Aneta kr 15.06.2010 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam ponownie Wydaje mi się, że belin buduje gdzieś w okolicach Krakowa, ale chyba już wybudował, bo dawno tu nie zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 23.06.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Witam wszystkich budujących domek Ja właśnie zaczynam budowę. Przejrzałem już jakiś czas temu cały temat i w związku z tym że ekipa ruszyła do przodu będę miał pewnie parę pytań do wszystkich budujących i mieszkających w w-12.12b Pierwsze pytanie kieruję do teresab. czy masz może podniesioną ściankę kolankową? Jeżeli tak to o ile i czy w związku z tym wydłużone zostały krokwie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skawin 24.06.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 WitamJa również buduje wersje B, właśnie ekipa kładzie mi dachówke, okna zamówione, powoli rozglądam się za elektryką.Pozdrawiam budujących ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 24.06.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam Ja również buduje wersje B, właśnie ekipa kładzie mi dachówke, okna zamówione, powoli rozglądam się za elektryką. Pozdrawiam budujących ten domek Można wiedzieć jakie okna oraz jaką dachówkę wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skawin 25.06.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Okna pcv z jednostronną okleiną a dachówka to roben fleming kasztan troszeczke droższa od monzy bo mniejsza ale dach super wygląda, dekarze też nie narzekają i póki co odpadów mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 25.06.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Pierwsze pytanie kieruję do teresab. czy masz może podniesioną ściankę kolankową? Jeżeli tak to o ile i czy w związku z tym wydłużone zostały krokwie? Ja nie miałam pdniesionej ścianki kolankowej, ale zastosowałam grubszą murłatę i ścianka wyszła coś ok. 8 cm wyższa niż w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osa10001 25.06.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Ja nie miałam pdniesionej ścianki kolankowej, ale zastosowałam grubszą murłatę i ścianka wyszła coś ok. 8 cm wyższa niż w projekcie witam, tez przymierzam sie do budowy tego domku. porównalem kilka fotek poddasza i na twojej TERESAB scianka kolankowa jest najwyzsza a odleglosc okna balkonowego od skosu dachu jest najwieksza. Skoro nie podnoszona scianka to moze kat nachylenia dachu zwiekszaany? Pytam o to bo pomyslalem ze okna balkonowe rozsune maxymalnie na zewnatrz, przesune sciane(a raczej jej czesc) dzielaca dwie sypialnie tworzac wneke na zabudowa w jednej z nich. W oryginale tam nie ma gdzie zrobic zabudowy a twoje poddasze pasuje idealnie do mojej koncepcji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strix 26.06.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 witajcie, zaczynam procedure odbioru domu, potrzebuje zrobic swiadectwo energetyczne - moj keirbud chce za nie 650 zl /dom 147m2/czy to normalna cena - da sie sporo taniej? Kurde to 10 min pracy na kompie wlacznie z czasem potrzebnym na wydruk tego :/Przydatnosc i sens tego papieru dla inwestora jest zadna. Jeszcze rozumiem jak w cenie jest badanie domu kamera termowizyjna z zewnatrz - to moze dac ciekawe informacje, ale moj kierbud nie ma tego w swojej ofercie za te 650. Ile placiliscie za ten papierek? Pozdrstrix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik70 28.06.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witajcie my się rozglądamy za projektami i bardzo nam się spodobał właśnie projekt W-21.12.Tylko mamy obawę co do zakupu projektu na odległość, czy ktoś kupował projekt na odległość, czy jest wszystko w komplecie, a tak naprawdę co jest w komplecie bo jak już wcześniej pisałam jest to dla nas z mężem coś nowego i cały czas się wszystkiego uczymy a nie ukrywam że mi się strasznie podoba ten domek i nie chciała bym zmieniać tego projektu. A jeśli kupowaliście projekt to w jakim biurze projektowym. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 28.06.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Oczywiście że kupowaliśmy projekt na odległość jak zresztą pewnie 95 % osób. Co do kompletności to nie masz co się obawiać.W komplecie są 4 kopie projektu i jeszcze dodatkowo jakieś rzeczy ale teraz nie pamiętam. Biuro jest jedno w Jeleniej Górze, a strona http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html. Bardzo miła obsługa telefoniczna. Ja prosiłem jeszcze o zgodę na podniesienie ścianki kolankowej i zmiany konstrukcji dachu na garażem na co dostałem bezpłatnie ekstra kwit dodatkowo. Jak się okazało nie wprowadzam żadnych zmian i mi to nie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 28.06.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Pytanie z cyklu PILNE Bardzo bym prosił o odpowiedź. Widziałem że większość budujących stawiało ściany fundamentowe z bloczków betonowych.Czy zakańczaliście ściany wieńcem?W projekcie ściany są lane z wbudowanym na górze zbrojeniem. Kierownik jest raczej przekonany że powinien być i nakazał majstrom jego wykonanie. Z tego co się orientuję to mało kiedy taki wieniec jest wykonywany, a mój budowlaniec się lekko zdenerwował bo musi go wykonać, a twierdzi że dużo większe domy buduje i nikt nie robi wieńca. Napewno jest to dodatkowy element spinający budynek, ale czy jest to niezbędne? Wykonanie będzie za darmo,ale policzyłem na skróty materiał i wychodzi około 2000 zl co jest już sporą kwotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skawin 29.06.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Widze kierownik kierownikowi nie równy mój sobie darował ten wieniec więc ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik70 29.06.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 A jaki jest koszt budowy na obecną chwilę, bo na stronie projektu są ceny z 2007r i chyba już są nieaktualne... Dziękuję za info w sprawie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik70 29.06.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 I jeszcze jedno czytałam u Strix że dokonał kilka zmian w projekcie jeśli jest to możliwe to prosiła bym o kilka rad co zmienił aby było dobrze. Dzięi z góry i mam nadzieje że dzięki Wam forumowicze i Waszych rad uda nam się wybudować nasz fantastyczny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 29.06.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ceny (netto!) są faktycznie z 2007 roku, ale myślę że przy wkładzie własnym oraz pomyślnych wiatrach można się zmieścić w tych kosztach.Ja buduję ten domek z garażem od razu ale mam ambitny plan aby go za tyle zbudować, oczywiście bez końcowego wykończenia. Tak na oko myślę że powinienem się bezproblemowo zmieścić w sumie 300 tys złotych. Moja rada przede wszystkim zakupy należy planować z dużym wyprzedzeniem. Ja już mam zakupioną więźbę i pustaki na cały dom od lutego, a dopiero stawiają fundamenty . Jeżeli ktoś ma trochę czasu to można dużo zaoszczędzić na wykończeniówce (co jest najdroższe chyba w całym budowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skawin 29.06.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jak ktoś buduje z kredytu to niestety z tym kupowaniem z wyprzedzeniem może być problem bo blokują go transze kredytu, ale faktycznie w tych 300 tys idzie sie zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teresab 29.06.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Pytanie z cyklu PILNE Bardzo bym prosił o odpowiedź. Widziałem że większość budujących stawiało ściany fundamentowe z bloczków betonowych.Czy zakańczaliście ściany wieńcem? Ja stawiałam ściany fundamentowe z bloczków i wieńca nie robiłam. Mój kierownik twierdził że nie trzeba. Taka technologia jak jest przyjeta w projekcie dotyczy ciężkich warunków terenowych - np. budowa na terenach górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 29.06.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ja stawiałam ściany fundamentowe z bloczków i wieńca nie robiłam. Mój kierownik twierdził że nie trzeba. Taka technologia jak jest przyjeta w projekcie dotyczy ciężkich warunków terenowych - np. budowa na terenach górniczych. Właśnie jestem po rozmowie z biurem projektowym od naszego w-21.12b i architekt mi to samo powiedział. Oni projektują do średnich warunków ( a biuro w J.G. ) więc lepiej jak by był wieniec, ale dowiedziałem się że jeżeli teren płaski i grunt jednorodny to nie ma potrzeby wykonywania tego wieńca. Po rozmowie z moim kierownikiem i budowlańcem ustaliliśmy że nie robimy Ogólnie od wczoraj rozmawiałem z kilkunastoma osobami które budowały i nkit tego wieńca nie ma, także myślę że decyzja słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 29.06.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jak ktoś buduje z kredytu to niestety z tym kupowaniem z wyprzedzeniem może być problem bo blokują go transze kredytu, ale faktycznie w tych 300 tys idzie sie zmieścić. Fakt. My akurat sprzedaliśmy swoje M i na razie mamy środki na początek, kredyt będzie później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdawo 30.06.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Witam serdecznie, jestem dopiero na etapie wyboru projektu, Wasz mi się bardzo podoba gratuluję pięknych domków, prezentują się znakomicie! Takie zgrabne, przytulne, ale jednak pojemne! strix, mam pytanie odnośnie zadaszonego tarasu (super jest to drewno od spodu!!!) - czy nie zrobiło się za ciemno w salonie?... Przymierzam się do takiego rozwiązania, ale trochę się boję... I jeszcze jedno pytanko do osób, które już mieszkają i ogrzewają się paliwem stałym - czy nie przeszkadza Wam kotłownia tak blisko pomieszczeń mieszkalnych, tzn. ten okropny syf - obawiam się, że to strasznie się roznosi... Jak to wygląda w praktyce? Może ktoś z Was coś wie na ten temat? Pozdrawiam serdecznie, powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts