Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budujących domek :)

Ja właśnie zaczynam budowę. Przejrzałem już jakiś czas temu cały temat i w związku z tym że ekipa ruszyła do przodu będę miał pewnie parę pytań do wszystkich budujących i mieszkających w w-12.12b :)

Pierwsze pytanie kieruję do teresab. czy masz może podniesioną ściankę kolankową? Jeżeli tak to o ile i czy w związku z tym wydłużone zostały krokwie?

Pozdrawiam.

Pierwsze pytanie kieruję do teresab. czy masz może podniesioną ściankę kolankową? Jeżeli tak to o ile i czy w związku z tym wydłużone zostały krokwie?

Ja nie miałam pdniesionej ścianki kolankowej, ale zastosowałam grubszą murłatę i ścianka wyszła coś ok. 8 cm wyższa niż w projekcie

Ja nie miałam pdniesionej ścianki kolankowej, ale zastosowałam grubszą murłatę i ścianka wyszła coś ok. 8 cm wyższa niż w projekcie

witam, tez przymierzam sie do budowy tego domku. porównalem kilka fotek poddasza i na twojej TERESAB scianka kolankowa jest najwyzsza a odleglosc okna balkonowego od skosu dachu jest najwieksza. Skoro nie podnoszona scianka to moze kat nachylenia dachu zwiekszaany? Pytam o to bo pomyslalem ze okna balkonowe rozsune maxymalnie na zewnatrz, przesune sciane(a raczej jej czesc) dzielaca dwie sypialnie tworzac wneke na zabudowa w jednej z nich. W oryginale tam nie ma gdzie zrobic zabudowy a twoje poddasze pasuje idealnie do mojej koncepcji.

pozdrawiam

witajcie,

zaczynam procedure odbioru domu, potrzebuje zrobic swiadectwo energetyczne - moj keirbud chce za nie 650 zl /dom 147m2/

czy to normalna cena - da sie sporo taniej? Kurde to 10 min pracy na kompie wlacznie z czasem potrzebnym na wydruk tego :/

Przydatnosc i sens tego papieru dla inwestora jest zadna. Jeszcze rozumiem jak w cenie jest badanie domu kamera termowizyjna z zewnatrz - to moze dac ciekawe informacje, ale moj kierbud nie ma tego w swojej ofercie za te 650.

Ile placiliscie za ten papierek?

Pozdr

strix

Witajcie my się rozglądamy za projektami i bardzo nam się spodobał właśnie projekt W-21.12.

Tylko mamy obawę co do zakupu projektu na odległość, czy ktoś kupował projekt na odległość, czy jest wszystko w komplecie, a tak naprawdę co jest w komplecie bo jak już wcześniej pisałam jest to dla nas z mężem coś nowego i cały czas się wszystkiego uczymy a nie ukrywam że mi się strasznie podoba ten domek i nie chciała bym zmieniać tego projektu. A jeśli kupowaliście projekt to w jakim biurze projektowym. Pozdrwiam

Oczywiście że kupowaliśmy projekt na odległość :) jak zresztą pewnie 95 % osób. Co do kompletności to nie masz co się obawiać.W komplecie są 4 kopie projektu i jeszcze dodatkowo jakieś rzeczy ale teraz nie pamiętam. Biuro jest jedno w Jeleniej Górze, a strona http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html. Bardzo miła obsługa telefoniczna. Ja prosiłem jeszcze o zgodę na podniesienie ścianki kolankowej i zmiany konstrukcji dachu na garażem na co dostałem bezpłatnie ekstra kwit dodatkowo. Jak się okazało nie wprowadzam żadnych zmian i mi to nie potrzebne.

Pytanie z cyklu PILNE :)

Bardzo bym prosił o odpowiedź. Widziałem że większość budujących stawiało ściany fundamentowe z bloczków betonowych.Czy zakańczaliście ściany wieńcem?W projekcie ściany są lane z wbudowanym na górze zbrojeniem. Kierownik jest raczej przekonany że powinien być i nakazał majstrom jego wykonanie. Z tego co się orientuję to mało kiedy taki wieniec jest wykonywany, a mój budowlaniec się lekko zdenerwował bo musi go wykonać, a twierdzi że dużo większe domy buduje i nikt nie robi wieńca. Napewno jest to dodatkowy element spinający budynek, ale czy jest to niezbędne? Wykonanie będzie za darmo,ale policzyłem na skróty materiał i wychodzi około 2000 zl co jest już sporą kwotą.

I jeszcze jedno czytałam u Strix że dokonał kilka zmian w projekcie jeśli jest to możliwe to prosiła bym o kilka rad co zmienił aby było dobrze. Dzięi z góry i mam nadzieje że dzięki Wam forumowicze i Waszych rad uda nam się wybudować nasz fantastyczny domek :)

Ceny (netto!) są faktycznie z 2007 roku, ale myślę że przy wkładzie własnym oraz pomyślnych wiatrach :) można się zmieścić w tych kosztach.Ja buduję ten domek z garażem od razu ale mam ambitny plan aby go za tyle zbudować, oczywiście bez końcowego wykończenia. Tak na oko myślę że powinienem się bezproblemowo zmieścić w sumie 300 tys złotych. Moja rada przede wszystkim zakupy należy planować z dużym wyprzedzeniem. Ja już mam zakupioną więźbę i pustaki na cały dom od lutego, a dopiero stawiają fundamenty :). Jeżeli ktoś ma trochę czasu to można dużo zaoszczędzić na wykończeniówce (co jest najdroższe chyba w całym budowaniu).

Pytanie z cyklu PILNE :)

Bardzo bym prosił o odpowiedź. Widziałem że większość budujących stawiało ściany fundamentowe z bloczków betonowych.Czy zakańczaliście ściany wieńcem?

Ja stawiałam ściany fundamentowe z bloczków i wieńca nie robiłam. Mój kierownik twierdził że nie trzeba. Taka technologia jak jest przyjeta w projekcie dotyczy ciężkich warunków terenowych - np. budowa na terenach górniczych.

Ja stawiałam ściany fundamentowe z bloczków i wieńca nie robiłam. Mój kierownik twierdził że nie trzeba. Taka technologia jak jest przyjeta w projekcie dotyczy ciężkich warunków terenowych - np. budowa na terenach górniczych.

Właśnie jestem po rozmowie z biurem projektowym od naszego w-21.12b i architekt mi to samo powiedział. Oni projektują do średnich warunków ( a biuro w J.G. :) ) więc lepiej jak by był wieniec, ale dowiedziałem się że jeżeli teren płaski i grunt jednorodny to nie ma potrzeby wykonywania tego wieńca. Po rozmowie z moim kierownikiem i budowlańcem ustaliliśmy że nie robimy :) Ogólnie od wczoraj rozmawiałem z kilkunastoma osobami które budowały i nkit tego wieńca nie ma, także myślę że decyzja słuszna.

Witam serdecznie, jestem dopiero na etapie wyboru projektu, Wasz mi się bardzo podoba :) gratuluję pięknych domków, prezentują się znakomicie! Takie zgrabne, przytulne, ale jednak pojemne!

strix, mam pytanie odnośnie zadaszonego tarasu (super jest to drewno od spodu!!!) - czy nie zrobiło się za ciemno w salonie?... Przymierzam się do takiego rozwiązania, ale trochę się boję...

I jeszcze jedno pytanko do osób, które już mieszkają i ogrzewają się paliwem stałym - czy nie przeszkadza Wam kotłownia tak blisko pomieszczeń mieszkalnych, tzn. ten okropny syf - obawiam się, że to strasznie się roznosi... Jak to wygląda w praktyce? Może ktoś z Was coś wie na ten temat?

Pozdrawiam serdecznie, powodzenia!!!