym lakierem na pół mat. Chciałem zrobić lakierobejcą, ale bałem się, że wyjdzie nierówno... W porównaniu do Was u mnie to jakiś cenowy kosmos. Na dziś wydane 350 tys. a 50 tys. jeszcze pęknie. A nie mam w domu nic szczególnego. Albo jestem mistrzem niegospodarności albo kwestia regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 07.07.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 No troszke ceny różne ale i tak bedziemy budować i mamy nadzieje ze damy rade. Mam pytanie bo w projekcie jest napisane ze minimalna szerokość działki to 22.20m a moja działka ma równe 22m czy to problem czy nie wiem ze można zmienjszyć dom ale czy to ma sens.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 07.07.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 No troszke ceny różne ale i tak bedziemy budować i mamy nadzieje ze damy rade. Mam pytanie bo w projekcie jest napisane ze minimalna szerokość działki to 22.20m a moja działka ma równe 22m czy to problem czy nie wiem ze można zmienjszyć dom ale czy to ma sens. Pozdrawiam Musisz sobie policzyć obowiązkowe - szerokość domu + 2 odległości urzędowe (ściana z oknem lub bez) i Twoje widzimisię Nie ma sensu tylko dlatego zmniejszać domu, że tak jest w projekcie. Zresztą 20 cm.... hahaha Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 07.07.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Mi zabrakło pół metra i okno musiało wyskoczyć ze szczytu nad garażem. klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 07.07.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Czyli rozwiazanie jest takie ze nie zrobie okna w garazu a nad garażem bedzie taras wiec ok. Chcemy troszke pozmieniać w projekcie ale nie wiem czy do tego musi być potwierdzenie architekta np nie chce kominka wiec go nie zbudujemy, obnizenie podłogi pod schodami nie wiem czy wymaga zmian w projekcie? Nie chce tez balkonu i drzwi balkonowych tylko normalne okna. Wiem natomiast ze musze uwzglednic w projekcie przedłuzenie garażu bo ma być taki jak dom. Bedziemy budować w21-12a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 08.07.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Nie polecam obniżenia pod schodami. Żałuję, ża sam to zrobiłem, bo zbiera mi się tam wilgoć. klik Taras nad pomieszczeniem to także rzecz niebanalna w wykonaniu. Źródło ewentualnych problemów z przemarzaniem i przeciekaniem. Mam takie coś nad wykuszem i też bym raczej tego drugi raz nie zrobił. Jestem pełen obaw jak się będzie TOTO zachowywać w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 08.07.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Nie polecam obniżenia pod schodami. Żałuję, ża sam to zrobiłem, bo zbiera mi się tam wilgoć. klik Taras nad pomieszczeniem to także rzecz niebanalna w wykonaniu. Źródło ewentualnych problemów z przemarzaniem i przeciekaniem. Mam takie coś nad wykuszem i też bym raczej tego drugi raz nie zrobił. Jestem pełen obaw jak się będzie TOTO zachowywać w przyszłości. Jeśli chodzi o obniżenie posadzki pod schodami, to widziałam takie rozwiązanie u Jakowa, nie narzekał. Darek, może coś nie do końca zrobiliście jak należy... Tego pomieszczenia trzeba bardzo pilnować ze względu na kiepściunią wentylację, a i budynek musi wyschnąć. U mnie w zasadzie całymi dniami były otwarte drzwi. Nad wykuszem mam balkon, zebezpieczony jakimiś cholernie drogimi foliami w płynie i innymi dziwnymi rzeczami. Jak na razie - odpukać - nic się nie dzieje, a jeszcze nie położyłam płytek, więc jest goły klej. Leżał śnieg, padał dość mocny deszcz i jak na razie spokój. Położyliśmy tam też styropian posadzkowy i w zimie nie narzekałam na specjalne mrozy w wykuszu, a spędzam tam sporo czasu ze względu na tymczasowe miejsce komputerowe. Jedyna rada dla budujących - pilnować, pilnować, pilnować i czytać, czytać, czytać. Inaczej nawet na prostej wewnętrznej ścianie popęka tynk i zrobi się grzyb na 3 metry Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 08.07.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Ale czy takie drobne zmiany wymagają interwencji architekta bo jak wiadomo za każdą kreske musze płacić.Dziaj byłem w energetyce i Pan powiedział ze za 12kw musze zapłacić ok 2tyś zł czy to normalna opłata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar 08.07.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 witam potrzebuje informacji na temat pieca do doumu jakie macie dajcie znac pilne oczywiście na opał zwany węglem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 09.07.2009 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Mam piec miałowy "Zębiec" kupiłem w zeszłym roku z myslą o nowym domu i chyba przy tym zostane. Troszke pracy przy nim jest bo raz na dobe musze go wyczyscić zasypać i podpalic no może raz na 36 godzin jesli nie ma mrozów. Fajne sa na eko groszek ale droższe i groszek też droższy wiec nie wiem jak to w praktyce wychodzi ale napewno jest drożej z tym ze praktycznie raz na tydzień dosypiesz groszku i masz finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts