igaigi 19.09.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Witam po długiej przerwie. U nas wiele sie działo, a jeszcze więcej bedzie sie dziać. W czasie wakacji dorobiliśmy się wody i pradu (nie pamiętam, czy o tym pisałam), a także wyrównalismy działkę. Z początkiem września ruszyła budowa Na dzień dzisiejszy mamy zrobione fundamenty i czekamy aż ekipa ruszy dalej. A teraz to, co wszyscy lubią najbardzije czyli zdjecia: równanie działki (zeszło sie 7 godzin!) http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/4919754119806.jpg tyczenie budynku przez geodetów http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/4919764119806.jpg dziurrrrry w kształcie domu http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/4919774119806.jpg dowód na to, że dom na skale http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/4919784119806.jpg lanie fundamentów http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/4919794119806.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.09.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Pozazdroszczę miejsca... Piękny widoczek Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 20.09.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Przed malowaniem ściany trzeba tylko czymś zagruntować. Wtedy są trochę chropowate i podobno mają swój urok, nie tak je te głaciutkie gipsowe. Co znajomy lub fachowiec to inne zdanie. Musimy to jeszcze przemyśleć, a przede wszystkim przekalkulować. Wpisz w szukaczu forumowym Majkrzak znajdziesz namiar robi w okolicach Wawy - grodz maz - nadarzyn Jest 2 w tych rejonach ktorzy robia na takim poziomie tynki cem-wap - Majkrzak i jeszcze jakis jeden - niestety nie pamietam nazwiska - mozesz spytac eidmund -a z forum on pamieta. 2- tyg temu skonczyl u mnie tynki cem-wap, elektryk i szef hydraulikow koniecznie chcieli namiar sciany sa jak powierzchnia stolu oczywiscie z charakterystyczna drobniutka chropowatoscia (zacierane piaskiem kwarcowym) Sciany po wyschnieciu wygladaja jak pomalowane na bialo - w kibelkach pod glazure lepiej zostawic niezatarte szare - lepiej sie trzyma klej. +- 34zl/m2 z calym materialem - tak orientacyjnie bo to roznie mozna sie dogadac ale naprawde warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 21.09.2009 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Igagi, cieszę się, że ruszyliście. Ten zarys fundamentów jakiś taki dziwnie znajomy. Dla pocieszenia powiem, że u nas humus był zdejmowany przez sześć godzin. Koparkowy nie był najwyższych lotów niestety. Ciekawe ile czasu by mu się zeszło w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gladiator2025 21.09.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam. Jestem zainteresowany budową domku wg projektu W21-12. Widzę, że niejeden już powstał. Czy mógłby ktos przesłać na pocztę kosztorys bądź zestawienie materiałów potrzebnych do [email protected] Pozdrownienia dla wsystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrobar2 22.09.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 igaigi gratulujemy i trzymamy kciuki powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 22.09.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 gladiator2025, chyba już ktoś o to pytał, wiec poszukać na wcześniejszych stronach tego wątku. Wszystko zależy gdzie i jak budujesz. Czy sam dużo robisz, czy wszystko zlecasz. Nie da się jednoznacznie określić ile pieniędzy potrzebujesz. Wg znawców forum Muratora, należy być przygotowanym na kwotę 3500zł za metr powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 04.10.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Hej hej! Czy tylko my jeszcze budujemy? Wszyscy już zimy oczekują czy co?U nas juz ściany rosną, w najbliższym tygodniu powinien być strop. Oby tylko pogoda była!!!Darekw, wprowadziliście się już?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 05.10.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Niestety, jeszcze nie. Nadal nie mamy wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 08.10.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Mam pytanie do tych już bardziej "zaawansowanych" Ile płaciliście za robociznę elektrykowi (za wszystkie kable, centralka itp.) a ile Was wyszedł materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 12.10.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam, jezeli gosciu mowi 50 zł za punkt (robocizna + materiał) to jest to cena bardzo dobra, ja biore 80 zł w Szczecinie.....oczywiscie trzeba sie dowiedziec jak z wyposazeniem rozdzielni. Rozdzielnia 48 polowa z wyposazeniem (FR, Różnicowki, Przepięciowki, wyłączniki) to gdzies w granicach 2500 zł, oczywiscie mowimy tu o osprzecie LEGRAND bo mozna zrobic na KANLUXIE tez dobry no i zdecydowanie tanszy, ale czy lepszy? raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meadow 13.10.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Uwaga post nr1 (przydługi wstęp) Narazie jestem na etapie tzw przemyśleń i przekonywania samej siebie, że zamiast zamykać się w bloku, za podobną cenę (ok, dwa razy więcej + bezcenne przeżycia z placu boju, przepraszam - budowy) można sobie zafundować własny dach i kawałek ziemi. Zakup działki w planach (nie ma mnie narazie w miejscu, gdzie miałabym się budować, sprawa skomplikowana ), ale zbytnio się nie martwię kierunkami świata itp, bo mam upatrzone małe osiedle, dużo działek do wyboru, wzdłuż i wszerz. Póki co przeglądam projekty (tyle można na odległość) i dokształcam się. Projekt w2112 jest prawie idealny. Jedynym mankamentem (jaki narazie zauważam) jest usytuowanie kominka. W tym miejscu widziałabym raczej tv ze wszystkimi przyległościami. Dawno temu krążył tu projekt z kominkiem przesuniętym na ścianę kuchni. Z tego co wyczytałam wiąże się to z przesunięciem ściany i zamknięciem kuchni od strony przedpokoju (tak jak na jednym z wariantów na stronie pracowni). Czy można jakoś tego uniknąć i pozostawić przejścia w takim układzie, w jakim są w oryginale (ciężko mi sobie wyobrazić bez żadnych podstawowych wymiarów)? Jak wyglądają po tych zmianach pokoje na górze? Czy ktoś posiada takie warianty i mógłby je udostępnić? Przeglądałam również drugi wątek, ale już tam chyba nikt nie zagląda, dlatego pytanie umieszczam tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 13.10.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witam, skoro jest kilka nowych osób to i ja postanowiłam się ujawnić Śledzę ten wątek już od jakiegoś czasu, obecnie jestem na etapie papierologii, który niestety się przedłuża ale myślę, że uda nam się ruszyć od przyszłego roku Pozdrawiam wszystkich budujących "w" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kattharina 18.10.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 W końcu wrzuciłam jakieś zdjęcia na neta. Niestety są trochę niewyraźne. Tak wygląda nasz W-21-12b - daszek nad wejściem wyszedł jakiś taki mizerny niestety : http://images48.fotosik.pl/216/8c3344e679a1d709m.jpg A tak daszek nad wykuszem http://images45.fotosik.pl/217/f42ba80b0c421ca7m.jpg Za miesiąc montują okna i trzeba wstawić jakieś prowizoryczne drzwi i jak nas wyrzuca z mieszkania to mamy gdzie koczować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 20.10.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 http://picasaweb.google.pl/Sampek81/20102009?authkey=Gv1sRgCMKk2pjnlrWPMQ#5394729458231043154 Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 23.10.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Gratulacje Lechoo. Ładnie komponuje się twój domek wśród na tle tych drzew. Widzę że robiłeś opaski wokół okien, też się przymierzam. Robiłeś ze styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechoo 25.10.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Dzieki teresab, tak obramówki okien zostały zrobione ze styropianu, troche z koniecznosci poniewaz chcielismy ukryc obudowy od rolet zewnetrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 10.11.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam, kolejny dylematmam w obu pokojach na gorze okna polaciowe, sa w blizej drzwi niz balkonu, ale powiedzmy ze blizej im do srodka niz do sciany z drzwiami. Wkladanie pod te polaciowki grzejnikow rozwali mi cala koncepce meblowania, bo trzeba bedzie uciekac z szerokim lozkiem niemal do sciany z balkonem. /nasza sypialnia/Srednio sie spi blisko grzejnika. To samo u syna w pokoju, choc tam lozko pojedyncze wiec mozna gdzies uciec. Optymalne miejsce na grzejniki w tych pokojach to sciana przeciwlegla do skosu blisko balkonu - i tam najchetniej widze duze grzejniki wlasnie, zreszta hydraulik tez tak twierdzi tylko ma "ale" w zwiazku z polaciowkami /jesli sa okna w scianie zamiast balkonowych to oczywiscie pod oknem/ Polaciowki zostana jednak chyba bez grzejnikow. Generalnie przyjelo sie ze byc musza, ale inni twierdza ze jak jest prawdidlowo zrobiony glif /prostopadly na dole rownolegly do podlogi na gorze/ to takie okno tez nie paruje bo cyrkulacja powietsza jest i nie ma sie gdzie zbierac para /co jest czeste jesli sa zle wykonane glify/ Hydraulik mowi, ze jest miesce w rozdzielaczu i zrobi tzw. suche podlaczenie pod polaciowke w jednym pokoju /nasza sypialnia/ na wypadek gdyby problem ze skraplaniem wystapil - wtedy zalozenie malego grzejnika bedzie bezproblemowe. Niestety takiej mozliwosci nie ma juz w drugim pokoju bo nie ma miejsca w rozdzielaczu tzn musialby by on byc wiekszy, nie wszedl by w lazience we wneke + koszty czyli same problemy. W pokoju nad garazem daje duzy grzejnik pod okno w scianie - pod polaciowka tez nie bedzie - mozna dac mniejszy tam bez problemow, ale to znow koszty, wiekszy rozdzelacz ktory musialbym przeniesc do garderoby itp itd. Prosze o opinie jak wy macie /jesli zdecydowaliscie sie na polaciowki/ i jakie sa wasze doswiadczenia w tym wzgledzie oczywiscie przy prawidlowych "otwartych glifach" Pozdrawiamstrix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lhea 11.11.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 U mnie glify zrobione "prawidłowo" według Twojego opisu. Okno w łazience i na klatce do remontu - w sensie gips-karton. Teraz mam otwarte wywietrzniki, więc jest OK, ale nie wiem, czy w sypialniach jest możliwość stałego otwarcia wywietrzników (okna Velux). W sypialni dużej, mimo tego, że tam temperatura raczej umiarkowana (to ta sypialnia nad garażem) jest w porządku, mam grzejniki pod oknami. Może inni maja inne doświadczenia. Ja również nie mam możliwości zamontowania grzejnika pod oknem np. w łazience, a jest tam ogrzewanie podłogowe. Mimo to jednak... masakra Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 12.11.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam wszystkich wielbicieli w 21-12 Zdecydowalismy, budujemy w 21-12b w gorach 466m npm.Na razie papierologia zmierza ku koncowi,studnia i blaszak jest,jak wszystko dobrze pojdzie to budowa w przyszlym roku.Od dawna sledzimy forum z mezem i czytamy wszystko ale chyba umknelo mi czy ktos z Was ma moze piec z podajnikiem w tej malej kotlowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts