Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

witam teraz rzadko sięodyzwam bo jakos nie mam czasu, tym bardziej że skończyłem domek i już miekszam mało tego w tym tygodniu być może się zamelduje także jest ok.

ale nie o tym chciałem ktoś do mnie pisał niedawno o nazwę paneli niestety nie jestem w stanie jej odnaleźć ale jak odbiore faktury od kobitki, ktora mnie rozliczała to być może znajde gratuluje wszytskim postępów i życze w tym roku by wszyscy się wprowadzili pozdrawiam i miłego dnia życzę Wam

bartek

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oto nasz domek - dach skończony tuż przed porządnymi opadami śniegu (w grudniu jeszcze).

Ku naszemu zaskoczeniu udało się zadaszyć przed "zimą" a zaczęliśmy we wrześniu :D

http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/5436674732355.jpg

http://albumik.pl/albumy/igaigi/budowlane-przygody/5436684732355.jpg

Igaigi, no no, gratuluję! Zupełnie jakbym widział własną chałupkę. :-)

Bardzo dobrze, że wydłużyłaś komin kominkowy. U nas niestety jest nieco za krótki i w ciągu dwóch miesięcy zdarzyły się dwa dni, w które silny wiatr napychał powietrze w dół komina.

Jestem ciekaw jak zamierzasz zrealizować wentylację kuchni. Nasze rury kiepsko się spisują. Mimo ocieplenia pianką na poddaszu, ciągle skrapla się w nich para wodna. W spiżarce wręcz musiałem zrobić odpływ z kratki do słoika. :evil:

Nie zrobiłbym też więcej opuszczonej podłogi pod schodami. Zysk miejsca jest mniejszy niż się spodziewałem, a w zamian skrapla mi się para na zewnętrznej ścianie (fundamentowej). Muszę codziennie wycierać ścierką. :evil:

Polecam dobrze ocieplić podłogę w pomieszczeniu nad garażem. U nas jest ledwie 4cm i po zejściu z podłogi łazienki można dostać szoku termicznego. :-) Chyba będę musiał przykleić styropian w garażu do sufitu...

To takie spostrzeżenia po dwóch miesiącach mieszkania. Poza tym jest OK. :-)

Jestem ciekaw jak zamierzasz zrealizować wentylację kuchni. Nasze rury kiepsko się spisują. Mimo ocieplenia pianką na poddaszu, ciągle skrapla się w nich para wodna. W spiżarce wręcz musiałem zrobić odpływ z kratki do słoika. :evil:

Polecam dobrze ocieplić podłogę w pomieszczeniu nad garażem. U nas jest ledwie 4cm i po zejściu z podłogi łazienki można dostać szoku termicznego. :-) Chyba będę musiał przykleić styropian w garażu do sufitu...

To takie spostrzeżenia po dwóch miesiącach mieszkania. Poza tym jest OK. :-)

Ja w kuchni zatkałam rure wentylacyjną (na razie nie montowałam okapu, gdyż nie robiłam stałej kuchni), w spiżarni jest OK, ale jest nieogrzewana, więc może nie ma aż tak dużych różnic temperatur. Duży problem z wilgocią miałam pod schodami, mimo, że nie opuszczałam podłogi. Teraz wszystko jakoś podeschło i jest OK.

Podłogę nad garażem - sypialnia - mam docieploną styropiankiem piąteczką, oprócz tego piąteczka na suficie w garażu. Krótko mówiąc niewiele to daje, żałuję, że nie położyłam tam podłogówki, tylko kaloryfery. Rozwiązaniem na szok termiczny przy wstawaniu z łózia rano są chodniczki po obu stronach łóżka.

To takie spostrzeżenia po półtora roku mieszkania ;)

Pozdrawiam

M.

• 2 weeks później...

Podłogę nad garażem - sypialnia - mam docieploną styropiankiem piąteczką, oprócz tego piąteczka na suficie w garażu. Krótko mówiąc niewiele to daje,

M.

Potwierdzam, pokoj nad garazem jest najchlodnieszy ze wszystkich na poddaszu,

jeszcze nie mam ocieplonych polaci dachu nad i pod veluxami, ale juz widac roznice miedzy wszystkimi pomieszczeniami na gorze a pokojem nad garazem. Z pewnoscia trzeba przekryzowac tam grzejnik na najwieksza dziure, to powinno zwiekszyc wydajnosc grzania. Ja mam tam na podlodze 10 cm ale wiadomo, ze chlodniej jest wlasnie z powodu garazu. W garazu mialem przy -25 na zewn. +5 st. a pod pozostalymi pomieszczeniami jest przeciez cieplutko - musi byc wiec roznica. To ma byc pokoj do pracy wiec moze polece po suficie w garazu welna + podwieszany sufit GK - z tym sie wstrzymam jednak, az przemieszkam pierwsza zime - byc moze po rozkryzowaniu grzejnika wykonczeniu/dociepleniu i zakryciu wszystkiego nie bedzie zle, ale chlodniej podejrzewam na pewno. Poza tym skoro na stropie jest 10cm styro na zakladke a przez to raczej cieplo nie ucieka to wydaje mi sie, ze zimno przedostaje sie po znacznie chlodniejszych scianach szczytowych pomijajac zupelnie ocieplenie stropu. Na to docieplanie sufitu garazu nie pomoze.

Jestem na etapie kartongipsow zaraz pozniej lazienki :)

Ps.

Mieliscie jakies rysy/pekniecia skurczowe na wylewkach? Jesli tak to czy przed kladzeniem gresu/podlog robiliscie takie specjalne polaczenia - naciecia w poprzek, stalowa sztabka i zalanie zywica?

Pozdr

strix

To ma byc pokoj do pracy wiec moze polece po suficie w garazu welna + podwieszany sufit GK - z tym sie wstrzymam jednak, az przemieszkam pierwsza zime - byc moze po rozkryzowaniu grzejnika wykonczeniu/dociepleniu i zakryciu wszystkiego nie bedzie zle, ale chlodniej podejrzewam na pewno. Poza tym skoro na stropie jest 10cm styro na zakladke a przez to raczej cieplo nie ucieka to wydaje mi sie, ze zimno przedostaje sie po znacznie chlodniejszych scianach szczytowych pomijajac zupelnie ocieplenie stropu. Na to docieplanie sufitu garazu nie pomoze.

Jestem na etapie kartongipsow zaraz pozniej lazienki :)

Ps.

Mieliscie jakies rysy/pekniecia skurczowe na wylewkach? Jesli tak to czy przed kladzeniem gresu/podlog robiliscie takie specjalne polaczenia - naciecia w poprzek, stalowa sztabka i zalanie zywica?

Pozdr

strix

Garaż - nie planujesz bramy podnoszonej do góry?? Bo ona potrzebuje mocnego wsparcia. Ja mam, niestety, wycięcia w styropianie...

Pęknięć nie miałam, pilnowałam w czasie wylewek odpowiedniej ilości dylatacji. Jedyne rysy jakie mam to na schodach na połączeniu stropu z wylewką górną. Się wzięło i zrysiło, ale maluteńko, więc na wiosne pójdzie tam akrylik, nic więcej nie trzeba.

Pozdrawiam

M.

To ma byc pokoj do pracy wiecwieszany sufit GK - z tym sie wstrzymam jednak, az przemieszkam pierwsza zime - byc moze po rozkryzowaniu grzejnika

Pozdr

strix

Garaż - nie planujesz bramy podnoszonej do góry?? Bo ona potrzebuje mocnego wsparcia. Ja mam, niestety, wycięcia w styropianie...

Mam juz brame i fakt - nadproze mam na tyle niskie ze ruszt jest chyba zamontowany juz na suficie bez podwieszania... wiec ocieplenie zaczyna tracic sens tym bardizej... Bede dumal jak zamieszkam i nadejdzie pierwsza zima - moze nie bedzie zle - w sumie ja osobiscie wole i tak 19 niz 22 st. - zona przeciwnie, ale to bedzie moje krolestwo! (balaganu - jak mowi zona ;)

Co do projektu - to co prawda nie mieszkam jeszcze, ale sporo przebywalem, lazilem, nawet spalem juz i caly czas jestem bardzo zadowolony z niego. Po niewielkich zmianach w gotowym projekcie taki rozklad /i ilosc pomieszczen/ wydaje sie byc naprawde funkcjonalny i wygodny bez zbednych niewykorzystanych powierzchni. Polecam niezdecydowanym caly czas :)

Pozdr

strix

• 1 month później...

pece75 - w kotłowni robiłam zmiany - tzn zmniejszyłam ją aby uzyskać większą łazienkę. Kotłownia nie była potzrebna taka jak w projekcie, gdyż jest w niej tylko wymiennik ciepła z elektrowni do ogrzewania domu (tak jak widać na zdjęciu)

Magos, Darek - dziekuję za gratulacje.

Ta wykończeniówka faktycznie wykańcza, za 3 tygodnie przeprowadzka, pozostaje jeszcze zrobić ogrodzenie, podjazdy i ogród, ale to już pestka w stosunku do tego co przeszliśmy

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszytskim miałbym pytanie ile zapłaciliście za wykonanie instalacji, koszt robocizny??

1. wodnej

2. kanalizacyjnej.

3. centralnego ogrzewania

z góry dzieki za pomoc :D

za rozprowadzenie wody i odpływów do kuchni, łazienki i centralne ogrzewanie (ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie, łazienkach, kuchni i przedpokoju) z płaszczem wodnym fachowiec wziął 4000 robota + 15 800zl materiał. Nie wliczając kominka z płaszczem wodnym- kolejny wydatek 5 000 plus obudowa

• 1 month później...