Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Strix, mam ten sam projekt i identyczne zmiany jak Ty, mam pytanie jak zabezpieczasz taras nad wykuszem przed wilgocia i przemarzaniem? Oraz drugie pytanko jak sprawuje sie kominek w tym miejscu ja tez przenosze bo tamta sciana staje sie bezuzyteczna z kominkiem? Pozdro i dzieki

taras - tzn. chodzi Ci o balkon nad wykuszem jak sadze - jeszcze nie zabezpieczony, ale mysle dac jakas izolacje w plynie na beton, potem papa termozgrzewalna dobrej jakosci na to gruba folia, styropian min 10cm i wylewka + plytki. Do tego trzeba zrobic porzadnie obrobki blacharskie tj. okapy odpowiednie.

O kominku nie powiem bo nie jestem na tym etapie ;) ja z kominka sie wyleczylem po rozmowach z kilkoma osobami swiezo zbudowanymi - bedzie za to piekna koza z duza szyba do okazjonalnych zabaw z ogniem.

Pozdr

strix

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darek dzięki za info, deseczki już zamówione :)

Rmf my tez zdecydowaliśmy się na rekuperator. Koszty: no cóż, zależy na jaki sprzęt się zdecydujesz, ale musisz liczyć tak ok. 8-10 tys na wentylację mechaniczną i plus cena za rekuperator i centralkę. My liczymy że będzie to kosztować 16-18 tys. przy czym najpierw robimy samą wentylację a rekuperator kupimy później. Jeśli chodzi o rozmieszczenie kanałów przed zalaniem stropu to tu doradzał nam mistrz joda tego forum :D adam_mk, zresztą on będzie nam też robił całą instalację, niesamowicie obeznany facet, bardzo polecam, choć straszny gaduła :lol: Przepusty robiliśmy pod anemostaty z rury 160, a na kanały główne mamy szalowany przepust 70 x 35 cm.

Kattharina dzięki za info,

dostałem bardzo wstępną wycenę i wychodzi to troche taniej ale oczywiscie zależy od sprzętu itd. Myślę ze mógłbym sam wykonać poprowadzenie instalacji.

Czy byłaby szansa zerkniecia w wasz projekt - ew odkupienia go ? Jestem na etapie stropów i musze szybko podjąć decyzję - stąd prawdopodobnie nie starczy mi czasu aby zlecić komus wykonanie projektu.

Gdyby była takamożliwośc prosiłbym info na PW.

Pozdrawiam

Rafał

Strix, odnośnie szalówki. Pomalowałem ją Sadolinem. Najpierw na ziemi, przed zamontowaniem, podkładem "Base" z obydwu stron. Potem lakierobejca "Extra", orzech właśnie, nadal na ziemi, jedna warstwa. Po przybiciu druga warstwa "Extra". Efekt jest całkiem przyjemny, nie powiem. W każdym razie spełnił oczekiwania. :-)

A odnośnie stropodachu użytkowego nad wykuszem, zwanego także tarasem, a niekiedy - błędnie - balkonem. :-) :-) :-P ;-) U mnie wyszło to tak: konstrukcja wylana razem ze stropem w formie studni. Na dno studni folia. Potem styropian do wysokości studni. Folia po całości, wywinięta na ścianę. Wylewka pierwsza, ze spadkiem. Lepik na zimno na wylewką, a po brzegach obróbka blacharska. Papa termozgrzewalna, wywinięta na ścianę. Folia, potem jeszcze jedna warstwa styropianu kończąca się około 10cm przed krawędzią tarasu. Folia na styropian. Wylewka. Na wylewkę jeszcze system Mapei Mapelastic. Na to płytki. Fugi szerokie. To tak w telegraficznym skrócie.

Odnośnie balustrady doszliśmy do wniosku, żeby zrobić kutą, bo jak będzie drewniana, to zrobi się przesyt drewna. Po fakcie uważam tę decyzję za trafioną. Balustrada była robiona po ociepleniu i drugiej wylewce na tarasie (prze Mapelastikiem). Facet wyciął dziury w styropianie i przykotwił się do ściany. Przed tynkiem trzeba będzie to uzupełnić. To tarasu balustrada jest przymocowana kilkoma cienkimi szpileczkami, które stabilizują ją, żeby nie "chodziła" na boki.

Kattharina, do usług. :-) ;-)

Fju, fju, skomplikowana ta płyta balkonowa, dobrze, że my mamy daszek nad wykuszem :wink:

A odnośnie projektu rekuperacji to niestety takowego nie posiadam. Pan Adam naniósł nam tylko na projekcie kropkami nawiewy i wywiewy, powiedział jakie rury dać pod przepusty i tyle. Dopiero jak będziemy robić instalację wentylacyjną będziemy rozmawiać o szczegółach.

Byłabyś skłona zapodać gdzie te kropeczki są zlokalizowane i jakie przekroje ?

Jak już wspominałem w piątek mają mi lać strop i jeśli nie zaznaczę lokalizacji to później sprawa może się mocno skomplikować. Napisz moze chociaż gdzie nawiew / wywiew (w którym miejscu i jakie przekroje) a rury prowadzone do parteru będą w stropie (w wylewce ) ? Zastanawiam się też gdzie najlepiej dać centrale rekuperacyjną - czy lepiej na poddaszu nad stropem, czy moze w garażu lub nad garażem (stryszek)

Pozdrawiam

Rafał

Chętnie wrzuciłabym jakieś zdjęcia, ale mam prozaiczny problem - zawalony twardy dysk, więc nie mogę zainstalować programu do obróbki zdjęć, żeby zmniejszyć ich wielkość, bo mają ponad 1,4 MB. Ale obiecuję poprawę :)

RMF opis przepustów prześlę Ci na PW, żeby nie zaśmiecać wątku :wink:

witam was mili państwo ja jak obiecałem realizuje to oświadczam oficjalne zakończenie domu, a w załączeniu przesyłam fotki całego dołu na górze należy listwy przypodłogowe przybić i będzie git, lecz póki co nikt tam nie mieszka więc... prosze bardzo

http://picasaweb.google.pl/mrobar2/NaszDomek?authkey=Gv1sRgCNXQ7LSEm-21KA#

miłego oglądania i życze wam żebyście też niedługo osiągnęli w/w stan

No, no ... Gratulacje! A nie chce Ci się przyjechać do nas pomóc na budowie :wink: My może osiągniemy taki stan w przyszłym roku jak dobrze pójdzie, na razie kończą dach, potem okna, drzwi i już będziemy mieli klucz do swoich pierwszych 4 ścian :D

Rmf - wysłałam rzut na maila, ale ma 1,6 MB, tak więc daj znać jakby nie doszło.

wita dzieki serdeczne to był bez wątpienia rok pod znakiem cięzkich i monotonnych prac tym bardziej, że większość rzeczy robilismy sami.

blake jesli chodzio kosztorys to moge ci powiedzieć że tynki wyniosły mnie ok 8 tyś, centralne z grzejnikami pierwszy etap 4600, następnie pieć z dodatkami tj, 2 pojemniki wyrównawcze, 2 pompy trochę rur i bojler bez ocieplenia to ok 7200 boiler jest chromoniklowy droższy ale dłużej wytrzyma, wode i kanalizację robilismy sami więc koszt był tylko materiału ok 1 tyś, kominek trudno powiedzieć tzn wkład do niego kosztował mnie 2,5 tyś belka 150 zł, marmur i inne kupowałem jako odpad i teściu mi obrabiał do tego oczywiście wata i wkład do komina także chromonikiel koszt wkładu kominowego ok 500 zł, płytki na cały dom kosztowały nas 4,5 tyś robota tyle samo podłogi trudno powiedzieć panele i parkiet sami układalismy tak samo było z cyklinowaniem i malowanie parkietu, schody za trepa płaciłem 120 zł, drzwi kupowałem w castoramie 150 zł pełne i 200 pokojwe kilka odrzwi zamawiałem na wymiar to był koszt 250 zł za szt meble sam robilłem włącznie z szafami pozdrawiam i życzę miłej pracy

• 2 weeks później...
Mówią, że do pomieszczeń mokrych powinno się dawać cementowo-wapienne, a nie gipsowe, bo podciągają wodę :roll: I ja chyba tak zrobię, a reszta to chyba gipsowe, ale to pewnie będzie zależeć od cen. Jak znajdę lepszą i tańszą ekipę na cementowo-wapienne+gładzie to nie będę się wahać.

Co kto lubi. :-) Jedni wolą gładkie, inni chropowate. :-)

U nas wszędzie są tynki cementowo - wapienne. W pomieszczeniach technicznych zatarte na szlichtę z drobnego piasku. W pozostałych daliśmy gładź.

Sąsiad dał gipsowe i jest zadowolony. Poza tym, że dość długo mu schły. Tynki gipsowe są bardzo miękkie. Uderzysz młotkiem w ścianę i zostaje ślad. Kabel można wydłubać ze ściany szpachelką. Jak u siebie chciałem przesunąć kabel, to musiałem się nieźle namachać młotkiem i śrubokrętem. :-)

Blake, pomysłowo zrobiłeś sobie szczyt ponad dachem. :-) Ja niestety dowiedziałem się o tym "problemie" zbyt późno i jedynie udało mi się zorganizować ocieplenie i zaklejenie tego fragmentu przed zamontowaniem dachu. Teraz, żeby naciągnąć tynk, trzeba pewnie będzie odkręcić kilka arkuszy blachy. No nic to, zrobi się. :-)

Acha, jeszcze co do uroku chropowatych tynków. Jak przyjdzie kiedyś do przeróbki albo naprawy uszkodzenia, to trzeba będzie użyć jakiejś masy gipsowej. I szlag trafi chropowatą ścianę, jak na środku wyskoczy gładki kleks. :-) Kwestia gustu i kasy.

A na poddaszu jak? Skosy z karton - gipsu na gładko, a szczyty na chropowato? U nas całe poddasze jest na gładko.

Mam gipsowe i jestem zadowolona. Pomalowane są dwukrotnie farbą gruntującą, bodajże jedynką, ale nie jestem pewna. Prawda jest taka, że tynki gipsowe nie wyjdą nigdy idealnie gładnie. Są tacy, którzy kładą na nie gładź. U mnie były po prostu trochę szlifowane i to w zasadzie wystarczyło. Faktem jest to, co napisał mój przedmówca, że długo schną, ale nie jest to jakiś znaczny problem. Mi poradzono, żeby tynki wewnętrzne zrobić przed ociepleniem domu, żeby ściany mogły trochę pooddychać, co też uczyniłam. Nie masz potem problemów z np. obaszaniem drzwi, czy zaklejaniem dziur, które na pewno się pojawią w czasie prac wykończeniowych, czy przeprowadzki. A co najważniejsze - prace są szybkie i sprawne.

M.

witajcie dordzy przedmówcy u nas sytuaja wyszła nastepująco postanowiłem zrobic tynki tradycyjne ale maszyną nastepnie panowie fachowcy za co im dziekuję zatarli filcem i gąbkami po wyschnięciu zagruntowałem to wszytsko takim gruntem lateksowym ze śniezki (mozna tez użyć z greinplastu) i kupiłem zwykłą farbę śnieżka max white bo chciałem na biało nic nie szpachlowałem i jest oki są nieco chropowate ale mi to odpowiada i kupe kasy zaoszczędzone szpacholwałem tylko łazienki. w korytarzu natomiastzrobiłem strukturę zwana glinka wenecka też ze śniezki i to się maluje lakierem bezbarwnym :-) co do glinki fajniej wychodzi na nie szpachlowanych ścianach. wg mnie całośc wyszła ok tym bardziej że ja nie chciałem szpachlowania pozdrawiam

witajcie dordzy przedmówcy u nas sytuaja wyszła nastepująco postanowiłem zrobic tynki tradycyjne ale maszyną nastepnie panowie fachowcy za co im dziekuję zatarli filcem i gąbkami po wyschnięciu zagruntowałem to wszytsko takim gruntem lateksowym ze śniezki (mozna tez użyć z greinplastu) i kupiłem zwykłą farbę śnieżka max white bo chciałem na biało nic nie szpachlowałem i jest oki są nieco chropowate ale mi to odpowiada i kupe kasy zaoszczędzone szpacholwałem tylko łazienki. w korytarzu natomiastzrobiłem strukturę zwana glinka wenecka też ze śniezki i to się maluje lakierem bezbarwnym :-) co do glinki fajniej wychodzi na nie szpachlowanych ścianach. wg mnie całośc wyszła ok tym bardziej że ja nie chciałem szpachlowania pozdrawiam

• 2 weeks później...

Musze zrobic izolacje pozioma na chudziaku wlasnie - chudziak wyczyszczony po tynkach i przygptowany, spod scian wystaja kawalki papy termo ale szczerze mowiac jakos wolalbym nie pchac takiej ilosci papy do wnetrza...

tym bardziej ze i tak nie da sie w 100% idealnie poprzygrzewac wszystkiego do papy wystajacej spod murow - chodzi o rogi itd.

Folie bym dal 0,3 potrojnie moze nawet w rogach,przy scianach i na zakladach uszczelnil/zalal wszystko nylonem dekarskim.

Sam juz nie wiem, bo zadania na forum sa ogolnie podzielone - moze ktos ma jakies argumenty za papa termo jednak a moze za folia ;) ?

Pozdr

strix